Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Κατασκευή δωματίων σε επαρχία


GSF

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα... διάβασα λίγο το forum πριν κάνω το πρώτο μου ποστ και μπορώ να πώ οτι ζαλίστηκα.. !! :) :) ξέρω οτι η απάντηση που θα πάρω είναι να πάω σε έναν μηχανικό που εμπιστεύομαι να μου πεί, αλλα προς το παρόν το ζήτημα μου είναι σε στάδιο "σκέψης" και προσπαθώ να δώ αν τελικά είναι υλοποιήσιμο.. και ίσως μπορεί κάποιος να βοηθήσει σε αυτό. λοιπόν στο θέμα μας:

 

σκέφτομαι τελευταία να φτιάξω κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια σε δικό μου οικόπεδο στην βόρεια εύβοια.. λόγω του οτι μάλλον πληρώ κάποιες προυποθέσεις ίσως να καταφέρω να πάρω και κάποια επιδότηση, όταν και αν ανακοινωθούν. το θέμα είναι πώς θα κάνω κάποια εκτίμηση του πόσα χρήματα θα χρειαστώ για τις μελέτες και την κατασκευή? τι άλλα έξοδα μπορεί να έχω? σκεφτόμουν απο 10-20 δωμάτια, με μπάνιο, όχι πολύ μεγάλα.. αρκετά για να φιλοξενήσουν ένα ζευγάρι με ένα παιδί ας πούμε.. μια απλή και ωραία κατασκευή ότι κάτι το υπερβολικό η εξωτικό .. ξέρω οτι είναι πολύ γενική η ερώτηση αλλα και εγώ μια τέτοια γενική απάντηση περιμένω..

 

ευχαριστώ για τον χρόνο σας ;)

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς την απάντηση την έχει δώσει από μόνος σου στο πρώτο σκέλος. Απλά να ενημερώσω ότι σε οποιονδήποτε (πιστεύω) συνάδελφο να απευθυνθείς, θα αφιερώσει ένα τέταρτο με μισάωρο για να σε ενημερώσει σχετικά, να σε προϊδεάσει για τα κόστη (και των μελετών και της κατασκευής και του εξοπλισμού). Οι μηχανικοί ως γνωστόν δεν αμοίβονται με την επίσκεψη.

 

Παρόλα αυτά να σου πω δύο λόγια:

1) Ξεκινάς από ένα καλό τοπογραφικό το οποίο θα σου δίνει όλα τα δεδομένα για το τι μπορείς να χτίσεις στο οικόπεδό σου. Μπορεί να χρειαστεί εγκρίσεις (δασαρχείο, χρήσεις γης κλπ). Συνεπώς το κόστος κυμαίνεται από 300 έως 1500€, μπορεί και παραπάνω, δεν γνωρίζω για τι οικόπεδο μιλάμε.

2) Αφού καταλήξετε σ' ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο σε συνεχή συνεργασία με το μηχανικό σου, θα χρειαστεί να περάσει σειρά από εγκρίσεις (ΕΟΤ, Περιβαλλοντικά κλπ)

3) Το κόστος των μελετών και το κόστος των φορολογικών της οικοδομικής άδειας, όπως και το κόστος όλων των παραπάνω ενεργειών (φάκελος ΕΟΤ, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κλπ) είναι τόσο πολύ παραμετροποιήσιμο που θα ήταν ανοησία εκ μέρους μου να σου πω κόστη. Απλά, βάλε στο νου σου, πόσα δωμάτια, πόσα τετραγωνικά και τέλος πάντων κάνε μια υπόθεση και δώστα σ' ένα μηχανικό να σου βγάλει συγκεκριμένο κόστος - προσφορά και μετά βλέπεις και κάνεις (μειώνεις, αυξάνεις κλπ)

4) Το κόστος κατασκευής: Αν το κόστος των μελετών είναι αόριστο Α φορές, τότε το κόστος κατασκευής είναι αόριστο NxΑ, όπου Ν ο αριθμός των φάσεων μιας κατασκευής. Με λίγα λόγια και για να μην σε μπερδεύω περισσότερο, αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη, ότι και να πούμε είναι λόγια του αέρα. Τι να πω; 100.000€; 1.000.000€; 5.000.000; Όλα πιθανά είναι!

Πάρε σαν μια βάση 1000-1200€ ανά τ.μ. και βλέπεις...

 

5) Το κόστος του εξοπλισμού επίσης παίζει αρκετά: θα βάλεις είδη πολυτελείας, θα βάλεις της σειράς, δική σου απόφαση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τα δωμάτια πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένα (μέχρι και τα κουτάλια...)

 

Οι παραπάνω συμβουλές παρέχονται δωρεάν ;)... Ελπίζω να βοήθησα...

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση αλλα σε έχασα λίγο... το οτι θα αφιερώσει 15 με 30 λεπτά να με ενημερώσει αλλα δεν πληρώνεται με την επίσκεψη.. τι σημαίνει? :confused:

 

επίσης στο τοπογραφικό για να μου δώσει τα δεδομένα χρεώνομαι κάτι? πόσο είναι αυτο το κάτι? στο κόστος της κατασκευής παίζει ρόλο και η περιοχή? η άσχετο?

 

επίσης αυτό που δεν καταλαβαίνω ειναι οτι λέτε για τον μηχανικό της εμπιστοσύνης μας, αλλα γιατι κάποιος να μην βρεί μηχανικό της εμπιστοσύνης του απο εδω μέσα?? απο πολλά πόστ που διάβασα είναι σαν να απομακρύνετε τους ιδιώτες .. !! no offence πάντα...

Link to comment
Share on other sites

Για την χρέωση με την επίσκεψη ξαναλέω ότι οι μηχανικοί γενικά δεν αμοίβονται με την επίσκεψη στο γραφείο. Πας, ρωτάς κάποια πράγματα (π.χ. αυτά που ρωτάς εδώ) και φεύγεις.

 

Τα δεδομένα του τοπογραφικού εννοώ ότι θα συμπεριλαμβάνονται σ' ένα καλό τοπογραφικό το οποίο σου ανέφερα το κόστος.

 

Στο κόστος κατασκευής, οπωσδήποτε παίζει ρόλο και η περιοχή καθώς και οι τοπικές ιδιαιτερότητες (π.χ. αν χρειάζεται γαϊδουράκι για να ανεβάσεις τα υλικά, τότε αυξάνει ραγδαία η τιμή).

 

Το φόρουμ αυτό είναι για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μηχανικών και δεν είναι για εξεύρεση πελατείας ή για διαφήμιση. Αυτό απαγορεύεται και από τους κανόνες και γενικά αλλάζει την φυσιογνωμία του φόρουμ. Διασπάται η αλληλεγγύη των συναδέλφων που υπάρχει εδώ μέσα η οποία σε ενημερώνω ότι είναι πρωτόγνωρη. Το ζήτημα της εξεύρεσης του μηχανικού εμπιστοσύνης αφορά την δική σου έρευνα αγοράς, με τον τρόπο που εσύ αποφασίζεις.

 

Έχε επίσης, υπόψιν κάτι πολύ σημαντικό αν δεν το έχω ήδη αναφέρει: Οι συμβουλές που παρέχονται εδώ μέσα από οποιονδήποτε είναι "χαλαρές", χωρίς άγχος και ανιδιοτελείς. Αυτό είναι καλό γιατί έχει το στοιχείο της "προσφοράς" αλλά ενέχει και τον κίνδυνο του "χαλαρού" λάθους...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.