Μετάβαση στο περιεχόμενο

SAP2000 - Μοντελοποίηση, ανάλυση


geodou

Recommended Posts

Κατ' αρχάς φτιάξε και στα δύο προγράμματα, δίπλα από το μοντέλο σου, ένα απλό αμφιέρειστο δοκαράκι με το υλικό που έχεις και στο κανονικό μοντέλο, τρέξε τα για φ΄ροτιση ίδιου βάρους μόνο και πάρε αντιδράσεις στις στηρίξεις του δοκαριού να δεις αν είναι ίδιες. Από εκεί και πέρα πολλά μπορείς να ελέγξεις.

 

1) Πως βάζεις τα φορτία ? Χρησιμοποιείς shell elements ? Αν ναι πως κατανέμεις το φορτίο στις δοκούς ?Δεν ξέρω εάν τα δύο προγράμματα έχουν τις ίδιες δυνατότητες στην κατανομή φορτίου.

 

2) Ξανατσέκαρε στις στηρίξεις σου στην βάση των υποστυλωμάτων (αρθρώσεις ή πακτώσεις) γιατί καμιά φορά χάνονται οι πακτώσεις και γίνονται κατά λάθος αρθρώσεις.

 

 

2) Έλεγξε τις αντιδράσεις σου

Link to comment
Share on other sites

Κατ΄αρχήν ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση!Τα φορτία είναι ίδια,τα είδα από το Display->show loads assigns και έχουν υπολογιστεί με βάση τις επιφάνειες επιρροής.Έκανα το τέστ με αμφιέρειστη δοκό και ένα απλό πλαίσιο με κυλίσεις και στα δύο ακρα.Τα εντατικά μεγέθη ήταν ίδια μόνο που στο sap είχε διαφορετική μετακίνηση στη δεξιά κύλιση απ' ότι στην αριστερή!Όσο για την ιδιομορφική ανάλυση του πλήρους μοντέλου παρατήρησα ότι όταν στο mass source βάζω from loads στο etabs και from element and additional masses and loads στο sap οι ιδιοπερίοδοι είναι ίδιες.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις ορίσει τον ίδιο συνδυασμό ταλαντούμενης μάζας και στα δύο προγράμματα ; (π.χ. D + 0,3L)

 

Εντύπωση μου κάνει.

Link to comment
Share on other sites

Όταν ο συνδυασμός είναι ο ίδιος π.χ. D+0.3L οι ιδιοπερίοδοι διαφέρουν σημαντικά.Μόνο όταν στο etabs έχω στο mass source from loads και στο sap from self and specified mass and loads η διαφορά είναι στο τρίτο δεκαδικό.Μάλλον τα δυο προγράμματα παίρνουν διαφορετικά τα ίδια βάρη(στο load case δεν μου βγάζει το dead).Αλλά μου κάνει εντύπωση που διαφέρουν τα διαγράμματα ροπών ακόμα και στην μορφή τους(στο sap π.χ. για τα νεκρά φορτία στις δοκούς είναι παντού αρνητικό αντί να είναι μόνο στα άκρα τους).Μάλλον θα είναι πρόβλημα συμβατότητας από το export,θα το κάνω από την αρχή σε sap κατευθείαν...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα,

 

Είμαι νέα μηχανικός και έχω καταπιαστεί με τον έλεγχο επάρκειας ενός μονωρόφου στο sap2000v.14. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την προσομοίωση των πεδίλων στο λογισμικό. Θέλω να εισάγω ελατήρια και θα ήθελα να ρωτήσω: αρκεί ένα (με 6 βαθμούς ελευθερίας ενδεχομένως) κάτω από κάθε υποστύλωμα? και επιπλέον, άλλο είναι η σταθερά του ελατηρίου Κvertical=4Gr/(1-ν) για το sap και άλλο ο δείκτης εδάφους Ks? Γνωρίζετε κάποια βιβλιογραφία που να συσχετίζει ίσως τα 2 στοιχεία αυτά και αν υπάρχουν κάπου οι τύποι για τις σταθερές των ελατηρίων για ορθογωνική κάτοψη πεδίλου (μόνο για κυκλικά βρίσκω..).

 

Συγχωρέστε τις αφελείς ερωτήσεις απλά δεν έχω ασχοληθεί ξανά με σχετική προσομοίωση (όλα πακτωμένα τα έβαζα)

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα. Στα πλαίσια της μεταπτυχιακής μου διατριβής κάνω αποτίμηση μιας κατασκευής με δυναμική ανελαστική ανάλυση στο sap2000 με βάση τον ΚΑΝ.ΕΠΕ. Έχω κολλήσει στον εάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσω για την προσομοίωση της ανελαστικής συμπεριφοράς των στοιχείων Nllinks ή hinges. Θα ήθελα εάν γνωρίζει κάποιος να με ενημερώσει σχετικά με την διαφορά αυτών των δύο. (Από όσα έχω ψάξει έχω καταλάβει ότι τα Nllinks είναι για δυναμική ανελαστική ανάλυση ενώ τα hinges για Pushover)

Link to comment
Share on other sites

Βασικά δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Τα nl προσομοιώνουν αποσβέσεις, ελατήρια κ.τ.λ.Για παράδειγμα θες σε μία διπλωματική να προσομοιώσεις έναν αποσβεστήρα.

 

Εσένα σε ενδιαφέρει η πλαστική ανάλυση άρα χρειάζεσαι hinges. Αφού pushover θα κάνεις και pushover χωρίς hinges δεν γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα. Χρησιμοποιώ SAP2000 και θέλω να κάνω απλοποιημένη φασματική μέθοδο σε μια μεταλλική κατασκευή. Έχω υπολογίσει τα οριζόντια σεισμικά φορτία κατα Χ και Υ και θέλω να τα εφαρμόσω στο κέντρο μάζας κάθε ορόφου. Πως μπορώ να το κάνω στο SAP? Επίσης υπάρχει κάποια επιλογή που να ορίζει τις τυχηματικές εκκεντρότητες? Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.