tonia A Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29 , 2010 Καλημέρα, συνάδελφοι! Ξέρει κάποιος να μου πει τι γίνεται με κάποια αυθαιρεσία κατασκευασμένη πάνω από 20 χρόνια με υπάρβαση άδειας; Τα πρόστιμα κατασκευής και διατήρησης ισχύουν κανονικά; Αν γίνει αυτοψία σήμερα με ποιο Νόμο θα υπολογιστεί η παράβαση, με τον έως 8/98 ή με τον 9732/2004; Γνωρίζοντας ότι μετά την 20ετία πολλά σοβαρά αδικήματα παραγράφονται, αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια διάταξη που να αφορά σε αυτή την περίπτωση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ, achille. Παρατήρηση: Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ, achille.
hairentin Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29 , 2010 Καλησπέρα, Αν και είμαι αρκετά νέος στην αναζήτηση της νομοθεσίας για τα αυθέρετα , μετά απο ψάξιμο στο φόρουμ , στη νομοθεσία και σε δύο πολεοδομίες μπορώ να σου πω με αρκετή σιγουριά οτι τα πρόστιμα σε καμία περίπτωση δεν παραγράφονται . Εχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα : Χρόνικα τα πρόστιμα έχουν διαφοροποιησεις στις εξής κατηγορίες: Πρό του 55 δεν υφιστανταί καθώς δεν νοείτε αυθαίρετο. 55-82 Υπάρχει ο λεγώμενος νόμος Τρίτση δεν γνωρίζω τα ύψη των προστίμων αν και έπρεπε να δηλωθούν τότε , το πρόστιμο διατήρησης είναι εφάπαξ και είναι το τετραπλάσιο του προυπολογισμού . 83-03 , τα πρόστιμα είναι αρκετά μικρά , ενδεικτικά για κατοικία υπολόγιζε για κατοικία οτι το πρόστιμο ανέγερσής είναι 58 ευρώ Χ τα τετραγωνικά του αυθαιρέτου , και το διατήρησης είναι το 10% του ανέγερσής με κάποια προσαύξηση (δεν την γνωρίζω) ανα έτος . Υπάρχουν κάποιες εκπτώσεις αναλογα με το αν γίνει αποδοχή , αν πληρωθούν μετρητής , αν είναι πρώτη κατοικία , και αναλογά τα τετραγωνικά (πχ κάτω απο 50 τμ υπολόγισε το 45%) . Σχετικά με το πρόστιμο αν δεν κάνω λάθος η περιγραφή γίνετε στο αρθρο 17 του 1337/83 . 04 - ... , τα πρόστιμα διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή , είναι τεράστια και σύμφωνα με την γνώμη αρκετών πολλές φορές συμφαίρει η κατεδάφιση . Αν έχει γίνει καταγγελία , τότε ο χρόνος ανέγερσης και φυσικά τα χρόνια της διατήρησης μετράνε απο την στιγμή που η υπηρεσία θα εκτιμίσει οτι ανεγέρθηκε το αυθαίρετο . Αν δεν έχει γίνει καταγγελία , τότε (σύμφωνα με αλλά άτομα στο φόρουμ , καθώς προσωπικά δεν βρήκα την ανάλογη νομοθεσία) τα πρόστιμα διατήρησης μετράν απο τη στιγμή που ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης (αν μπορεί να γίνει) ,και της ανέγερσης σύμφωνα με την δήλωση του ιδιοκτήτη . Υπάρχει επίσης μιά εγκύκλιος που εξαιρεί απο τα πρόστιμα κάποιες αλλαγές χρήσης . Τέλος για τα πρόστιμα του ΙΚΑ , αυτά παραγράφονται μετά την 10ετία . (πάλι σύμφωνα με το φόρουμ καθώς δεν έχω βρεί την ανάλογη νομοθεσία). Καλό θα ήταν να πείς ακριβώς τη υπέρβασή αδείας έχει γίνει ώστε να μπορείς να βοηθηθείς καλύτερα . Υ.Σ. Όλα τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξή , καθώς όπως είπα δεν ασχολούμε πολύ καιρό με αυθερετα . Φαντάζομαι όμως οτι αν κάποιος εντοπίσει κάποιο λάθος θα το αναφέρει .
ted78 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 29 , 2010 Σε ότι αφορά το ΙΚΑ, σε συζήτηση που είχα με υπάλληλο, μου είπε ότι η παραγραφή στη δεκαετία ισχύει μόνο για όσες οικοδομές χτιστήκαν εξ' αρχής χωρίς οικοδομική άδεια, ενώ για όσες έχει βγει οικοδομική άδεια, δεν υπάρχει παραγραφή. Δυστυχώς, δεν έχω τη νομοθεσία για να το επιβεβαιώσω. Αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει κάτι άλλο ας με διορθώσει.
Mdim Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30 , 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30 , 2010 hairentin μήπως θα μπορούσες να μου πεις την εγκύκλιο που λες για την εξαίρεση σε κάποιες αλλαγές χρήσης;
hairentin Δημοσιεύτηκε Μάιος 2 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2 , 2010 Εγκύκλιος 36/2000 http://www.tee.gr/online/afieromata/2000/2119/index.htm
erling Δημοσιεύτηκε Μάιος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3 , 2010 Πολύ ενδιαφέρον hairentin και ευχαριστούμε. Από ότι κατάλαβα, εξαιρεί από τον 1337 εκείνες τις αλλαγές χρήσης που δεν τροποποιούν την δόμηση/κάλυψη, διότι δεν θίγονται οι πολεοδομικές διατάξεις αλλά μόνο οι φορολογικές και γενικά οικονομικές υποχρεώσεις.
tonia A Δημοσιεύτηκε Μάιος 3 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 3 , 2010 Ευχαριστώ πολύ για τη μικρή μας συζήτηση. Να σας ενημερώσω πως τελικά από το μόνο που μάλλον απαλλάσσεται κάποιος για αυθαίρεσία μετά την 20ετία είναι οι τυχόν ποινικές κυρώσεις που υπάρχουν.
hairentin Δημοσιεύτηκε Μάιος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 3 , 2010 erling κι εγώ το ίδιο καταλαβαίνω , το θέμα είναι όμως τι καταλαβαίνει και ο υπάλληλος της εκάστωτε πολεοδομίας . Πχ ο ένας εκ των δύο πολεοδομιών , ενώ στην αρχή δεν γνώριζε την ύπαρξη της εγκυκλίου μόλίς του την έδειξα μου είπε οτι θα την λαβει υπόψιν , υπάλληλοι όμως απο την δευτερη πολεοδομία , στην αρχή δεν γνώριζαν την ύπαρξη της , στη συνέχεια τους την πήγα την είδαν , με παρέπεμψαν σε αλλον υπάλληλο (φορολογικά) , ο οποίος επισης δεν ήξερε την ύπαρξη , σχεδόν αρνήθηκε να την δεί , με έβγαλέ άσχετο όσον αφορα τις νομιμοποιήσεις επειδή ήθελα αρθρο 22 και όχι 1512 επειδή έχει μικρότερα πρόστιμα (δεν είμαι σχετικός με τις νομιμοποιήσεις , αλλά δεν με ενδιέφερε πότε θα πληρώσουν μικρότερα πρόστιμα αλλά να μην πληρώσουν σύμφωνα με την εγκύκλιο) , και τελικά αρνήθηκε να μου απαντήσει και μου είπε να κάνω έγγραφη αίτηση για να πάρω απάντηση . Άρα νεώτερα σε 15 μέρρες ...
evab Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 13 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 13 , 2010 Βοήθεια!! Αν γίνει καταγγελία το 2010 για αυθαίρετο που έχει δηλωθεί με τον νόμο Τρίτση, έχει πληρωθεί το πρόστιμο και έχει κατατεθεί και συνοδευτική μελέτη μηχανικού? Πρέπει πάλι να πληρώσει ή να κάνει μια ένσταση? Από τι θα εξαιρεθεί? Από πρόστιμο ανέγερσης, από πρόστιμο διατήρησης, και από τα δύο και από εδώ και πέρα τι θα γίνει??? Δεν βρίσκω την απάντηση!!!!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα