Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί ναι αλλά μπορεί και όχι. Θα εξατηθεί τελικά από την ερμηνεία που θα δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Αν ερμηνεύσουν στενά το νόμο θα είστε εκτός δηλ. δεν θα ισχύσει για εσάς το αυξημένο αφορολόγητο όριο.

Δημοσιεύτηκε

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

Άρθρο 69

Κίνητρα για ανάπτυξη της νεανικής

επιχειρηματικότητας

1. Στο άρθρο 6 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέα παράγρα−

φος 7 ως εξής:

«7. Απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος τα κέρ−

δη από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης

ή ελευθέριου επαγγέλματος, μέχρι τριάντα χιλιάδες

(30.000) ευρώ, όσων υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργα−

σιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και για

τα δύο επόμενα έτη, εφόσον ο φορέας της επιχείρησης

κατά την έναρξη δεν έχει συμπληρώσει το τριακοστό

πέμπτο έτος της ηλικίας του. Με τις ίδιες προϋποθέσεις

απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, μέχρι τριάντα

χιλιάδες (30.000) ευρώ, οι ομόρρυθμες εταιρείες εφόσον

συμμετέχουν σε αυτές αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα

τα οποία κατά την έναρξη δεν έχουν συμπληρώσει το

τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.»

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ισχύ−

ουν για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2010 και

μετά.

 

Με τη δική μου λογική θα πρέπει να ενταχθείς.

Αναφέρει:

1. Ηλικίες (είσαι μέσα)

2. Αναφέρει για χρήσεις: της έναρξης + 2 (είσαι μέσα)

 

Το εδάφιο 2 τώρα (που μάλλον εκεί αναφέρεται ο φίλος (πολύ χρήσιμος) SOTHRIS

αναφέρει τη λέξη "εισοδήματα" και όχι (το γράφω περιφραστικά) "αυτούς που έκαναν έναρξη μέσα στο 2010".

 

Δε γνωρίζω τη νομική διάσταση αυτής της φράσης.

Δηλαδή γιατί την έβαλαν;

Προφανώς θα ισχύει για εισοδήματα από 01.01.2010. (αυτό λέμε εμείς που δεν είμαστε μέσα στη λογική της φορολογίας και της νομικής)

Μπορεί όμως βάσει νομοθεσίας αν πήγαινε κάποιος μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να έλεγε ότι θέλει να ενταχθεί σε αυτή τη ρύθμιση για χρήσεις προ του 2010; (σε περίπτωση που δεν υπήρχε το εδάφιο 2).

 

Ή μπορεί να το έγραψαν για να δηλώσουν ότι ισχύει αναδρομικά από 01.01.2010 και όχι από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου.

Δημοσιεύτηκε

Εφόσον γράφει ο νόμος ότι θα ισχύσει για εισοδήματα που προκύπτουν από 01-01-2010 σημαίνει ότι έχουν εντός τη χρήση 2010. Το κρίσιμο σημείο είναι ο χρόνος έναρξης του επαγγέλματος. Θα ληφθεί υπόψιν η 23-04-2010. ή θα πάνε και πιο πίσω ?

Δημοσιεύτηκε

Μα αφού λένε για εισοδήματα από 01.01.2010, μπορεί να ορίσουν έναρξη από 23.04.2010;

 

Τουλάχιστον από 01.01.2010 έναρξη το θεωρώ δεδομένο. Αλλιώς δεν έχει λογική.

 

Ο κάθε ένας έχει έσοδα από την ημέρα έναρξης και μετά...

Δημοσιεύτηκε

Με βάση τό άρθρο 92 του ν 3842/2010 , τό άρθρο 69 του ιδίου νόμου (αυτό δηλαδή με το οποίο καθιερώνεται υπό προυποθέσεις το αυξημένο αφορολόγητο)

ισχύει από την δημοσίευση του νόμου δηλ. από την ημέρα που ο νόμος 3842/2010 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Δεδομένου ότι είναι σαφές από την παρ. 2 του άρθρου 69 ότι αφορά εισοδήματα από 01-01-2010 (δηλ. θα εφαρμοσθεί κατά αρχάς στις δηλώσεις του 2011), το κρίσιμο κατά τη γνώμη μου στοιχείο είναι ο χρόνος έναρξης επαγγέλματος τον οποίο θα κάνει δεκτό το υπουργείο οικονομικών προκειμένου οι φορολογούμενοι να ασκήσουν το δικαίωμα για τη χρήση αυξημένου αφορολόγητου. Αφήστε να δούμε την ερμηνεία που θα δοθεί.

Δημοσιεύτηκε

Οι εκπιπτώμενες από τα ακαθάριστα έσοδα δαπάνες αναφέρονται στο άρθρο 31 του νόμου 2238/1994 και στις διάφορες ΠΟΛ με τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών έχει κωδικοποιήσει τις κατά καιρούς αποφάσεις των δικαστηρίων πάνω στο ζήτημα αυτό.

Η αναλογία 1/3 δεν προβλέπεται πουθενά. (την χρησιμοποιήσαμε παλαιά στο 1994 για τον ειδικό προσδιορισμό των κερδών από τα ελευθέρια επαγγέλματα)

Το ζήτημα της εκπτώσεως των δαπανών που έχουν προαναφερθεί , στην περίπτωση χρήσης ως έδρας την κατοικία του φορολογούμενου είναι πραγματικό και εξετάζεται κάθε φορά ξεχωριστά και σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα.

ΠΧ έχετε έδρα σε κατοικία 90 τμ, η οποία έως τώρα κάλυπτε τις στεγαστικές σας ανάγκες. Με τη δήλωσή της ως φορολογικής έδρας για άσκηση επαγγέλματος καλύπτεις λιγότερο πλέον τις στεγαστικές σου ανάγκες ? Νομίζω ότι αν στην οικία-έδρα δεν παρέχεις πραγματικά υπηρεσίες δεν μπορείς να εκπέσεις έξοδα σπιτιού. Αλλο ζήτημα άν κάποιες ΔΟΥ δέχονται ένα ποσοστό.

Δημοσιεύτηκε

Συναδελφοι, επανερχομαι ξανα στο θεμα με τις δαπανες για το αυτοκινητο και πιο συγκεκριμενα για τη βενζινη, παρολο που εχει συζητηθει πολυ, για να μου ξεκαθαρισετε κατι.

Αναφερατε στα προηγουμενα, οτι στο βιβλιο γραφουμε την πραξη (70% x τιμη τιμολογιου,για αυτοκινητο < 1600κεκ) και το περναμε στις δαπανες χωρις δικαιωμα εκπτωσης.

Διαβαζοντας το τευχος απο το σεμιναριο ΤΕΕ για τη φορολογια μηχανικων (αναφερεται σε προηγουμενο post) τα εξοδα για το αυτοκινητο θεωρουνται αντιστοιχα με τα εξοδα κινητης τηλεφωνιας και εχει παραδειγμα (σελ. 23) που αν καταλαβαινω καλα πρεπει στο βιβλιο εσοδων εξοδων να περασεις ολο το ποσο απο τα εξοδα, και μετα να κανεις φορολογικη αναμορφωση στο Ε3 και μαλιστα αναφερει οτι πρεπει να υποβληθει και αναλυτικη κατασταση με τις λογιστικες διαφορες μαζι με τη δηλωση φορολογιας.

Τελικα, τι ειναι το σωστο??

Δημοσιεύτηκε

johnskop το δεύτερο είναι το σωστό (με την φορολογική αναμόρφωση). Τώρα για το πως θα γίνει ακριβώς στην φορολογική δήλωση δεν το έχω πολυκαταλάβει.

Δημοσιεύτηκε

Όταν έχεις ένα τιμολόγιο ή μια απόδειξη, δεν μπορείς να περάσεις ένα μόνο ποσοστό στα βιβλία σου...θα το περάσεις ολόκληρο. Από κει και πέρα όμως δεν εκπίπτει ολόκληρο...άρα φορολογική αναμόρφωση...θα είναι μεγάλο θέμα συζήτησης του χρόνου το Μάρτη το πως γίνεται αυτή η αναμόρφωση:!:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.