Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εγώ αναφέρομαι στο γενικό έξοδο αγοράς αυτοκινήτου το οποίο έχει συμβεί πριν χρόνια το οποίο εννοείται δεν έχει περαστεί σαν δαπάνη στα βιβλία ως αγορά παγίων. Σήμερα λοιπόν (έτος 2010) μπορούμε να δηλώσουμε ότι κάνουμε απόσβεση έστω και ένα τμήμα της αρχικής δαπάνης νόμιμα;

 

Υπενθυμίζω ότι για τα επιβατικά αυτοκίνητα ο ανώτερος συντελεστής απόσβεσης είναι 15% και ο κατώτερος 11%, επομένως μπορούμε να αποσβέσουμε την αρχική δαπάνη από 7 έως και 9 χρόνια αργότερα ανάλογα με τον συντελεστή που θα χρησιμοποιήσουμε.

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

H αγορά του ΙΧ χαρακτηρίζεται δαπάνη παγίου και δεν αποτελεί διαχειριστικό έξοδο.Τέτοιο είναι η απόσβεση του ΙΧ.

Ερώτηση : με τι παραστατικό αγοράσατε το ΙΧ ?

Αν το αγοράσετε με ΑΛΠ (Απόδειξη Λιανικής Πώλησης) ξεχάστε τις αποσβέσεις (και την καταχώρησή του στο βιβλίο ΕΣ-ΕΞ).

Αν πάλι αγοράστηκε με ΤΔΑ (τιμολόγιο) τότε μπορείτε να το καταχωρήσετε στο βιβλίο ΕΣ-ΕΞ (τελευταία σελίδα) και να τρέξετε τις αποσβέσεις αναδρομικά. Οι αποσβέσεις για τα έτη που δεν έγιναν (εδώ χρησιμοποιήθηκαν) έχουν χαθεί φορολογικά, παραμένουν όμως οι αποσβέσεις για τα υπόλοιπα έτη. Αυτές σε "πρώτη ανάγνωση" περνάνε το φορολογικό τέστ.

Δημοσιεύτηκε
Από που προκύπτει αυτό, SOTHRIS;

 

Παραθέτω συγκεκριμένο πραγματικό περιστατικό όπου εφαρμόστηκε το "λογικό", όπως το χαρακτήρισες:

Ελεύθερος επαγγελματίας με έδρα το σπίτι που μένει, για το οποίο όμως πληρώνει ενοίκιο, επιμερίζει το ενοίκιο σε 2 μέρη: για κύρια κατοικία και για εγκατάσταση ατομικής επιχείρησης.

Η δήλωσή του (έγινε μέσω internet) εκκαθαρίστηκε και κλήθηκε από τη ΔΟΥ να υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά (για τα ποσά που εμφανίζονταν στο Ε1).

Για το ενοίκιο η ΔΟΥ ζήτησε αρχικά να υποβληθούν οι πρωτότυπες αποδείξεις, ο ελ. επ. απάντησε όμως ότι τα πρωτότυπα θα πρέπει να τα κρατήσει για την περίπτωση ελέγχου, αφού επρόκειτο για δαπάνες που είχαν καταχωρηθεί στο Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων.

Η ΔΟΥ το δέχτηκε αυτό, ο ελ. επ. υπέβαλε απλές φωτοτυπίες των αποδείξεων και η έκπτωση φόρου (240€) για ενοίκιο κύριας κατοικίας του έγινε κανονικά.

 

Γιατί λοιπόν να μην γίνεται το ίδιο και με τις υπόλοιπες δαπάνες που είναι εν μέρει επαγγελματικές και εν μέρει προσωπικές;

 

 

Αυτό που έγραψα εγώ προκύπτει από το νόμο 3842/10.

Πάμε τώρα στη δική σου δημοσίευση.

1) Η δαπάνη του ενοικίου δεν είναι σε αυτές που χτίζουν το αφορολόγητο που θεσπίζεται με τον 3842/10 και ισχύει από τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος.

2)Η έκπτωση για το ενοίκιο έχει να κάνει με το ύψος του ενοικίου της κατοικίας και όχι με το αν η κατοικία είναι ταυτόχρονα και επαγγελματική έδρα. Με το κατάλληλο ύψος ενοικίου έχεις την έκπτωση των 240 ευρώ.

3) Δεν προκύπτει το είδος του ελεύθερου επαγγελματία στην δημοσίευσή σου. Πρόκειται για μηχανικό που πήγαινε τεκμαρτά ή για άλλον που πήγαινε με το λογιστικό αποτέλεσμα. Αν μιλάμε για την το πρώτο ενδεχόμενο πιθανόν η δαπάνη του ενοικίου να ήταν φορολογικά ουδέτερη. Αν πάλι είμαστε στη δεύτερη περίπτωση και υπό την προυπόθεση ότι η κατοικία αποτελεί μόνο τη φορολογική έδρα -χωρίς δηλαδή να παρέχονται σε αυτή ουσιαστικές υπηρεσίες- , ο υπόψιν επαγγελματίας μάλλον είναι τυχερός και αντιμετωπίστηκε ευνοικά από την ΔΟΥ (δηλ. εγώ αν ήμουν εφοριακός ελεγκτής δεν θα αναγνώριζα φορολογικά τέτοια δαπάνη).

Δημοσιεύτηκε

Ερώτηση : με τι παραστατικό αγοράσατε το ΙΧ ?

Αν το αγοράσετε με ΑΛΠ (Απόδειξη Λιανικής Πώλησης) ξεχάστε τις αποσβέσεις (και την καταχώρησή του στο βιβλίο ΕΣ-ΕΞ).

Εγω δηλαδη που εχω σαν παραστατικο μονο την υπευθυνη δηλωση εκατερωθεν για την αγοραπωλησια του αυτοκινητου, με τα πληρη στοιχεια τοσο του αγοραστη οσο και του πωλητη (αγορα μεταχειρισμενου απο ιδιωτη), να ξεχασω και τις αποσβεσεις και το περασμα στα βιβλια και ολα?

 

Μονο τις δαπανες του αυτοκινητου μπορω να τρεχω κανονικα?

Δημοσιεύτηκε

Σέ οτι αφορά το κινητό σου εκπιπτόμενη δαπάνη λογίζεται το 50% γιατί εκτός απο τήν δουλεία σου μπορεί να θεωρηθεί οτι το χρησιμοποιες καί γία προσωπικη χρηση για αυτο καλο ειναι να βαζεις το 50%.

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

 

Αυτο που θελω να μας απαντησει λογιστης υπευθυνα ειναι αν κανουμε αποσβεση το 100% της αξιας του αυτοκινητου μας η του 70% μονον, εφοσον προκειται για οχημα κατω των 1600cc

 

Η απόσβεση θα γίνει στο 70% της αξίας του αυτοκινήτου, εφοσον προκειται για οχημα κατω των 1600cc.

 

 

Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί το συζητάμε από τη στιγμή που ακόμα και στο express, κάθε μήνα μπορούμε να τυπώνουμε (και ας μην το στέλνουν ταχυδρομικά), το pdf με το ποσό που δαπανήθηκε από το online σύστημα. Ισχύει κανονικά ως παραστατικό δαπάνης η εκτύπωση.

 

Πραγματικά, δεν ξέρω εάν η εκτυπωμένη κατάσταση περνάει ως παραστατικό δαπάνης ή εάν χρειάζεται το πρωτότυπο... Θα μου πεις, και το πρωτότυπο τι είναι? Μια εκτύπωση είναι: και η σφραγίδα και η υπογραφή πάνω στο χαρτί.

 

 

Αν πάλι αγοράστηκε με ΤΔΑ (τιμολόγιο) τότε μπορείτε να το καταχωρήσετε στο βιβλίο ΕΣ-ΕΞ (τελευταία σελίδα) και να τρέξετε τις αποσβέσεις αναδρομικά. Οι αποσβέσεις για τα έτη που δεν έγιναν (εδώ χρησιμοποιήθηκαν) έχουν χαθεί φορολογικά, παραμένουν όμως οι αποσβέσεις για τα υπόλοιπα έτη.

 

SOTHRIS,

 

Αυτό ήξερα και εγώ ότι γίνεται: οι αποσβέσεις για τα έτη που δεν έγιναν χάνονται, παραμένουν όμως οι αποσβέσεις για τα υπόλοιπα έτη.

Πρόσφατα όμως είχα μια κουβέντα με φίλο λογιστή και μου είπε ότι εάν δεν κάνεις την απόσβεση από το έτος αγοράς, τότε χάνεις το δικαίωμα να το περάσεις στα βιβλία σου. Αναφερόταν σε ένα διαμέρισμα που είχε αγοράσει ένας πελάτης του για να το χρησιμοποιήσει σαν γραφείο.

Αυτό σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο που αγοράστηκε πχ το 2009 (με ΤΔΑ), αν δεν το είχες περάσει στα βιβλία σου το 2009, τότε δεν μπορείς να το περάσεις καθόλου. Οχι?

 

Σέ οτι αφορά το κινητό σου εκπιπτόμενη δαπάνη λογίζεται το 50% γιατί εκτός απο τήν δουλεία σου μπορεί να θεωρηθεί οτι το χρησιμοποιες καί γία προσωπικη χρηση για αυτο καλο ειναι να βαζεις το 50%.

 

mimis1269,

 

Το θέμα έχει συζητηθεί: εκπίπτεις το 100% του ΦΠΑ του λογαριασμού, περνάς το 100% της καθαρής αξίας και στο τέλος της χρονιάς κάνεις φορολογική αναμόρφωση.

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδη, με απλα ελληνικα, δεν μπορεις να αγορασεις απο ιδιωτη ΕΙΧ αυτοκινητο το οποιο και να χρησιμοποιησεις ΚΑΙ για επαγγελματικη χρηση...?

 

Πολυ απλα γιατι δε θα εχεις τιμολογιο αγορας!?

Σε καθε τετοιου ειδους συναλλαγη μεταξυ ιδιωτων, ανταλλασσονται υπευθυνες δηλωσεις αγορας και πωλησης αντιστοιχως

 

Τι συμβαινει σε αυτες τις περιπτωσεις?

Δημοσιεύτηκε

Τι συμβαινει σε αυτες τις περιπτωσεις?

 

Να στο πάω και λίγο παραπέρα?

 

Αν αγοράσεις ένα αυτοκίνητο και το περάσεις στα βιβλία σου (με αποσβέσεις κλπ όπως έχει αναλύσει και ο SOTHRIS) και μετά από Χ χρόνια θελήσεις να το πουλήσεις πχ για να αγοράσεις ένα άλλο, τότε:

 

- Πρέπει να δώσεις κάποιο παραστατικό στον νέο ιδιοκτήτη, αν και αυτός είναι ελεύθερος επαγγελματίας και θέλει να το περάσει στα βιβλία του? Τι κάνεις? Θεωρείς μπλόκ "Τιμολογίων Πώλησης"?

- Το ποσό που πούλησες το αυτοκίνητο θεωρείται έσοδο για εσένα (αυτό δεν είναι ερώτηση, ισχύει!). Πώς το περνάς στα βιβλία σου? Τι γίνεται με το ΦΠΑ της αγοράς?

 

Για αυτό λέω, για μερικά πράγματα πρέπει να συμβουλεύεσαι λογιστή, αλλιώς παίζει να τα κάνεις π****να... 8-)

Δημοσιεύτηκε
Αυτό που έγραψα εγώ προκύπτει από το νόμο 3842/10.

 

Από ποιο ακριβώς σημείο του Ν.3842;

 

Ξανακοίταξα το νόμο και είναι σαφές (παρ.1 Άρθ.1) ότι εξαιρούνται οι δαπάνες "που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 8 και 9, οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 17, οι δαπάνες που προβλέπονται στο άρθρο 23, οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά, καθώς και οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων."

 

Οι δαπάνες όμως για τις οποίες συζητάμε (ΙΧ, κλπ. που εκπίπτουν κατά ένα ποσοστό μόνο από τα έξοδα ελ. επ.) είναι δαπάνες του άρθρου 31 παρ.1 ΚΦΕ.

 

Συνεπώς (επαναλαμβάνω την ερώτηση), γιατί να μην εκπίπτει το μέρος που δεν αποτελεί επαγγελματική δαπάνη;

 

 

(Όσον αφορά στην περίπτωση που ανέφερα με τα ενοίκια, συμφωνώ βεβαίως με τα 1. και 2. που αναφέρεις, ενώ για το 3. επρόκειτο για μηχανικό που πήγε όμως λογιστικά. Δε έχει νόημα όμως να το αναλύσουμε περισσότερο - παραπάνω είναι η ουσία.)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.