Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

@ nik

 

• Μέση ημερήσια παροχή λυμάτων: 100 lt/άτομο

• Πλήθος ατόμων : 6

• Μέση ημερήσια παροχή λυμάτων: 100*6=600 ή 0.60 κ.μ.

• Μέγιστη μέση ημερήσια παροχή λυμάτων : 1,5*600=900 lt

• Λάσπη λυμάτων ανά άτομο: 200 lt.

• Ελάχιστος χρόνος εκκένωσης λάσπης: 2 έτη.

 

Επομένως έχουμε: 6 άτομα * 200 lt /άτομο και χρόνο επί 2 χρόνια=2400 lt.

 

• Συνολική ελάχιστη χωρητικότητα βόθρου 900 lt + 2400 lt = 3300 lt

• Καθορίζουμε σηπτικό βόθρο όγκου > 3,3 κ.μ. Οι διαστάσεις της σηπτικής δεξαμενής είναι: Μήκος ....... μ, πλάτος ...... μ, βάθος εκσκαφής: ...... μ. και βάθος υγρών ...... μ.

 

Φυσικά μιλάμε για την σηπτική δεξαμενή

Ελπίζω να βοήθησα. ;)

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ για τη διαστασιολόγιση της σηπτικής δεξαμενής.

 

Μπορείς να μου ξεκαθαρίσεις κάτι πιο γενικό?

 

Εγώ είμαι υποχρεωμένος να φτιάξω και σηπτική δεξαμενή και απορροφητικό βόθρο (χωρίς πάτο) ? Συνήθως δεν φτιάχνουμε έναν απλό βόθρο (με πάτο - στεγανός βόθρος) ο οποίος και αδειάζεται από βοθρατζίδικο ή ακόμη χειρότερα απλό απορροφητικό μόνο του? Ο κτιριοδομικός άρθρο 26, παρ. 3 είναι σαφής βέβαια ότι απαιτείται σηπτική δεξαμενή!

 

Επίσης δεν κατάλαβα στον υπολογισμό του απορροφητικού βόθρου αυτήν την αναλογία μ2/μ3/d του πίνακα VI του άρθρου 9 της Υ.Α. 221/62. Έστω ότι έχω 1μ3/d ημερίσια κατανάλωση και έδαφος άργιλο με λίγο άμμο (40 αναλογία), πως υπολογίζω την διάσταση του απ/κου βόθρου? Πρέπει να έχει εξωτερική επιφάνεια 40μ2 ανά κυβικό?!

Δημοσιεύτηκε

Εαν δείξεις απορροφητικό τότε ναί πρέπει να κάνεις και σηπτική δεξαμενή.

Αν τώρα δεν δείξεις απορροφητικό τότε πας σε λύση στεγανού βόθρου. Για τον υπολογισμό του πολλαπλασιάζεις την μέση ημερήσια παροχή με τις μέρες που θέλεις να εκκενώνεται ο βόθρος σου και ανάλογα επιλέγεις τις αντίστοιχες διαστάσεις.

 

Τώρα για τον απορροφητικό αν έχεις όπως λές 1μ3/ημέρα και έδαφος άργιλο με λίγο άμμο (40 απορροφητικότητα) τότε θές παράπλευρη επιφάνεια 40 * 1 = 40 τ.μ. συνολικά.

Δημοσιεύτηκε

Η παράπλευρη επιφάνεια εκσκαφής είναι προφανώς εξωτερική. Αυτό σε βοηθάει λίγο, δεν σε σώζει βέβαια κιόλας... Σε ανάλογη περίπτωση που είχα, πρόσθεσα στην ακτίνα και το χαλίκι (πάχος 20 cm από κάθε πλευρά). Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτό ορίζει ο νόμος, πιστεύω όμως ότι είναι σωστό - άλλωστε λέει παράπλευρη επιφάνεια ΕΚΣΚΑΦΗΣ, όταν θα μπορούσε απλώς να γράφει εξωτερική επιφάνεια βόθρου.

 

Η δική μου απορία είναι άλλη. Αυτός ο σηπτικός, πόσο κοστίζει πια;;;

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Διαβάζοντας και διαβάζοντας και διαβάζοντας τα θέματα εδώ, κατέληξα στην μελέτη αποχέτευσης που κάνω σε απορροφητικό βόθρο σε συνδυασμό με σηπτική δεξαμενή. Το ερώτημα μου όμως τώρα είναι τι υπάρχει πιο πριν; Η κλασική διάταξη μηχανοσίφωνα και λιποσυλλέκτη (όπως όταν είναι να συνδεθούμε με δίκτυο υπονόμων);

Δημοσιεύτηκε

Ο μηχανοσίφωνας και ο λιποσυλλέκτης τοποθετούνται για προστασία των δικτύων από ογκώδη "υλικά" και συσώρευση λιπών που θα δημιουργούσαν εμφράξεις στους υπονόμους. Σε περίπτωση αυτόνομου συστήματος με βόθρους δεν είναι απαραίτητοι.

Ο μηχανοσίφωνας επειδή λειτουργεί και ως οσμοπαγίδα θα ήταν ίσως καλό να υπάρχει.

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

• Μέση ημερήσια παροχή λυμάτων: 100 lt/άτομο

....................................................................

 

Επομένως έχουμε: 6 άτομα * 200 lt /άτομο και χρόνο επί 2 χρόνια=2400 lt.

 

..................................................................

 

Ασχολούμαι για πρώτη φορά με τέτοια μελέτη στα πλαίσια μιας εργασίας που μου ανατέθηκε, οπότε αυτά που αναφέρω εδώ, δεν είναι και σίγουρα σωστά, απλώς είναι αυτά που κατάλαβα από την αποκωδικοποίηση της ΥΔ 1965 και από ερώτηση σε μηχανικό που έχει ασχοληθεί πιο πολύ. Οπότε αναμένω τα σχόλιά σας, καθώς ο υπολογισμός στο παραπάνω παράδειγμα θεωρώ ότι δεν είναι σωστός.

 

Από ότι αναφέρεται στην Υ.Δ. του 1965 για τον υπολογισμό της σηπτικής δεξαμενής, δεν υπολογίζουμε την μέγιστη παροχή, αλλά την μέση.(άρθρο 9: Δια τον υπολογισμόν της χωρητικότητας της σηπτικής δεξαμενής θα λαμβάνωνται υπ όψιν τα κάτωθι στοιχεία : Η μέση ημερησία παροχή λυμάτων, ως αυτή καθορίζεται εις τον Πίνακα II.) Επομένως νομίζω οι υπολογισμοί στηρίζονται σε λάθος παραδοχή, (αν και προσωπικά νομίζω ότι είναι καλύτερα να έχουμε ασφάλεια στους υπολογισμούς μας. Μάλιστα στην έγκριση καταλληλότητας από τον ΕΟΤ για ξενοδοχεία ορίζει κατανάλωση 250l/ημ). Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα να προσαυξηθούν οι ανάγκες αφού αναφέρει: Εις πάσας τας λοιπάς περιπτώσεις θα λαμβάνεται υπ όψιν ο μέγιστος προβλεπόμενος αριθμός εξυπηρετουμένων ατόμων, ως και η παροχή η προκύπτουσα εκ τυχόν ειδικών λειτουργών των εγκαταστάσεων.

 

Ούτως ή άλλως η προσαύξηση έγινε στα άτομα της κατοικίας με τον συντελεστή 1,5 όπου από τα 4 άτομα πήγαμε στα 6.

 

Από την άλλη ένα άλλο λάθος που έγινε είναι και στον υπολογισμό της ιλύος, καθώς τα ο πίνακας ΙΙΙ δεν αναφέρεται για έτος αλλά για την περίοδο αναφοράς της 6ης στήλης που είναι ο χρόνος εκκένωσης. Άλλωστε ο όγκος της συγκεντρουμένης ιλύος, όστις καθορίζεται εις 100 λίτρα κατ άτομον και έτος. Για αυτό άλλωστε για την κατοικία που έχει περίοδο 2χρόνια, είναι 200l στα 2 χρόνια.

 

Επομένως γενικότερα αυτό που κάνω είναι να παίρνω το σύνολο του πίνακα ΙΙΙ, και να το πολλαπλασιάζω με τα άτομα., οπότε και να προκύπτει και ο όγκος της δεξαμενής, όπου στην περίπτωσή μας είναι: 6 άτομα * 300l = 1800l ή 1,8m3 και όχι 3,3m3 που υπολογίστηκε πριν.

 

Άρα θα τοποθετηθεί μια δεξαμενή χωρητικότητα υγρών 2m3 (που είναι και η ελάχιστη), και χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον πίνακα IV: (1,85 χ 0,9 χ 1,2), ενώ η συνολική χωρητικότητα της δεξαμενής, (κατασκευαστικά), θα είναι 2,5m3 (1,85 χ 0,9 χ 1,5), με 0,3μ να είναι το όριο ασφαλείας τoυ ύψους των λυμάτων μέχρι το κατασκευαστικό ύψος.

 

Όσον αφορά όμως τον υπολογισμό του απορροφητικού βόθρου, εδώ θέλουμε την μέγιστη ημερήσια παροχή, οπότε εδώ θα έχουμε: 6 άτομα * 100l * 1,5 = 900l.

 

Τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα μετά τη σηπτική δεξαμενή θα εκρέουν σε κυλινδρικό απορροφητικό βόθρο για τελική διάθεση υπεδαφίως. (άρα εδώ θα καταλήγουν μόνα τα λύματα και όχι η ιλύς).

Έστω ότι το έδαφος στην περιοχή αποτελείται από χονδρόκκοκη άμμο και χάλικες. Οπότε, σύμφωνα με τον Πίνακα VI του άρθρου 9 της Ε1β/221/65 και με βάση τη μέγιστη ημερήσια παροχή λυμάτων (0,9m3), ο απορροφητικός βόθρος πρέπει να έχει βρεχόμενη παράπλευρη επιφάνεια 5*0,9 = 4,5m2. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του απορροφητικού βόθρου η διαρροή, (ή απορρόφηση), γίνεται από τα πλάγια και όχι από την βάση.

Σε περίπτωση που ο βόθρος έχει κυλινδρικό σχήμα, τότε η βρεχόμενη παράπλευρη επιφάνεια είναι το εμβαδό του κυλίνδρου αν αφαιρεθούν οι 2 κυκλικές βάσεις, οπότε πρόκειται για το εμβαδό της κυρτής πλαγιάς επιφάνειας. Το εμβαδόν της παράπλευρης επιφάνειας του κυλίνδρου, 2(π.r.υ).

Άρα ένας κυλινδρικός απορροφητικός βόθρος με εσωτερική ακτίνα 0,50m και εσωτερικό ύψος 0,50m έχει εμβαδόν παράπλευρης επιφάνειας 2*π*0,5*0,5 = 1,57m2 > 0,9m2, οπότε και μας καλύπτει.

Ωστόσο δεν ξέρω αν υπάρχει κατασκευαστικά τέτοιος βόθρος. Μήπως ξέρετε διαστάσεις από απορροφητικούς βόθρους? επίσης θα πρέπει να προσεχθεί ότι ο υπολογισμός των παραπάνω διαστάσεων αφορά την εσωτερική ακτίνα του βόθρου και όχι την εξωτερική, (που μάλλον γίνεται η παραγγελία). Ξέρετε πόσο μπορεί να είναι το πάχος αυτό?

 

Ακόμη κάτι που δεν καταλαβαίνω είναι ο υπολογισμός στο σηπτικό βόθρο όπου εμείς με βάση τους υπολογισμούς μας καταλήξαμε να έχουμε δεξαμενή 2m3, ενώ θα παράγουμε καθημερινά:

α) υγρά απόβλητα: 6*100l= 600l ή

β) καθημερινή ιλύς: 200/ (2*365) = 0,27l

Οπότε αν καθημερινά η σηπτική δεξαμενή θα έχει 600,27l, δε θα μπορεί τουλάχιστον τον πρώτο καιρό να αδειάζει καθημερινά προς τον απορροφητικό αγωγό. ???

 

Τέλος θα ήθελα την βοήθεια σας καθώς δεν καταλαβαίνω τον πίνακα V με τους τάφρους και την διατύπωση με τις ενεργές επιφάνειες (άρθρο 9).

 

 

Επισυνάπτω επίσης αρχείο με τα περιεχόμενα της μελέτης διάθεσης αποβλήτων, όπως και τα δικαιολογητικά που την συνοδεύουν, που βρίσκονται εδώ

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Χωρις να εχω και μεγαλη εμπειρια σε βοθρους θα σημειωσω τα εξης:

1) Για τη παροχη σιγουρα χρησιμοποιεις τη μεγιστη ημερισια, δε θυμαμαι τη νομοθεσια αλλα πιστευω αν ψαξεις καλυτερα σε καποιο αλλο σημειο θα το αναφερει. Ουσιαστικα ειναι η μεση ημερισια * 1,5 που ειναι ο συντελεστης αιχμης. Και ειναι απολυτως λογικο να χρησιμοποιεις το χειροτερο σεναριο σε διαστασιολογηση δεξαμενης κατι που το γραφεις και εσυ στη παρενθεση.

2)Για τον υπολογισμο της δεξαμενης μπερδευτικα και γω. Δεν εχει υπολογισει ;όγκο με βαση το χρονο παραμονης του αποβλητου παρα μονο τον ογκο με βαση το χρονο παραμονης της λασπης. Ο όγκος της δεξαμενης δεν ειναι V=tQ? To t σε μερες. Αν θυμαμαι καλα υπαρχουν στη νομοθεσια ελαχιστοι χρονοι παραμονης. Και βασικα για να βγαλεις ενα ογκο οικονομικο πρεπει ο χρονος παραμονης να ειναι απο 15 μερες μεχρι κανα δυο μηνες στη χειροτερη.

3)Για τα υπολοιπα δε ξερω καθως βαριεμε να ανοιξω τη νομοθεσια και θελω να συνεχισω την εργασια μου :P

 

4. ΑΣΧΕΤΟ: Ρε παιδια υπαρχει κανεις που να ξερει αν τα lamela settlers ειναι ιδια με τα plate settlers γιατι πραγματικα εχω μπερδευτει αρκετα. Γενικα γνωριζει κανεις να μου πει 2 πραγματα για τα plate settlers ή και που μπορω να βρω λεπτομερεις πληροφοριες για αυτά (βιβλια,διαδικτυο). Οποιος μου δωσει πληροφοριες θα του δωσω τα κλειδια απ το σπιτι μου στη Μυκονο :P

Δημοσιεύτηκε

καλημερα σε ολουσ εδω στο φορουμ

δεν ειμαι μηχανικος αλλα ουτε και εχω ιδιετερες σπουδες σε αυτα τα θεματα

αλλα εαν εχετε αυλη για να αδειαζετε υπαρχει και η ενναλακτικη λυση τοησ τουαλετας κομποστ

εαν θα βαλετε composting toilet στο γουγκλ θα σας βγαλει πολλα

η σαν humanure ειναι πολλη απλο και δεν μολυνεται το περιβαλλον συν το οτι εχετε ενα φανταστικο κομποστ για τον κηπο/χωραφη σας

και ολα αυτα σχεδον τζαμπα

χρειαζεσται μερικους κουβαδες και ενα καπακι για λεκανι τουαλετας και ξερα φυλλα η ροκανιδια για να σκεπασετε μετα τι"δουλεια" σας στην τουαλετα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.