Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα ,

Επειδή ακούω απο πολλούς συναδέλφους οτι τα πρανή σε αγροτεμάχια ανοίκουν στον απο πάνω , αλλά δεν μπορώ να βρώ με τίποτα την ανάλογη νομοθεσία , γνωρίζει κανείς αν αυτό ισχύει καθώς επίσης και ποιος νομος το αναφέρει ?

 

Η περίπτωση μου είναι :

Επι χρόνια δύο γείτονες σε περιοχή οπου τα αγροτεμάχια είναι ιδιοκτησίες και όχι κλήροι , συμφωνούσαν προφορικά οτι σύνορα τους είναι στην βάση του πρανές , άσχετα αν ο απο πάνω για λόγους ευκολίας έχει περιφράξει πάνω απο το πρανές .

Ο απο κάτω πεθαίνει και οι κληρονόμοι έρχονται ισοπεδώνουν το πρανές και το διεκδικούν .

Τώρα γίνετε δικαστήριο και πρέπει να τεκμηριώσω ότι μπορώ (αν μπορώ) για τον πελάτη μου (ιδιοκτησία πάνω απο το πρανές ) .

 

Οποιαδήποτε βοήθεια ή πρόταση δεκτή .

Ευχαριστώ .

Δημοσιεύτηκε

η ερώτηση σου είναι επί το πλείστον νομικό θέμα. εμπειρικά οι μηχανικοί ξέρουμε οτι αν σύνορο πρανές τότε λαμβάνουμε σαν όριο το πόδι και όχι το φρύδι.

Δημοσιεύτηκε

Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση και το αναφέρω για τη συζήτηση στη Λευκάδα, μεταξύ δύο αγροτεμαχίων που έχουν υψομετρική διαφορά, και ο κατάντι έχει τοίχο βαρύτητας με ξερολιθιά για να προστατεύεται απο τα χώματα του άλλου ισχυρίζονται οτι το πάχος του τοίχου (που στην ουσία προστατεύει τον χαμηλότερο) ανήκει στον απο πάνω.

 

Αυτό εν πρώτοις μου φαινότανε παράλογο αλλά τελικά όλοι έτσι μετράγανε τις ιδιοκτησίες τους.

Προφανώς εμπίπτει στο εθιμικό δίκαιο κατά μία έννοια.

Δημοσιεύτηκε

Εάν αφήσεις τα περί φρυδιών και ποδιών πρανούς συνάδελφε, ίσως με κάποιο παλαιό διάγραμμα και με βάσεις τις διαστάσεις να σου προκύψει το πόδι?

Δημοσιεύτηκε

Επειδή είναι ιδιοκτησίες , το διάγραμμα της διανομής είναι απλά ενδεικτικό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δικαστήριο , επίσης δεν υπάρχουν ούτε οροσημα ούτε διαστάσεις . Τέλος η αποτύπωση με την διανομή δεν έχουν και πολύ σχέση , και αλλού τρώει ο ένας αλλού ο άλλος .

 

Γενικά ήθελα να δώ αν είναι κάτι επίσημο ή αν είναι όντως εθιμικό δίκαιο .

 

Ποιο πρόσφατα διαγράμματα δεν έχουν καθώς με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη τα είχαν καλά .

Δημοσιεύτηκε

συνάδελφε hairentin

δεν είναι θέμα εθιμικού δικαίου και βέβαια δεν μπορούμε Τοπογράφοι να συζητάμε περί εθιμικού

ο απλούστερος λόγος είναι ότι το πρανές είναι μια 'φυσική' μορφή αντιστήριξης

επίσης όπως προκύπτει από την εμπειρία πολλών συναδέλφων εκεί που μπορούν να γίνουν επανεφαρμογές διανομών (εννοώ υπάρχουν όλα τα απαραίτητα διαγράμματα, συντεταγμένες κλπ) το πρανές αποδιδόταν στον 'απο πάνω'

στην περίπτωση που αναφέρεις θα απαιτηθεί μια ευρύτερη αποτύπωση και καλό θα είναι τα όρια να τα αποδεχθούν οι όμοροι ιδιοκτήτες, αν η υπόθεση θα καταλήξει σε δικαστική διαμάχη, θα διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη κλπ

η απονομή δικαιοσύνης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σχετική, μερικές φορές δε απλά θέμα σύνθεσης του δικαστηρίου

τα ξαναλέμε

Δημοσιεύτηκε

Αν δυο άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να μαλώνουν για το πρανές αντιλαμβάνεσαι τι αποθέματα μεγαλοψυχίας έχουν ...

Δημοσιεύτηκε

Και κάτι άλλο από μ...

 

Σωστός όπως πάντα ο Θεοχάρης.

Δημοσιεύτηκε

Όπως σωστά ανέφερε ο Θεοχάρης, συνήθως το όριο είναι στο πόδι. Σε όλα τα αντίστοιχα τοπογραφικά που έχω συντάξει τα όρια τίθονταν καθ' υπόδειξη αμφότερων (ανάντι - κατάντι) στο πόδι με τον ισχυρισμό ότι τα χώματα (πρανές) συγκρατούν τη γη του ανάντι.

Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη που παρεμβαίνω με άσχετο ερώτημα αλλά πως ισοπεδώνουν το πρανές? Εχει αυτό κλίση, "τρώνε" την κλίση και φτιάχνουν τοίχο αντιστήριξης?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.