Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αν μπορεις βρες τις εκδοσεις του Κωνσταντινιδη 1978-80 .Εκει τα γραφει ολα. Επισης αν βρεις (απο καποιον παλιο μηχανικο ή στη βιβλιοθηκη του ΤΕΕ) πανεπιστημιακα βιβλια της εποχης (π.χ το τριτομο του Τασσιου).

Η διαδικασια δεν ειναι τοσο απλη .Επισης οι αντισεισμικοι ελεγχοι δεν εχουν καμμια σχεση με τους σημερινους (ανβρεις παρε το βιβλιο του Κοσμοπουλου "Η αντισεισμικη θεωρια στην παρξη " 1969!!!).

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

Αν θυμάμαι καλά οι αντοχές του σκυροδέματος για Β160 ήταν 60 κιλά για τις πλάκες , 70 για τις στηρίξεις και 84 για τον σεισμό και το Στάλ 1 ήταν 1400 κιλά ανά τ.εκ. 

30Χ30 με 4Φ20 , σημαίνει ότι πρόκειται για γωνιακό υποστύλωμα σε κτίριο μέχρι 3 ορόφους .

 

Δημοσιεύτηκε

Στατική Ανάλυση μπορείς να κάνεις με οποιοδήποτε σημερινό πρόγραμμα, αρκεί να διαφοροποιήσεις τη Σεισμική Δύναμη σε ομοιόμορφη, αλλιώς σε τριγωνική είναι ίδια με τη σημερινή Ισοστατική μέθοδο και φυσικά με τους τότε Σεισμικούς συντελεστές (π.χ. για Αθήνα 0,04 ή 0,08 για Πάτρα - Θεσ/νίκη ή 0,16 Ιόνια νησιά κλπ).

Οσο αφορά τη διαστασιολόγηση αυτή διαφέρει 100% ως προς τη φιλοσοφία. Α έχεις Κωνσταντινίδη (3 τόμους ... Πλάκες - Δοκοί Υπ/τα - Θεμελιώσεις) έχει αναλυτικότατα παραδείγματα πράξης και θα σου λύσει τα χέρια. Επίσης πολύ χρήσιμο το Beton Kalender της εποχής (εκδόσεις 1970) υπάρχουν και τα δύο στη βιβλιοθήκη του ΤΕΕ.

Οσον αφορά τους συντελεστές ασφαλείας δεν υπήρχαν με τη σημερινή φιλοσοφία (στα υλικά και στα φορτία .... τα γνωστά 1,35G 1,50Q), αλλά υπήρχαν ενσωματωμένοι στις επιτρεπόμενες τάσεις των υλικών και είχαν τιμή περίπου 2.

  • Downvote 2
Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή με λίγα λόγια όπως περιγράφω παραπάνω να κάνει ένα μίνι διδακτορικό για να μλετήσει ένα κτιριάκι για μερικές εκατοντάδες ευρώ....

Αξίζει τόσος κόπος και τι κερδίζεις στην τελική ? Νομίζω τίποτα. Μπορεί να μην έχεις συντελεστές ασφαλείας στους ελέγχους αλλά υπάρχουν στις τάσεις οι οποίες νομίζω είναι συντηρητικές. 

Αν κάνεις ΣΑΔ υψηλή στον ΚΑΝΕΠΕ πλησιάζεις την μονάδα στους συντελεστές έτσι και αλλιώς. 

Επίσης αν λάβεις υψηλό q και βάλεις και επιτελεστηκότητα Γ1 π.χ. το σεισμικό φορτίο είναι αρκετά χαμηλό και κάνει και τριγωνική φόρτιση και όχι γραμμική καθ'ύψος όπως λέει ο Alexios ή ακόμη καλύτερα κάνεις και δυναμική ανάλυση που είναι ευμενέστερη από την ισοδύναμη στατική. 

Κοινώς δεν αξίζει να κάνεις τέτοια ανάλυση κατ' εμέ. 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Λιγο που το έψαξα,  διαιρούσαν την τάση τοτ σκυροδεματος με 2.1 και του χάλυβα 1.75 . πανω κάτω με 2 δηλαδή.

Σε ότο αφορα τον σεισμό , καπου στην αρχή έγραψε κάποιος ότι το πολλαπλασίαζαν με 1.2 . Δεν ξέρω αν ισχυει και απο που προκύπτει. Ο αντισεισμικός του 59 που

έχει τα "ε" δεν αναφερει κάτι τετοιο . Καμια αποψη για αυτο το θεμα?

Δημοσιεύτηκε

Τώρα το από που προκύπτει δεν το θυμάμαι τόσα χρόνια μετά . Θυμάμαι πάντως ότι αν σου έβγαζε πρόβλημα με τον ΑΕ έλεγχο σε κάποια στήριξη , τότε κοίταγες αν με την προσαύξηση του 20 % μπορούσες να καλυφθείς .

Δημοσιεύτηκε (edited)

Οκ,

Oταν λεγαμε επιτρεπόμενες τάσεις , ποιες τασεις εννοούσανε ? Να υποθέσω ότι είναι οι τάσεις των υλικών που διαιρούσανε με 2.1 στο σκυρόδεμα και 1.75 στο χάλυβα πχ

Β160 =>σb=50Κg/cm2 παρομοιως και στον χάλυβα (βλεπε κάτω πίνακα) ή κάτι άλλο όπως οι τάσεις του εδαφους στα πεδιλα?

Πιν Επιτρεπομ τασεις.jpg

Edited by statik
Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν για πλάκες και Β160 ισχύει το 60 και το 70 στις στηρίξεις . Το 1400 για το ΣΤ Ι . 80 , 90 και 2200 αντίστοιχα για Β225 Στ ΙΙΙ .

Δημοσιεύτηκε

Καλά για το οπλισμένο σκυρόδεμα. Ξέρει κανείς τι γινόταν με τα κτιρι από φέρουσα τοιχοποιία?

Υπήρχε καποιο  είδος στατικής μελέτης με τους πεσσούς? 

 

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 21/6/2018 at 8:46 ΜΜ, KF said:

... Επισης οι αντισεισμικοι ελεγχοι δεν εχουν καμμια σχεση με τους σημερινους (αν βρεις παρε το βιβλιο του Κοσμοπουλου "Η στατική και η δυναμική αντισεισμική θεωρία και εφαρμογή της στην πράξη" 1969!!!)

@statikΤα είπε όλα ο συνάδελφος παραπάνω.

Edited by Directionless

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.