terry Δημοσιεύτηκε May 8, 2010 at 04:10 μμ Δημοσιεύτηκε May 8, 2010 at 04:10 μμ Το εχετε κανει?? Ειναι κατασκευαστικα εύκολο (οτι ειναι το ξερω....για τους κατασκευαστες δεν ξερω..) Καποια σκαριφημα για τη διαταξη των τεγιδων με τετοια μόρφωση?? βλ. "Σχεδιασμός Δομικών Έργων από Χάλυβα" σελ 356
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε May 8, 2010 at 04:34 μμ Δημοσιεύτηκε May 8, 2010 at 04:34 μμ Καταρχάς σου προτείνω να ξεχάσεις τις λεπτότοιχες για κάτι τέτοιο...και εδώ κάτω αυτές χρησιμοποιούνται δυστυχώς συνεχώς. Είναι η οικονομικότερη διάταξη. Είναι απλή. Είναι η μόνη που προκαλεί αλυσιδωτή κατάρρευση σε περίπτωση αστοχίας κάποιού τμήματος. Θέλει προσοχή μην κάνεις το "κλασσικό" να βάλεις αντιανέμια στο φάτνωμα με τις αρθρώσεις.
terry Δημοσιεύτηκε May 8, 2010 at 04:40 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε May 8, 2010 at 04:40 μμ Δεν θα βαλλω λεπτοτοιχες...παμε σε ΙΡΕ Το ειδα οτι ειναι οικονομικη διαταξη...επειδη εχω ενα ανοιγμα 9μ και ολα τα αλλα 6μ γιαυτο θα το κανω... Το ξερω οτι ειναι και απλη Αυτο δεν το ειχα σκεφτει.... Αυτο δεν το καταλαβα...Μιλας για το προτελευταιο ανοιγμα που εχει 2 εσωτερικες αρθωσεις???? Σκεφτομουνα κανω αυτη τη διαμορφωση ανα 2 ανοιγματα..να μην διαμορφωσω συνεχη δοκο...δλδ ανα 2 ανοιγματα μια εσωτερικη αρθωση στο δευτερο ανοιγμα... Θα μπορουσε να γινει και στις μηκιδες αυτο?
nik Δημοσιεύτηκε May 8, 2010 at 05:00 μμ Δημοσιεύτηκε May 8, 2010 at 05:00 μμ Εγώ δύο μεταλλικά έχω μελετήσει και τα δύο τα έκανα θεωρώντας αμφιέρειστες τεγίδες ΙΡΕ. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν αντιοικονομικό. Όταν ρώτησα τον πελάτη εάν θέλει να το λύσω με συνεχείς τεγίδες σαν Gerber μου είπε ότι ο "μάστορας" φέρνει τεγίδες στο εργοτάξιο σε διάφορα μήκη, τις κόβει όσο χρειάζεται και γενικά βάζει ότι βρει. Δεν δίνει προσοχή σε λεπτομέρειες δηλαδή του στυλ να είναι τόσο μήκος για να γίνει δοκός gerber κ.τ.λ. Για αυτούς τους λόγους προτίμησα τα αμφιέρειστα. Πάντως η πιθανότητα αλυσιδωτής κατάρρευσης μου φαίνεται μικρή. Στην πράξη οι αρθρώσεις πως θα γίνουν? Μία μικρή ροπή δεν θα μπορούν να την αναλάβουν?
AlexisPap Δημοσιεύτηκε May 8, 2010 at 06:02 μμ Δημοσιεύτηκε May 8, 2010 at 06:02 μμ Καλησπέρα! Κλασσική gerber: Σε κάθε δεύτερο άνοιγμα αμφιπροέχουσα δοκός. Στα ενδιάμεσα δοκοί αμφιέρειστες... Μήκη επιλεγμένα ώστε η ροπή ανοίγματος να ισούται με την ροπή στήριξης. Στο τυπικό μεταλλικό στέγαστρο με gerber, στα ακραία ανοίγματα που φέρουν τους αντιανέμιους χιαστί, οι τεγίδες είναι μονοπροέχουσες (και το άνοιγμα μικρότερο για να βγει η ροπή ανοίγματος ίδια με την ροπή στήριξης). Επομένως το πλήθος των ζευκτών πρέπει να είναι άρτιος και ο αριθμός των ανοιγμάτων περιττός. Αν απαιτείται και τρίτη σειρά αντιανεμίων πρέπει να μπει εκεί όπου οι δοκοί είναι αμφιπροέχουσες (όπως είπε και ο ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ). Στην τυπική περίπττωση με άνοιγμα 4~5m και πλάτος επιρροής 1,5~2m η σύνδεση γίνεται κορμός με κορμό με έναν κοχλία. Αν η επικάλυψη (πάνελ) είναι δύσκαμπτη και συνδέεται καλά με την τεγίδα, η σύνδεση μπορεί να γίνει και έκκεντρα (μονόπλευρη, κορμός με κορμό). Φυσικά αν τα φορτία αρχίσουν και μεγαλώνουν -ο κορμός είναι λεπτός- υπάρχει πρόβλημα με την σύνθλιψη άντυγος και χρειάζονται ελάσματα. Στην ΠΡΑΞΗ η σύνδεση γίνεται με λεπίδες συγκολλημένες στα άκρα της κοντής δοκού για ευκολία στην συναρμολόγηση και για να μην απαιτούνται αποτμήσεις των ΙΡΕ. Κοχλίας μεταξύ λάμας - μεγάλης δοκού. Εφόσον επαρκεί, προτιμάται η μονόπλευρη σύνδεση για λόγους ευκολίας. Προσοχή στα μήκη λυγισμού για την ανεμοπίεση (δεν ξέρω πως τα λαμβάνει το πρόγραμμά σου). Στον στρεπτοκαμτικό (που λογικά δεν έχεις λόγω επικάλυψης (πάνελ) δεν αλλάζει κάτι.
belbos Δημοσιεύτηκε May 10, 2010 at 06:04 πμ Δημοσιεύτηκε May 10, 2010 at 06:04 πμ Κλασσική gerber:Σε κάθε δεύτερο άνοιγμα αμφιπροέχουσα δοκός. Στα ενδιάμεσα δοκοί αμφιέρειστες... Στην τυπική περίπττωση με άνοιγμα 4~5m και πλάτος επιρροής 1,5~2m η σύνδεση γίνεται κορμός με κορμό με έναν κοχλία. Δεν θα έπρεπε η δοκός να είναι συνεχής και να στηρίζεται στο άνω πέλμα της κυρίως δοκού ? Απλά οι αρθρώσεις θα μπούν σε κατάληλες θέσεις στα ανοίγματα ώστε να μειώνονται οι ροπές στο ελάχιστο και τόσες ώστε ο φορέας να είναι ισοστατικός.
AlexisPap Δημοσιεύτηκε May 10, 2010 at 06:21 πμ Δημοσιεύτηκε May 10, 2010 at 06:21 πμ Η δοκός gerber έχει συγκεκριμένη διαμόρφωση που προκύπτει ως βέλτιστη με βάση τεχνικοοικονομικά κριτήρια. Κύρια χαρακτηριστικό ότι η ροπή ανοίγματος ισούται με την ροπή στήριξης -> μέγιστη εκμετάλλευση δοκού σταθερής διατομής.
Pappos Δημοσιεύτηκε May 15, 2010 at 02:11 μμ Δημοσιεύτηκε May 15, 2010 at 02:11 μμ Οι αρθρώσεις διαμορφώνονται από το διάγραμμα ροπών και συγκεκριμένα εκεί που μηδενίζεται η ροπή. Η κατασκευή είναι πολύ εύκολη, όπως κάθε σιδερά κατασκευή, υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν σχέδια κοπής λεπτομερειών και να είναι σωστή η αρίθμηση στις στήλες που θα παραδοθούν μαζί με τα σχέδια λεπτομερειών.
kwstas Δημοσιεύτηκε September 29, 2010 at 09:33 μμ Δημοσιεύτηκε September 29, 2010 at 09:33 μμ Σωστά και κατανοητά!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα