aim Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Θέλω να ελέγξω ένα σχέδιο. Ποιό είναι το επιτρεπτό κατά προσέγγιση λάθος στις μετρήσεις και τις τοπογραφικές αποτυπώσεις μιας απόστασης? Α) είναι ένα ποσοστό π.χ. 1/1000 της απόστασης? Β) Είναι κάποιος τύπος που εξαρτάται από την απόσταση? Γ) Είναι στην ευχέρεια της εμπειρίας του τοπογράφου που μπορεί να παρουσιάζει μια μέτρηση κατά την δική του κατανόηση? Δ) Συνδυασμός των παραπάνω ή κάτι άλλο? Ευχαριστώ
qmd Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Τυπικά και σε αδιάσταλτο χαρτί ποιότητας το γραφικό σφάλμα είναι 0.25mm*κ όπου κ ο παρονομαστής της κλίμακας του σχεδίου 1/κ, πχ για 1/1000 --> 0.25m. Πρακτικά όμως το γραφικό σφάλμα μπορεί να υπερβαίνει αυτή τη τιμή και 2 ή 3 φορές ανάλογα τη ποιότητα του σχεδίου...
aim Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Σε ευχαριστώ qmd για την απάντησή σου. Με το ίδιο σφάλμα μπορεί να υπολογίζεται και για τις μετρήσεις που πέρνονται με GPS όργανο? Παρατήρηση: Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής! Ευχαριστώ,DOOM
Nikos Farmakis Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Εξαρτάτε της ακρίβειας του Gps οργάνου. Κάποιοι μετρούν με κινητά, κάποιοι με απλά Gps χειρός και άλλοι με διπλόσυχνα (α ναι... και κάποιοι μετρούν από το Google ή απλά διαβάζοντας το συμβόλαιο κ.λπ.)
qmd Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Με ζεύγος γεωδαιτικών gps η επιτυγχανόμενη ακρίβεια 2.5 με 3 cm ικανοποιεί εκτυπώσεις σχεδίων μέχρι κλίμακα 1/100 τουλάχιστον...
andreaspele Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Ένας πελάτης μου είπε οτι ένα κληροτεμάχιο που έχει , ενώ τα χαρτιά λένε οτι είναι 3800 μ2 , αυτός με καινούργια μέτρηση με τοπογράφο το βγάλαν 4050 μ2. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό και να το δεχτεί η πολεοδομία ? Είναι προφανής ο λόγος , για την ελάχιστη αρτιότητα.
cna Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 9 , 2010 Ποια χαρτιά το λένε; Αν τα χαρτιά είναι λάθος; Δεν ξέρω, ερωτήματα θέτω. Πάντως το σφάλμα στο εμβαδόν είναι λιγότερο από 10%.
aim Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2010 Ποια χαρτιά το λένε; Αν τα χαρτιά είναι λάθος; Δεν ξέρω, ερωτήματα θέτω. Πάντως το σφάλμα στο εμβαδόν είναι λιγότερο από 10%. Δηλαδή, καταλαβαίνω πως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμμένος τύπος για το κατά προσέγγιση λάθος που θα είναι επιτρεπτό όριο από την Πολεοδομία π.χ. ανάλογα με την απόσταση που μετράει το όργανο, την κλίμακα που χρησιμοποιεί, το ανάγλυφο της περιοχής, κλπ? Καταλαβαίνω πως όλες αυτές οι αποτυπώσεις που γίνονται δεν δίνουν απαραίτητα όλες τα ίδια αποτελέσματα? Πως γίνεται να υπάρχει να μην υπάρχει ένα σαφές επιτρεπτό όριο λάθους όπως γίνεται σε όλες τις άλλες επιστημονικές μετρήσεις? Εδώ πρόκειται για ακίνητες περιουσίες που πολλές φορές βρίσκονται σε διαμάχη οι γείτονες. Δεν γίνεται να πέρνουμε μετρήσεις από το Google και να τις υπογράφουμε (και να χρεώνονται) σαν τοπογραφικό σχέδιο..απαράδεκτο!
agior Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2010 Συνάδελφε, φαγώθηκες με το επιτρεπτό σφάλμα... Μηχανικός είσαι, έχεις διδαχτεί περί σφαλμάτων, αφού λοιπόν κανένας δε σου απαντάει αυτό που θέλεις ν' ακούσεις, πάρε τηλέφωνο τον αντιπρόσωπο του οργάνου να σου στείλει το διαφημιστικό που γράφει το RMS σφάλμα του και στη συνέχεια ρίξε μια καλή ανάγνωση στο ΠΔ 696/74 βιβλίο δεύτερο.
geosurv Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2010 Η αποδεκτή απόκλιση εμβαδού των γεωτεμαχίων αυξάνει κατά τρόπο ανάλογο με το εμβαδόν και την περίμετρό τους. Η «αποδεκτή απόκλιση του εμβαδού» για κάθε γεωτεμάχιο υπολογίζεται από τον τύπο: Α= [(√Ε + 2Uo)² − Ε] x Π/Πτ και ειδικότερα: α) Υπολογίζεται η πλευρά τετραγώνου σχήματος εμβαδού ίσου με το εμβαδόν (Ε) του γεωτεμαχίου του οποίου ζητείται η ανοχή, όπως αυτό έχει καταχωρηθεί στην κτηματολογική βάση. Το τετράγωνο αυτό που ορίζεται «ανηγμένο τετράγωνο» έχει πλευρά √Ε. β) Το τετράγωνο αυτό προσαυξάνεται με επιμήκυνση των πλευρών του κατά μέγεθος Uo, όπως αυτό ορίζεται στο Κεφάλαιο 7, παράγραφος 3.6. των «Τεχνικών Προδιαγραφών Μελετών Κτηματογράφησης για την δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου», οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. 425/09.01/17.7.2007 απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Κ.Χ.Ε. (ΦΕΚ τ. Β΄, 1275/24.7.2007, όπως αναδημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τ. Β΄, 1443/9.8.2007) και αναθεωρήθηκαν με την υπ΄αρ. 460/03/12.6.2008 απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Κ.Χ.Ε. (ΦΕΚ τ. Β΄, 1156/24.6.2008).Το νέο αυτό τετράγωνο ορίζεται ως «διευρυμένο ανηγμένο τετράγωνο» Ειδικότερα για τις αστικές περιοχές (κλίμακα σύνταξης 1:1000) Uo = 0.50 μ. και για τις αγροτικές περιοχές (κλίμακα σύνταξης 1:5000) Uo = 2.00 μ. Το εμβαδόν του νέου τετραγώνου που προκύπτει είναι Ετ = (√Ε + 2Uo)² . Η τιμή της «αποδεκτής απόκλισης» Α του εμβαδού του γεωτεμαχίου υπολογίζεται με την διαφορά Ετ μείον Ε επί τον λόγο Π/Πτ, όπου Π είναι η περίμετρος του γεωτεμαχίου σύμφωνα το διάγραμμα της κτηματολογικής βάσης και Πτ η περίμετρος του «ανηγμένου τετραγώνου» δηλαδή Πτ= 4√Ε. Η ανωτέρω υπολογιζόμενη τιμή της «αποδεκτής απόκλισης» του εμβαδού δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά ποσοστό 10% το εμβαδόν του γεωτεμαχίου, όπως αυτό έχει καταμετρηθεί και συμπεριληφθεί στην κτηματολογική βάση. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. Διεύθυνση Λειτουργούντος Κτηματολογίου Τμήμα Κτηματολογικών Χαρτών Τα παραπανω υπαρχουν στο site της κτηματολογιο Α.Ε.Τωρα επειδη θες να κανεις ελεγχο στο παραπανω σχεδιο θα πρεπει να πας να το μετρησεις και εσυ με τον ιδιοκτητη.Ποιος σου λεει εσενα οτι ο ιδιοκτητης υπεδειξε τα σωστα ορια στον τοπογραφο και οχι στο περιπου?Γνωριζεις την μεθοδο που εγινε η αποτυπωση?Το σχεδιο ειναι σε ΕΓΣΑ??Εαν οχι υπαρχουν στασεις του τοπογραφου να εξαρτηθεις για να μπορεις να ΄''βαλεις '' το ενα σχεδιο πανω στα αλλο για να τα συγκρινεις?Το να καθισεις στο γραφειο και να μετρησεις στο Autocad ή στο χερι δεν ειναι ελεγχος τοπογραφικου(μαλλον φιλισοφικη αναζητηση) Και φυσικα ειναι απαραδεκτο να πέρνουμε μετρήσεις από το Google και να τις υπογράφουμε σαν τοπογραφικό σχέδιο..Απο την στιγμη και που η κουτση μαρια εχει δικαιωμα στο τοπογραφικο(και το χειροτερο περνανε και στις αρμοδιες υπηρεσιες) αυτην την ποιοτητα δουλειας θα απαλαμβανουν οι πελατες. Και πιστεψε με ελαχιστοι ειναι οι τοπογραφοι που χρησιμοποιουν αυτες τις μεδοθους.Αλλου ειναι το προβλημα.
Recommended Posts