Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακυρωμένο σχέδιο απο το ΣτΕ και άδεια οικοδομής


Recommended Posts

Καλησπέρα,

στην περιοχή μου υπάρχει ένας οικισμός στον οποίο είχε εγκρίθει σχέδιο πόλης το οποίο όμως καταργήθηκε απο το ΣτΕ για καποιο λόγο.Τώρα λοιπόν έχουμε επανέλθει στους όρους δόμησης του οικισμού.Πελάτης μου θέλει να χτίσει στο οικόπεδο του και το πρόβλημα που υπάρχει είναι το εξής: το σχέδιο προέβλεπε πεζόδρομο στην άκρη του οικοπέδου (συγκεκριμένα του έπαιρνε μια λωρίδα πλάτους 3.60μ σε όλο το μήκος της μιας πλευράς του οικοπέδου). Ο άνθρωπος λοιπόν θέλει να χτίσει σε αυτό το σημείο που θα περνούσε ο δρόμος!Τι κάνει;έχει το δικαίωμα απο τη στιγμή που καταργήθηκε το σχέδιο ή θα τον μπλοκάρει η πολεοδομία;

Link to comment
Share on other sites

κατά την άποψή μου, πρέπει να ερευνήσεις, με προσοχή, τους λόγους ακύρωσης της ΠΜ από το ΣτΕ. Εάν οι λόγοι είναι τυπικοί, δηλαδή αφορούν στη διαδικασία της έγκρισης και όχι στην ίδια την ΠΜ, τότε συμπεραίνεται ότι η ΠΜ θα επανεγκριθεί πάλι όταν αρθούν οι λόγοι ακύρωσης. Επομένως, η Πολεοδομία δύσκολα θα εκδώσει ΟΑ για ανέγερση οικοδομής σε τμήμα του οικοπέδου που ρυμοτομείται με την ΠΜ.

Link to comment
Share on other sites

οι λογοι είναι τυπικοί,δηλαδή ακυρώθηκε διότι η μελέτη εγκρίθηκε με απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης ενώ οι Π.Μ. "επιβάλλεται να γίνονται μόνο με την έκδοση προεδρικού διατάγματος" όπως λέει η απόφαση του ΣτΕ.

Κι αν όμως κανει χρόνια να βγεί το Π.Δ. τι κάνει,περιμένει;ή απλά χτίζει στο εναπομείναν κομμάτι του οικοπέδου;

Link to comment
Share on other sites

Αφού προσδιορίστηκε ο λόγος ακύρωσης, μπορείς να ερευνήσεις στη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ το στάδιο προόδου της διαδικασίας έγκρισης της ΠΜ, με πδ. Θα ρωτήσεις σχετικά τον αρμόδιο μηχανικό που χειρίζεται τα θέματα του συγκεκριμένου νομού. Από τις απαντήσεις που θα πάρεις θα αποφασιστεί ο τρόπος χειρισμού του θέματος. Να έχεις υπόψη ότι, και η αρμόδια Πολεοδομία έχει επικοινωνία με την υπηρεσία αυτή για το συγκεκριμένο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά αν κάνεις σωστές μελέτες (στατικά, αρχιτεκτονικά, Η/Μ) η πολεοδομία είναι υποχρεωμένη να στο δεχτεί.

 

Στην πράξη πάντα θα μπορούν να σου βρουν κάτι να στο κόψουνε (τα δυσάρεστα της πολυνομίας) αν έχουν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν ότι θα επανέλθει το σχέδιο πόλεως (πιθανόν να κάνουν καλά, προσωπική μου άποψη)

 

Επιπλέον ακόμα και αν παρεις την άδεια και επανέλθει το προηγούμενο σχέδιο, πιθανόν να τεθεί θέμα απολλοτρίωσης αν είναι απαραίτητο (1%, αλλά υπάρχει η πιθανότητα).

 

Αν καίγεσαι να βγάλεις την άδεια λόγω υψηλότερου συντελεστή δόμησης αξίζει να βιαστείς, διαφορετικά όχι.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά πείστηκε ο πελάτης να βγεί η άδεια ακολουθώντας τις προτεινόμενες οικοδομικές γραμμές και στη συνέχεια θα προβούμε σε γραπτό ερώτημα στην πολεοδομία για το αν μπορεί να χτίσει στον πεζόδρομο για κάποια μελλοντική επέκταση.

Παντως με τους όρους δόμησης του οικισμού χτίζει αρκετά παραπάνω.το σχέδιο είναι πολύ χλωμό να επανέλθει σύντομα αλλά το ζήτημα είναι αν επανέλθει τι γίνεται;όλες οι φάσεις απο την αρχή;ή πάει η τελική εγκεκριμένη λύση για ΠΔ;

Ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.