zafsko Δημοσιεύτηκε Μάιος 14 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14 , 2010 Η γείωση της εγκατάστασης αερίου είναι υποχρεωτική. Η ιδανική θεωρώ θα ήταν η πρόβλεψη αναμονής από τη θεμελιακή εντός του λεβητοστασίου. Αν αυτό δεν έχει γίνει τότε γειώνουμε στην ηλεκτρολογική γείωση της εγκατάστασης εντός του λεβητοστασίου? Επίσης αν έχω πολλές σωλήνες διαφορετικών ιδιοκτησιών που τρέχουν παράλληλα όλες αυτές καλό είναι να γεφυρώνοται μεταξύ τους?
alej Δημοσιεύτηκε Μάιος 14 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14 , 2010 Δύσκολο θέμα ανοίγεις. Σε κεντρικά λεβητοστάσια είναι πιο εύκολο, ακολουθείς τα ίδια με το υγραέριο. Συνήθως γειώνεις στο έδαφος, κοντά στο μετρητή με την προϋπόθεση της συνέχειας του δικτύου. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τα ατομικά;
zafsko Δημοσιεύτηκε Μάιος 15 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 15 , 2010 Ακόμη και σε αυτήν την πιο εύκολη περίπτωση με γείωση με ηλεκτρόδιο κοντά στο μετρητή , πρέπει αυτή να ενοποιείται με την υπόλοιπη γείωση του κτηρίου? Με τι διατομή καλωδίου γίνεται η γείωση? Είναι απαραίτητη η χρήση σπινθηριστή? Και πολλά ακόμη θέματα προς συζήτηση. Ελπίζω σε πιο θερμή συμμετοχή από ειδικούς και μη , σε ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας για την ασφάλεια του καταναλωτή.
qwert Δημοσιεύτηκε Μάιος 15 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15 , 2010 Σε καμία περίπτωση σύνδεση με την γείωση του ηλεκτρολογικού δικτύου
alej Δημοσιεύτηκε Μάιος 15 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 15 , 2010 Σε καμία περίπτωση σύνδεση με την γείωση του ηλεκτρολογικού δικτύου Κι όμως όταν γειώνεις την συσκευή αερίου (τις ατομικές μονάδες), αυτό δεν κάνεις στην πράξη;
zafsko Δημοσιεύτηκε Μάιος 16 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 16 , 2010 Σε καμία περίπτωση σύνδεση με την γείωση του ηλεκτρολογικού δικτύου Από που προκύπτει αυτό που λες και είσαι τόσο κατηγορηματικός?
zafsko Δημοσιεύτηκε Μάιος 18 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 18 , 2010 Επειδή δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για το θέμα , παραθέτω τα συμπεράσματα μου όπως τα άντλησα κυρίως από ξένη βιβλιογραφία μιάς και εδώ το μόνο που αναφέρει ο κανονισμός είναι το απαραίτητο της γείωσης του δικτύου χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις: η ιδανική περίπτωση είναι να έχουμε νέο κτήριο με θεμελιακή οπότε προβλέπεις τις κατάλληλες αναμονές τόσο στο χώρο των μετρητών όσο και στο χώρο του λεβητοστασίου (ή των λεβητοστασίων σε περίπτωση π.χ. συγκροτήματος κατοικιών) και εκεί συνδέεις το δίκτυο του φυσικού αερίου. Επειδή όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό δεν συμβαίνει, η μόνη εναλλακτική περίπτωση που έχεις είναι η αγώγιμη σύνδεση με την γείωση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Επίσης αγώγιμη σύνδεση πρέπει να υπάρχει και στην περίπτωση της παράλληλης όδευσης πολλών σωληνώσεων. Η διατομή του αγωγού γείωσης προκύπτει από υπολογισμούς αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 6mm2. Παρεπιμπτόντως ότι αναφέρεται παρπάνω κανονικά ισχύει για οποιδήποτε μεταλλικό δίκτυο υπάρχει εντός του κτηρίου. Πάντως μένω με την απορία,δεν διαβάζουν το συγκεκριμένο θέμα μελετητές , επιβλέποντες και εγκαταστάτες αερίου που καλούνται να υπογράψουν στο τέλος τα καλώς καμωμένα της εγκατάστασης? Αν ναι γιατί δεν παραθέτουν και την δική τους εμπειρία και γνώση επί του θέματος?
alej Δημοσιεύτηκε Μάιος 18 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 18 , 2010 Άνοιξες θέμα που κάνει ... τζισ!!! για αυτό.
miltos Δημοσιεύτηκε Μάιος 18 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 18 , 2010 Όσο αφορά τη γείωση, πρέπει να συνδεθείς στην θεμελιακή, έστω με σπινθιριστές. Δεν βλέπω το λόγο να γίνει διαφορετικά, ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι να γίνει έτσι. Για τη διατομή του αγωγού που θα χρησιμοποιήσεις για τη γείωση δες ΕΛΟΤ HD 384 547.1.1. Απαιτείται το μισό της μέγιστης διατομής αγωγού προστασίας που υπάρχει στην εγκατάσταση, με ελάχιστο τα 6mm2, ενώ δεν απαιτείται η διατομή να ξεπερνάει τα 25mm2.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα