AlexisPap Δημοσιεύτηκε May 16, 2010 at 11:12 πμ Δημοσιεύτηκε May 16, 2010 at 11:12 πμ Ανοίγω αυτό το θέμα για να συζητήσουμε τις δυνατότητες προστασίας που παρέχουν αφενός ο κανονισμός παθητικής πυροπροστασίας και αφετέρου τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας στα κτηριακά έργα. Αφορμή το πολυσυζητημένο τραγικό συμβάν της 5ης Μαΐου και οι βεβιασμένες -και άστοχες κατ' εμέ- αιτιάσεις περί τεχνικών ευθυνών. Σκοπός του θέματος είναι να γίνει συζήτηση καθαρά ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ για τον σκοπό και τους στόχους των σχετικών κανονισμών και διατάξεων. Για το κατά πόσο είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τυχαίες καταστάσεις. Για το ποια είναι τα όρια ενός κανονισμού, ή ποια θα έπρεπε να είναι... Επίσης το εάν μπορούν -ή το εάν πρέπει- να προλαμβάνουν τις συνέπειες ανθρωπογενών -εκ προθέσεως- καταστροφών. Ξεκινώ με μια σύντομη τοποθέτηση: Οι κανονισμοί που αποσκοπούν στην ασφάλεια των κατασκευών περιλαμβάνουν προβλέψεις τυχαίων γεγονότων (πχ συγκρούσεις οχημάτων, εκρήξεις υγραερίου, σεισμοί, θύελα, πυρκαγιά κλπ). Είτε ενσωματωμένες στις γενικές κατασκευαστικές διατάξεις, είτε με την μορφή λεπτομερέστατου πλαισίου σχεδιασμού. Ωστόσο -κατά την γνώμη μου ορθώς- κανένας κανονισμός δεν έχει προβλέψεις για την προστασία από ενέργειες που γίνονται εσκεμμένα, με πρόθεση την καταστροφή. ΥΓ: Παρακαλώ να μην βιαστούν να απαντήσουν όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με πυροπροστασία...
Leonardo Δημοσιεύτηκε May 16, 2010 at 11:50 πμ Δημοσιεύτηκε May 16, 2010 at 11:50 πμ Αναφέρεσαι σε κανονισμούς και διατάξεις στον ελληνικό χώρο μόνο;
AlexisPap Δημοσιεύτηκε May 16, 2010 at 12:23 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε May 16, 2010 at 12:23 μμ Όποιος γνωρίσει τι γίνεται σε άλλα μέρη βεβαίως και να το πει!
sdim Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 03:25 μμ Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 03:25 μμ Είχα ανοίξει αντίστοιχη συζήτηση εδώ "Εμπρησμός στο κτήριο τράπεζας - 3 νεκροί - ευθύνες ιδιοκτησίας & δράστη " http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=15339 Δυστυχώς δεν απέδωσε αλλά τουλάχιστον μαζευτήκανε εκεί όλα τα θέματα σχετικά με το συμβάν οπότε έμεινε καθαρό το υπόλοιπο forum από άσχετα θέματα. Όποιος θέλει να κάνει κοινωνικά σχόλια στο θέμα ας τα κάνει στο προαναφερθέν σύνδεσμο. Τώρα σχετικά με την πυροπροστασία, σε ΟΛΑ τα ειδικά κτήρια (περιλαμβάνονται και οι τράπεζες) απαιτείται και μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας. Στην μελέτη αυτή υπολογίζεται και το πυροθερμικό φορτίο και αν είναι πάνω από ένα όριο απαιτείται και αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, οργάνωση ομάδων πυροπροστασίας, κτλ. Στην περίπτωση τράπεζας, το πυροθερμικό φορτίο είναι αρκετά μεγάλο καθώς υπάρχουν στον χώρο εύφλεκτα υλικά όπως χαρτί και ξύλο (έπιπλα, διακόσμηση, επενδύσεις). Ομοίως για όγκο πάνω από ορισμένο όριο απαιτείται αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. Για να επιτραπούν μεγάλες οδεύσεις διαφυγής πρέπει να δημιουργηθούν πυροδιαμερίσματα και πυροπροστατευόμενες οδεύσεις διαφυγής. Σε ορισμένες περιπτώσεις για μεγάλες οδεύσεις απαιτείται αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης για να γίνει αύξηση των επιτρεπτών οδεύσεων διαφυγής. Για να βγει άδεια λειτουργείας πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από την πυροσβεστική όπου ελέγχονται τα παραπάνω. Σε αντίθεση με ότι ακούγεται για άλλες υπηρεσίες η πυροσβεστική ΔΕΝ κάνει τα στραβά μάτια σε επικίνδυνες/παράτυπες μελέτες καθώς κινδυνεύουν να καούν και οι ίδιοι αν πάνε να κατασβέσουν την φωτιά. Άρα κάθε ειδικό κτήριο που έχει το πιστοποιητικό πυροπροστασίας έχει λάβει τα αντίστοιχα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας (από πυροσβεστήρες στην πιο απλή περίπτωση μέχρι εξελιγμένα συστήματα πυρόσβεσης σε ειδικές εγκαταστάσεις). Αν λειτουργεί μια επιχείρηση (π.χ. τράπεζα) χωρίς πιστοποιητικό πυροπροστασίας προφανώς σε περίπτωση καταστροφικών συμβάντων ευθύνεται και ο αρμόδιος που εκχώρησε την άδεια.
AlexisPap Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 04:38 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 04:38 μμ Σαφέστατα. Αλλά όταν μελετάται η πυροπροστασία το πυροθερμικό φορτίο είναι υπόθεση εργασίας. Θέλω να πω, δεν περιμένει ποτέ ο μελετητής ότι σε μια τράπεζα (αφού έγινε λόγος για τράπεζα) θα υπάρχει βενζίνη. Επίσης, νομίζω ότι σε κανένα βενζινάδικο στο πυροθερμικό φορτίο δεν συνυπολογίζεται το γεμάτο βυτίο την ώρα του ανεφοδιασμού... Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με. Και μία ερώτηση ελαφρώς άσχετη: Πως αντιμετωπίζει η πυροπροστασία το σύστημα ασφαλείας με τις δύο πόρτες που περνάμε ένας - ένας;
cna Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 05:03 μμ Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 05:03 μμ Και μία ερώτηση ελαφρώς άσχετη: Πως αντιμετωπίζει η πυροπροστασία το σύστημα ασφαλείας με τις δύο πόρτες που περνάμε ένας - ένας; Με τις ισχύουσες διατάξεις μάλλον απαγορεύεται εκτός αν δείξουμε και δεύτερη έξοδο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έξοδος κινδύνου. Άλλο τώρα που στο βωμό της ασφάλειας των χρημάτων σχεδόν όλες οι τράπεζες έχουν τέτοιες πόρτες.
sdim Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 07:58 μμ Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 07:58 μμ Σαφέστατα. Αλλά όταν μελετάται η πυροπροστασία το πυροθερμικό φορτίο είναι υπόθεση εργασίας. Θέλω να πω, δεν περιμένει ποτέ ο μελετητής ότι σε μια τράπεζα (αφού έγινε λόγος για τράπεζα) θα υπάρχει βενζίνη. Επίσης, νομίζω ότι σε κανένα βενζινάδικο στο πυροθερμικό φορτίο δεν συνυπολογίζεται το γεμάτο βυτίο την ώρα του ανεφοδιασμού... Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με. Μα δεν χρειάζεται να υπολογίσεις την βενζίνη για να δεις ότι χρειάζεσαι ενεργητική πυροπροστασία. Όλα τα ντουλάπια, συρτάρια και ράφια τα θεωρείς γεμάτα με χαρτί, και τα έπιπλα ξύλινα. Υπολόγισε το πυροθερμικό φορτίο για μια τράπεζα και καταλάβεις τι εννοώ. Ακόμα όμως και να μην είχε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο, οι οδεύσεις και τα τ.μ. ενός υποκαταστήματος επιβάλλει την ύπαρξη μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας. Και μία ερώτηση ελαφρώς άσχετη: Πως αντιμετωπίζει η πυροπροστασία το σύστημα ασφαλείας με τις δύο πόρτες που περνάμε ένας - ένας; Έίχα και εγώ την ίδια απορία μέχρι που παρατήρησα καλά ένα υποκατάστημα. Δίπλα από την πόρτα ασφαλείας, κοντά στον προϊστάμενο υπάρχει έξοδος κινδύνου με λαβή για να ανοίγει αυτόματα προς τα έξω. Προφανώς είναι κλειδωμένη ( δεν την δοκίμασα) μέχρι να την ανοίξει ο προϊστάμενος, αλλά τουλάχιστον υπάρχει, ο μηχανολόγος είναι σωστός.
cna Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 08:01 μμ Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 08:01 μμ Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς και ταυτόχρονης ηλεκτρολογικής βλάβης μπορεί να βρεθεί κανείς εγκλωβισμένος ανάμεσα σε αυτές τις 2 πόρτες χωρίς άλλη διέξοδο.
nikmmech Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 08:14 μμ Δημοσιεύτηκε May 17, 2010 at 08:14 μμ Η δυνατότητα απομανδάλωσης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος υπάρχει γενικά. Επί των συγκεκριμένων κατασκευών δεν γνωρίζω τι γίνεται όμως.
ckiriako Δημοσιεύτηκε May 18, 2010 at 06:30 πμ Δημοσιεύτηκε May 18, 2010 at 06:30 πμ Διπλα σε πορτες περιστροφικες, ή τις άλλες πόρτες που περνάμε 1-2 καθε φορα οντως υπαρχει αλλη πορτα, που ειναι κλειδωμενη.. Τρομαζω στην ιδεα οτι θα παρει φωτια μια τραπεζα και θα περιμενουν ο κοσμος τον υπευθυνο να ανοιξει με το κλειδι τη πορτα...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα