Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μου έχει τύχει μία παλιά βιοτεχνία για έλεγχο υπάρχοντος λόγω ν.4178/13. Τον ΚΑΝΕΠΕ τον ξεχνάμε λόγω μπάτζετ. Κάνω " μελέτη στατικής επάρκειας στο σύνολο του κτιρίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου " όπως λέει το ΦΕΚ για το ΔΕΔΟΤΑ του ν.4178. Άρα ελέγχω με τον Ανισεισμικό του 59' και τα υλικά που έχει η άδεια.

 

Το θέμα μου τώρα....

 

Πρόκειται για υπερβολικά μακρόστενο κτίριο διαστάσεων περίπου 110μ / 10μ. Η αναλογία μήκους προς πλάτος δηλαδή είναι "11" !! 

 

Λογικά και από ότι μου έχει πει άλλος μηχανικός που έκανε αποτύπωση το κτίριο έχει φτιαχτεί τμηματικά με ενδιάμεσους αρμούς έτσι τα 110μ του μήκους χωρίζονται μάλλον σε 35μ - 25μ - 30μ - 20μ. Στα σημεία επαφής των τμημάτων φαίνεται να υπάρχουν κολώνες με απόσταση 2-3εκ μεταξύ τους και δοκοί το ίδιο με αρμό ενδιάμεσα.

 

Η στατική μελέτη της άδειας δεν έχει καμία σχέση. Το δείχνει ενιαίο 110*10 αλλά με τοιχεία στις γωνίες και στο κέντρο χάρη στα οποία είχε απαλλαχθεί από αντισεισμικό που δεν υπάρχουν όμως στην πραγματικότητα.

 

Εγώ τώρα θα το λύσω τμηματικά ? Και κάθε τμήμα θα είναι αυτόνομο με δικό του τεύχος ? 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Η ανωδομη σου μπορει να εχει αρμο ,ομως πρεπει να ξερεις και τη θεμελιωση.Συνηθως σε αυτη δεν συνεχιζεται ο αρμος.Αν συνεχιζεται τοτε ασφαλως αυτονομα.Αν οχι πρεπει να λυθει με το αναλογο στατικο μοντελο.(αρκει να το υποστηριζει το προγραμμα σου.Προσοχη σε αυτο!!!. Σε αυτη την περιπτωση θα σου συνιστουσα να κανεις μια επιλυση με τελειως αυτονομα και μια με συνδεση των μελων μονο στα θεμελια και να κρινεις)

Edited by KF
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Στην ανωδομή τους κόμβους που συνορεύουν με αρμό πως θα τους προσομοιώναμε ? Μιλάμε για αρμό 2-3εκ φενιζόλ.

 

Να είναι ελεύθεροι , να συνδέονται με κάποιο μέλος ?

Δημοσιεύτηκε

Ανεξάρτητα κτήρια και έλεγχο από τις μετατοπίσεις εάν αρκεί ο υφιστάμενος αρμός.

Επομένως, οι κόμβοι θα είναι ελεύθεροι.

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Έχω  περίπτωση  οικοδομής  στα μπετά  από  το  1970. Υπάρχει  μόνο  ο  φέρων  οργανισμός

Η  πολεοδομία  την χαρακτήρισε  επικίνδυνη λόγω  ενανθράκωσης  σκυροδέματος και  σε  αρκετά  υποστυλώματα  και  δοκάρια  φαίνεται  ο  οπλισμός (οξειδωμένος εννοείται).

Τι  γίνεται   στην  περίπτωση  αυτή για  να  βγεί  άδεια  συνέχισης  εργασιών  από  τον  νέο  ιδιοκτήτη ;  (πρόκειται  να  γίνει  αγοραπωλησία)

 

1)Έλεγχος  με αντισεισμικό  του  85΄ ή  του  59 ;

2) Δέν   "βγαίνει"   σχεδόν  σίγουρα  και  ακολουθεί  ΚΑΝΕΠΕ  για  υπολογισμό  ενισχύσεων ;

    Ποιά  είναι  η γνώμη  σας  συνάδελφοι;  

Δημοσιεύτηκε (edited)

Το πρωτο και κυριοτερο που πρεπει να ξερει ο αγοραστης ειναι η κατασταση της κατασκευης.

Αν μιλαμε για τα προβληματα που αναφερεις και εφοσον ειναι ακομα "γυμνος" ο ΦΟ, εκτιμω οτι συμφερει η κατεδαφιση και κατασκευη απο το μηδεν.

Διαφορετικα πρεπει να λυσει τα προβληματα που εχει και μετα τα παει για αποπερατωση.

 

Ο μονος  λογος για το κρατησει ειναι ισως καποια αλλαγη προς το δυσμενεστερο των ορων δομησης.

Edited by terry
Δημοσιεύτηκε

Ασφαλως.

Αλλα αν μιλαμε για εκτεταμενες "φθορες", ισως να συμφερει να το κατεδαφισει.

Σκεψου ενα κτηριο εκτεθειμενο σε αστικο περιβαλλον περι τα 45 χρονια.

Σκεψου και τα μεσα και την εμπειρια που ειχαν το 1970.

 

Προφανως ολα πρεπει να κοστολογηθουν.

Δημοσιεύτηκε

Η ενανθράκωση από μόνη της δε σημαίνει κάτι.

 

Όλες οι κατασκευές από σκυρόδεμα, με την πάροδο του χρόνου και με το CO2 που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το φαινόμενο.

 

Ίσα-ίσα, η μετατροπή από Ca(OH)2 σε CaCO3, μετατρέπει σε ασβεστόλιθο το μπετόν, του ανεβάζει τη θλιπτική αντοχή, συν κάνει και μικρότερο το πορώδες.

 

Η ενανθράκωση όταν συνοδεύεται από άλλα φαινόμενα είναι καταστροφική. Αυτή είναι η κακή ενανθράκωση.

 

Φαινόμενα όπως χλωρίωση, φαινόμενα όπως διάβρωση οπλισμού...

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν μπορείς τόσο εύκολα, με μια απλή αυτοψία που έκαναν οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας, να θεωρήσεις την περιουσία, τον ιδρώτα και τον κόπο του αλλουνού, "επικίνδυνα".

 

Απαιτεί ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ μελέτη, ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ, για να στοιχειοθετήσεις κάποια καλά πράγματα και να πας να τα πεις με σθένος και με επιχειρήματα στον ιδιοκτήτη. Και να τον δεις στα μάτια....

 

Δεν νομίζω ότι οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας μπήκαν σε τέτοια διαδικασία.

 

Δεν νομίζω καν ότι οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας, μπήκαν σε τέτοια κοπιώδη σκέψη για να βγάλουν αυτό το τόσο σοβαρό συμπέρασμα...

 

Δεν φημίζονται -βέβαια μιλάω σωρηδόν τώρα, αλλά δυστυχώς μου έχουν δώσει το δικαίωμα να μιλάω έτσι, με εξαίρεση κάποια φωτεινά παραδείγματα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού - για το συνεχές διάβασμά τους, την εξειδικευμένη κατάρτισή τους σε ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ θέματα, ούτε τα Continuous Professional Developments τους......

 

Τουναντίον θεωρώ, ότι με έναν απλό περίπατο στο έργο, έχοντας κατά νου την ηλικία της οικοδομής, και με μια απλή αυτοψούλα βρε αδερφέ, που φαντάζομαι δημιουργεί ανησυχίες και στον οποιονδήποτε αδαή, εξήγαγαν ως άλλο γίγαντες της Επιστήμης της Ανθεκτικότητας, το συμπέρασμα....

 

Εδώ, τόσο καιρό εμείς, με τον κ. Ροδόπουλο και άλλους εκλεκτούς εισηγητές, που προσπαθούν να μας μάθουν οι άνθρωποι τόσο πρωτάκουστα και ΧΑΟΤΙΚΑ πράγματα και δεν προλαβαίνουμε καν να τα διαβάσουμε, πόσο μάλλον να τα αφομοιώσουμε, και δεν τολμούμε τόσο εύκολα, και για αυτά τα πράγματα που δεν έχουν διδαχθεί στα Πολυτεχνεία, με ελαφρά τη καρδιά, να δηλώσουμε "επικίνδυνο"....

 

Μόνο μια σοβαρή μελέτη θα δείξει το πρόβλημα.

 

Μόνο μια σοβαρή οικονομικοτεχνική μελέτη θα σου πει, έχοντας ως δεδομένο τα προβλήματα που παρουσιάζει η οικοδομή, αν συμφέρει να το ρίξεις, ή να το επισκευάσεις και ενισχύσεις.

 

Και πίστεψέ με, αν το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, το τελευταίο που θα σε νοιάζει, είναι με ποιον αντισεισμικό να κάνεις τον έλεγχο επάρκειας....

  • Upvote 2
  • 2 years later...
Δημοσιεύτηκε

Μπορείτε να μου πείτε με ποιον κανονισμό κάνω έλεγχο υπάρχοντος για την παρακάτω περίπτωση ?

 

 - Χτίζεται αυθαίρετη ισόγεια αποθήκη 100μ2 περίπου το 1970 με τσιμεντόλιθους και οροφή ελενίτ.

 - Το 1983 νομιμοποιείται με Τρίτση.

 - Το 1999 γίνεται ο σεισμός της Αθήνας και παθαίνει ζημιές.

 - Το 2001 μπαίνει στα σεισμόπληκα και βγάζει άδεια ενίσχυσης. Παίρνουν δάνειο από το ΤΑΣ (Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) και το κτίριο υποθηκεύεται.

 - Στην πράξη γίνονται ενισχύσεις των τσιμεντόλiθων με προσθήκη χυτού σκυροδέματος και από τις δύο πλευρές, δηλαδή δημιουργείται ένα στοιχείο σαντουιτς περιμετρικά, με πλέγμα Φ6 10/10 και μέτριο σκυρόδεμα μάλλον C12...όμως ταυτόχρονα πετάγεται η οροφή ελενίτ, σηκώνονται οι ενισχύσεις κατά 2μ. περίπου και δημιουργείται πρόσθετος όροφος με ξύλινη στέγη. Στατική μελέτη ΔΕΝ υπάρχει και δεν την βρίσκω.

 - Το 2014 τακτοποιείται ο όροφος με τον 4178/13.

 -  Σήμερα το ΤΑΣ θέλει να κλείσει την υποθήκη. Γίνεται έλεγχος του κτιρίου και επειδή έγιναν αυθαιρεσίες και τακτοποιήθηκαν....ζητάνε έλεγχο στατικής επάρκειας για το σύνολο του κτιρίου.

 

Το ΤΑΣ με  παραπέμπει στο ΦΕΚ 1900Β/99 όπου καθορίζονται ελάχιστες απαιτήσεις για τον στατικό έλεγχο που γίνονταν τότε. Εκεί ουσιαστικά αναφέρει ότι ελέγχεις με τον κανονισμό που ίσχυε στην άδεια ανέγερσης. Εγώ όμως δεν έχω άδεια παρά μόνο Τρίτση του 83.

 

Συμπερασματικά : 

 - Στατική μελέτη ΔΕΝ υπάρχει.

 - Υλικά δεν ξέρω επίσημα παρά μόνο από πληροφορίες ιδιοκτήτη.

 - Έτος κατασκευής αρχικού ισογείου 1970. Ενίσχυση 2000. Προσθήκη ορόφου 2000.

 - Είδος κατασκευής : Διώροφο με περιμετρικά τοιοχεία από σιμεντόλιθους με ενίσχυση 10 πόντων σκυροδέματος από τις δύο πλευρές. Ενδιάμεσο μεταλλικό δάπεδο και οροφή από ξύλινη στέγη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.