jimcour Δημοσιεύτηκε May 22, 2010 at 08:20 μμ Δημοσιεύτηκε May 22, 2010 at 08:20 μμ Καλησπέρα. Ειμαι σχετικα νεος μηχανικος και θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικα με την χαραξη - τοποθέτηση μπλοκιών για την κατασκευή λιμενικού έργου. Οποιαδήποτε πληροφορία - παρατήρηση (πχ. σχέδιο- σκαρίφημα αναρτησης μπλοκιών) θα ήταν παραπάνω απο χρήσιμη. Προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω γαιωδ. GPS, είναι εφικτή η παραπάνω λύση ή πρέπει σε συνδυασμό με οπτικό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε ανταπόκριση.
a.sahinis Δημοσιεύτηκε May 22, 2010 at 08:33 μμ Δημοσιεύτηκε May 22, 2010 at 08:33 μμ Χωρίς να θέλω να σε αποτρέψω συνάδελφε, αν δεν έχεις σχετική εμπειρία μήν το επιχειρήσεις!είναι πολύ λεπτή δουλειά και απαιτεί ακρίβεια! χάραζεις ευθυγραμίες και τοποθείς τους τ.ο.με τη βοήθεια του δύτη,(καθόλου εύκολη συνεργασία) μετά προφορτίζεις και αφού αποφορτήσεις μετράς υψόμετρα (καθιζήσεις).η δουλειά αυτή γίνεται με χρήση total station και όχι με gps.
ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δημοσιεύτηκε May 23, 2010 at 09:11 πμ Δημοσιεύτηκε May 23, 2010 at 09:11 πμ συνάδελφε jimcour γιά αρχή και μόνο ρίξε μιά ματιά στο βιβλίο Αποτυπώσεις-Χαράξεις Τεχνικών Έργων τόμος ΙΙ των Μπαντέλα-Σαββαιδη-Υφαντή - Δούκα και σε γενικές γραμμές Οι αρχικές εργασίες χρειάζονται μεγάλη προσοχή και γίνονται σε συνθήκες νηνεμίας και όταν δεν υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα Η τοποθέτηση των Τ.Ο στις οριστικές θέσεις γίνεται από δύτη στην ευθυγραμμία που καθορίζεται με γεωδαιτικό σταθμό. Ο γεωδαιτικός σταθμός τοποθετείται στην ακτή η σε προσωρινή τεχνητή νησίδα η στον κρηπιδότοιχο αφού ξενερίσει. Για την υλοποίηση της ευθυγραμμίας χρησιμοποιούνται σημαντήρες σε σχήμα διπλού κώνου με ακίδα στην πάνω κορυφή και κρίκο στην κάτω από όπου προσδένεται ναυλον νήμα που καταλήγει σε βαρύδια. Ο δύτης με μικρές μετακινήσεις των βαρυδιών φέρνει τους σημαντήρες σε ευθυγραμμία (απαιτείται σημαντήρας ανα 15-20 μέτρα) Ο δύτης ελέγχει κάθε Τ.Ο να εφάπτεται εγκάρσια σε όλο το πλάτος με τον αντίστοιχο της προηγούμενης στήλης. Οι κατακόρυφοι αρμοί μεταξύ ογκολίθων έχουν πλάτος 3-5 εκ Τέλος κατά την βύθιση των Τ.Ο οι πλευρικές έδρες πρέπει να είναι κατακόρυφες πράγμα που βοηθάει σημαντικά στην γρήγορη τοποθέτηση
jimcour Δημοσιεύτηκε May 25, 2010 at 10:37 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε May 25, 2010 at 10:37 πμ Συνάδελφε Θεοχάρη σε ευχαριστω πολυ, ειδικα για τη συνέχεια του post σου. Εχω τοποθετήσει και στο παρελθον μπλόκια ναυδεσης και αμυντικών πλεγμάτων (που δεν απαιτούσε ακρίβεια 5 εκ.) , αλλα οχι για λιμενικά εργα. Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
topografina Δημοσιεύτηκε May 25, 2010 at 01:07 μμ Δημοσιεύτηκε May 25, 2010 at 01:07 μμ Έχει βέβαια σημασία και το μέγεθος του έργου, σε ποιο βάθος θεμελιώνεις, οι διαστάσεις των τ ογκολίθων και λοιπά. Το χειρότερο σε αυτές τις δουλειές πάντως είναι ότι συνήθως δεν έχεις οπτική επαφή με το αποτέλεσμα. Δηλαδή μπορεί να λέει ο δύτης ότι όλα πάνε καλά στο βάθος και όταν ξενερίσουν τελικά τα μπλόκια να είναι άστα να πάνε. Να δώσεις πολύ προσοχή στην έδραση των πρώτων μπλοκιών. να είναι δηλαδή καλά στρωμένη η επιφάνεια έδρασης. Απο κεί ξεκινάνε συνήθως όλα τα προβλήματα. Και είναι κάτι που μπορείς να το ελέγξεις μόνoς σου με μια βάρκα, ένα σκαντάγιο και ένα βαρκάρη βέβαια.
DIMITRIS80 Δημοσιεύτηκε May 25, 2010 at 06:01 μμ Δημοσιεύτηκε May 25, 2010 at 06:01 μμ Συνάδελφε Θεοχάρη, επειδή το αντικείμενο είναι ενδιαφέρον, το σύγγραμα που ανέφερες είναι πανεπιστημιακό ή μπορεί κανείς να το αναζητήσει σε κάποιον εκδοτικό οίκο? Ευχαριστώ.
ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δημοσιεύτηκε May 26, 2010 at 11:06 πμ Δημοσιεύτηκε May 26, 2010 at 11:06 πμ είναι Πανεπιστημιακό αλλά υπάρχει και στα γνωστά Βιβλιοπωλεία με τεχνικά βιβλία όσα περιέγραψα παρπάνω ως μεθοδολογία είναι πολύ απλή προσέγγιση σήμερα η 'πόντιση' στοιχείων έχει ξεπεράσει τους παραδοσαικούς τρόπους,με ευρύτατη χρήση gps (δέκτες τοποθετημένοι σε πλωτά και μη μηχανήματα,δέκτες τοποθετημένοι στα στοιχεία που πρόκειται να εδρασθούν στον βυθό με ειδικές διατάξεις για να εξέχουν απο το νερό), βυθομέτρων ,σκάνερ βυθού, και βέβαια υπάρχουν και εξελιγμένες μέθοδοι 'υποβρύχιας τοπογραφίας' και 'υποβρύχιας φωτογραμμετρίας' στο αντικείμενο αυτό εστίασαν αρκετές διπλωματικές εργασίες απο την δεκαετία του 1980 ακόμη μιά μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα σου δώσει καλύτερη εικόνα το θέμα είναι πράγματι ενδιαφέρον αλλά απο δουλειά???? τα ξαναλέμε
DIMITRIS80 Δημοσιεύτηκε May 26, 2010 at 01:30 μμ Δημοσιεύτηκε May 26, 2010 at 01:30 μμ το θέμα είναι πράγματι ενδιαφέρον αλλά απο δουλειά???? Θεωρητικά μιλάμε . Να σαι καλα!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα