Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπουργείο Περιβάλλοντος


avgoust

Recommended Posts

Με αφορμη την συζητηση που γινεται τον τελευταιο καιρο και την προσφατη εξαγγελια περι δημιουργιας Υπουργειου Περιβαλλοντος και με δεδομενο οτι η τηλεοπτικη ενημερωση ή κριτικη ειναι συνηθως μιση , ατεκμηριωτη , ανεπαρκης ή γινεται για λογους εντυπωσιασμου , ανοιγω αυτο το θεμα για ανταλλαγη αποψεων. Πιστευω οτι ειναι κατι που μας αφορα και ως πολιτες αλλα και ως επιστημονες.

 

Η αρχικη μου αποψη ειναι η εξης.

 

1.Τα ζητηματα Πολεοδομησης, Χωροταξιας, Δημοσιων εργων, Ενεργειας, κλπ εχουν ολα αμεση ή εμμεση σχεση με ζητηματα περιβαλλοντος.

2.Ηδη ολοι εχουμε διαπιστωσει οτι υπαρχει μια πληθωρα συναρμοδιων Υπουργειων και φορεων ,διασπαρτων νομων , διαταξεων , που η μια αναιρει την αλλη. Κοντα σε αυτα υπαρχει και το ΣτΕ που καθε τοσο με αποφασεις του ανατρεπει τα παντα.

 

Με βαση αυτα νομιζω οτι

 

1. Η δημιουργια ενος τετοιου Υπουργειου θα περιπλεξει ακομα περισσοτερο το ηδη περιπλοκο νομικο τοπιο εισαγοντας εναν ακομα πολο εξουσιας και νομοθεσιας και θα οδηγει σε σημαντικες καθυστερησεις του νομοθετικου εργου. (Εδω δεν συνεννουνται δυο διευθυνσεις , θα συνεννοουνται δυο Υπουργεια ?).

2. Τα ζητηματα περιβαλλοντος θα μπορουσαν να αντιμετωπιστουν εξ'ισου καλα με αναβαθμιση της Δ/σης περιβαλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω εν μέρη. Θεωρώ και εγώ ότι η δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις και επιπλέον γραφειοκρατεία και ασυνενοησία.

Από την άλλη θεωρώ ότι υπάρχουν δύο επιχειρήματα για την ξεχωριστή δημιουργία υπουργείου περιβάλλοντος:

Α/ Κατ' αρχήν, αν και όπως λες τα ζητήματα πολεοδόμησης, χωροταξίας, κ.λπ. έχουν όλα σχέση με το περιβάλλον, τις περισσότερες φορές η σχέση αυτή είναι καταστροφική, ή τουλάχιστον πολύ παρεμβατική, για τη φύση. Η επίτευξη της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη γρήγορης προόδου των έργων και της προστασίας της φύσης δε γίνεται πάντοτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό κυρίως διότι τις περισσότερες φορές η βασική επιλογή είναι εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Συνεπεία αυτού, παρεμβαίνουν τα δικαστήρια, τα οποία είναι ακόμα πιο δυσκίνητα και χρονοβόρα από ό,τι δύο ή και τρία υπουργεία μαζί.

Από την άποψη αυτή ίσως να είναι καλύτερο να υπάρχει εξ αρχής ένα υπουργείο το οποίο θα ασχολείται σοβαρά και παρεμβατικά εν τη γεννέση του κάθε έργου, με την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να μην υπάρχουν βάσιμοι λόγοι παρέμβασης των δικαστηρίων και των λοιπών φορέων.

Β/ Δεν είναι όλα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον σχετικά με τις υπόλοιπες αρμοδιότητες ενός υπουργείου δημοσίων έργων. Η προστασία διαφόρων ειδών, η ρύθμιση των κυνηγετικών περιόδων (δεν είναι αν θυμάμαι καλά στις αρμοδιότητες του υπουργείου, αν όμως δημιουργηθεί καινούργιο θα πρέπει να μεταφερθεί σε αυτό), ο έλεγχος των καυσαερίων, και γενικά μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων που αυτή τη στιγμή είναι διασκορπισμένες σε διάφορα υπουργεία θα πρέπει, ίσως, να τύχουν περισσότερο οργανωμένης και ολοκληρωμένης μέριμνας.

Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι με την κατάλληλη οργάνωση, ένα υπουργείο περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Το αν είναι δυνατόν να υπάρξει μια τέτοια οργάνωση είναι άλλο θέμα. Εγώ προτιμώ να το βλέπω αισιόδοξα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ γενικά με τον χρήστη Chihor. Ιδίως για το δεύτερο σκέλος άπλώς να αναφέρω οτι σε μερικά πράγματα πχ στην διαχείριση των υδάτων είμαστε πολλα χρόνια πίσω αρκεί να αναλογιστούμε πόσοι φορείς διαχείρισης και συναρμόδια υπουργεία ανακατεύονται.

Monitoring δε ,δεν γίνεται σχεδόν πουθενά εκτός από μερικα΄ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν

Μόνο και μόνο η ενσωμάτωση και εφαρμογή των κοινωτικών οδηγιών για το περιβάλλον είναι αρκετά περίπλοκη δεν είναι τυχαίο που πηγαίνουμε από καταδίκη σε καταδίκη

 

Το μοντέλο που ακολουθούμε τώρα έχει αποτύχει (για την ακρίβεια δεν βλέπω πως θα μπορούσε να πάει χειρότερα δεδομένου οτι ανήκουμε στην Ε.Ε) ας ελπίσουμε σε μα διαφορετική πιο ολιστική προσέγγιση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.