ilias Δημοσιεύτηκε Μάιος 31 , 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31 , 2008 Λάμπρο αναφέρεται κάπου στον Κανονισμό αυτό?
ΛΑΜΠΡΟΣ Δημοσιεύτηκε Μάιος 31 , 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31 , 2008 Ilias νομίζω ότι το έχω δει στον ΕΑΚ2000 αλλά δεν είμαι σίγουρος Μπορεί να ειπώθηκε σε κάποιο σεμινάριο. Σίγουρα είναι στον κανονισμό. Θα ψάξω και θα επανέλθω. Ιlia κοιταξε στον ΕΚΟΣ2000, σελ.253, 254 περι αμεταθετότητας πλαισίων - παρ.14.3.1 διορθώνω την παραπάνω δημοσίευση μου: Εάν το συνολικό μήκος τοιχωμάτων υπογείου είναι μεγαλύτερο από 80%του μήκους της περιμέτρου του κτιρίου( το υπόλοιπο είναι μήκος ανοιγμάτων) τότε το υπόγειο θεωρείται όροφος παγιωμένος δηλ. με πρακτικώς μηδενική σχετική μετατόπιση υπό οριζόντια φορτία. Ελπίζω να καλύπτεσαι από τα παραπάνω.
ilias Δημοσιεύτηκε Μάιος 31 , 2008 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31 , 2008 ok το τσέκαρα όντως αναφέρει ποσοστό 80%.
nik Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14 , 2010 Ρε παιδιά γιατί ο κανονισμός αναφέρεται μόνο στο 80% του μήκους ? Δηλαδή είτε είναι φεγγίτης ύψους 50 εκ. είτε είναι παράθυρο 1 μέτρο ύψος είναι το ίδιο ? Δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την επιφάνεια του ανοίγματος και όχι μόνο το μήκος ?
Gousgounis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2010 Πάντως, τελείως εμπειρικά, στα μικρά ανοίγματα σε τοιχία του υπογείου τους συμπεριφέρομαι όπως τα ανοίγματα σε πλάκα (με μία ενίσχυση περιμετρικά τόση όσο τον οπλισμό που αφαιρείται στο άνοιγμα και επιπλέον ένα ψευδοδοκάρι σαν πρέκι πάνω από το άνοιγμα). Άν το άνοιγμα έχει μεγάλο ύψος τότε το προσομοιώνω στο στατικό μοντέλο σαν κενό βάζοντας απλά ένα δοκάρι κάτω από την πλάκα του ισογείου. Υπάρχουν συνάδερφοι που δε λαμβάνουν καμία ιδιαίτερη μέριμνα για τέτοια ανοίγματα και οι οικοδομές τους δεν έχουν παρουσιάσει προβλήματα ακόμη και μετά από ισχυρό σεισμό.
ppetros Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2010 Ρε παιδιά γιατί ο κανονισμός αναφέρεται μόνο στο 80% του μήκους ? Δηλαδή είτε είναι φεγγίτης ύψους 50 εκ. είτε είναι παράθυρο 1 μέτρο ύψος είναι το ίδιο ? Δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την επιφάνεια του ανοίγματος και όχι μόνο το μήκος ? Λογικά ναί. Αν θυμάμαι καλά το 80% έχει μεταφερθεί από παλιά εγκύκλιο (κανονισμό '85). Πάντως και μεγαλύτερο να είναι το άνοιγμα (δηλ. μικρότερο το ποσοστό) δεν πιστεύω να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
nik Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20 , 2010 Δηλαδή το περνάνε στην πολεοδομία ή κάθονται και αθροίζουν τα ανοίγματα μέχρι το 80% ? Γιατί θέλω να κάνω κάτι φεγγίτες σε υπόγειο και μου βγαίνουν πολύ μικροί.
el_cabron Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20 , 2010 Βρε παιδιά, άλλο το ένα και άλλο το άλλο... Το 80% δεν έχει να κάνει με την ύπαρξη ανοίγματος σε τοιχώματα όπως περιγράφεται στην 18.5.8 του ΕΚΟΣ. Αν έχεις ένα παράθυρο 1μ, έχεις περίπου 2μ ποδιά-υψίκορμη δοκό από κάτω. Επίσης έχεις και τοιχίο υπογείου στα ανοίγματα αριστερά και δεξια (αν είναι μεσαίο άνοιγμα). Ε, λοιπόν αυτό το παράθυρο θα αλλοιώσει την αμεταθετότητα του "κουτιού" του υπογείου; Δεν νομίζω ρε παιδιά... Αν τα ανοίγματα αυτά είναι πολλά και συνεχή, τότε αλλάζει το θέμα και πάντως, όπως και να΄χει το θέμα, το πρόβλημα είναι στην δημιουργία κοντών στύλων και όχι στις στηρίξεις του υπογείου... Σε συνηθισμένες μη-extreme καταστάσεις, μια μεζονέτα έχει 3-4 ανοίγματα. Αυτά -έστω κι αν 1μ σε ύψος- δεν θεωρώ οτι μπορούν να αλλοιώσουν τις οριζόντιες στηρίξεις της οροφής υπογείου.
sundance Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20 , 2010 το θεμα ειναι αν εχεις πορτα για γκαραζ.
nik Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20 , 2010 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 20 , 2010 Δεν μιλάω για ανοίγματα σε τοιχώματα ανωδομής. Μιλάω για ανοίγματα σε τοιχώματα υπογείου όπως αναφέρει πιο πάνω ο ΛΑΜΠΡΟΣ (ΕΚΟΣ2000, σελ.253, 254 περι αμεταθετότητας πλαισίων - παρ.14.3.1) και ο κανονισμός είναι σαφής ότι το συνολικό μήκος τους στο υπόγειο πρέπει να φτάνει το πολύ μέχρι το 20% της περιμέτρου. Εμένα π.χ. μου έχει συμβεί σε πολυκατοικία όπου είχα πολλές ράμπες υπογείου να έχω τέτοιο πρόβλημα στην πολεοδομία. Πάντως εμένα φαντάσου είναι ακόμη ευμενέστερη περίπτωση από αυτήν που περιγρτάφεις. Ποιο παράθυρο...για φεγγίτη μιλάω ύψους 50-60εκ. ! Το ερώτημα μου είναι όμως περισσότερο περί του αν περνάει από την πολεοδομία και όχι αν είναι στατικά σωστό. Από την εμπειρία σας όσοι δουλεύετε μεζονέτες και κάνετε ανοίγματα σας δημιουργούν πρόβλημα οι ελεγκτές με αυτά? Μήπως σε τέτοια χαμηλά κτίρια συμφέρει να το λύσεις στατικά χωρίς υπόγειο εάν δεις ότι δεν βγάζεις άκρη?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα