Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Με προβληματίζει εδώ και καιρό το γεγονός ότι φαίνεται ότι έχει μεθοδευτεί (ενδεχομένως με τη συμμετοχή του ΤΕΕ) άσχετες ειδικότητες συναδέλφων μηχανικών να δικαιούνται να πιστοποιήσουν συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού. Συγκεκριμένα ειδικότητες όπως οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, αντίστοιχες σχολές ΤΕΙ και οι τοπογράφοι φαίνεται ότι θα μπορούν να αποκτήσουν δικαίωματα πιστοποίησης των εν λόγω Η/Μ εγκαταστάσεων. Οι πληροφορίες που ακούγονται (από εδω και εκεί) είναι ότι κακήν κακώς προσπαθεί τώρα το ΤΕΕ να μπαλώσει κάπως την κατάσταση ζητώντας μεγάλο αριθμό ωρών σε σεμινάρια από τους παραπάνω συναδέλφους (π.χ 400 ή 500 ώρες) ώστε να αποκτήσουν τις εν λόγω άδειες. Η πολιτεία αδιαφορεί γιατί έχει πιο σοβαρά θέματα όμως όπως ξέρουμε, οταν κάποιος καλομαθαίνει σε κάτι δύσκολα του το ξεκόβεις. Ήδη το μερίδιο της αγοράς για εμάς τους μη δομικούς μηχανικούς είναι μικρό...

 

Χαρακτηριστική εντύπωση μου έκανε μια αρχιτεκτόνισσα σε σεμινάριο ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων πριν ένα χρόνο: Ήταν μια εισηγήτρια και θεωρούσε αυτονόητο να μας επιμορφώσει για θέματα που αφορούσαν τη λειτουργία και φορτία ψύξης του κτιρίου και πίστευε ότι μπορεί να ασχοληθεί με την ενεργειακή πιστοποίηση των εγκαταστάσεων κτιρίων.

 

Εύχομαι να υπάρξεί σθεναρή αντίδραση από εμάς τους μηχανολόγους (είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ) και από τους Χημικούς μηχανικούς στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας από λοιπές άσχετες ειδικότητες. Ακούω για συναδέλφους μηχανολόγους σε θέσεις κλειδιά να αδιαφορούν και μην προασπίζονται τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, είτε γιατί είναι "βολεμένοι" κάπου είτε γιατί έχουν συμφέροντα είτε επειδή αδιαφορούν. Υπάρχει συνεχής αγώνας από διάφορα σωματεία-συνδέσμους να διευρήνουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (π.χ το σωματείο των συντηρητών ανελκυστήρων) αποκτώντας δικαιώματα "μίνι" μηχανολόγου...

 

Ξεκινήσαμε με την παραδοχή οτι οι επιθεωρητές πρέπει να είναι πτυχιούχοι θετικών επιστημών, μετά το αλλάξαμε και μετά πάλι το αλλάξαμε και στο τέλος θα με θυμηθείτε ενώ το θέμα είναι κυρίως μηχανολογίκο... και λιγότερο αρχιτεκτονικό ή δομικό θα καταλήξουμε να είμαστε το outsider... Είναι δυνατόν να θεωρούμε πιο ειδικό τον αρχιτέκτονα από έναν φυσικό στην μετάδοση θερμότητας και στη θερμοδυναμική; ή από έναν χημικό μηχανικό στην καύση;

Ως γνωστόν όλα τα περιέργα και άδικα νομοσχέδια ψηφίζονται μέσα στο καλοκαίρι για να μην τα προσέξει κανένας (όταν όλοι ξεκινούν τις διακοπές) πριν τη λήξη της βουλής... προσέξτε και θα θυμηθείτε.. Ψηφίστηκε ο νόμος για τα ενεργειακά αλλά για τα προσόντα το καθυστερούμε....

 

Η πάγια θέση θα έπρεπε να είναι οι επιθεώρηση λέβητα και κλιματιστικής εγκατάστασης να γίνεται μόνο από μηχανολόγους και χημικούς μηχανικούς. Άλλες ειδικότητες παρεμφερείς όπως π.χ οι περιβαντολόγοι ή οι ηλεκτρολόγοι θα έπρεπε με περισσότερα σεμινάρια να αποκτήσουν τα δικαιώματα. Άσχετες ειδικότητες, βλέπε τους παραπάνω χωρο-δομικούς μηχανικούς (ΠΜ, ΑΜ, ΤΜ) θα έπρεπε να αποκλείονται ολότελα..

Θα ήθελα τις θέσεις και τις ιδέες σας ...

Δημοσιεύτηκε

Aρχιτέκτονες- Πολ. Μηχανικοί να πιστοποιούν το κέλυφος.

Οι μηχανολόγοι το σύστημα θέρμανσης και

οι ηλεκτρολόγοι το σύστημα ψύξης.

Σε ικανοποιεί αυτός ο διαχωρισμός;

Δημοσιεύτηκε
Aρχιτέκτονες- Πολ. Μηχανικοί να πιστοποιούν το κέλυφος.

Οι μηχανολόγοι το σύστημα θέρμανσης και

οι ηλεκτρολόγοι το σύστημα ψύξης.

Σε ικανοποιεί αυτός ο διαχωρισμός;

 

Συνάδελφε, το κέλυφος έχουν και τα προσόντα και το δικαίωμα λόγω νόμου οι Μηχ/Ηλεκτρ. να το εξετάσουν.

Θερμομόνωση ποιος κάνει;

Δημοσιεύτηκε

οι ηλεκτρολόγοι το σύστημα ψύξης.

αυτό από πού το ανακάλυψες ? κάνουν οι ηλεκτρολόγοι ψύξη-συστήματα ψύξης (μάθημα) ? και γιατί το διαχωρίζεις μηχανολόγοι-ηλεκτρολόγοι ? στην ουσία ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο.

Τα διαφορετικά αντικείμενα πρέπει να διαχωριστούν

 

Καλά τα λέει ο συνάδελφος @abouts με την μόνη διαφορά ότι οι πτυχιούχοι ΤΕ πολ.μηχανικοί-τοπο-κλπ. δεν προβλέπετε από το σχέδιο νόμου, μόνο οι ηλ/μηχανολόγοι ενεργειακής κατεύθυνσης.

Καλό θα ήταν να ίσχυε το ίδιο και στους ΠΕ τα αντίστοιχα, όπως λένε "καθαρές δουλειές"

Δημοσιεύτηκε
Εγώ προτείνω :

Αρχ-Πολ Μόνο Κέλυφος

Μηχ-Ηλ Όλα

Οι λοιποί τίποτα

 

Θα συμφωνήσω, έτσι κι αλλιώς έτσι είναι και τώρα με τις μελέτες.

Γιατί να αλλάξει δηλαδή τώρα;

Δημοσιεύτηκε

1)ι φορείς πιστοποίησης θέλουν να αναλάβουν το έργο. Δεν ξέρω μήπως η καθυστέρηση υπάρχει λόγω πίεσης από αυτούς.

2)Φυσικά όλοι θα θέλουν να είναι μόνοι τους . Κακά τα ψέματα . Η "πίτα " είναι μεγάλη , αλλά όλοι θέλουν την μερίδα του λέοντος ή και ολόκληρη.

3)Ο έλεγχος της ικανότητας του επιθεωρητή έχει σχέση με τις ακαδημαϊκές του γνώσεις ? Σαφώς και μας ενδιαφέρει τι μαθήματα έκανε. Από την στιγμή που έχει πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος μήπως επαναδιαπραγματευόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα?

4) Αν δοθεί σε φορείς θα μπορούν με κάποια ΄"ρύθμιση" να στέλνουν "οποιονδήποτε" , αρκεί να υπογράφει στο τέλος ο αρμόδιος τεχνικός διευθυντής.

5)Αν το αναλάβουν ιδιώτες μηχανικοί και έχουν πολύ δουλειά "αύριο"¨θα στέλνουν μάστορες .

6)Αν την δουλειά την δεις ώς μηχανικός πρέπει να γίνει "έτσι" ας πούμε αλλά αν την δείς ώς ελεύθερος επαγγελματίας τότε αλλάζει.

7)Τι μηχανισμοί ελέγχου θα υπάρχουν.? θα εφαρμόζονται ή θα είναι μπάτε σκύλοι....

8-) Κι εγώ στα σεμινάρια είδα μηχανικούς (πολιτικούς και αρχιτέκτονες) να μην καταλαβαίνουν ψύξη -θέρμανση .

Υ.Γ.

Ελπίζω "που είναι απίθανο" να μην γίνει με μπακαλίστικο τρόπο ο διαχωρισμός. Γενικά όμως η προχειρότητα καλύπτει την άγνοια και τις πελατειακές σχέσεις. Δεν θέλω να σπείρω διχόνοια , αλλά ξέρουμε ότι η πλειοψηφία καθορίζει το αποτέλεσμα και στο ΤΕΕ υπάρχει πλειοψηφία. Επίσης υπάρχει και κρίση οικονομική και και και .....

Δημοσιεύτηκε

Ο ρόλος του μηχανολόγου είναι πιο δυναμικός ανέκαθεν από αυτό των υπόλοιπων δομικών μηχανικών γιατί εμείς ασχολούμαστε με δυναμικά φαινόμενα όπως τα ενεργειακά.

 

Προσωπικά τελείωσα το 2001 ενεργειακή κατεύθυνση σπουδών Μηχανολόγου Μηχανικού στο ΑΠΘ και μερικά από τα μαθήματα που διδάχτηκα ήταν: Ενεργειακή Οικονομία, Προστασία περιβάλλοντος Ι και ΙΙ, Οικονομική ανάλυση ενεργειακών συστημάτων, Θέρμανση ψύξη κλιματισμος Ι και ΙΙ, μετάδοση θερμότητας, Θερμοδυναμική καθαρών ουσιών, Θερμοδυναμική μιγμάτων. Τεχνικές φυσικών διεργασίων (δηλ. διαστασιολόγηση δοχείων, ενελλακτών, ελασμάτων σωληνών κτλ κτλ), μηχανική ρευστών Ι και ΙΙ, στροβιλομηχανές, φυσική, χημεία, διαχείριση απορριμάτων, Ηλιακή τεχνική, Οικονομικη των επιχειρήσεων, Ανάλυση και αξιολόγηση επενδύσεων, Αξιοπιστία και συντήρηση και φυσικά Μαθηματικα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, στατιστική, Αριθμ. ανάλυση, ΜΕΚ, εισαγωγή στη τεχνολογία υλικών και πολλα πολλά άλλα...Διπλωματική είχα Πολυκριτηριακή ανάλυση των δυνατοτήτων χρήσης ΑΠΕ σε μικρά απομονωμένα συστήματα (εφαρμογή στα Δωδεκάνησα).

 

Προσωπικά πριν 4 χρόνια πιστοποίησα μια σειρά από χαλύβδινους λέβητες κατά CE (τεχνικοί φάκελοι λέβήτων, απαιτήσεις κατά 92/42/EEC και ΕΝ 303-4, υπολογισμός πάχους ελασμάτων λέβητα, επιθεώρηση από φορέα κτλ) και ασχολήθηκα με μια λεβητοποιϊα (ένας κλάδος που έχει πεθάνει στην Ελλάδα)..

 

Αναρωτιέμαι πως ένας αρχιτέκτονας / πολιτικός μηχανικός είναι ειδικότερος στην ενεργειακή επιθεώρηση από έναν ενεργειακό μηχανολόγο όταν τα μισά μαθήματα της κατεύθυνσης αυτής έχουν να κάνουν με διαχείριση ενέργειας..Ενώ οι πιο πολλοί δομικοί δεν έχουν τεχνικές γνώσεις για τα ενεργειακά συστήματα επιθυμούν να λάβουν ενεργό ρόλο. Ότι δεν ξέρουμε θα έπρεπε να το αφήνουμε σε άλλους που το κατέχουν καλύτερα.

Δημοσιεύτηκε

erling δηλαδή επειδή υπάρχουν τα διατάγματα του 34 οι Ηλεκτρολόγοι που ασχολούνται με τηλεπικοινωνίες ή software engineering πχ να έχουν δικαίωμα σε ΟΛΑ? έχεις υπόψην σου καθόλου το πρόγραμμα σπουδών των ηλεκτρολόγων ΣΗΜΕΡΑ?

 

πχ οι χημικοί μηχανικοί σαφώς έχουν παραπάνω γνώσεις στο αντικείμενο

Δημοσιεύτηκε

@Zaxous πολύ σωστή η παρατήρησή σου, γι αυτό κι εγώ μίλησα για ενεργειακούς ηλ/μηχανολόγους ΤΕ και ΠΕ αντίστοιχα κι όχι όλοι.

Αλλά το πρόβλημα ξεκινάει από τα αρχικά επ. δικαιώματα που δίνονται σε όλους τα ίδια διαφορετικών κατευθύνσεων με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο διαχωρισμός σε αυτήν την περίπτωση.

Τουλάχιστον ας κρατήσουν τα προσχήματα δίνοντας το δικαίωμα σε αυτούς που εκπονούν η/μ μελέτες.

Αλλά δεν νομίζω ότι θα το δεχτούν...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.