vmanths Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 5 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 5 , 2010 Καλησπέρα σας, χτίζω καινούρια οικοδομή και βρίσκομαι στη φάση που πρέπει να επιλέξω το σύστημα θέρμανσης. Ζήτησα απο το μηχανολόγο μου τη γνώμη του για την ενδοδαπέδια και αφου συμφώνησε μου πρότεινε αντλία θερμότητας για θέρμανση - ψύξη (η μελέτη μας έδωσε για 140τμ με μόνωση 5cm geolan και 3cm fibran: 13,5KW ισχύς αντλίας). Συμπληρωματικά επειδή τις ζεστές μέρες θα έχουμε και ανάγκη απο αφύγρανση μου π΄ροτεινε fan coils. Επειδή διάβασα αρκετα αποκαρδιωτικά για τις αντλίες σε διάφορα θέματα του forum θα ήθελα μια γνώμη για τα παρακάτω α) αν κανω το σωστό ή οχι απο πλευράς οικονομίας (δεδομένου οτι έχει κι ένα κόστος μεγαλύτερο του λέβητα) β) συμφέρει να τοποθετήσω boiler αδράνειας και πόσων lt για την λειτουργία της αντλίας το βράδυ με νυχτερινό ρεύμα γ) μπορώ να κάνω αφύγρανση με άλλον τρόπο για να γλιτώσω το έξοδο και την εγκατάσταση απο τωρα των fan coils και αν είναι τόσο απαραίτητη η λειτουργία αφυγραντών στην περίπτωση ψύξης με ενδοδαπέδια. Ευχαριστώ.
BAS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6 , 2010 Η τοποθέτηση ενός αφυγραντή στο μέσον περίπου του σπιτιού ίσως ήταν καλύτερη λύση . Αναμένω και εγώ απαντήσεις από τους ειδικούς .
fraafr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6 , 2010 Καταρχήν επέλεξες ένα σύστημα ψύξης-θέρμανσης για το σπίτι που σίγουρα το κόστος αγοράς θα είναι μεγαλύτερο από την απλή εγκατάσταση θέρμανσης. Εχει αποδειχτεί ότι, ανάλογα την χρήση του, σε περιορισμένο χρονικό διάστημα κάνει απόσβεση των χρημάτων, άρα είναι όντως πιο οικονομικό στην τελική. Boiler αδρανείας σίγουρα θα τοποθετηθεί, από την στιγμή που έχεις αντλία θερμότητας, το μέγεθος μπορεί να ζητήσεις να το μεγαλώσεις τόσο ώστε να έχει την ικανότητα η αντλία να στο καλύπτει για τους αντίστοιχους βαθμούς C. Οταν θέλουμε να κάνουμε αφύγρανση πρέπει να περάσουμε τον αέρα (βεβιασμένη κυκλοφορία) από κάποιο στοιχείο ώστε να κρατήσει την υγρασία. Αυτό γίνετε είτε με FC που σου πρότειναν, ή μέσω αφυγραντή που είπε ο @bas ή οποιουδήποτε άλλου μηχανήματος αφύγρανσης. Εδώ ανάλογα τις προτάσεις συγκρίνεις τα κόστη τους και επιλέγεις. Αλλά επειδή ενδοδαπέδια ψύξη δεν υπάρχει αλλά "δροσισμός" προφανώς ο μηχανολόγος σου πρότεινε τα FCs. Στην τελική, επειδή εκείνος είναι υπεύθυνος για το όλο εγχείρημά σου και δεσμεύετε από την υπογραφή του στις αντίστοιχες προτάσεις, μπορείς να συζητήσεις μαζί του όλες τις ερωτήσεις που κάνεις εδώ και να του ζητήσεις επίσης εάν μπορεί και οικονομοτεχνική μελέτη του προτεινόμενου συστήματος για να "δεις" τί σε συμφέρει.
woody Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6 , 2010 Από αντλίες θερμότητας αναγνωρισμένων και καταξιωμένων κατασκευαστών μόνο οφέλη μπορείς να έχεις. Δοχείο αδράνειας φυσικά και να τοποθετήσεις αφού τα χρήματα που θα δόσεις θα γυρίσουν πίσω απο μειωμένη κατανάλωση τις ώρες με χαμηλή ζήτηση. Αφού ζητάς την γνώμη μας εγώ θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς καθόλου με την ενδοδαπέδια θέρμανση αν θέλεις και δροσισμό το καλοκαίρι και να τοποθετήσεις φανκοιλ. Αυτό γιατί η ενδοδαπέδια κοστίζει πολύ πιο πολλά σε σχέση με την λύση των φανκοιλς.Ακόμα κατά την λειτουργία του δροσισμού υπάρχει θέμα υγροποίησης εξωτερικά των σωλήνων και εμφάνιση υγρασίας στα δομικά στοιχεία του κτιρίου ( για αυτό σου πρότεινε να τοποθετήσεις και φανκοιλς) που δεν είναι και σίγουρο ότι μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Εν κατακλείδι η ενδοδαπέδια είναι η καλύτερη λύση για θέρμανση αλλά σε περίπτωση που θες θέρμανση/δροσισμό κατ' εμε η λύση είναι μία..μόνο φανκοιλς.
vmanths Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6 , 2010 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Τώρα θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος στον μηχανολόγο για αρχή και πιθανόν να αποφασίσω.
xpro Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 16 , 2010 Να προσθέσω και εγώ κάτι στην συζήτηση: A. Κατ' εμέ η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι η καλλύτερη δυνατή λύση για μία νέα κατοικία συγκρινόμενη με τα παραδοσιακά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Εάν δε είναι σχεδιασμένη για χαμηλής θερμοκρασίας προσαγωγή επιστροφή νερού (35/30C) εντός δικτύου σωλήνων θα έχεις ιδανική σχέση απόδοσης / κατανάλωσης. Β. Η αγορά έχει αξιόλογες Α/Θ αναγνωρισμένων κατασκευαστών ειδικά σχεδιασμένες για εφαρμογές ενδοδαπέδιας θέρμανσης και δροσμού. Είναι δε πιστοποιημένες κατα EUROVENT κατ' επέκταση δεν αγοράζεις κάποια "μαιμού". Γ. Εφόσον αποφασίσεις να βάλεις Α/Θ τότε είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα αυτή θα έχει την δυνατότα να κάνει δροσιμό (ΟΧΙ Κλιματισμό). Η γενική θεωρία λέει ότι με δροσισμό μπορείς να πάρεις απο 35 ως 50 w ανα m2 απο το σύνολο των περίπου 100w/m2 ολικού φορίου του χώρου. Το υπόλοιπο αισθητό σου και το λανθάνον σου θα πρέπει να το πάρεις απο FCUs . Σημείωση :Στον κύκλο του δροσισμού δεν θα πρέπει να προσάγεις στο δίκτυο νερο θερμοκρασία χαμηλότερης των 17 / 18C νερό για να γλυτώσεις απο φαινόμενα υγροποίησης (σημείο δρόσου κλπ). Δ. Στην αγορά υπάρχουν συστήματα που μπορούν να καλύψουν παράλληλα 2 ζώνες λειτουργίας (ενδοδαπεδίου και fcus). Αυτά προς ώρας. Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο . . . Ερώτηση : Με την παραγωγή Ζεστού νερού χρήσης τι θα κάνεις ????
Τάσος Κυριακόπουλος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19 , 2023 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19 , 2023 (edited) On 6/6/2010 at 2:07 ΜΜ, woody said: Από αντλίες θερμότητας αναγνωρισμένων και καταξιωμένων κατασκευαστών μόνο οφέλη μπορείς να έχεις. Δοχείο αδράνειας φυσικά και να τοποθετήσεις αφού τα χρήματα που θα δόσεις θα γυρίσουν πίσω απο μειωμένη κατανάλωση τις ώρες με χαμηλή ζήτηση. Αφού ζητάς την γνώμη μας εγώ θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς καθόλου με την ενδοδαπέδια θέρμανση αν θέλεις και δροσισμό το καλοκαίρι και να τοποθετήσεις φανκοιλ. Αυτό γιατί η ενδοδαπέδια κοστίζει πολύ πιο πολλά σε σχέση με την λύση των φανκοιλς.Ακόμα κατά την λειτουργία του δροσισμού υπάρχει θέμα υγροποίησης εξωτερικά των σωλήνων και εμφάνιση υγρασίας στα δομικά στοιχεία του κτιρίου ( για αυτό σου πρότεινε να τοποθετήσεις και φανκοιλς) που δεν είναι και σίγουρο ότι μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Εν κατακλείδι η ενδοδαπέδια είναι η καλύτερη λύση για θέρμανση αλλά σε περίπτωση που θες θέρμανση/δροσισμό κατ' εμε η λύση είναι μία..μόνο φανκοιλς. Η ποιότητα θέρμανσης που σου προσφέρουν τα funcoils είναι εξίσου καλή με αυτή που σου προσφέρει η ενδοδαπέδια; Με ενδιαφέρει κι εμένα η επιλογή επιτοίχιων funcoil,έχετε να μου προτείνετε κάποιο καλό σύστημα αντλίας για θέρμανση/ψύξη με επιτοίχια funcoil και ζνχ με ηλιακό τριπλής; Edited Σεπτέμβριος 19 , 2023 by Τάσος Κυριακόπουλος
antloukidis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19 , 2023 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19 , 2023 (edited) Η ποιότητα θέρμανσης με ενδοδαπέδιο σύστημα είναι καλύτερη από κάθε άλλο σύστημα, και το πιό οικονομικό σε κατανάλωση καθώς απαιτεί την χαμηλότερη θερμοκρασία νερού, με ένα μειονέκτημα για το οποίο θα πω παρακάτω, Τα Fan Coil Units (FCU) είναι απαραίτητα για τον πραγματικό κλιματισμό (ψύξη - αφύγρανση - φιλτράρισμα αέρα) σε κτίρια που βρίσκονται στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας (ψηλές θερμοκρασίες + μεγάλη υγρασία) Το μειονέκτημα του ενδοδαπέδιου είναι η μεγάλη αδράνεια δηλαδή η μεγάλη καθυστέρηση θέρμανσης ενός κρύου χώρου. Από τη στιγμή όμως που θα υπάρχουν τα FCU (που όπως είπαμε είναι απαραίτητα για την ψύξη), το πρόβλημα - μειονέκτημα εξαφανίζεται, καθώς αυτά μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να θερμάνουν τον χώρο, μέχρι να ζεσταθεί το πάτωμα και να αναλάβει δράση. Βεβαίως και το καλοκαίρι μπορεί το ενδοδαπέδιο να βοηθάει με τον δροσισμό του. Συμπέρασμα : Ενδοδαπέδιο + FCU είναι ο τέλειος συνδυασμός για όλο το χρόνο με κανένα μειονέκτημα. Αν έχουμε και ΑΘ... είναι το τέλειο σύστημα για όλο το χρόνο, που μπορεί άνετα να αναβαθμιστεί και με ηλιοθερμία, ενεργειακό τζάκι-καλοριφέρ και ΦΒ. Edited Σεπτέμβριος 19 , 2023 by antloukidis 1
Τάσος Κυριακόπουλος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19 , 2023 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19 , 2023 (edited) 4 ώρες πριν, antloukidis said: Η ποιότητα θέρμανσης με ενδοδαπέδιο σύστημα είναι καλύτερη από κάθε άλλο σύστημα, και το πιό οικονομικό σε κατανάλωση καθώς απαιτεί την χαμηλότερη θερμοκρασία νερού, με ένα μειονέκτημα για το οποίο θα πω παρακάτω, Τα Fan Coil Units (FCU) είναι απαραίτητα για τον πραγματικό κλιματισμό (ψύξη - αφύγρανση - φιλτράρισμα αέρα) σε κτίρια που βρίσκονται στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας (ψηλές θερμοκρασίες + μεγάλη υγρασία) Το μειονέκτημα του ενδοδαπέδιου είναι η μεγάλη αδράνεια δηλαδή η μεγάλη καθυστέρηση θέρμανσης ενός κρύου χώρου. Από τη στιγμή όμως που θα υπάρχουν τα FCU (που όπως είπαμε είναι απαραίτητα για την ψύξη), το πρόβλημα - μειονέκτημα εξαφανίζεται, καθώς αυτά μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να θερμάνουν τον χώρο, μέχρι να ζεσταθεί το πάτωμα και να αναλάβει δράση. Βεβαίως και το καλοκαίρι μπορεί το ενδοδαπέδιο να βοηθάει με τον δροσισμό του. Συμπέρασμα : Ενδοδαπέδιο + FCU είναι ο τέλειος συνδυασμός για όλο το χρόνο με κανένα μειονέκτημα. Αν έχουμε και ΑΘ... είναι το τέλειο σύστημα για όλο το χρόνο, που μπορεί άνετα να αναβαθμιστεί και με ηλιοθερμία, ενεργειακό τζάκι-καλοριφέρ και ΦΒ. Ευχαριατώ για την απάντηση . Μπορείς όμως να ζεστάνεις ικανοποιητικά και μόνο με funcoils ένα χώρο ή κάποιο σύστημα θέρμανσης με μη βεβιασμένη κυκλοφορία είναι απαραίτητο; Θα μπορέσει ενας χώρος να πιάσει θερμοκρασία ,δηλαδή οι τοίχοι,τα έπιπλα κλπ να πάνε στους 20-22 βαθμούς με μόνο σωστα διαστασιολογημένα funcoil και αντλία ακόμη και όταν έξω έχει παγετό ή αν θες να βάλεις αντλία η ενδοδαπέδια για την αύξηση του cop μέσω μείωσης στη θερμοκρασία προσαγωγής του νερού είναι απαραίτητη για να ανταπεξέλθει η αντλία αυτοδύναμα σε τέτοιες συνθήκες; Όταν λεω αυτοδύναμα εννοώ να μη χρειάζεται βοήθεια από κάποιο άλλο στοιχείο όπως πχ λέβητα αλλά να παράγει από μόνη της όλη τη χρειαζούμενη θερμική ισχύ με το συμπιεστή της άντε και με τη βοηθητική αντίσταση. Προς το παρόν έχω εμπειρία μόνο με κλιματιστικά και κλασσικά καλοριφέρ σα χρήστης,ξέρω ότι ο χώρος με το κλιματιστικό αργεί να ζεσταθεί (ειδικά αν είναι αμόνωτος όπως στο δικό μου σπίτι) ενώ ο αέρας αντιθέτως γίνεται λίβας ακόμα κι αν έξω έχει ακραίο κρύο. Αντιθέτως στο καλοριφέρ πετρελαίου/αερίου κλπ με σώματα τύπου πάνελ,φέτες κλπ η ζέστη έρχεται πιο άμεσα και πιο ομαλά στο χώρο. Η ενδοδαπέδια όπως αντιλαμβάνοναι προσομοιάζει πετισδότερο την αίσθηση του κλασσικού καλοριφέρ ,ρο ερώτηνμα είναι το funcoil τι κάνει,νοιάζει στην αίσθηση με το κλασσικό κλιματιστικό που πρέπει να το βάλεις πχ στους 24 για να έχεις 20,με δεδομένο κι όλας ότι πάλι με βεβιασμένη κυκλοφορία αέρα δουλεύει ή μπορεί να γίνει καλύτερο σα το κλασσικό καλοριφέρ λόγω πχ τπυ ότι έχει νερό σαν ενδιάμεσο μέσο; Θα συμφωνούσες με την πρόταση του φίλου πριν "παράτα την ενδιδαπέφια βάλε μόνο funcoil"; Edited Σεπτέμβριος 19 , 2023 by Τάσος Κυριακόπουλος
antloukidis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19 , 2023 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 19 , 2023 (edited) 'Οταν λέμε ότι η ποιότητα θέρμανσης με τα FCU δεν είναι τόσο καλή εννοούμε ότι υπάρχει ο θόρυβος του ανεμιστήρα και κίνηση - ρεύμα αέρα και δεν υπάρχει η ποιότητα της θαλπωρής, που δημιουργείται από την θέρμανση με ακτινοβολία, όπως από το ενδοδαπέδιο, τα θερμ. σώματα και τον ήλιο. Ο χώρος μπορεί να θερμανθεί πολύ καλά, όπως ακριβώς και με τα κλιματιστικά, αρκεί να έχει γίνει σωστός υπολογισμός απωλειών και επιλογή του κατάλληλου FCU ή κλιματιστικού (που σχεδόν ποτέ δεν γίνεται στα κλιματιστικά) Δεν συμφωνώ με το "παράτα το ενδοδαπέδιο" και θα σου πω :.. σε καινούργιο σπίτι δικό σου, κάντο οπωσδήποτε. Αν από το κόστος του ενδοδαπέδιου αφαιρέσεις το κόστος του "γεμίσματος" που γίνεται πάντα πάνω στην πλάκα, θα δεις ότι το τελικό κόστος δεν είναι και τόσο μεγάλο.... και σίγουρα, εκτός της απόλαυσης... θα το αποσβέσεις γρήγορα και οικονομικά. Σε περιοχή που η θερμοκρασία δεν πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν, η σωστά διαστασιολογημένη ΑΘ μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, χωρίς αντιστάσεις κλπ Edited Σεπτέμβριος 20 , 2023 by antloukidis 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα