Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτίρια που υποβαθμίζουν γειτονιές, μπορούμε να κάνουμε κάτι;


petsagouris

Recommended Posts

Συμφωνώ με nik...

 

Και επιπλέον, στην πιθανή περίπτωση να είναι νόμιμο, δε νομίζω ότι μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα - εκτός και αν προσφέρεσαι για δωρεά :P

Σύμφωνοι ότι στην Αθήνα της αντιπαροχής και των εργολάβων, η αισθητική έχει πληγεί, ανεπανόρθωτα σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά ο πολύς ο κόσμος το σπίτι το απέκτησε αποκλειστικά ως ανάγκη και όχι επειδή του περίσσευε μια περιουσία για να φτιάξει ένα ακόμα κομψοτέχνημα στην Εκάλη...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

...δεν δημοσιεύουμε φωτογραφίες κτιρίων έτσι χωρίς λόγο...Το να κάνουμε γενική συζήτηση για τα παραπάνω ναι αλλά χωρίς φωτογραφίες...

 

Ένα κτήριο εκ φύσεως είναι δημόσια εκτεθειμένο και άρα υπόκειται σε "καθεστώς" κριτικής ανά πάσα στιγμή και για οποιαδήποτε λόγο.

 

Αν θεωρώ ένα κτήριο κακόγουστο έχω κάθε δικαίωμα να το "κράξω". Εξάλλου η Κριτική της Αρχιτεκτονικής (όχι ότι το εν λόγω κτίσμα έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την τελευταία) έχει ηλικία δεκαετιών.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω 100% με τον ss sk..

Απο που κι ως που δηλαδη δεν μπορουμε να κρινουμε αν ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ενα κτιριο ειναι αισθητικα ωραιο ή οχι.. Θα βαλουμε και περιορισμους προσωπικων δεδομενων και στα κτιρια? Αν αναφεροταν ονομα, διευθυνση κλπ στοιχεια ιδιοκτητων ασφαλως και θα ημουν αντιθετος.. Αλλα ετσι, μια φωτο ενος κτιριου στο Ρεθυμνο.. Που ειναι το προβλημα?

 

Ωστοσο ο συναδελφος που ανοιξε το θεμα, δεν εμφανιστηκε να μας πει αν το προβλημα του ειναι καποια πιθανη αυθαιρεσια ή ειναι καθαρα αισθητικο..

Link to comment
Share on other sites

Απαντώντας στο αρχικό ερώτημα:

Δηλαδή σαν τι να κάνουμε; Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα... Υπάρχουν εκατομμύρια τέτοια κτίρια, χωρίς υπερβολή.

 

Ολα τα κτίρια δεκαετίας 60-70 μην πω και 80 γίναν με μια συγκεκριμένη αισθητική: ΧΩΡΙΣ αισθητική!!!

 

Τώρα τι να μπαλώσουμε; Ας περιμένουμε καμμιά 50αριά χρόνια να καταρρευσουν αυτά τα συγκεκριμένα κτίρια και να χτιστούν νέα με πιο μοντέρνα αισθητική ή ...ας αλλάξουμε γειτονιά!!

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ έχω αναρωτηθεί αν μπορώ να κάνω κάτι.

Δίπλα στο οικόπεδό μου, σε περιοχή από τις πιο ακριβές τις πόλης μου και με κτίρια από καλής έως καταπληκτικής αρχιτεκτονικής, έχει ανεγερθεί μετά το 2000 κτίριο το οποίο πλησιάζει σε αισθητική αυτά των εργολάβων της δεκαετίας του 80 και εκτός αυτού είναι και ημιτελές (στα τούβλα και αυτά όχι ολοκληρωμένα) καθώς και με υπέρβαση στο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής. Σίγουρα αυτό υποβαθμίζει την αξία του δικού μου οικοπέδου και ειδικά αν ήθελα να το εκμεταλευτώ επαγγελματικα α) λόγω της απάισιας αισθητικής της πρώτης εικόνας που θα είχα από το μπαλκόνι μου και την μείωση της αισθητικης της γειτονιάς και β) λόγω της μειωμένης θέας προς την θάλασσα εξαιτίας της υπέρβασης του ύψους.

Αλλά μάλλον εδώ στην ελλάδα δεν μπορεί να γίνει κάτι. Ή είσαι τυχερός ή δεν είσαι. Η το προλαβαίνεις ή όχι. Αν το ήξερα ότι θα γινόταν αυτό αθ έβγαζα την άδεια στον γείτονα δωρεάν.

Link to comment
Share on other sites

Στο Ελλαδιστάν οι νόμοι δεν υπάρχουν. Ο καθένας κάνει στην κυριολεξία ότι θέλει.

Επίσης όποιος πιστεύει ότι υπάρχει κράτος δικαίου (Το παραδικαστικό στο μεγαλείο του, ήδη μερικές χώρες της Ευρώπης δεν ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ συμβολαιογραφικές πράξεις που έγιναν από συμβολαιογράφους του Ελλαδιστάν) πλανάται οικτρά.

Αλλά σε λίγο, μετά το ταμείο θα έρθει και ξένο δικαστικό σώμα. Δεν θα αργήσει να γίνει και αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Ένα κτήριο εκ φύσεως είναι δημόσια εκτεθειμένο και άρα υπόκειται σε "καθεστώς" κριτικής ανά πάσα στιγμή και για οποιαδήποτε λόγο.

 

Αν θεωρώ ένα κτήριο κακόγουστο έχω κάθε δικαίωμα να το "κράξω". Εξάλλου η Κριτική της Αρχιτεκτονικής (όχι ότι το εν λόγω κτίσμα έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την τελευταία) έχει ηλικία δεκαετιών.

 

Ωραίος φίλε μπράβο! Δηλαδή δημοσιεύουμε τα έργα κάποιου συνάδελφου και τον κρίνουμε εάν είναι καλά ή όχι κάνοντας τον ουσιαστικά ρόμπα! Εντάξει να σχολιάσουμε ένα δημόσιο έργο, ένα ξένο κτίριο αλλά όχι και έτσι. Ο κακός ρόλος του ίντερνετ σε όλο του το μεγαλείο. Τελείως αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.

 

Εγώ δεν είμαι εναντίον του θέματος της συζήτησης αλλά πρέπει να κατέβει η φωτογραφία.

 

Εξάλλου είχε συζητηθεί πριν χρόνια ένα αντίστοιχο θέμα με δημοσίευση φωτογραφιών και είχε αποφασιστεί να μην ανεβάζουμε. Εσύ αν και mod μου κάνει εντύπωση που δεν το θυμάσαι. Ήταν ένα θέμα του sundance θυμάμαι και πάνε 2 χρονια τώρα...

Link to comment
Share on other sites

@nik, δεν μπορεί να το διαβάζω αυτό που γράφεις. Μην βλέπεις τρομοκράτες σαν τους Αμερικάνους. Κουβέντα κάνουμε, δεν ασκούμε εξουσία. Χαλάρωσε. Και,... ναι πίστεψε με, ότι είναι σε κοινή θέα υπόκειται σε κριτική από όποιον θέλει να ασχοληθεί.

 

Ούτως ή άλλως εγώ την απάντηση μου την πήρα από τα συμφραζόμενα.

Μάλλον θα πρέπει να γίνω ο "μακακας" της γειτονίας... για καλό και για κακό θα κοιτάξω να μιλήσω και με έναν δικηγόρο.

Link to comment
Share on other sites

@nik

 

Ομολογώ πως δε θυμάμαι καμία τέτοια συζήτηση/απαγόρευση και, αν συμμετείχα, θα ήμουν υπέρ της κριτικής.

 

Τόσο στον έντυπο τύπο όσο και στον διαδικτυακό (πλέον) η παρουσίαση Αρχιτεκτονικού Έργου είναι ακλόνητο δεδομένο - και η κριτική, θετική ή αρνητική, απαραίτητο συμπλήρωμα. Η ανάρτηση της φωτογραφίας εδώ δεν αποτελεί ούτε μοναδικό φαινόμενο ούτε τελευταίο. Εξάλλου μία επιδίωξη της Αρχιτεκτονικής είναι και αυτή ακριβώς: να συζητιέται.

 

Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το αν πρέπει κάποια κτήρια να μην κριτικάρονται υπό αυτό πρίσμα ως μη-προϊόντα αρχιτεκτονικής σκέψης. Αλλά όσο θα απαιτείται, στην Ελλάδα, για την κατασκευή ενός κτηρίου αρχιτεκτονική μελέτη αυτό δεν πρόκειται να το κάνω.

Link to comment
Share on other sites

αχ θα πρεπει να βαλω εναν γνωστο μου αρχιτεκτονα στο φορουμ να πει τον πονο του. Που σχεδιαζει ενα σπίτι με την καλλιτεχνική του τρελα (μιλάμε για τρελα ολκης ειναι και καπως μεγάλος 62), επιλέγει μέχρι και υλικά αναλογα με την αποροφηση φωτός και διπλα του χτιζουν ενα κουτι. Αυτος τρελαινεται και ξεκιναει τις φωνες και την γκρινια. Παει και ο πελάτης τον βιδωνει και αυτόν (εχει δωσει και καμια 700αρα) και γινεται το ελα να δεις. Λοιπον επι της ουσιας δεν γινεται τιποτα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.