pa_haraxis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9 , 2010 Ιδιωτης αγοράζει από οικοδομικό συνεταιρισμό ποσοστό εξ αδιαιρέτου επί εκτάσεως 1500 στρεμμάτων. Στο συμβόλαιο αγοράς περιγράφεται τμήμα του συνολικού αγροτεμαχίου εμβαδού 700 τ.μ. στο οποίο αντιστοιχεί το ποσοστό που αγόρασε και το οποίο μπορεί βάσει του συμβολαίου να χρησιμοποιεί και να εκμεταλεύεται αποκλειστικά. Μετά από διάνοιξη εθνικής οδού το συγκεκριμένο τμήμα των 700 μ του οποίου τη χρήση έχει αποκλειστικά, απαλλοτριώνεται. Στον κτηματολογικό πίνακα της απαλλοτρίωσης εμφαίνεται η συγκεκριμένη ιδιοκτησία με εμβαδόν 700τμ και ιδιοκτήτη άγνωστο. Το ερώτημα είναι αν για τη σύνταξη τοπογραφικού για να διεκδικήσει ο ιδιοκτήτης την αποζημίωση του πρέπει να υπάρχει δήλωση Ν. 651 / 77 ή αρκεί μιά δήλωση μηχανικού που να ταυτίζει τα δύο αγροτεμάχια με την σημείωση ότι ο αγοραστής έχει ποσοστό εξ αδιαιρέτου επί της αρχικής έκτασης των 1500 στρεμμάτων (οριστική πράξη διανομής δεν έγινε ποτέ).
ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 9 , 2010 συνάδελφε pa_haraxis από όσα περιγράφεις μάλλον δεν είναι ιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου αλλά θα πρέπει να έχει γίνει διανομή σε κατα χρήση διαιρετά τμήματα αν ήταν εξ αδιαιρέτου θα είχαν να λαμβάνουν και τα υπόλοιπα μέλη του συνεταιρισμού η δήλωση 651/77 δεν νομίζω να χρειάζεται, άλλωστε δίνεται για το συνολικό και όχι για κατα χρήση διαιρετό τμήμα τα ξαναλέμε
MAKAP Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2010 Στην περίοδο της δεκαετίας του '60, οπότε είχαμε την έξαρση της δραστηριότητας των ΟΣ σε όλη τη χώρα, οι ΟΣ αγόραζαν οποιαδήποτε έκταση, ακόμη και καλυμμένη 100% από δάσος, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να την αποχαρακτηρίσουν, να την μοιράσουν στα μέλη τους και, τελικά, να πετύχουν την έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δασικές εκτάσεις δεν μπορούσαν να αποχαρακτηριστούν και οι ΟΣ, που είχαν τέτοιες εκτάσεις, αποφάσισαν να μεταβιβάσουν "οικόπεδα" στα μέλη τους, εφευρίσκοντας τη λύση της μεταβίβασης συγκεκριμένου ποσοστού εξ αδιαιρέτου που αντιστοιχούσε στο εμβαδόν της μεταβιβασθείσας έκτασης σε σχέση με τη συνολική, προσθέτοντας στο συμβόλαιο την αντιστοίχιση του συγκεκριμένου ποσοστού με το "οικόπεδο" που φαίνεται με στοιχείο τάδε στο διάγραμμα που συνοδεύει το συμβόλαιο. Στις περιπτώσεις αυτές δεν είχε συσταθεί κάθετη ιδιοκτησία. Εάν η περίπτωση που περιγράφει ο pa_haraxis είναι παρόμοια με την παραπάνω και όχι με εκείνη που περιγράφει ο καλός συνάδελφος ΘΕΟΧΑΡΗΣ, θεωρώ ότι πρέπει να συνταχθεί η δήλωση και να περιληφθούν σ' αυτήν ΟΛΑ τα σχετικά στοιχεία που αφορούν στην έκταση.
DIMITRIS80 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2010 Συνάδελφε ΜΑΚΑΡ, μιας που από όσο έχω καταλάβει ασχολείσαι και με το ιστορικό αντίστοιχων θεμάτων, έχεις να παράπεμψεις σε πηγές για το τι συνέβη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία η οποία είναι κάτι παραπάνω από πυκνό δάσος και όμως έχει ένα ωραιότατο ρυμ/κο σχέδιο?
MAKAP Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2010 Όπως είναι γνωστό, ορισμένοι ΟΣ κατάφεραν στις δεκαετίες του '50 και του '60 να εγκρίνουν ρυμοτομικά σχέδια σε περιοχές που ήταν καλυμμένες με πράσινο (δεν λέω δασικές γιατί δεν γνωρίζω αν είχαν χαρακτηριστεί τότε ή όχι). Εκτός από την Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην Αττική, έχουν εγκριθεί σχέδια ΟΣ όπως ο Διόνυσος (αρχικό σχέδιο του 1952, ακυρώθηκε, επανεγκρίθηκε και το 1979 έγινε το μπάχαλο με απόφαση Νομάρχη και τα ανοικτά ΟΤ), οι Θρακομακεδόνες (αρχικό σχέδιο του 1952, με πολλά ανοικτά ΟΤ, όπως γνωρίζεις), η Εκάλη και άλλοι.
pa_haraxis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2010 Συνάδελφε ΜΑΚΑΡ η περίπτωση είναι ακριβώς όπως την περιγράφεις. Απο τη στιγμή που δεν έχω αποτυπώσει την συνολική έκταση 1500 στρ του Συνεταιρισμού και αυτή δεν φαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα μπορεί να συνταχθεί δήλωση του Ν. 651/77 για όλη την έκταση; Είναι λύση η αναγραφή σε δήλωση μηχανικού και όχι σε δήλωση αρτιότητας το οτι το εν λόγω οικόπεδο αποτελεί αντιστοίχιση του ποσοστού εξ αδιαιρέτου επί της συνολικής έκτασης?
MAKAP Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10 , 2010 Είναι λύση η αναγραφή σε δήλωση μηχανικού και όχι σε δήλωση αρτιότητας το οτι το εν λόγω οικόπεδο αποτελεί αντιστοίχιση του ποσοστού εξ αδιαιρέτου επί της συνολικής έκτασης? Κατ' αρχάς, αυτό για το οποίο συζητάμε, δεν είναι οικόπεδο αφού δεν έχει εγκριθεί ΡΣ στη συγκεκριμένη περιοχή. Εάν είναι καλυμμένο με δάσος, δεν είναι αγροτεμάχιο αλλά δασοτεμάχιο. Είναι προφανές ότι, ο τίτλος ιδιοκτησίας δεν θα το περιγράφει με αυτόν το όρο, αλλά κάπως διαφορετικά. Όπως επίσης ότι, θα το περιγράφει ως τμήμα εξ αδιαιρέτου της συνολικής έκτασης. Επομένως, νομίζω ότι, μπορείς να συντάξεις τη δήλωση καταγράφοντας όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στον τίτλο. Αν μπορούσες να βρεις και το χαρακτηρισμό της συνολικής έκτασης από το δασαρχείο, θα ήταν ακόμη καλλίτερα.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα