Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων


Recommended Posts

Χθες με τηλεφώνησε άγνωστος τοπογράφος ΕΔΕ που αποδείχθηκε εργων υποδομής , μετά από ερώτηση μου που τελείωσε . Το γεγονός που και ο κάθε πικραμένος δηλώνει τοπογράφος δείχνει δυστυχώς την κατάσταση που κυριαρχεί έξω . Ομοίως ισχύει και για τους Πολιτικούς μηχανικούς που όταν ρωτάς κάποιον που σου συστήθηκε Πολ Μηχ, που τελείωσε ? , χαμηλόφωνα αποκρίνεται Λάρισα .

 

 

Είχε λέει τις μετρήσεις έτοιμες με GPS ακριβείας από άλλον (στάνταρ γκαρμινιά 5-8μ απ τον ίδιο) και απλά δεν ήξερε να σχεδιάζει ???? Πόσα ήθελα, να σχεδίαζα εγώ γι' αυτόν . Του είπα ένα ποσό που δε του άφηνε κέρδος, του είπα για ορθομετρικά υψόμετρα που όφειλε να έχει πάρει για να σχεδιαστούν οι ισουψείς,για 5χίλιαρο που πρέπει να αγοράσει απο ΓΥΣ .

Αποκρίθηκε : α είναι σοβαρή δουλειά !!! αλλά ζητάς πολλά για μια σχεδίαση . Του είπα αφού το βλέπεις απλό, κάντο μόνος σου .

 

Η ουσία είναι πως μόνο αν δεχότανε συμβολαιογράφοι και υπηρεσίες "σοβαρή δουλειά" θα ξεκαθάριζε κάπως το τοπίο.

 

Στους δύσκολους αυτούς καιρούς οι αεριτζήδες βγαίνουν από παντού . Προσοχή κυρίως στους νέους συναδέλφους . Να είναι υποψιασμένοι σε περίεργα τηλέφωνα .

 

Πρόσκαιρα μπορεί να βγάζουν ένα μικρό μεροκάματο ,στην ουσία όμως ανοίγουν την πόρτα σε έναν αεριτζή που στην ουσία αποκλείει τους ίδιους από τον εργασιακό στίβο.

 

Απαιτούνται πέρα από έλεγχο δικαιωμάτων, πλήρη τεκμηρίωση του τοπογραφικού διαγράμματος . όχι απλά ένα πινακάκι σε ΕΓΣΑ 87 αλλά πως προέκυψε . Με περιγραφή και s/n εξοπλισμού .

Link to comment
Share on other sites

Χθες με τηλεφώνησε άγνωστος τοπογράφος ΕΔΕ που αποδείχθηκε εργων υποδομής ................αποκλείει τους ίδιους .

 

Σε πολλόύς έχει τύχει αυτό!! ""ΈΛΑ ΡΕ, ΣΤΑ 100 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ 5 m ΑΠΌΚΛΗΣΗ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ..."" μου είπε, και έφυγε με τις <κλωτσές>!!

Link to comment
Share on other sites

Στους δύσκολους αυτούς καιρούς οι αεριτζήδες βγαίνουν από παντού . Προσοχή κυρίως στους νέους συναδέλφους . Να είναι υποψιασμένοι σε περίεργα τηλέφωνα .

 

Με αφορμή την πολύ σωστή συμβουλή του καλού φίλου thomas, θέλω να αναφέρω ένα σχετικό περιστατικό και ζητώ συγγνώμη, προκαταβολικά, από τους mods για το off topic, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να συμβουλεύουμε τους νέους και να έχουν τα μάτια τους συνεχώς ανοιχτά γιατί οι αετονύχηδες, εκεί έξω, ψάχνουν για "θύματα".

 

Τηλεφώνησε άγνωστος και είπε ότι θέλει ένα τδ για ένα οικόπεδο που από την περιγραφή φάνηκε ότι ήταν σε κεντρικό σημείο του συγκεκριμένου δήμου. Ρώτησα ποιος τον σύστησε σ' εμένα και απάντησε ότι βρήκε το τηλέφωνο από το 11880 !!!. Για να τον αποτρέψω (δεν ψάχνεις τοπογράφο στο 11880 όταν θέλεις τδ για ένα οικόπεδο πανάκριβο) είπα μία αρκετά τσουχτερή αμοιβή και απάντησε ότι θα τηλεφωνήσει.

 

Παρουσιάστηκε μετά από 10 μέρες, αν και βιαζόταν για να κάνει συμβόλαιο μεταβίβασης, και έφερε ένα συμβόλαιο (πράξη αποδοχής κληρονομιάς) και προθυμοποιήθηκε να αφήσει προκαταβολή. Κατάλαβα ότι είχε επικοινωνήσει και με άλλους συναδέλφους που του ζήτησαν μικρότερη αμοιβή και για κάποιο λόγο αρνήθηκαν. Αρνήθηκα την προκαταβολή και είπα ότι θα μελετήσω το συμβόλαιο και θα επικοινωνήσουμε. Από την ανάγνωση του συμβολαίου φάνηκε ότι πολλά δεν πήγαιναν καλά. Ένα από αυτά ήταν ότι το συμβόλαιο συνοδευόταν από τδ και όταν τον ρώτησα απάντησε ότι δεν το έχει !!!. Βρήκα το τηλέφωνο του αρχιτέκτονα που συνέταξε το τδ και τον ρώτησα σχετικά με το θέμα αυτό που ήταν σχετικά πρόσφατο (πριν από 5 χρόνια). Απάντησε ότι γνωρίζει την περιοχή αλλά ουδέποτε είχε κάνει τδ σε οικόπεδο της περιοχής αυτής. Πήγα στο δήμο (έχει πολεοδομία) για να ζητήσω ΟΔ και Διάγραμμα Εφαρμογής, αν και είναι διαμορφωμένη η κατάσταση. Έπεσα από τα σύννεφα όταν ο υπάλληλος μου είπε ότι το οικόπεδο διεκδικείται από το δήμο (μου εξήγησε το ιστορικό και κατάλαβα το γιατί) και μάλιστα όχι από εκείνον που έκανε την αποδοχή και τους δικαιοπαρόχους του αλλά από άλλον ο οποίος είχε επικαλεστεί χρησικτησία !!! Με ρώτησαν για το όνομα του φερόμενου ως κυρίου και όταν τους το είπα απάντησαν ότι έχει πουλήσει, με ψεύτικα συμβόλαια, το μισό δήμο !!! Δεν χρειάζεται να πω τη συνέχεια.

 

Το συμπέρασμα που βγαίνει, από την ιστορία αυτή, για τους νέους, κυρίως, συναδέλφους και μάλιστα στις δύσκολες εποχές που περνάμε είναι: να είναι πολύ προσεκτικοί.

Να ψαχνόσαστε πολύ όταν σας πλησιάζουν όχι μόνον άγνωστοι αλλά ακόμη και συστημένοι από γνωστούς.

Να προσέχετε όλοι (παλαιοί και νέοι) που βάζετε την υπογραφή σας (οι παλαιοί, όπως είναι γνωστό, υπογράφουν, πολλές φορές, τδ που τα έχουν συντάξει άλλοι).

Να αποφεύγουμε να τραβιόμαστε στα δικαστήρια από μια απροσεξία.

Link to comment
Share on other sites

Μου έχει τύχει και μένα ως αγοραστής πολύ καλού και σχετικά φτηνού οικοπέδου εντός σχεδίου πόλεως. Παρατρίχα γλιτώσαμε (εγώ και εργολάβος συνεργάτης μου) αγορά "κλεμμένου" οικοπέδου. Τα συμβόλαια ανέφεραν προηγούμενες πράξεις οι οποίες δεν υπήρχαν στο υποθηκοφυλάκειο...

Link to comment
Share on other sites

Έχεις απόλυτο δίκιο για την ανάγκη ελέγχου των μεταγραφών των συμβολαιογραφικών πράξεων και το υποθηκοφυλάκειο αλλά το θέμα είναι ότι είτε ο ενδιαφερόμενος δεν δίνει αυτά τα στοιχεία στο μηχανικό είτε αυτός δεν τα ζητάει.

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε ΜΑΚΑΡ. Νομίζω ότι η δουλειά του τοπογράφου/μηχανικού είναι ο έλεγχος των συμβολαίων (όσο πίσω κι αν χρειαστεί να ανατρέξει) για την εξασφάλιση ή μη της αρτιότητας του γηπέδου. Αν οι τίτλοι που αναφέρονται στο συμβόλαιο δεν είναι σωστοί τότε αυτό αφορά το νομικό κομμάτι και ειδικά σε αγοραπωλησίες είναι σοβαρό θέμα του δικηγόρου...

 

Εγώ σε περίπτωση που βλέπω "χρησικτησία" και δεν εξασφαλίζεται η αρτιότητα κατά κανόνα παρά μόνο με την εφαρμογή της Ε7/92, το αναγράφω σαφώς στην δήλωση του Ν651/77:

π.χ. "είναι αρτιο και οικοδομήσιμο, εφόσον προυφίσταται της ...-...-1962, σύμφωνα με το άρθρο ... του ΠΔ..../85..." ή κάπως έτσι...

Link to comment
Share on other sites

Η αναφορά μου στο προηγούμενο μήνυμα αφορούσε ΚΑι στον έλεγχο των μεταγραφών των συμβολαίων στο υποθηκοφυλάκειο γιατί ο έλεγχος των συμβολαίων είναι αυτονόητος.

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά πρέπει στα συμβόλαια να αναφέρονται οι προηγούμενοι τίτλοι και τα στοιχεία μεταγραφής τους , τόμος και αριθμός .

Αν δεν αναφέρονται , τότε το συμβόλαιο είναι ατελές .

Ο έλεγχος όμως δεν είναι δουλειά του μηχανικού , καθ' ότι τυπικά δεν επιτρέπεται η είσοδος του και ο έλεγχος τίτλων στα υποθηκοφυλάκεια , αφού αυτή επιτρέπεται μόνο δε δικηγόρους και συμβολαιογράφους , άλλο αν αυτό έχει ατονήσει .

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και δεν είναι δουλειά του μηχανικού, όταν, όμως, καλείσαι να εφαρμόσεις κάποιον ή κάποιους τίτλους, οι οποίοι "μυρίζουν' ότι δεν είναι σωστοί, καλό είναι να ζητάς και πιστοποιητικά μεταγραφής στο οικείο υποθηκοφυλάκειο, ώστε να περιορίσεις, κατά το δυνατόν, την περίπτωση ψεύτικου τίτλου και, κυρίως, αποδοχής κληρονομιάς, κατά την οποία ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι θέλει.

 

Έχω διαβάσει συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς, της δεκαετίας του '80, στο οποίο ο δηλών αποδέχτηκε μέρος της κληρονομιάς που περιγραφόταν σε συμβόλαιο του 1900 !!!, χωρίς να υπάρχει καμία πράξη στο διάστημα των 80 ετών. Αυτή η αποδοχή "μυρίζει" από την αρχή ότι είναι μαϊμού.

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ με αυτά που λες , το μόνο που σημειώνω είναι το τυπικό του πράγματος γιά ενημέρωση .

Προφανώς είναι καλό να κάνεις τον έλεγχο γιά την δική σου ασφάλεια , αλλά καλό είναι να υπενθυμίζουμε ότι κάνουμε δουλειά άλλου ,δικηγόρου - συμβολαιογράφου , ο οποίος πληρώνεται αδρότατα γιά αυτή την δουλειά και δεν είναι σωστό να την κάνει ελλειπώς .

Γιά να μην αποδίδονται άδικες ευθύνες αργότερα .

 

Και προφανώς ελάχιστοι συνάδελφοι έχουν την δική σου εμπειρία και γνώση αντικειμένων τυπικά άσχετων με το επάγγελμα , άλλο αν στην πράξη ο μηχανικός πρέπει να είναι και δικηγόρος και συμβολαιογράφος .

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.