Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι,

διαβάζοντας την ΚΥΑ 1782/63_1-3-2010 σχετικά με τα συστήματα πυρανίχνευσης και συναγερμού, καταλαβαίνω ότι πλέον όλος ο εξοπλισμός τέτοιων συστημάτων θα πρέπει να έχει CE από αναγνωρισμένο Φορέα της ΕΕ και να αναγράφεται πάνω σε όλο τον εξοπλισμό πυρανίχνευσης μαζί με το κωδικό αριθμό του Φορέα αυτού.

Τα ερώτηματά μου είναι τα εξής:

 

Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν πάρει CE για τα προϊόντα που προμηθεύουν;

 

Κατά πόσο ο μελετητής ή επιβλέπων Μηχανικός, υπογράφοντας ΥΔ για την έκδοση πιστοποιητικού πυροπροστασίας από την ΠΥ, σύμφωνα με την ΠΔ 13/2008, ότι λειτουργούν καλώς τα μέτρα και μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη ενεργ. Πυροπροστασίας και το ΠΔ 71/88, είναι νόμιμος εφόσον έχει συμπεριλάβει στην εγκατάσταση πυροπροστασίας υλικά χωρίς το συγκεκριμένο CE;

 

Πως θα υπογράφει ο υπεύθυνος Μηχανικός για τον έλεγχο και συντήρηση κάθε χρόνο των συστημάτων ενεργ. Πυροπροστασίας, πχ του πίνακα πυρανίχνευσης, των ανιχνευτών κλπ , στο Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης μέσων ενεργ. Πυροπροστασίας των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΠΔ 12Β/2010, γνωρίζοντας ότι ο εξοπλισμός αυτός δεν είναι πιστοποιημένος σύμφωνα με την πιο πάνω ΚΥΑ;

Δημοσιεύτηκε

b35, θέτεις το μόνιμο πρόβλημα της ελληνικής βιοτεχνίας/βιομηχανίας, που είναι η έλλειψη τυποποίησης και πιστοποίησης. Μπορεί να παράγουμε κάποιον καλής ή μέτριας ποιότητας εξοπλισμό (όπως συμβαίνει με τα εξαρτήματα πυροπροστασίας) , αλλά δεν συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή τυποποίηση, καλή πιστοποίηση, και καλή προώθηση.

Τι να γίνει; Οσες ελληνικές εταιρείες μπορέσουν και αντιληφθούν τις τρέχουσες απαιτήσεις, θα ανταπεξέλθουν. Οι υπόλοιπες θα σβήσουν.

 

Ο υπεύθυνος μηχανικός που εγκατέστησε ένα σύστημα έχει την κύρια ευθύνη, εάν ο εξοπλισμός δεν πληρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές (δηλαδή το να είναι πιστοποιημένος ο εξοπλισμός από αναγνωρισμένο φορέα). Εάν θέλει να είναι σωστός, θα πρέπει να απορρίψει τα μη πιστοποιημένα εξαρτήματα. Προσωπικά δεν θα τα απέρριπτα μόνο για την έλλειψη πιστοποίησης.

 

Ο υπεύθυνος μηχανικός που θα υπογράφει (νέο φρούτο αυτό, αλλά είναι σωστή σαν ιδέα) για την συντήρηση, (όταν δεν είναι το ίδιο άτομο με τον προηγούμενο) δεν έχει ευθύνη για την εκπλήρωση των προδιαγραφών, παρά μόνο για την επιτυχή λειτουργία και συντήρηση των υφιστάμενων συστημάτων.

 

Η δική μου εμπειρία λέει ότι αν υπάρχει πρόβλημα σε ένα σύστημα πυροπροστασίας, αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν είναι πιστοποιημένο κάποιο εξάρτημα, αλλά στο ότι δεν εγκαταστάθηκε σωστά, ή/και δεν συντηρήθηκε τακτικά, ή/και δεν δοκιμάστηκε ποτέ.

Δημοσιεύτηκε

Προσωπικά δεν θα τα απέρριπτα μόνο για την έλλειψη πιστοποίησης.

 

Πιστεύω, ότι όταν στη προσφορά μας για ένα έργο προτείνουμε εξοπλισμό πυροπροστασίας χωρίς CE, θα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο εξοπλισμός αυτός να κριθεί ακατάλληλος και απορριπτέος, εφόσον δεν επιτρέπεται να διατίθεται ή να διακινείται στην ελληνική αγορά χωρίς CE από τις 17 Φεβρουαρίου 2010. Αυτό μπορεί να γίνει ή αμέσως από αυτόν που θα αξιολογήσει τις προσφορές ή να ζητηθεί να γίνει από κάποιον άλλον που θα έχει προσφέρει τον αντίστοιχο εξοπλισμό που θα διαθέτει CE.

Δημοσιεύτηκε

Το CE θα το έχουν (αφού δικαιούται να το τοποθετεί ο κάθε κατασκευαστής). Δεν θα έχουν τον αριθμό του αναγνωρισμένου φορέα που θα πρέπει να κάνει την πιστοποίηση.

 

Και φυσικά στην περίπτωση που θα πρότεινα εξοπλισμό χωρίς τις πρόνοιες της ΚΥΑ 1782, θα το έκανα μετά από συζήτηση με τον εργοδότη (καταλαβαίνω ότι δεν είναι πάντα δυνατόν να κάνει κάποιος συζήτηση με τον εργοδότη) όπου θα του εξηγούσα την κατάσταση, και εφόσον συμφωνούσε.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε, εσύ παίρνεις την απόφαση να υπογράψεις την υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την ΠΔ 13/2008, (προδιαγράφοντας και εγκαθιστώντας πυροσβεστικό εξοπλισμό χωρίς το νόμιμο CE) ότι “τηρούνται και λειτουργούν καλώς τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται, από την εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας και την ισχύουσα, κατά περίπτωση, νομοθεσία πυροπροστασίας".

 

Στη κουβέντα που θα κάνεις με τον ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή της επιχείρησης, εργοδότη όπως σωστά τον αποκαλείς εσύ, θα του εξηγήσεις ότι θα υπογράψει και αυτός ίδια υπεύθυνη δήλωση, με πιθανότητα σε ενδεχόμενο έλεγχο από την ΠΥ να βρεθεί ότι δεν τηρήθηκε η ΚΥΑ 1782/63 που περιλαμβάνεται πλέον στην νομοθεσία πυροπροστασίας, με συνέπεια να τον καλέσει ο εισαγγελέας;

 

Το ΠΔ 334/1994 στο Άρθρο 11 αναφέρει τις κυρώσεις σε αυτόν που εμπορεύεται προϊόν που φέρει μη νόμιμο CE, όχι μόνο γιατί δεν θα γράφει και τον σχετικό αριθμό του φορέα που το έδωσε, αλλά και σκέτο CE.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.