Skeptikos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13 , 2010 Να τις δηλώσουν από τώρα που να αναγκαστούν να δώσουν, ότι είναι να δώσουν! Μην καταστρέφουμε ιδρύματα διαμάντια όπως το Μετσόβιο με καταλήψεις και μειώσεις του διδακτικού έτους. Δε μας φταίνε μετά οι γερασμένοι καθηγητές, αλλά η προσπάθεια ισοπέδωσης που παρατηρείται στις μέρες μας. Οι πολίτες θα τα βρούν μπροστά τους, με παραγωγή μηχανικών με ελλιπή παιδεία, χωρίς να έχουν την ευθύνη όλοι τους.
BAS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13 , 2010 Δεν κατηγόρησε κανείς σοβαρά το ΕΜΠ η κάποια άλλη σχολή . Το τι λέει κάποιος ότι κάπου άκουσε , δεν έχει σημασία .
spir Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14 , 2010 σπουδές εδώ ..μια που εκανε τον κόπο και κατά προτίμηση μηχανολόγος μηχανικός ..όχι όμως ναυπηγος (δεν εχει δουλειά στην ελλάδα).Μετά μεταπτυχιακό εξωτερικό και ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΕΙ...να μην γυρίσει πίσω αν θέλει ..να προκόψει....
dimopoulos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14 , 2010 Να ξεκαθαρίσω: Οτι οι καθηγητές δεν έχουν άμεση σχέση με την αγορά εργασίας μας το είπαν απόφοιτοι των ΗΜΜΥ ΕΜΠ εννοώντας ότι οι καθηγητές του ΕΜΠ δεν προωθούν τους φοιτητές και τους αποφοίτους στην αγορά εργασίας. Οτι οι ίδιοι οι καθηγητές στελεχώνουν σημαντικές θέσεις του κράτους ή εταιρειών δεν σημαίνει ότι ενδιαφέρονται για να προωθούν αντίστοιχα τους φοιτητές του ΕΜΠ. Επίσης φοιτητές του 2ου και 3ου έτους μας είπαν ότι οι καθηγητές "το παίζουν", ότι αδιαφορούν για τους φοιτητές και ότι τα θέματα των εξετάσεων είναι πολλές φορές άσχετα με τις παραδόσεις και τα βιβλία που έχουν δώσει. Επίσης ότι σαφώς το ΕΜΠ είναι πολύ "ακαδημαϊκού προσανατολισμού" σε σχέση με τα επαρχιακά ΗΜΜΥ που είναι στραμμένα στην αγορά και που επιπλέον προωθούν πολύ καλύτερα τους φοιτητές στο εξωτερικό λόγω διαδυνδέσεων. Οπότε, και παράλληλα επειδή οι απόφοιτοι ΗΜΤΥ Πάτρας που μιλήσαμε μας είπαν ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι από το τμήμα τους, λογικό νομίζω είναι να την ψάχνουμε. Διότι το όνομα του ΕΜΠ ή η υψηλή βάση δεν είναι από μόνα τους αρκετά. Αν στην Πάτρα γίνεται καλύτερη δουλειά σαφώς δεν θα επηρεαστούμε από το όνομα. Αν πάλι το ΕΜΠ είναι καλύτερο, θα πρέπει να δηλώσει ΗΜΜΥ ΕΜΠ και θα προβληματιστούμε αν η δεύτερη επιλογή θα πρέπει να είναι ΗΜΤΥ Πάτρας ή Μηχανολόγοι ΕΜΠ. @ckiriako: Το ερώτημα στην πραγματικότητα είναι "τι δηλώνω με 19100 που να έχει ενδιαφέρον και σχετικά καλές προοπτικές στην αγορά" ασχέτως τίτλου θέματος...
ssouanis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14 , 2010 Αιώνιο ερώτημα και προβληματισμός για το αν τα πανεπιστήμια έχουν σύνδεση με την αγορά... Αιώνια ατάκα όλων μας που αποφοιτούμε: "δεν ξέρω τίποτα". Και όμως... Όταν πιάσεις δουλειά, όταν έχεις όρεξη για ψάξιμο, όταν δεν περιμένεις τα πάντα στο πιάτο, δε σου έρχονται σιγά σιγά στο μυαλό αυτά που έμαθες; Να μιλήσω για τη σχολή μου; Δεν πιστεύω ότι κάποιο πανεπιστήμιο να σου δώσει τη "γνώση" να ανοίξεις τον υπολογιστή, να ανοίξεις ένα πρόγραμμα στατικών και να λύσεις μία μελέτη την πρώτη φορά. Αυτό θα ήταν το εύκολο. Θα πρέπει να σου δώσει τις βάσεις (κανονισμοί), τον τρόπο σκέψης, την κριτική ικανότητα να πεις ότι κάτι δεν πάει καλά στα αποτελέσματα σου. Το διάβασμα και το ψάξιμο πιστεύω ότι είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Δεν μπορεί όλοι οι καθηγητές να είναι "ωχ αδερφέ" ή όλοι να είναι πάνω από το κεφάλι σου. Γινόμαστε φοιτητές σε τμήματα των 200+ ατόμων. Άρα κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς. Δε μπορεί ένα τμήμα να αποκαταστήσει επαγγελματικά 200 άτομα κάθε χρόνο.
is200drifter Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14 , 2010 Κύριε Δημόπουλε Το παιδί πρέπει να επιλέξει με βάση το τι του αρέσει.Ωστόσο,επείδη πολλές φορές η επιλογή των σπουδών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επαγγελματική αποκατάσταση και κατ επέκταση τη ζωή του εν γένει,πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τα παρακάτω:εφόσον όπως λέτε δεν έχετε προσωπική ενασχόληση με το μηχανιλίκι, η επαγγελματική αποκατάσταση του γιου σας δε θα είναι και ότι ευκολότερο με δεδομένο οτι οι μηχανικοί στη χώρα μας έχουνε γίνει σαν τα γαίδουρια στα πανηγύρια,όπως λένε και στο χωριό μου(δηλαδή πάρα πολλοί).Τα περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα τα έχουνε οι πολιτικοί μηχανικοί,οπότε πιθανόν να είναι καλύτερο να επιλέξει αυτή την ειδικότητα.Εγώ με 19184 μόρια που είχα βγάλει,περνούσα σε όλες τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας(πλην των αρχιτεκτονικών που απαιτούσαν και σχέδιο).Παρόλα αυτά επέλεξα τη σχολή Μηχανολόγων Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πάτρας.Λόγοι:κά*λα για τη μηχανολογία,μοναδικότητα της σχολής στο θέμα της αεροναυπηγικής,πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στην Πάτρα σε σχέση με την Αθήνα,και μικρότερη απόσταση από το χωριό μου(αυτό ισχύει και για σας).Δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή.Απλά έχετε υπόψη σας οτι η σχολή είναι εξαιρετικά δύσκολη(μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι είναι οι πιο δύσκολες πολυτεχνικές ειδικότητες όσον αφορά τις σπουδές).Προσωπικά τελείωσα τη σχολή στα 5 χρόνια ακριβώς,με απίστευτο ΠΟΝΟ ωστόσο...Μια 6ετία είναι πολύ λογικός χρόνος απόκτησης πτυχίου.Τελευταία συμβουλή:στρατός ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΙΝ το πανεπιστήμιο.Ας το κάνει ο γιος σας, όσο και αν βαριέται τώρα (και παρασύρεται από το μύθο της φοιτητικής ζωής) και δε θα το μετανιώσει,πιστέψτε με.
CHOUTOS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14 , 2010 Κύριε Δημόπουλε επιτρέψτε μου να σας πω ότι τα περισσότερα εξ' όσων αναφέρεται είναι παντελώς ανακριβή κατά τη γνώμη μου και σας το λέω έχοντας άμεση επαφή με το περιβάλλον του ΕΜΠ αυτή την περίοδο. Δεν αμφισβητώ την ενημέρωσή σας αλλά εδώ είναι και άλλοι συνάδελφοι για να με επιβεβαιώσουν ή να με διαψεύσουν. Επιπλέον δεν καταλαβαίνω πώς οι καθηγητές σε άλλα Πολυτεχνεία προωθούν καλύτερα τους αποφοίτους στην αγορά, ο απόφοιτος δε χρειάζεται κάποιον να τον προωθήσει, την εικόνα του προς την αγορά τουλάχιστον στην αρχή αποτελούν ο βαθμός του πτυχίου του και με τον καιρό η εμπειρία που αποκτά πάνω στο αντικείμενο. Εγώ προσωπικά γνωρίζω αρκετούς συναδέλφους από το ΕΜΠ που φύγανε για εξωτερικό σε συνενόηση με καθηγητές τους είτε για δουλειά είτε για διδακτορικό. Ούτε και αντιλαμβάνομαι πώς μπορούν οι καθηγητές σε ένα Πολυτεχνείο να έχουν καλύτερες διασυνδέσεις στο εξωτερικό με αυτούς κάποιου άλλου. Δεν έρχομαι σε αντιπαράθεση μαζί σας απλώς καλό θα είναι να πάρετε περισσότερες γνώμες για το πώς έχει η κατάσταση και από άλλους συναδέλφους. Στη θέση σας περισσότερο θα κοίταζα ποια πόλη εξυπηρετεί σε θέμα απόστασης και οικονομικά. Στην τελική πιστέψτε με, αν ο γιος σας τελειώνοντας όντως έχει τα απαραίτητα προσόντα σε όποια πόλη και αν τελειώσει κανένας καθηγητής δε θα τον εμποδίσει ούτε στο εξωτερικό να πάει ούτε να καταλάβει τη θέση που του αναλογεί στην αγορά εργασίας.
Skeptikos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15 , 2010 Ρίξτε μια ματιά και στα ΤΕΙ για να πάρετε μια ιδέα. Πολλά ακούγονται για περισσότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, λόγω πρακτικής εκπαίδευσης. Προσωπικά γνωρίζω ηλεκτρολόγο μηχανικό από ΤΕΙ, που μου λέει ότι παίρνει εργολαβίες και κερδίζει αρκετά χρήματα σε δύσκολες περιόδους.
BAS Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15 , 2010 Κύριε Δημόπουλε , ας σκεφτεί ο γιός σας ότι πιθανότατα θα αλλάξει 2-3 γνωστικούς τομείς στην διάρκεια του εργασιακού του βίου . Οπότε όσο πιό ευρύ είναι το γνωστικό αντικείμενο τόσο πιό εύκολες θα είναι οι αλλαγές . Ετσι κατά τυχαία σειρά , οι πολιτικοί , οι μηχανολόγοι και οι ηλεκτρολόγοι έχουν αυτό το επαγγελματικό εύρος .
dimopoulos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 15 , 2010 Ολα όσα είπατε είναι χρήσιμα. Αποφάσισε ΗΜΜΥ τελικά αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει πόλη!!! Αθήνα, Θεσ/κη, Πάτρα (αν φυσικά τελικά τις πιάσει). Ολοι τις δηλώνουν με αυτή τη σειρά (αν φυσικά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι σε κάποια από αυτές) ή υπάρχουν και πολλοί που επιλέγουν πρώτα ΑΠΘ ή Πάτρα για κάποιους λόγους όπως λιγότερο απρόσωπες σπουδές ή καλύτερη φοιτητική ζωή; Οπως ο φίλος μηχανολόγος παραπάνω που επέλεξε Πάτρα συνειδητά. Ξέρω ότι ο πρώτος στα μόρια είναι σε όλες αυτές ψηλά αλλά δεν ξέρω μήπως είναι λόγω εντοπιότητας η προτίμησή του... Φοβάμαι μήπως πιάνει ΕΜΠ που όλοι συμφωνείτε ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο και δηλώσει Πάτρα πρώτα και μετά το μετανιώσει. Δεν ξέρω!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα