Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοιχώματα διωρόφου


 

Recommended Posts

Χμμμ... κάποιοι νομίζω ότι μου κάνουν πλάκα... :)

 

......

 

 

Ρε συ AlexisPap θα μας τρελάνεις??? Δες τον ΕΑΚ 4.1.4. [5] . Για q=1.5 δεν απαιτείται ικανοτικός.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 183
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

nik, μάλλον με παρεξήγησες... Αυτό ακριβώς που λες για τον ΕΑΚ το έθεσα στην κουβέντα εδώ και μερικά post:

 

Με q=1,5 απαλλάσσεσαι από τις απαιτήσεις πλαστημότητας... Το ότι ο ΕΑΚ σε απαλλάσσει και από τους ελέγχους αποφυγής μηχανισμού ορόφου είναι σωστό; Με ποιον τρόπο η μειωμένη τιμή του q αποτρέπει την δημιουργία μηχανισμού ορόφου; Για ποιο λόγο δεν μες ενοχλεί ο μηχανισμός ορόφου όταν έχουμε q=1,5, αλλά μας ενοχλεί όταν έχουμε q=3,5 ή q=1,5 και "μαλακό" όροφο; Δεν είναι λίγο αντιφατικά τα παραπάνω σε σχέση με όσα λέει ΕΑΚ και ΟΑΣΠ σε σχέση με το q=1,5 στην §4.1.7.1α;

 

Αυτό που με απασχολεί είναι κατά πόσο το γράμμα του κανονισμού αντιμετωπίζει ισοβαρώς τα διάφορα ζητήματα στην απόκριση των κατασκευών. Δεν προσπαθώ να πείσω για κάτι, εξάλλου στις δημοσιεύσεις μου φροντίζω να μην εμπλέκω την προσωπική μου άποψη με τα κανονιστικώς προβλεπόμενα...

 

Τι είναι αυτό πουν δεν σου άρεσε;

Link to comment
Share on other sites

Νόμιζα ότι υποστήριζες ότι ο ΕΑΚ λέει το αντίθετο.

 

Εγώ θέλω να συζητάμε και να λέμε τις απόψεις μας. Αλλά μην μπλέκουμε τις απόψεις μας με τον κανονισμό και τον παραφράζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και έχεις δίκιο. Στην προηγούμενη σελίδα οι συνάδελφοι κι εγώ παραθέσαμε αναλυτικά το τι προβλέπουν οι ΕΑΚ ΕΚΩΣ παράγραφο προς παράγραφο. Ασφαλώς και δεν προτρέπω κανέναν να κάνει κάτι λιγότερο από τα κανονισμένα... μάλιστα εξέφρασα απορία για κάποια πράγματα που επιτρέπει ο ΕΚΩΣ:

 

Πως θα βλέπατε μια κατασκευή που χρησιμοποιεί συστηματικά 20άρια υποστυλώματα, χωρίς ικανοτικό, με q=3,5 και 25άρες δοκούς;

 

φυσικά και οι δικές σου τοποθετήσεις είναι πολύτιμες!

Link to comment
Share on other sites

Πάλι δεν καταλαβαίνω...Μιλάς για πλαισιακό φορέα λογικά. Αφού το q=3.5 όμως προϋποθέτει ικανοτικό, το ερώτημα σου δεν ισχύει! Εάν κάνεις ικανοτικό και σου βγαίνει με 20άρι υποστύλωμα και 25αρι δοκό μαγκιά σου! Λογικά δεν θα βγαίνει ο ικανοτικός.

Link to comment
Share on other sites

Οοοόχι... Μεικτό σύστημα με επάρκεια τοιχωμάτων ην>0,75. Παίρνει απαλλαγή από ικανοτικό λόγω ΕΑΚ§4.1.4.2β, από περίσφιξη λόγω ΕΚΩΣ §18.4.4.2, και τα υποστυλώματα μπορούν να είναι 20άρια λόγω ΕΚΩΣ §18.4.2. Όμως οι δοκοί δεν μπορούν να πέσουν στα 20cm κάνοντας χρήση της ΕΚΩΣ §18.3.1 διότι οι προϋποθέσεις καθορίζονται σαφώς από την ΕΚΩΣ §6.1.3. Όλα αυτά βεβαίως για q=3,5.

 

Διαπίστωση 1η: Δεν έχει νόημα να διατηρεί ο ΕΑΚ της δοκούς 25άρες αφού δέχτηκε κατάργηση του ικανοτικού και ανάπτυξη αρθρώσεων στα (20άρια) υποστυλώματα. Κάλλιστα θα μπορούσαν και οι δοκοί να είναι 20άρες, αλλά όπως είναι η διατύπωση αυτό δεν επιτρέπεται!

 

Διαπίστωση 2η: Με q=1,5 καλύπτονται οι προϋποθέσεις §6.1.3 και μπορούν και οι δοκοί να είναι 20άρες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν βρίσκω αυτό που λες για τις δοκούς ότι δεν πέφτουν στα 20εκ. Στην 18.3.1 δεν λέει ότι οι ΜΑΑΠ δεν μπορούν να είναι 20εκ. Που το απαγορεύει?

Link to comment
Share on other sites

nik σε χιλιοευχαριστώ!!! αν ήξερες πόσα χρόνια διαβάζω την ίδια παράγραφο και είμαι σίγουρος ότι το 18.3.1.α βάζει όριο τα 25cm!!! :oops::oops::oops:

 

Όπως ίσως κατάλαβες, έχω "φάει" μεγάλη πίεση στις πολεοδομίες για αυτές τις παραγράφους. Γενικά τα 20cm δεν "περνάνε" στην πιάτσα παρά μόνο με q=1,5...

 

Επομένως, είναι δυνατός ο σχεδιασμός κατασκευής με όλα τα στοιχεία να έχουν πλάτος 20cm και το q να είναι 3,5, αρκεί το ην να είναι μεγαλύτερο από 75%...

 

Και πάλι ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Τίποτα...όλοι κολλάμε με κάτι τέτοια!

 

Γενικά αυτές οι διατάξεις των επιτρεπόμενων 20εκ , πιστεύω έχουν γίνει για τις περιπτώσεις προσθηκών που ελέγχονται με ΕΑΚ. Γιατί τα παλιά κτίρια έχουν πολλές φορές δοκούς και υποστυλώματα 20άρια οπότε δεν γινόταν η προσθήκη να έχει στοιχία με μεγαλύτερες διαστάσεις!

Link to comment
Share on other sites

Και όχι μόνο... Τα πλαίσια στις πέργκολες, κάτι βιλίτσες με μυστήριες αρχιτεκτονικές απαιτήσεις κλπ, θα ήταν αδύνατο να κατασκευαστούν (έτσι όπως τα θέλουν οι αρχιτέκτονες) εάν δεν δεν υπήρχαν 20άρια στοιχεία και αγκυρώσεις ΧΑΑΠ...

 

Φυσικά με 20άρια στοιχεία ο μπετατζής ρίχνει τρελά καντήλια -βλέπεις οι εποχές αλλάξαν- αλλά τι να κάνουμε..:):):)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.