Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση για σχεδιαστικά πακέτα μηχανικών (Autocad κτλ)


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να ανοίξουμε μια συζήτηση για τα υπάρχοντα σχεδιαστικά πακέτα τύπου ACAD.

Aνοίγοντας τη κουβέντα, θα ήθελα να πώ ότι είμαι απογοητευμένος απο το εν'λόγω σχεδιαστικό πακέτο καθώς απο την πρώτη του έκδοση μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει επι της ουσίας (αναφέρομαι στο 2D σχεδιασμό καθώς για 3D ούτε να το σκεύτεστε) και διαιωνίζει απο έκδοση σε έκδοση, τα ίδια βαρετά εργαλεία και εντολές. Τα ίδια έχω να πώ και για τους κλώνους αυτού οι οποίοι (με εξαίρεση ίσως το rhino) δεν έχουν να προσφαίρουν τίποτα περισσότερο απο το αυθεντικό.

Και καλά, θα μου πείτε, τι θέλεις παραπάνω απο ένα 2D σχεδιαστικό πακέτο;

1. Παραμετρική σχεδίαση

2. Πιό εύκολο βασικό προγραμματισμό (όχι Lisp ή VBasic που ουσιαστικά δεν γίνεται να ενσωματωθεί σε κουμπί)

3. Πρόσβαση σε εντολές σχεδίασης στο right-click

4. Καλύτερο κειμενογράφο (όχι άλλα !?????!!@%^%#@) όταν ανοίγω ένα dxf ή dwg.

5. Ευκολότερη προεπισκόπιση και προσθήκη εκτυπωτή που να μήν αλλάζει όταν θέλεις να εκτυπώσεις δεύτερο σχέδιο (να κρατά την προεπιλογή σου)

6. κτλ...

 

Περιμένω την γνώμη σας και επιφυλάσσομαι για τη συνέχεια.

 

 

Με τιμή

 

Perifanos

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν το AutoCAD είναι γενικό σχεδιαστικό πρόγραμμα γι' αυτό και η Autodesk παράγει κλώνους του με αντικειμενοστρεφή σχεδιασμό (Mechanical, Architectural Desktop). Από τη στιγμή λοιπόν που είναι πρόγραμμα γενικής χρήσης λογικό είναι να παρουσιάζει κάποιες ελλείψεις στον τρόπο παραγωγής των σχεδίων.

 

Τώρα όσον αφορά την παρουσία των ίδιων εργαλείων σε κάθε έκδοση εξηγείται πολύ εύκολα με την λογική της συμβατότητας με παλαιότερες εκδόσεις (backward compatibility όχι όμως με την στενή έννοια του όρου). Δηλαδή ας πούμε επί παραδείγματι ότι εγώ δουλεύω στο AutoCAD 14 και η έκδοση του 2009 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις προηγούμενες. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να ξοδέψω άλλους 3 μήνες για την εκμάθηση της νέας έκδοσης (επί τη ευκαιρία πολλοί χρήστες έχουν πρόβλημα με την έκδοση 2009 ακριβώς λόγω της εμφάνισης των εργαλείων με διαφορετικό τρόπο - ribbon menus).

 

Για τον βασικό προγραμματισμό έχω να πω ότι είναι από τα λίγα (για να μην πω το μόνο) σχεδιαστικά εργαλεία που παρέχει αυτή την δυνατότητα. Επίσης όποια γλώσσα έχει το συνθετικό Visual παρέχει όλες τις δυνατότητες απεικόνισης (αρκεί να την κατέχεις σε τέτοιο βαθμό που να μπορέσεις να εξαντλήσεις τις δυνατότητές της).

 

Είναι καλή η ιδέα σου για εμφάνιση βασικών σχεδιαστικών εργαλείων με το δεξί κλικ απλά το θέμα φαντάζομαι έχει να κάνει με τους πόρους του συστήματος. Δηλαδή άλλη μνήμη καταναλώνει το μενού τώρα και άρα είναι και πιο γρήγορη η απόκριση στο δεξί κλικ και άλλη θα καταναλώσει με την προσθήκη περισσότερων εργαλείων και άρα θα είναι και πιο αργή η απόκριση.

 

Τα κινέζικα δεν είναι πρόβλημα του κειμενογράφου αλλά θέμα απουσίας γραμματοσειρών από το σύστημα.

 

Στο 5 συμφωνώ απόλυτα.

 

Εν κατακλείδι νομίζω ότι γενικά πρόκειται περί ενός αξιόπιστου προγράμματος αλλά ελλιπές όσον αφορά μερικές λειτουργίες (ειδικά 3Δ απεικόνισης χωρίς τη χρήση βοηθητικού προγράμματος) λόγω του σκοπού για τον οποίο προγραμματίστηκε...

Link to comment
Share on other sites

Εν κατακλείδι νομίζω ότι γενικά πρόκειται περί ενός αξιόπιστου προγράμματος αλλά ελλιπές όσον αφορά μερικές λειτουργίες (ειδικά 3Δ απεικόνισης χωρίς τη χρήση βοηθητικού προγράμματος) λόγω του σκοπού για τον οποίο προγραμματίστηκε...

 

Συμφωνώ απολύτως με τον προλαλήσαντα.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ cna,

 

To πρόβλημα με τις "ίδιες" εντολές του ACAD δεν είναι ότι δεν εμπλουτίζεται με καινούριες αλλά δεν δημιουργούνται εντολές περισσότερο χρηστικές για τον μηχανικό. ΠΧ πώς υπολογίζεις το μήκος μιας γραμμής (όχι polyline) ή το μήκος μιας spline;

Πώς μπορείς να μεταβάλεις την ακμή ενός παραλληλογράμμου χωρίς να αλλάξει το παραλληλόγραμμο σε τραπέζιο;

Πώς μπορείς να αλλάξεις το μήκος μιας γραμμής που αποτελεί πλευρά τριγώνου, μετά τη κατασκευή της σε μια νέα συγκεκριμένη τιμή;

Όσων αφορά το κομμάτι του προγραμματισμού, όχι δεν είναι το μόνο σχεδιαστικό που προγραμματίζεται με χρήση της γνωστής VBasic είναι όμως ίσως το μόνο που η χρήση VBasic είναι τόσο δυσχρηστη!

Έχεις προσπαθήσει ποτέ να φτιάξεις ενα απλό προγραμματάκι με ένα πλαίσιο διαλόγου και να προσθέσεις ένα απλό κουμπί στα menu του ACAD ώστε να το εκκινείς; Αν τα καταφέρεις πές μου και εμένα γιατί με ενδιαφέρει.

Με LISP τα πράγματα είναι πιό εύκολα, αλλά ποιός κάθετε να μάθει τις στριφνές εντολές και το ανάστροφο στύλ προγραμματισμού της LISP;

Όσων αφορά για τους πόρους που δεσμεύει η προσθήκη εντολών στο δεξί-κλίκ, αυτοί είναι κάτι παρακάτω απο μηδαμινοί, είναι ανάξιοι λόγου πραγματικά.

Εν' κατακλίδει πιστεύω ότι το συγκεκριμένο εργαλείο, αν λάβει κανείς υπόψη του τον καιρο που βρίσκεται στην αγορά και τις διαφορετικές εκδόσεις που έχουν βγεί, είναι ένα σκουπίδι και ο λόγος είναι ότι τρέχει με βάση τη LISP και δεν μπορεί (ενδογενώς) να δημιουργήσει εντολές παραμετρικής σχεδίασης.

 

Με τιμή

 

Perifanos

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.