Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 72
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Λόγω ισχύως δεν έχεις δικαίωμα υπογραφής για τα ηλεκτρικά.

Αφού θα πληρώσεις για την υπογραφή, δεν βρίσκεις κάποιον μηχανικό που να ασχολείται με τέτοιες μελέτες; Θα γλιτώσεις αρκετό χρόνο.

 

Απ'ότι βλέπω δεν έχεις υπολογίσει χώρο για τον οικίσκο, δεν φαίνονται οι γειτονικοί δρόμοι (χωρίς πρόσβαση δεν νομίζω να μπορείς να βάλεις Φ/Β) και τέλος τα Φ/Β πάνελ τα έχεις βάλει πολύ κοντά.

Πρέπει η μία σειρά να απέχει από την άλλη και για λόγους προσβασιμότας αλλά και λόγω απόδοσης. Αν πέφτει σκιά από την μία σειρά στην επόμενη τις ωφέλιμες ώρες την μέρα όχι μόνο μειώνεται η παραγωγή αλλά υπάρχει και κίνδυνος καταστροφής του πάνελ.

 

Ο βοράς που είναι στο σχέδιο;

Υπολόγισε στα έξοδα και λίγα χωματουργικά για να στρώσεις τις μύτες που βλέπω στο σχέδιο, εκτός αν σκοπεύεις να κάνεις πατέντες για τις βάσεις των πάνελ.

Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν ευχαριστώ για τα σχόλια σου συνάδελφε.

Πιστεύω όμως ότι ειδές πολύ βιαστικά το τοπογραφικό μου. Είναι προσανατολισμένο 13μοίρες νοτιοανατολικά με συντεταγμένες ΕΓΣΑ όπου διακρίνεται ο δρόμος στα νότια του. Η κλίση του είναι περίπου στις 20μοίρες οπότε οι custom βάσεις που θα πρέπει να βάλω πρέπει να καλύψουν 5-6 μοίρες κλίση. Η απόσταση μεταξύ των σειρών πάνελ είναι 2,5 φορές την διαφορά του ύψους τους, που στην προκειμένη περίπτωση για 6 μοίρες στα 3 μέτρα προβολή είναι κάτι λιγότερο από 32 cm x 2.5 = 80cm. Υπολογίζοντας ότι η επόμενη σειρά θα τοποθετηθεί ακόμα πιο ψηλά (λόγω κλίσης του εδάφους) η απόσταση μεταξύ μειώνεται σχεδόν στα 42cm!!. Πρακτικά οι αποστάσεις που θα μείνουν μεταξύ τους είναι μόνο και μόνο ότι απαιτείται για πρόσβαση και συντήρηση.

Σχετικά με την υπογραφή, θεωρώ ότι θα υπογράψει ο μηχανικός της εταιρείας που θα με προμηθεύσει με τα πανελ και τα inverter. Αλλιώς θα πρέπει να ανταλλάξουμε υπογραφές με κάποιο συνεργάτη μηχανολόγο.

Τέλος προσπαθώ να σχηματίσω άποψη στηριζόμενος και στην εμπειρία συναδέλφων σαν και εσένα και όχι μόνο από το θεωρητικό υπόβαθρο.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου, και περιμένω συνέχεια…

Σάκης

1469772_panel.jpg.html

Εικόνα -->http://www.imagehosting.gr/show.php/1469772_panel.jpg.html

Δημοσιεύτηκε

Όντως το είδα βιαστικά.

 

Τον δρόμο δεν τον κατάλαβα από το σχέδιο επειδή δεν ήξερα ότι υπάρχει τόσο στενός δρόμος (2μ). Νόμιζα ότι είναι ρέμα ή κάτι άλλο.

 

Ο δρόμος υπάρχει σε επίσημα σχέδια ή είναι μεν δρόμος που χρησιμοποιείται αλλά δεν υπάρχει πουθενά ή είναι ιδιωτικός; Στην δεύτερη περίπτωση θα υπάρχει πρόβλημα αν δεν είναι προσβάσιμος από τρίτους . Η ΔΕΗ απαιτεί να είναι προσβάσιμο το οικόπεδο για να πηγαίνει το συνεργείο στον μετρητή.

 

Τα 42cm μου φαίνονται πολύ λίγα. Αν στραβοπατήσει λίγο αυτός που θα καθαρίζει ή αν γλιστρίσει μάντεπσε που θα πέσει: στα Φ/Β.

 

Ομοίως αν χρησιμοποιεί για ξεχορτάριασμα χορτοκοπτικό (π.χ. με μπετονιά) τα χαλίκια που θα πετάγονται αριστερά και δεξιά μπορεί να σου χαλάσουν κανένα πάνελ.

 

Ίσως χρειαστεί να σηκώσεις λίγο τα Φ/Β, να μην είναι τόσο κοντά στο έδαφος. Ναι μεν είναι πιο οικονομική η εγκατάσταση όπως τα έχεις τοποθετήσει (λιγότερα υλικά βάσης) αλλά στην πράξη ίσως υπάρχουν προβλήματα:

1) Υπερθέρμανση του εγκλωβισμένου αέρα από κάτω. Αν υπάρχουν ξερόχορτα μπορεί να ανάψουν.

2) Χωρίς αερισμό στο κάτω μέρος τα πανελ θα λειτουργούν σε μεγαλύτερη θερμοκρασία και θα έχουν μειωμένη απόδοση. Στον πίνακα προδιαγραφών αναφέρεται η πτώση της απόδοσης ανάλογα με την θερμοκρασία λειτουργίας.

3) Είναι ο ιδανικός χώρος για να φωλιάσουν πολλά ζώα, από φίδια έως τρωκτικά και πουλιά. Φαντάζεσαι να πας να καθαρίσεις και να σου πεταχτεί κανά φίδι;

4) Δεν είναι προσβάσιμο το πίσω μέρος του πάνελ, όπου βρίσκονται οι συνδέσεις με τον σκελετό και οι καλωδιώσεις.

5) Είναι δύσκολο να περάσεις όλα τα κανάλια για τα καλώδια σε περιορισμένο χώρο. ΄

6) Λόγω υψηλής θερμοκρασίας κάτω από τα πάνελ, θα πρέπει να επιλέξεις καλώδια μεγαλύτερης διατομής. Ανάλογα με την θερμοκρασία αέρα γύρω από τα καλώδια αλλάζει και το επιτρεπτό ρεύμα. Με μεγαλύτερη θερμοκρασία επιτρέπεται λιγότερο ρεύμα.

 

Τα παραπάνω δεν τα λέω για να σε αποθαρρύνω. Απλά να τα έχεις υπ'όψιν σου.

Δεν ξέρω αν όντως φτιάχνεις αυτό το πάρκο για τον πατέρα σου ή για πελάτη, πάντως θέλει να λάβεις υπ'όψιν πολλές παραμέτρους ακόμα.

 

Μην ξεχάσω να σου πω για την οικονομοτεχνική μελέτη, για να δεις πότε θα κάνεις απόσβεση, πρέπει να υπολογίσεις ΟΛΑ τα έξοδα, ακόμα και τους τόκους του δανείου ή τα μεταφορικά σου να πας μέχρι εκεί και να καθαρίσεις τα πάνελ, τα χαμένα έσοδα (από αξιοποίηση του αγροτεμαχίου, από τόκους καταθέσεων), και το κέρδος να το υπολογίσεις όχι από την ισχύ των πάνελ αλλά από την τελική ισχύ που θα φτάνει στην ΔΕΗ (υπολόγισε απώλειες καλωδίωσης, ανομοιομορφίας, inverter, μείωση απόδοσης με τον χρόνο, λόγω βρωμιάς στα πάνελ, κτλ).

Δημοσιεύτηκε

Αν όντος δεν έφτιαχνα το πάρκο μου αλλά κάποιου άλλου, ποιος θα ήταν ο λόγος να ψάξω για τα υλικά μου και να μην βάλω τον πελάτη να διαλέξει ότι αντέχει η τσέπη του, ή έστω να αντιγράψω μια ήδη εφαρμοσμένη λύση με φτηνιάρικα κινέζικα (άλλωστε αγαθά copys κτώνται :) ) Δόξα τω Θεό πάρκα να δουν τα μάτια σου στην περιοχή.

Είναι γεγονός ότι το είδα και εγώ ότι θα πρέπει να σηκωθούν τα πάνελ και να πάνε μέχρι το +2,50 μ για όλους τους λόγους που αναφέρεις αλλά και για να αποφύγουμε χωματουργικά σε τοπικές ανωμαλίες. Κατόπιν συμβουλών λέω να μην φτιάξω οικίσκο αλλά να χρησιμοποιήσω την πίσω πλευρά της κολόνας της ΔΕΗ. Ο δρόμος είναι περίπου για 50μ αγροτικός αλλά όχι ιδιωτικός. - Σχετικά με την δημόσια πρόσβαση της ΔΕΗ, νομίζω ότι είναι ένας μύθος. Δεν προβλέπεται πουθενά. Μπορώ να φτιάξω ένα νόμιμο κτίσμα στην μέση του πουθενά (π.χ. αγροτική αποθήκη , ή κατά παρέλκυση κατοικία σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο ) και η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη εφόσον πληρώσω να μου φέρει ρεύμα μέχρι τα όρια του γηπέδου μου. – Η οικονομοτεχνική μελέτη έγινε με δεδομένα πριν από 2 έτη και με υλικά που δεν υπάρχουν πια, μην σου πω ότι είναι τελείως μπαλαμούτι. Πιστεύω ότι είναι προφανές ότι συμφέρει να το υλοποιήσω σύντομα άσχετα αν θα έχει μικρή απόκλιση από ένα άλλο σε ιδανικότερο γήπεδο.

Δημοσιεύτηκε

Τι εννοείς να χρησιμοποιήσεις την πίσω πλευρά της κολόνας της ΔΕΗ;

 

Το inverter, τους ζυγούς που θα κάνεις τις συνδέσεις, τους πίνακες και ότι άλλο χρειάζεται θα τα έχεις στον αέρα;

 

Ποιά εγκύκλιος εννοείς;

Ο οικίσκος της εγκατάστασης πρέπει να είναι <15τ.μ. και προκατασκευασμένος για να πάρεις απαλλαγή από οικοδομική άδεια διαφορετικά θα πρέπει να βγάλεις οικοδομική άδεια. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σιγουρευτείς ότι το οικόπεδο δεν είναι τυφλό ή αν είναι τυφλό να έχεις εξασφαλίσει δουλεία από γειτονικό οικόπεδο.

 

Το 2.5 είναι μεγάλο ύψος για την κλίση που έχεις, νομίζω άνετα κάνεις την δουλειά σου και με μικρότερο ύψος <humor>εκτός βέβαια αν είναι στα Ζωνιανά το οικόπεδο και θα το χρησιμοποιείς και για καλλιέργεια παράλληλα :smile:</humor>

 

Τυχερός είσαι πάντως με τέτοιο οικόπεδο.

Ψάξε και για την επόμενη γενιά panel που θα κυκλοφορήσει σε λίγα χρόνια. Σχεδόν διπλάσια απόδοση. Αντί για 80KWatt θα μπορείς να φτιάξεις 160Kwatt στον ίδιο χώρο, με μεγαλύτερο βέβαια κόστος.

Δημοσιεύτηκε

Έχω δει κατασκευή όπου τα inverter μπαίνουν κατευθείαν σε κουτί που αερίζεται στην βάση των πάνελ και ο πίνακας και τα υπόλοιπα σε ένα μεγάλο-βαθύ ντουλάπι πίσω από την κολόνα της ΔΕΗ. Χωρίς οικίσκο δηλ.

Έχει βγει εγκύκλιος (Σχετ. Απόφαση του ΣτΕ-551/2008) που πλέων είναι οικοδομήσιμα τα εκτός οικισμού κατά παρέλκυση άρτια (>4.000μ2) που δεν έχουν προκύψει από κατάτμηση μετά το 2003 χωρίς να έχουν απαραίτητα πρόσωπο σε κοινόχρηστη διάβαση. Κατά δήλωση της προϊσταμένης της πολεοδομίας μας «ας πηγαίνουν και με ελικόπτερο στο σπίτι τους» !!!

Για αναπτυχθεί ένα φυτό θέλει ήλιο και όχι σκιά από τα πάνελ… κρίμα ε???

 

Δεν μπορώ να περιμένω πολύ για την υλοποίηση. Πρέπει να αποφασίσω για τα πάνελ μέχρι τέλους του έτους. Υποχρεωτικά (λόγω χώρου) κοιτάζω πάνελ με απόδοση πάνω από 15%

Ποια η γνώμη σου για υβριδικά πάνελ?

Ποιό συνδιασμό πάνελ – inverter θα μου πρότεινες?

Δημοσιεύτηκε

Αυτό το μεγάλο-βαθύ ντουλάπι που αναφέρεις μάλλον είναι προκατασκευασμένος οικίσκος. Αφού γίνεται η δουλειά, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η κολώνα της ΔΕΗ θα είναι λογικά στον δρόμο οπότε πρέπει να υπολογίσεις την σκίαση για τα πάνελ που θα βρίσκονται πίσω της. Στα πάνελ που θα πέφτει η σκιά από τον μετασχηματιστή (αν είναι διπλή κολώνα με τον μετασχηματιστή στην μέση) θα έχουν μεγάλες απώλειες όταν θα σκιάζονται, θα σου καταναλώνουν ισχύ και υπάρχει κίνδυνος να καούν ανάλογα με το ρεύμα που θα περνάει από μέσα τους. Έλεγξέ το για παν ενδεχόμενο.

 

Για πάνελ δεν ξέρω τι να σου πω, δεν το έχω ψάξει ακόμα. Δεν το κυνηγάω επειδή φοβάμαι ότι θα βγεί φούσκα σε πολλές περιπτώσεις (δεν έχουν το τέλειο οικόπεδο οι περισσότεροι) και δεν ρισκάρω να μου βγει το όνομα.

 

 

Μήπως ξέρεις ποια είναι η εγκύκλιος;

Η απόφαση ΣΤΕ 551/2008 καταλήγει:

"Συνεπώς, ο ως άνω λόγος εφέσεως πρέπει να γίνει δεκτός. Ενόψει, όμως, της σπουδαιότητας του ζητήματος που ανέκυψε, η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην επταμελή σύνθεση του Τμήματος, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 14 παρ. 5 του π.δ. 18/1989 (Α΄ 8-).

 

Διά ταύτα

 

Απέχει να αποφανθεί οριστικώς.

 

Παραπέμπει την υπόθεση στην επταμελή σύνθεση, σύμφωνα με τα εκτιθέμενα στο

αιτιολογικό. "

 

Δεν σε καλύπτει αυτή η απόφαση από μόνη της, αν ξέρεις την εγκύκλιο θα βοηθήσει πολύ.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιό πάνελ(Ευρωπαικό κατα προτίμηση) έχει τη καλύτερη απόδοση(W/m2) και γενικότερα,ποιά θα ήταν η βέλτιστη λύση έτσι ώστε να πετύχουμε μέγιστη απόδοση σε μια μικρή επιφάνεια.

 

Ευχαριστώ!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.