Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δροσισμός , ψύξη και αποσαφήνιση αυτών


CostasV

Recommended Posts

Ενδιαφέρον , κάθε ειδικότητα έχουμε και άλλη αντίληψη :wink:

 

Είχα παρευρεθεί σε ένα σεμινάριο ηλιακού κλιματισμού (ο οποίος προτείνεται για "δροσισμό"

έχω ανεβάσει και ένα pdf εδώ http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=946 )

αυτό που εννοούσαν οι ομιλητές ως δροσισμό είναι κάτι σαν "ήπια ψύξη" με την έννοια πχ οτι η θερμοκρασία το καλοκαίρι στην περίπτωση του δροσισμού δεν μπορεί να πάει παρακάτω από τους 27 C (δεν είμαι σίγουρος για το νούμερο αλλά κάπου εκεί είναι) σε καμιά περίπτωση όμως πχ 22 C

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλώς η κακώς όμως η ορολογία υπάρχει και έχει εδραιωθεί: Ψυγείο αυτοκινήτου, ψύκτρα ενισχυτή, πύργος ψύξεως, ψύξη κυκλωμάτων, ψύξη μετάλλων (μετά την χύτευση)... Σε πλήθος εφαρμογών, σε διάφορες επιστήμες, σε διαφόρους κλάδους ο όρος ψύξη αποδίδει και τον Αγγλικό όρο cooling. Με ή χωρίς αλλαγή φάσης του ψυκτικού μέσου. Ανεξαρτήτως αρχικής και τελικής θερμοκρασίας. Ψύξη του χάλυβα για μετατροπή από ωστενίτη σε μαρτενσίτη. Ψύξη των υπεραγωγών με υγρό άζωτο. Έτσι είναι τα Ελληνικά, τελεία. :)

 

Υπάρχει κάποιος που να έχει μελετήσει ή εγκαταστήσει ή χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σύστημα;

 

Κώστα, πριν πολλά χρόνια, όταν το μόνο ευρέως διαθέσιμο ψυκτικό μέσο ήταν το R12, ασχολήθηκα για πρώτη και τελευταία φορά με το θέμα. Με έναν συνάδελφό σου, για μια εγκατάσταση οικιακή, με αντλία νερού - αέρα με δύο διαφορετικούς ημιερμητικούς συμπιεστές (για βέλτιστη απόδοση σε τρία διαφορετικά θερμικά φορτία).

 

Να τι μου έχει μείνει: Κλιματισμός δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν ελέγχεται η υγρασία (εκτός κι αν προστεθεί μονάδα αφύγρανσης). Οπότε με την πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει η σχετική υγρασία... Άρα μόνο ψύξη...;;;

Συνθήκες προ κλιματισμού: RH=65%, Θ=35°C. σημείο δρόσου οι 25°C. άρα, πρακτικά, μέση θερμοκρασία δαπέδου ~28°C.

Η απορρόφηση θερμότητας γίνεται αποκλειστικά μέσω ακτινοβολίας. Έτσι ψύχεται τόσο ο χώρος όσο και οι άνθρωποι (αλλά όχι ο αέρας). Θυμάμαι ότι ο συνάδελφος υπολόγιζε για αυτές τις συνθήκες ρυθμό απορρόφησης θερμότητας <30W/m². Τώρα βλέπω κάποιες εταιρίες να δίνουν 35W/m². Ακόμη και με αυτόν τον ρυθμό (420W/δωμάτιο των 12m²) δεν μπορείς να απορροφήσεις ούτε την θερμότητα που εκλύει ένα PC με τον χρήστη του (άμα ανάψει και λάμπα ...άστα!). Όχι να κάνεις και ψύξη... (Φυσικά δεν συζητάμε για μπαλκονόπορτες που τις χτυπάει ο ήλιος με 1kW/m² κλπ)

 

Η εγκατάσταση που μελετούσαμε τελικά δεν έγινε. Μπήκε λέβητας και split units. Κι εγώ δεν ξανά ασχολήθηκα με το σπορ... :(

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλώς η κακώς όμως η ορολογία υπάρχει και έχει εδραιωθεί...

 

Όταν είναι κακώς όμως, δεν μπορεί να ψέγουμε όσους κάνουν χρήση διαφορετικών όρων. Γιατί, εφόσον δεν κάνουμε αυστηρή χρήση διεθνών όρων που είναι καθολικά αποδεκτοί, ο καθένας νομιμοποιείται σε χρήση αυτών που τον εκφράζει καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε nikmmech, το "καλώς ή κακώς" είναι "ρητορικό σχήμα". Η φύση της Ελληνικής είναι τέτοια που σε πολλές περιπτώσεις διαθέτει έναν όρο για την απόδοση περισσοτέρων ξένων. Αυτό είναι γεγονός, δεν έχει ηθικές διαστάσεις.

Τώρα, στο προκείμενο, δεν βλέπω γιατί ο όρος ψύξη είναι ελλειπής. Αλλά, μια και δεν είμαι ειδικός, μπορεί και να κάνω λάθος. Όμως, αυτή την στιγμή, είναι ο μόνος δόκιμος και αναγνωρισμένος όρος.

Διότι, κι εγώ μπορεί να πιστεύω ότι το "ωπλισμένο σκυρόδεμα" είναι ένας ανορθόγραφος γαλόφερτος όρος που υστερεί έναντι του ορθού "ενισχυμένο σκυρόδεμα". Αλλά πέρα από προσωπικές απόψεις, η ορολογία είναι εδραιωμένη.

Επιπλέον, όντας χρόνια στην αγορά, γνωρίζω πολύ καλά πως και από ποιους προωθήθηκε ο όρος "δροσισμός".

Ακόμη, όπως υπαινίχθηκα στο #9, ακόμη και εάν δεχθούμε ότι ο όρος "ψύξη" δεν επαρκεί για την περιγραφή του "μέτριου κλιματισμού" (sic), η λέξη "δροσισμός" είναι ακατάλληλη. Διότι είναι παράγωγο της λέξεως δροσιά/δρόσος που έχει συγκεκριμένη και διαφορετική σημασία τόσο στην καθομιλουμένη, όσο και στην επιστημονική ορολογία. Επιπλέον ο παραλληλισμός με το ρήμα "δροσίζω" και το επίθετο "δροσερός" είναι μάλλον ατυχής, καθώς οι έννοιες των λέξεων αυτών είναι υποκειμενικές και ευρείες και δεν συμβαδίζουν με τον όρο "δρόσος". Επιπλέον η λέξη "δροσιά" χρησιμοποιείται ήδη εκτενώς στον "βιοκληματικό" σχεδιασμό...

Link to comment
Share on other sites

Αντιλαμβάνομαι τι ήθελες να πεις και εξυπακούεται ότι η ένσταση δεν ήταν επί προσωπικού, αλλά επί της αρχής. Άλλο όμως η απόδοση λέξεων της καθομιλουμένης και άλλο τεχνικών και επιστημονικών όρων. Το παράδειγμα που είναι πέρα για πέρα λανθασμένος ο χαρακτηρισμός ως "κλιματιστικών", των συνηθισμένων διαιρούμενων μονάδων που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, δείχνει την ελαφρότητα από την οποία προέκυψαν και καθιερώθηκαν τέτοιοι όροι.

 

Κι εγώ δεν έχω καταλήξει αν αυτή η απόδοση (δροσισμός) είναι η πλέον δόκιμη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σου. Πολύ σωστά όσα λες περί "κλιματισμού". Επιμένω διότι είναι δική μας δουλειά (των επιστημόνων) να διαφυλάξουμε την ακρίβεια των όρων και των ορισμών. Στον επιστημονικό - τεχνικό χώρο πρέπει να είναι απολύτως σαφές τι είναι ο κλιματισμός, η θέρμανση, η ψύξη, η γεωθερμία κλπ. Φυσικά και οι όροι εξελίσσονται μαζί με την επιστήμη. Ίσως καινούργιοι όροι να προστεθούν σύντομα εκεί που οι υφιστάμενοι αδυνατούν να περιγράψουν τις τεχνικές εξελίξεις. Η ένστασή μου είναι ακριβώς η ίδια με την δικιά σου: Στην προσπάθεια του μη τεχνικού κόσμου να αλλοιώσει τις έννοιες για εμπορικούς λόγους...

Link to comment
Share on other sites

Αφού ο δροσισμός είναι κατηλλημένος απο άλλο χώρο (του βιοκλιματικου) να μην τον χρησιμοποιούμε??? Ο δροσισμός αρχίζει με την αφαίρεση αισθητής θερμότητας και φτάνει μέχρι το σημείο κορεσμού.Μιλάμε για ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών.Με βιοκλιματικο φτάνουμε στο σημείο κορεσμού???ΟΧΙ.

Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να διαγραφεί απο το μυαλλό μας η λέξη ψύξη και να την χρησιμοποιούμε όταν πρέπει.Ο καθένας ας την χρησιμοποιεί κατα βουληση.Μην προσπαθούμε όμως να επιβάλλουμε την χρήσημοποιησή της επειδή έτσι μάθαμε και διδαχτήκαμε ;).

Link to comment
Share on other sites

Για να μην κολλάμε τελείως με τις λέξεις και τις έννοιες (που καλό είναι να ξεκαθαρίσει κι αυτό), ας μιλήσουμε λίγο για ουσία.

Για μένα κάθε προσπάθεια για έλεγχο θερμοκρασίας τις θερμές ημέρες μέσω ενδοδαπέδιας κυκλοφορίας νερού σε θερμοκρασίες 16 -17 είναι επιεικώς ανεπαρκή.

Μου θυμίζει κάτι του στυλ ''μια και έχουμε τις σωληνώσεις, δεν στέλνουμε και λίγο κρύο νεράκι να λέμε ότι κάνουμε και δροσισμό...''

Το να βάλεις όμως τον άλλο να δώσει ένα κάρο λεφτά για την αντλία για να έχει απλά ''δροσισμό'' όταν μπορεί να βάλει π.χ. FCU δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Δροσισμός είναι όταν πετυχαίνουμε θερμοκρασίες χώρου που είναι κοντά στην θερμοκρασία περιβάλλοντος. Υπάρχει και μηχανικός δροσισμός αλλά στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε συνήθως τον παθητικό δηλαδή τεχνικές που δεν χρειάζονται μηχανολογικό εξοπλισμό όμως και πάλι η χρήση του εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Στο κέντρο της Αθήνας για παράδειγμα με καύσωνα δύσκολο μπορεί να εφαρμοστεί ο παθητικός δροσισμός.

Ψύξη είναι όταν πετυχαίνουμε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας στον εσωτερικό χώρο ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία σχεδόν πάντα με την βοήθεια κάποιου μηχανήματος.

Link to comment
Share on other sites

Σκοπός μου ήταν να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε λέγοντας δροσισμό για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις.

 

Στο pdf που έδωσε o ZaXoYs, η λέξη δροσισμός χρησιμοποιείτει ως συνώνυμη και ισοδύναμη με την λέξη ψύξη.

 

woody, προσπαθώ να καταλάβω αυτό που λες.

Ο δροσισμός αρχίζει με την αφαίρεση αισθητής θερμότητας και φτάνει μέχρι το σημείο κορεσμού

 

Πώς μπορεί να γίνει αυτό πρακτικά; Αν το ρευστό δεν πρέπει να έχει θερμοκρασία κάτω από την θερμοκρασία κορεσμού, τότε μιλάμε για ΔΤ (θερμ. αέρα - θερμ. επιφάνειας εναλλαγής) όχι πάνω από 10 βαθμούς (για θ=30 και σχετική υγρασία πάνω από 40%).

 

Ας υποθέσουμε ότι δουλεύει ένα τέτοιο σύστημα. Οταν κάποια στιγμή η σχετική υγρασία θα γίνει (από 40%) 60%, τι θα γίνει με την θερμοκρασία της επιφάνειας εναλλαγής; Δεν θα πρέπει να την αυξήσουμε (κάπου πάνω από τους 23 βαθμούς) κατά βούληση για να αποφευχθεί συμπύκνωση;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.