Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

" Πως και δεν ενεπλάκης; Δεν ήσουν επιβλέπων; "

 

Οχι απλώς είναι ο "ψηλός" κύριος, από τα Χανιά, περίπου 92 χρονών, αν δεν κλείνει ήδη τα 93. Πως να το κρύψωμεν άλλωστε;

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

O Zavi είπε: “Θάνατοι που έχω δει, χωρίς να εμπλέκομαι:”

 

Πως και δεν ενεπλάκης; Δεν ήσουν επιβλέπων;

 

Όχι ρε φίλε,δεν ήμουν Επιβλέπων.Στο ένα περιστατικό ήμουν φοιτητής που δούλευα ως αποθηκάριος,στα άλλα ήμουν ΤΑ αλλά δεν έγιναν στον τομέα μου-έγιναν στους γειτονικούς τομείς-και τέλος στο άλλο ήμουν Σύμβουλος της Εταιρείας που με φώναξαν ΑΦΟΥ έγινε το ατύχημα ώστε να τους παρέχω τις πληροφορίες να ξεμπλέξουν-όπου μπορούσαν.Και μιλάω για δημόσια έργα,όχι για ιδιωτικά.

 

Τώρα για το αν έχεις ως ΤΑ ευθύνη ή όχι στο αν λήφθηκαν τα μέτρα,έχεις δικαίωμα να πιστεύεις ό,τι επιθυμείς μέσα σου.Δημόσια να μην τα γράφεις αν δεν είσαι σίγουρος.Αν θες-ΑΝ ΘΕΣ λέω,διάβασε λίγο τη Νομοθεσία και αν λέει πουθενά ότι έχεις ευθύνη ως ΤΑ να ΛΗΦΘΟΥΝ τα μέτρα,εγώ σου στήνω τον ορθό μου.

 

Όπου έχω αναλάβει ΤΑ,το χειρότερο που έχω να αναφέρω-δόξα τω θεώ-είναι ένα βγάλσιμο ώμου και μια βρώμικη τουαλέτα-και το θέμα της τουαλέτας το έχω ήδη λύσει.

Δημοσιεύτηκε

Εχει δίκιο ο Zavi την αποκλειστική ευθύνη για να τηρηθούν τα μέτρα - υποδείξεις του τεχνικού ασφαλείας την έχει ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας γνωστός και ως εργοταξιάρχης....

Δημοσιεύτηκε

Ίσως μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Δεν μιλάω ούτε για εταιρείες ούτε για Τεχνικούς Ασφαλείας. Μιλάω για την πολυκατοικία που σηκώνει ένας ιδιώτης με συνεργείο έναν εργολάβο που πήρε το έργο φατούρα.

Οι υποχρεώσεις του κάθε συντελεστή (μελετητή, επιβλέποντα, ιδιοκτήτη και εργολάβου) ορίζονται στον Ν. 1396/83 και είναι ξεκάθαρες.

Για τους ιδιοκτήτες (άρθρο 4): «… και να τηρεί, όσο διαρκεί το έργο αυτού, όλα τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία του υποδεικνύει ο επιβλέπων το έργο….», «…Σε περίπτωση διακοπής των εργασιών ο κύριος του έργου είναι υποχρεωμένος να λάβει όλα τα μέτρα, τα οποία του υποδεικνύει εγγράφως ο επιβλέπων το έργο…».

Για τον εργολάβο (Άρθρο 5): «.. Να λαμβάνουν και να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας…», «…Να τηρούν, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης, τις οδηγίες του επιβλέποντος, όπως προβλέπονται στο άρθρο 7 του νόμου αυτού…», «..Να εφαρμόζουν, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης, τη μελέτη μέτρων ασφαλείας που ορίζεται στο άρθρο 6 του παρόντος…».

Για τον μελετητή (Άρθρο 6): «..να συντάσσει μελέτη μέτρων ασφαλείας σύμφωνη με τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης, όταν προβλέπεται τέτοια υποχρέωση από τις διατάξεις που ισχύουν»

Για τον επιβλέποντα (Άρθρο 7): «… Να επιβλέπει την τήρηση των οδηγιών αυτών πριν από την έναρξη των εργασιών και περιοδικά κατά την εκτέλεσή τους…», «…Να επιβλέπει την εφαρμογή της μελέτης μέτρων ασφαλείας που αναφέρεται στο άρθρο 6 του νόμου αυτού και να δίνει τις σχετικές οδηγίες…», «…Να υποδεικνύει εγγράφως στον κύριο του έργου, στην περίπτωση του άρθρου 4 παρ. 1 και 2 του παρόντος, τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας κατά περίπτωση και φάση του έργου».

 

 

 

Το ζήτημα που έθεσα είναι: τι κάνουμε ως επιβλέποντες όταν τα μέτρα ασφαλείας δεν εφαρμόζονται; (και κατά κανόνα στα ιδιωτικά έργα δεν εφαρμόζονται). Παραιτούμαστε; Και ποιος θα μας ξαναδώσει δουλειά; Γι΄ αυτό λέω ότι πρέπει να υπάρχει και ένας ανεξάρτητος τρίτος που θα ελέγχει και θα επιβάλει πρόστιμα, για να λειτουργεί ως φοβέρα. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες θα αποφεύγουν τα έξοδα των μέτρων ασφαλείας αλλά πάνω στην καμπούρα μας. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό, κινδυνεύουμε σε περίπτωση θανατηφόρου, να πληρώσουμε σε αποζημιώσεις ίσως και όσα βγάλαμε σε όλή μας την ζωή. Έχει νόημα τέτοια δουλειά κάτω από τέτοιους όρους;

 

Και μια σχετική περίπτωση http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=DkLOQoPj4FD5wzA1zWlthgdbsQrhU6&apof=1037_2009

 

Αριθμός 1037/2009

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Ε' Ποινικό Τμήμα

«……Ο δεύτερος τούτων επιβλέπων πολιτικός μηχανικός (Χ2), μολονότι διαπίστωσε, λόγω της επιβλέψεως που έκανε, ότι ο συγκατηγορούμενός του εργολάβος του έργου Χ1 δεν είχε κατασκευάσει στην υπό ανέγερση οικοδομή τα προαναφερθέντα μέτρα ασφαλείας για την ασφάλεια των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονταν στον πρώτο όροφο αυτής και σε ύψος επτά μέτρων από το έδαφος, δεν έδωσε, όπως είχε υποχρέωση (άρθρο 7 του Ν. 1396/1983), εντολή και οδηγίες κατασκευής αυτών στον ως άνω εργολάβο συγκατηγορούμενό του και δεν επέβλεψε την τήρηση των οδηγιών του, με αποτέλεσμα…»

 

Ο μόνος που την γλίτωσε ήταν ο ιδιοκτήτης. Αυτό που τελικά ωφελήθηκε οικονομικά από την μη λήψη των μέτρων. Και λέω «τελικά ωφελήθηκε» γιατί αν τα απαιτούσε εξ αρχής ο εργολάβος θα έδινε άλλη τιμή.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Περιγράφεις την συνήθη πραγματικότητα. Ο "εργολάβος" είναι συνήθως "ανεπίσημος", δεν υπάρχουν χαρτιά κλπ, οπότε τυπικά το έργο εκτελείται δι' αυτεπιστασίας.

Δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλος τρόπος πίεσης/κάλυψης εκτός από την ενημέρωση του βιβλίου μέτρων ασφαλείας. Θεωρητικά ο επιβλέπων μπορεί (οφείλει) να διακόψει την εκτέλεση των εργασιών εφόσον δεν τηρείται η νομοθεσία ...μάλλον ως ανέκδοτο ακούγεται αυτό...

Πάντως έτυχε να έχω έργο, από το οποίο -με εύσχημο σχετικά τρόπο- "την έκανα" με ελαφρά πηδηματάκια...

Δημοσιεύτηκε

Είπα να το πω παλαιότερα, αλλά μάλλον γίνεται σύγχυση μεταξύ τεχνικού ασφαλείας και επιβλέποντος.

Και εγώ γνωρίζω αυτά που λέει ο Quo vadis?.

Η απλή αναγραφή επάνω στο ημερολόγιο δεν μας καλύπτει.

Το μόνο όπλο μας είναι παραίτηση και διακοπή εργασιών.

Δημοσιεύτηκε

Η απλή αναγραφή επάνω στο ημερολόγιο δεν μας καλύπτει.

 

Σύγχιση δεν υπάρχει.Στα ιδιωτικά έργα ο Επιβλέπων ΕΙΝΑΙ και ΤΑ.

 

Λοιπόν εγώ για να λέω αυτά που λέω,έχω παρακολουθήσει σεμινάρια πληρωμένα από τις εταιρείες που εργαζόμουν.Και η επιμόρφωση κάνει καλό.

 

Αν κάποια στιγμή μου τη βαρέσει,και αναγνωρίσω τις προθέσεις του παρόντος φόρουμ,μπορεί κ να αποφασίσω να μεταδώσω ΟΣΑ γνωρίζω κ εγώ για το θέμα,σαν online σεμινάριο.

 

Μέχρι τότε,διαβάστε κ ξαναδιαβάστε νομοθεσία.Την έχω ανεβάσει,βρείτε τη να ξεστραβωθείτε.

 

Δεν το ξαναλέω,η συνεχόμενη αναγραφή παρατηρήσεων στο ΗΜΑ σε ιδιωτικά έργα αποδεικνύει ΟΧΛΗΣΗ στον ΚτΕ,και μας καλύπτει απολύτως.Ή πληρώστε σεμινάρια σε ανεξάρτητους φορείς,ή διαβάστε νομοθεσία λέξη προς λέξη,ή συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας.

 

@Quo Vadis:Φίλε,μια απόφαση δικαστηρίου δεν αποτελεί δεδικασμένο για τέτοια θέματα,καθώς κάθε ατύχημα είναι ξεχωριστή περίπτωση.

 

Πιστέψτε ό,τι θέλετε,η ουσία είναι γενικά να μην ανοίγει ρουθούνι.Το πώς θα το καταφέρει κ ο καθένας έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους.Στην τελική,αυτό είναι που μας διαχωρίζει στον υγιή ανταγωνισμό.

Δημοσιεύτηκε

Παρεπιπτόντως ξέρετε πως μπορεί να πιστοποιηθεί κανείς κατά OHSAS 18001? (με στόχο την ενημέρωση, όχι την πιστοποιητικολαγνεία). Το'χει κάνει κανείς σας ; Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτα που λέτε. Ειναι λυπηρό πολύ να εργάζονται κάποιοι από μας χρόνια και να μην ειναι 100% σίγουροι τι ακριβώς ισχύει με την ασφάλεια στην εργασία. Και περίπου όλοι ξέρουμε τι συνθήκες έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Κατά τα άλλα τα Επαγγελματικά Δικαιώματα τα έχουμε ... με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Υπάρχει τρομερή έλλειψη Continual Professional Development. Oλα αυτα θα έπρεπε να είναι μέρος των (αυστηρών) εξετάσεων, άδειας άσκησης επαγγελματος.

Δημοσιεύτηκε

Αναθεωρώ την προηγούμενη μου άποψη.

Έχει δίκιο ο zavi.

Η αναγραφή στο ημερολόγιο έργων των απαιτούμενων ενεργειών μας καλύπτει.

Ήμουνα σε πλάνη αλλά ευτυχώς με ανάγκασε η σιγουριά του zavi να το ψάξω παραπάνω και να μάθω πως είναι αλλιώς τα πράγματα. Ευχαριστώ zavi

 

Συγνώμη για όποια σύγχυση μπορεί να προκάλεσα.

Δημοσιεύτηκε

Τίποτα erling,χαίρομαι αν κατάφερα να βοηθήσω σε αυτό το ομιχλώδες για την ελληνική πραγματικότητα θέμα.

 

Πάντως μη νομίζετε ότι είμαστε κ τριτοκοσμικοί.Και οι Ευρωπαίοι δεν πάνε πίσω.Η τριτοκοσμικότητα της κατάστασης οφείλεται στον κυκεώνα της νομοθεσίας.Και η Νομοθεσία στη χώρα μας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ,αλλά έτσι ώστε να καλύπτεται το Κράτος!!!!

 

Δυστυχώς......

 

Έτσι,δεν έχουμε άλλες επιλογές πέρα από το να τηρούμε τη Νομοθεσία,σκεπτόμενοι κυρίως ως γραφειοκράτες,παρά ώς τεχνικοί πρόληψης ατυχημάτων.Διότι,είναι τόσες πολλές οι προδιαγραφές,ώστε είναι αδύνατον να τηρηθούν όλες,το έργο θα είναι ασύμφορο μετά από κάποιο επίπεδο ασφάλειας.

 

Άρα,κάπου θα είσαι ακάλυπτος.ΕΚΕΙ ακριβώς θα σε πατήσει το κράτος σαν σκουλήκι.Μα καλά,είναι πράγματα αυτά?Δηλαδή παίζουμε το παιχνιδάκι ''ποιός θα βρει το παραθυράκι της νομοθεσίας''???

 

Δυστυχώς ναι,αυτό το παιχνιδάκι παίζουμε ως ΤΑ,γι' αυτό κ γράφουμε κ ξαναγράφουμε τις ίδις παρατηρήσεις-αλλά και όσες περισσότερες μπορούμε- στο ΗΜΑ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.