Engineer Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2010 Αισθητήρες στα δένδρα που καταγράφουν κάθε αλλαγή της θερμοκρασίας και στέλνουν μήνυμα στο κέντρο επιχειρήσεων, φράκτες που σταματούν τη φωτιά, αυτόνομα ηλεκτρονικά συστήματα διάγνωσης και επιβραδυντικά υλικά περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Τα... όπλα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα: «Πυρκαγιές: Εγκαιρη Ειδοποίηση- Σχεδιασμός- Αντιμετώπιση». Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων άναψαν φωτιά στο γήπεδο ποδοσφαίρου του ΕΜΠ προκειμένου να δείξουν πώς λειτουργούν τα συστήματα. «Το 2007 και το 2009 η απώλεια 150.000 στρεμμάτων υψηλού περιαστικού πράσινου στην Πάρνηθα και την Ανατολική Αττική μάς αφορά όλους. Αναγκάζει την επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα το ΕΜΠ, να πάρει θέση και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Να προβάλει τη συσσωρευμένη ερευνητική εμπειρία του σε θέματα έγκαιρης ειδοποίησης κινδύνου πυρκαγιών, τρόπου αντιμετώπισής τους και κατάλληλου σχεδιασμού», τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο απερχόμενος πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος. Πώς λειτουργούν; Οι σένσορες που τοποθετούνται στα δένδρα ανιχνεύουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας σαρώνοντας την ατμόσφαιρα με τη χρήση ακτινοβολίας laser και «ενημερώνουν» το κέντρο επιχειρήσεων. Από εκεί, υπάρχει η δυνατότητα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας να σταλεί ακόμη και μήνυμα στα κινητά όσων εμπλέκονται στην προστασία των δασών. Οπως αναφέρθηκε, η εμβέλεια με σύστημα σάρωσης είναι της τάξεως των 8-10 χλμ. Οι φράκτες μπορεί να λειτουργήσουν είτε αυτόνομα είτε μαζί με το σύστημα σάρωσης. Ενδείκνυνται κυρίως για περιοχές με χαμηλή βλάστηση, αλλά και για εγκαταστάσεις και οικισμούς. «Οι πυράντοχοι φράκτες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «αποτελούνται από αντιπυρικά υλικά που απορροφούν τη θερμότητα της φλόγας χάρη στην υψηλή θερμοχωρητικότητα που έχουν, ελαττώνοντας έτσι τη διαθέσιμη θερμότητα που είναι απαραίτητη για την καύση και διάδοση της φλόγας». Κάθε αντιπυρικός φράκτης έχει μήκος 2μ. και ύψος 3μ., ενώ υπάρχει δυνατότητα να ενώνονται μεταξύ τους δίνοντας έτσι οποιοδήποτε επιθυμητό μήκος. Το αυτόνομο σύστημα διάγνωσης, εκτός από την «ενημέρωση» για την έναρξη της πυρκαγιάς, παρέχει τη δυνατότητα εκτίμησης των επιπτώσεων. Παράλληλα παρέχει κατάλογο με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση. Πηγή και πλήρες άρθρο: Τα Νέα
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Ωραίες ιδέες... κατάλληλες μόνο για ωραία δελτία τύπου και ρεπορτάζ... - Πως επιτυγχάνεται η υποτιθέμενη εμβέλεια των ανιχνευτών σε ορεινό ανάγλυφο; - Ποια η επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα; Η εξάρτηση από GSM παρέχει την απαιτούμενη αξιοπιστία; - Ποιο το κόστος ανά εκτάριο; - Γιατί η μέθοδος να προτιμηθεί από άλλες μεθόδους; (εναέρια παρακολούθηση, πυροφυλάκια επανδρωμένα ή με κάμερες κλπ, οι οποίες εκτός από έγκαιρη ειδοποίηση δίνουν και άμεση εκτίμηση; ) - Οι φράκτες είναι ανέκδοτο. Απ' ότι καταλαβαίνω θα πρέπει να στηθούν κατά τον χρόνο κατάσβεσης (προφανώς δεν μπορούν να είναι μόνιμοι λόγω κόστους και λόγω αδυναμίας ικανοποίησης προδιαγραφών ΜΠΕ). Αλήθεια, όταν δεν είναι δυνατή η μεταφορά νερού, πως θα γίνει εγκαίρως η μεταφορά και συναρμολόγηση των φρακτών; Γιατί η μέθοδος είναι γρηγορότερη, φθηνότερη και πιο ευέλικτη από την διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης με μια μπουλντόζα; Όποιος έχει συμμετάσχει σε επιχείρηση κατάσβεσης έχει νιώσει τα απίστευτα ποσά θερμότητας που εκλύονται, ακόμη και από την καύση χορτολιβαδικής έκτασης. Έχει νοιώσει τον καπνό, τον φόβο, την έλλειψη ορατότητας, την ανάγκη για ένα σύστημα ειδοποίησης και ενημέρωσης ανεξάρτητο από την πυρκαγιά. Τι από αυτά θα αλλάξει με τα νέα συστήματα; Εν κατακλείδι, το πρόβλημα της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα είναι η κάκιστη διοικητική οργάνωση, η ουσιαστική ανυπαρξία σχεδίου δράσης βασισμένου σε πραγματικά Ελληνικά δεδομένα, η ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού (μάχιμου και επιτελικού) στις μεθόδους και τις στρατηγικές κατάσβεσης, η μεγάλη άγνοια των αρμοδίων στην μορφολογία του χώρου όπου θα δράσουν, η παντελής έλλειψη διοικητικής μέριμνας για αυτούς που κάνουν την κατάσβεση στο έδαφος. Κάθε νέο μέσο που προστίθεται στην φαρέτρα του συστήματος πυρόσβεσης μπορεί να είναι ωφέλιμο. Πρώτα όμως πρέπει να αρθούν οι ανωμαλίες που μαστίζουν την Ελληνική δασοπυρόσβεση. Προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε είναι δαπανηρά - αντι-αποδοτικά μέσα, όπως τα πυροσβεστικά συστήματα των αρχαιολογικών χώρων (εγώ είδα των Δελφών)... 1
giannis3 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Εαν έχεις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτεις παρακαλώ διαφώτισε και εμάς. Εαν πάλι δεν έχεις τις απαντήσεις, τότε το σχόλιο περί "ιδεών κατάλληλων για δελτία τύπου" είναι παντελώς άκυρο. Συμπληρωστε την ειδικοτητα σας στο προφιλ σας παρακαλω.
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Φίλε giannis3, τα ερωτήματα ήταν ρητορικά. Ήταν αφενός ένα έμμεσο σχόλιο σε ο,τι αφορά στην πληρότητα του δημοσιεύματος. Ήταν επίσης ένα σχόλιο για την μανία που μας διακατέχει να αναζητούμε ευφάνταστες και πρωτοποριακές λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα, όταν δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να αξιοποιήσουμε σωστά τα ήδη διαθέσιμα μέσα. Αυτά που έγραψα δεν είναι προϊόν της επιστημονικής μου κατάρτισης, αλλά απόρροια των εμπειριών που αποκόμισα από την εθελοντική συμμετοχή μου σε κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών. Η θεωρητική κριτική σου είναι καλοδεχούμενη, θα γινόσουν όμως ωφελιμότερος αν παρέθετες τις δικές σου απόψεις και εμπειρίες.
pk10gr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Εδω δεν ημαστε ικανοι να συμφωνησουμε για τη δημιουργια αντιπυρικων ζωνων ικανου πλατους.. Λυπουμαστε 100 δεντρα και στο τελος χανουμε 100.000.000 !!!
fraafr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Εάν εφαρμοζόταν οι νόμοι περί δασών κλπ. δεν θα χρειαζόταν όλες αυτές οι πατέντες γιατί τα δάση θα προστατευόταν. Αν συνεχίσουμε να είμαστε Ελλαδιστάν και ο καθένας κάνει ότι θέλει (χτίζει όπου θέλει), αυτά θα συνεχιστούν. Όσο για την πατέντα του ΕΜΠ, θα αμολήσουν τους φοιτητές του, να τοποθετήσουν τους σένσορες στα πεύκα ?? Γιατί δεν αμολάνε τα παλικάρια και τις κοπέλες να κάνουν τοπογραφικά-χαρτογραφήσεις κλπ., να κάνουν και τις πρακτικές τους ασκήσεις.
giannis3 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 28 , 2010 Αγαπητέ alexispap, επειδή δεν έχω εμπειρία και γνώση πάνω στο θέμα γι αυτο και δεν μπορώ να κρίνω. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω κάποια ιδέα ως μη εφαρμόσιμη ή ως τέλεια εαν δεν γνωρίζω τα δεδομένα. Επειδή είδα ότι σχολιάσες με μεγάλη σιγουριά, θεώρησα ότι είσαι σχετικός με το θέμα και σου ζήτησα να διαφωτίσεις και εμάς που δεν γνωρίζουμε περί των οικονομικών και περί των διαφόρων δυσκολιών -εφόσον υπάρχουν- στην υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας.
Gousgounis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29 , 2010 Σαν παρουσίαση είναι ενδιαφέρουσα. Το κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη όμως δεν έχει σχέση με το άρθρο, και δε χρειάζεται να αντιδικούμε. Σίγουρα υπάρχουν μέσα αποτελεσματικότερα και χαμηλότερου κόστους που χρησιμοποιούνται ήδη στο εξωτερικό (πχ μέσω δορυφόρου) όμως η πρωτοβουλία μετράει και η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.
DASIKOS Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29 , 2010 καλοι οι αισθητηρεσ και τα "λαμπακια" που προτεινουν οι μηχανικοι αλλα ποιοσ απο αυτουσ περπατησε σε δασοσ και οχι σε πάρκο,ποιοσ ελαβε μεροσ σε κατασβεση φωτιασ σε δασοσ ποιοσ ......... κανενασ. η λυση ειναι ο συνδιασμοσ ζωνων ,ελεγχομενων ολοτομιων και ο απομακρυσνη τησ καυσιμησ υλησ απο τα δαση.
geo6 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29 , 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29 , 2010 αφήστε τον κόσμο να τσιμπήσει καμιά επιχορήγηση για έρευνα, είναι δύσκολοι καιροί! τόσα λεφτά πετάμε αλλού,που ξέρεις κάτι καλό μπορεί να βγει στο τέλος!
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα