Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Δεν θέλω να ρίξουμε τα τμήματα που έχουν βλαφτεί για δύο λόγους:

Δεεεεν το γλυτώνεις... Είτε με καθολική καθαίρεση, είτε με μερική των λιθοσωμάτων (αν έχεις ραγισμένα), είτε με εγχυση σκυροδέματος, είτε με ριζοοπλισμούς, δεν το γλυτώνεις.

 

Σε κάποια σημεία να κάνει πίσω ο αρχιτέκτονας σου.

Γιατί φοβάμαι ότι θα χαλάσουμε την τύποις "ισορροπία" που έχει το σπίτι και θα πάμε σε συνολικές καταρρεύσεις...
Μα η ισορροπία έχει ήδη χαλάσει...
από την γύρω διαμόρφωση του εδάφους φαίνεται ολοκάθαρα ότι είναι μπαζωμένο το σημείο που έχει την καθίζηση.
Κοιτα, αυτό που δεν λες είναι το ΠΟΤΕ άρχισε να γίνεται ορατή η ρωγμή. Αν σε ένα σπίτι 55 ετών +, το φαινόμενο άρχισε πρίν 10 χρόνια και παρακάτω έχει καινούρια οικοδομή, τότε δεν θεωρώ οτι "σου φταίει" το μπάζωμα, διότι αυτό σε 3-6 χρόνια θα δείξει και άρα θα έπρεπε να έχει γίνει η ρωγμή πολύ νωρίτερα. Μήπως έγινε κάποια προσθήκη στο σπίτι;
  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

Σίγουρα θα γίνουν μικροεπεμβάσεις (θ' ανοίξουν κάποια παράθυρα κλπ) αλλά δεν θέλω να γκρεμίσουμε ολόκληρους εξωτερικούς τοίχους!! Τότε το γκρεμίζουμε όλο αν είναι και πάμε απ' την αρχή να' μαστε και σίγουροι.

 

Για το πότε έχει γίνει η ρωγμή θα σε γελάσω αλλά έχω την άποψη ότι

α) Το σπίτι έχει να κατοικηθεί τουλάχιστον 5 χρόνια

β) Η μικροεπέμβαση με λάσπη που είχε γίνει εσωτερικά (απ' ότι μου είπαν) έγινε πριν από 10 χρόνια (η ρωγμή υπήρχε άρα)

γ) Το "καθιζάνων" σημείο είναι προς το νότο (ας πούμε πλευρά ΑΒ). Έχει γίνει προσθήκη κατ' επέκταση αποθήκης στην βορειοδυτική πλευρά, εκτιμώ πριν από 25-30 χρόνια (από τον τρόπο κατασκευής)

δ) Άλλη οικοδομή δεν υπάρχει προς το νότο

ε) Υπόγεια νερά τα ξεχνάμε! Μιλάμε για ύψωμα... και προς το νότο το χάος...

Δημοσιεύτηκε

Κατωφέρεια και μπάζωμα...μάλλον μιλάμε για μετακινήσεις τύπου κατολίσθησης (ερπυστική πιθανόν) και όχι καθίζησης.

Αφού η ρωγμή επισκευάστηκε και ξαναάνοιξε...μάλλον μιλάμε για φαινόμενο εν εξελίξει.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί (πιθανότατα) με την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης μπροστά από την πλευρά ΑΒ, ο οποίος θα θεμελιώνεται σε σταθερό έδαφος. Το νέο πέδιλο, αν αποφασίσεις τελικά να το κατασκευάσεις, μπορεί να λειτουργήσει και ως αντιστήριξη.

 

Σαν πρώτη κίνηση πρέπει σίγουρα να κάνεις αποτύπωση της υφιστάμενης θεμελίωσης. Άνοιξε από ένα φρέαρ σε κάθε πλευρά, πλάτους 1.0m, μέχρι τη στάθμη θεμελίωσης. Συνιστώ να ανοίξεις και κανα-δυο επιπλέον, σε απόσταση από το κτίριο, σε μεγαλύτερο βάθος, για να δεις τι έδαφος έχεις και κάτω από τη θεμελίωση.

Έλεγχος της ευρύτερης περιοχής, όπως περιγράφει ο el_cabron είναι απαραίτητος για να δεις τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Επειδή μιλάμε μάλλον για θεμελίωση σε βάθος ενός μέτρου ή και λιγότερο, η παρακολούθηση της στάθμης του Υ.Ο., καλό είναι να γίνει αλλά μάλλον δεν θα σου δώσει τίποτα. Η ροή του νερού της βροχής στην επιφάνεια, με τη διάβρωση που προκαλεί, είναι πιο επικίνδυνη.

 

Alex, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει σταματήσει το φαινόμενο, πως είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναξεκινήσει;

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Θα επιμείνω λίγο ακόμη και θα ξαναρωτήσω: Πόσο πλατιά ήταν η ρωγμή όταν επισκευάστηκε, και πόσο μεταβλήθηκε μετά την επισκευή;

 

Απ' ο,τι είδα στην φωτογραφία η ρωγμή "κλείνει" στο έδαφος (αν και κάποιος την "μαγάρισε" μέχρι το 1,50), γεγονός που μάλλον αποκλείει φαινόμενα κατολισθητικού χαρακτήρα, αν και η ανισοσταθμία στο γείσο είναι υπέρ του cv98019...

 

Υπόγειος υδροφορέας αποκλείεται να υπάρχει. Αλλά:

- Αυτό δεν σημαίνει ότι η εδαφική υγρασία δεν μεταβάλλεται περιοδικά, συχνά με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

- Η πιθανότατη περιοδική ροή των κατεισδυόντων ομβρίων στην διεπιφάνεια βράχου - γαιών μπορεί να προκαλέσει αυτά που λέει ο cv98019.

 

Στασιμότητα της καθίζησης δεν σημαίνει και στασιμότητα της ρωγμής. Αν όμως δεν ισχύουν αυτά που φοβάται ο cv98019, μην κάνεις επεμβάσεις...

Δημοσιεύτηκε
Απ' ο,τι είδα στην φωτογραφία η ρωγμή "κλείνει" στο έδαφος (αν και κάποιος την "μαγάρισε" μέχρι το 1,50), γεγονός που μάλλον αποκλείει φαινόμενα κατολισθητικού χαρακτήρα, αν και η ανισοσταθμία στο γείσο είναι υπέρ του cv98019...

 

Το κλείσιμο της ρωγμής προς το έδαφος υποδηλώνει στροφή. Δεν αποκλείει την πιθανότητα κατολίσθησης, την ενισχύει...Απλώς μετακινείται ένα μικρό κομμάτι εδάφους και όχι όλο το βουνό (μάλλον)

 

Υπόγειος υδροφορέας αποκλείεται να υπάρχει. Αλλά:

- Αυτό δεν σημαίνει ότι η εδαφική υγρασία δεν μεταβάλλεται περιοδικά, συχνά με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

- Η πιθανότατη περιοδική ροή των κατεισδυόντων ομβρίων στην διεπιφάνεια βράχου - γαιών μπορεί να προκαλέσει αυτά που λέει ο cv98019.

 

Εγώ δεν αποκλείω την ύπαρξη Υ.Ο., απλώς αμφιβάλλω αν αυτό είναι σημαντικό. Μου φαίνονται σημαντικότερα αυτά που έγραψες παραπάνω: Μεταβολή υγρασίας, περιοδική ροή στην επιφάνεια και στη διεπιφάνεια διαφορετικών σχηματισμών. Κυρίως γι' αυτό πρότεινα και κανα-δυο φρέατα μεγαλύτερου βάθους, μακριά από το κτίριο.

 

Στασιμότητα της καθίζησης δεν σημαίνει και στασιμότητα της ρωγμής.

 

Εάν σταματήσει το αίτιο (είτε είναι καθίζηση είτε κατολίσθηση είτε κάτι άλλο), δεν θα σταματήσει και το άνοιγμα της ρωγμής; Απλά, να είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναενεργοποιηθεί...

Δημοσιεύτηκε
Εάν σταματήσει το αίτιο (είτε είναι καθίζηση είτε κατολίσθηση είτε κάτι άλλο), δεν θα σταματήσει και το άνοιγμα της ρωγμής; Απλά, να είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναενεργοποιηθεί...

 

Εννοώ ότι παραμένει το ζήτημα της μεταβολής της υγρασίας. Έχω δει εντυπωσιακά μεγέθη συρρίκνωσης - διόγκωσης του εδάφους λόγω μεταβολή της υγρασίας. Το πιο πρόσφατο, ένα φαινομενικά τελείως "αθώο" έδαφος (αργιλώδες αμμοχάλικο με γ=2,10 και φοβερό c, στιφρό, χωρίς όρια Atterberg) προκαλούσε σε παλιά (αρχαία) κατασκευή ετήσια περιοδική παραμόρφωση με μέγεθος ~10mm. Κι αυτό παρότι το έδαφος ήταν στεγασμένο σε μία ακτίνα 5m πέριξ του κτίσματος (απουσία ΥΟ, απουσία έστω και περιοδικής ροής υδάτων, ποσοστό εδαφική υγρασίας σαφέστατα κάτω του κόρου)...

Δημοσιεύτηκε

OK σύμφωνοι...

 

Πάντως στο πρόβλημά σου, το "χωρίς όρια Atterberg" δεν κολλάει με τα υπόλοιπα στοιχεία...Έγιναν οι δοκιμές;

Δημοσιεύτηκε

Πάντως το γκρέμισμα δεν είναι απαραίτητο αν βρεθεί το αίτιο των ρηγματώσεων και αρθεί. Αν γίνει αυτό αρκεί να γίνει λιθοσυρραφή για να αποκατασταθεί η συνέχεια της λιθοδομής.

 

Αν πχ η καθίζηση/στροφή προκαλείται από την ύπαρξη του ασταθούς πρανούς τότε ένας τοίχος αντιστήριξης ίσως είναι αρκετός. Το πρόβλημα δεν είναι μονοσήμαντο και προτάσεις τύπου "γκρέμισμα για να είσαι σίγουρος" δεν πρέπει να είναι η εύκολη λύση.

 

Τέλος αν καθίζηση οφειλόταν σε αυξημένες τάσεις εδάφους (κακό έδαφος, μικρή επιφάνεια θεμελίωσης κλπ), τότε αυτή θα είχε ολοκληρωθεί σε κάποια χρόνια από την κατασκευή, από τη στιγμή που δεν προστίθονταν επιπλέον φορτία. Εκτός αν κάποιο φαινόμενο επηρέαζε ξανά την ισορροπία. Οπότε μήπως καλό θα ήταν να αναζητηθεί το αίτιο κάτω από τη θεμελίωση του κτιρίου.

Δημοσιεύτηκε

@cv98019: όρια atterberg δεν είχε λόγω μεγάλου κλάσματος χονδρόκοκκων. έγινε πλήρης εδαφοτεχνική από εταιρία σε συνεργασία με ΑΠΘ... το ανέφερα για να δείξω την διαφορά από την τυπική άργιλο (υψηλό κλάσμα χονδρόκοκκων συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση διογκωσίμων).

 

Το παράδειγμα το έφερα διότι είναι το πλέον ακραίο (ως προς την κλίμακα, την ποιότητα των γαιών, την μεταβολή της υγρασίας, του τελικού αποτελέσματος) που έχω συναντήσει προσωπικά ή στην βιβλιογραφία. Για διαφόρους λόγους είναι μάλλον απίθανο ο Γιάννης να βρίσκεται αντιμέτωπος με τόσο ακραία περίπτωση. Ωστόσο είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει -έστω μακροσκοπικά- να διερευνηθούν...

 

@mkalliou: μολονότι συμφωνώ σχεδόν σε όλα, θα επιμείνω να είμαι αρνητικός στο θέμα "αποκατάστασης της συνέχειας".

Δημοσιεύτηκε

Xωρις ορια Atteberg τι σημαινει? Oτι απλα τα ορια ειναι κοντα?

 

Eδιτ: Ok καθυστερημενη ερωτηση, :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.