Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δύσκολη επέμβαση στη θεμελίωση παλιάς λιθόκτιστης κατοικίας


 

Recommended Posts

Αν και ξεφεύγουμε...

"Χωρίς όρια Atterberg" σημαίνει ότι πήραν δείγμα, έκαναν τη δοκιμή και η δοκιμή δεν έβγαλε αποτέλεσμα, έδειξε ότι πρόκειται για έδαφος πολύ χαμηλής πλαστικότητας (αμμώδες-ιλυώδες). Συνήθως κάνουμε πρώτα τη δοκιμή προσδιορισμού του ορίου υδαρότητας...αν το αποτέλεσμα είναι "non-plastic" δεν ψάχνουμε το όριο πλαστικότητας. Υπόψιν ότι η δοκιμή γίνεται αφού πρώτα αφαιρέσουμε το χονδρόκοκκο κλάσμα (από 0.425mm και πάνω).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Όντως ξεφεύγουμε αρκετά... (είμαστε ήδη έξω από το γνωστικό μου αντικείμενο και επιπλέον η εδαφοτεχνική μελέτη ήταν -όπως είπα- δουλειά άλλων συναδέλφων...). Την αναφορά την έκανα απλά για το ακραίο του πράγματος. Ωστόσο απ' όσο γνωρίζω έγινε έτσι όπως τα λες...

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη, ρίξε και μία ματιά στα παρακείμενα κτίσματα να δεις κατά πόσο το φαινόμενο παρουσιάζεται και εκεί (ξέχασα να το αναφέρω χθες και τώρα το θυμήθηκα).

Link to comment
Share on other sites

Κατωφέρεια και μπάζωμα...μάλλον μιλάμε για μετακινήσεις τύπου κατολίσθησης (ερπυστική πιθανόν) και όχι καθίζησης.

Αφού η ρωγμή επισκευάστηκε και ξαναάνοιξε...μάλλον μιλάμε για φαινόμενο εν εξελίξει.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί (πιθανότατα) με την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης μπροστά από την πλευρά ΑΒ, ο οποίος θα θεμελιώνεται σε σταθερό έδαφος. Το νέο πέδιλο, αν αποφασίσεις τελικά να το κατασκευάσεις, μπορεί να λειτουργήσει και ως αντιστήριξη.

 

Σαν πρώτη κίνηση πρέπει σίγουρα να κάνεις αποτύπωση της υφιστάμενης θεμελίωσης. Άνοιξε από ένα φρέαρ σε κάθε πλευρά, πλάτους 1.0m, μέχρι τη στάθμη θεμελίωσης. Συνιστώ να ανοίξεις και κανα-δυο επιπλέον, σε απόσταση από το κτίριο, σε μεγαλύτερο βάθος, για να δεις τι έδαφος έχεις και κάτω από τη θεμελίωση.

Έλεγχος της ευρύτερης περιοχής, όπως περιγράφει ο el_cabron είναι απαραίτητος για να δεις τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Επειδή μιλάμε μάλλον για θεμελίωση σε βάθος ενός μέτρου ή και λιγότερο, η παρακολούθηση της στάθμης του Υ.Ο., καλό είναι να γίνει αλλά μάλλον δεν θα σου δώσει τίποτα. Η ροή του νερού της βροχής στην επιφάνεια, με τη διάβρωση που προκαλεί, είναι πιο επικίνδυνη.

 

Alex, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει σταματήσει το φαινόμενο, πως είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναξεκινήσει;

 

Νομίζω ότι κρατάω αυτήν την δημοσίευση...

Μου μοιάζει και μένα για "κατολίσθηση" αλλά δεν νομίζω να οφείλεται σε ρευστοποίηση του εδάφους αλλά σε κακή μεταβίβαση των φορτίων στο έδαφος. Ο τοίχος αντιστήριξης κατάντι του γηπέδου είναι μια ιδέα που δεν είχα σκεφτεί!! Μου φαίνεται ότι θα περιορίσει αρκετά το πρόβλημα και σε συνδυασμό με ενίσχυση της θεμελίωσης έχουμε την λύση!!

Όλα αυτά βέβαια διαισθητικά. Διότι είχα απλά μια εικόνα του κτίσματος και του γηπέδου... Το ΣΚ θα πάω πάνω με εργάτες και φτυάρια...

 

Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι όλους σας για το ενδιαφέρον...Με βοηθήσατε αφάνταστα!!

Link to comment
Share on other sites

Ρευστοποίηση δεν παίζει σίγουρα...

 

Τελικά τι συμπέρασμα έβγαλες;

 

Alexιspap, γιατί είσαι αρνητικός στην αποκατάσταση της συνέχειας στη θεμελίωση, ακόμη κι αν το φαινόμενο έχει σταματήσει;;;

Link to comment
Share on other sites

Alexιspap, γιατί είσαι αρνητικός στην αποκατάσταση της συνέχειας στη θεμελίωση, ακόμη κι αν το φαινόμενο έχει σταματήσει;;;

 

Την ίδια απορία έχω και γω, αλλά για την ανωδομή...

Link to comment
Share on other sites

Αν πράγματι έχει σταματήσει, δεν είμαι αρνητικός... Αλλά, η εμπειρία δεν δίνει πολλές πιθανότητες σε αυτό το σενάριο. Για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν, το πιθανότερο είναι ότι η ρωγμή θα παραμείνει "ενεργή". Ακόμη και εάν γενικά δεν εξελίσσεται η καθίζηση, σε ετήσια βάση το εύρος της ρωγμής θα αυξομειώνεται σημαντικά. Επομένως υπάρχουν τα εξής πιθανά σενάρια:

 

- Η καθίζηση έχει σταματήσει μετά βεβαιότητος. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει νόημα να γίνει υποθεμελίωση. Αλλά εάν γίνει υποθεμελίωση θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να επέλθει ισορροπία και η ρωγμή θα μεγαλώσει λίγο ακόμη, ή, μπορεί να δημιουργηθεί και καμία ρωγμή ακόμη.

 

- Δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι καθίζηση, ούτε ότι έχει σταματήσει, μπορεί να είναι και ερπυστικού τύπου ολίσθηση μικρού τμήματος του εδάφους, περιοδικά ενεργοποιούμενη... Η υποθεμελίωση δεν βοηθάει όταν φεύγει το έδαφος... Οι λύσεις πολλές: στραγγιστική τάφρος ανάντι, ανάλημμα πακτωμένο στον βράχο κατάντι, πάσσαλοι, αγκυρώσεις προεντεταμένες κλπ... Από όλα αυτά μόνο η στραγγιστική τάφρος νομίζω είναι εφικτό να γίνει στην προκειμένη περίπτωση. Αν το φαινόμενο δεν αντιμετωπιστεί, δεν έχει νόημα η επέμβαση στην κατοικία (ούτε η υποθεμελίωση), αν αντιμετωπιστεί επιτυχώς δεν έχει νόημα η υποθεμελίωση.

 

- Έστω ότι το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται πλήρως, ή ότι ο ετήσιος κύκλος μεταβολής του εδάφους είναι σημαντικός (ακόμη και εάν δεν υπάρχει ετήσια παραμένουσα παραμόρφωση, δηλαδή μακροχρόνια η ρωγμή φαίνεται σταθερή). Η ρωγμή που υπάρχει λειτουργεί σαν "αρμός διαστολής" παραλαμβάνοντας τις μικρομετακινήσεις χωρίς ανάπτυξη εντάσεων. Αν σφραγιστεί (με ένεμα) και γεφυρωθεί με διάζωμα στέψης θα αναπτυχθούν εντάσεις λόγω καταναγκασμού. Η ρωγμή θα ξανά-ανοίξει -ή κάποια νέα ρωγμή θα εμφανιστεί-. Επομένως η αποκατάσταση της συνέχειας δεν θα κρατήσει για πολύ.

 

- Έστω ότι το φαινόμενο αντιμετωπίζεται, αλλά λόγω συντηρητικότητας δεν γίνεται επέμβαση. Τι χάνουμε; Με την διατήρηση της ρωγμής διατηρούμε την ασυνέχεια. Η ρωγμή είναι περίπου κατακόρυφη και σε θέση που δεν βλάπτει την φέρουσα ικανότητα των τοίχων. Η συνολική αντοχή του τοίχου σε εντός επιπέδου δράσεις δεν μειώνεται: Η διατμητική αντοχή ενός τοίχου 6m είναι ίση με το άθροισμα των αντοχών δύο τοίχων 3m. Ομοίως και η αντοχή σε εκτός επιπέδου δράσεις. Η -χαλαρή- σύνδεση των δύο μισών τοίχων μέσω της στέγης είναι επαρκής για να εξασφαλίσει ενιαία απόκριση των τοίχων όταν -φευ- αυτό απαιτηθεί.

 

Επιπλέον, οι τοιχοποιίες αυτού του τύπου δεν έχουν αξιόλογη αντοχή σε εφελκυσμό. Πρακτικά μπορείς να τις ξηλώσεις βγάζοντας πέτρα - πέτρα με τα χέρια! ft=0. Επομένως για πια συνέχεια μιλάμε; Συνέχεια σημαίνει συνεχής μεταβίβαση τάσεων και παραμορφώσεων. Στην λιθοδομή αυτή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο... Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοίξει ρωγμή οπουδήποτε, ακόμη και για το μικρότερο εφελκυστικό φορτίο. Δεν έχει λοιπόν έννοια η αποκατάσταση της όποιας συνέχειας... Εν τέλει είναι βέβαιο ότι σε όλο το σπίτι υπάρχουν τριχοειδείς ρωγμές λόγω διαφόρων δράσεων που ασκήθηκαν ή που ασκούνται (πχ θερμοκρασιακές συστολοδιαστολές), οι οποίες συγκρατούνται μέσω της τριβής και της εμπλοκής των λίθων. Δεν είναι κακό, έτσι συμπεριφέρονται όλες οι λιθοδομές με ασθενές κονίαμα (και οι ξηρολιθοδομές).

Link to comment
Share on other sites

Πρόταση μου. Εσωτερικό και εξωτερικο εκτοξευόμενο σκυρόδεμα με απλό πλέγμα και ύστερα τσιμεντενέσεις και αυτή η πρόταση ύστερα από τη παρατήρηση ότι οι λίθοι μπρούν να βγουν με το χέρι.

Link to comment
Share on other sites

Όχι παιδιά!! Οι λίθοι ΔΕΝ μπορούν να βγούν με το χέρι!

Με κασμά ίσως!

Δυστυχώς δεν έχω ξαναπάει πάνω αλλά νομίζω ότι (μετά και τα φρεάτια που σκοπεύω να διανοίξω δίπλα στην θεμελίωση) θα καταλήξω τελικά στην υποθεμελίωση + τοίχο αντιστήριξης κατάντι του οικοπέδου - μπαζωμένου τμήματος...

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη, δεν πειράζει αν το κονίαμα δεν έχει υψηλή πρόσφυση με τους λίθους. Και μανδύας δεν χρειάζεται....

 

Υποθεμελίωση γιατί θα κάνεις; Παρατηρείς συνεχιζόμενη καθίζηση;

 

Τον αναλημματικό τοίχο που θα τον θεμελιώσεις; Για ποια φορτία θα τον σχεδιάσεις;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.