Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά η γνώμη μου για αυτή την ρωγμή, είναι ότι ολισθαίνει η κατασκευή της φωτογραφίας

προς τα δεξιά.

Αυτό μόνο η μετακίνηση ( ολίσθηση ) του εδάφους μπορεί να την προκαλέσει.

 

Αν παρατηρήσετε στην φωτογραφία, η ρωγμή στο πάνω σημείο του λιθόχτιστου είναι μεγαλύτερη από ότι στο κάτω σημείο.

 

Αλλά υπάρχει και ρωγμή και στο κάτω σημείο.

 

Αυτό για μένα σημαίνει ότι...

Το έδαφος κάτω από την θεμελίωση, είναι χαλαρό, και πατάει σε ολισθηρό ( υπό κλίση και γερό ) άλλο υπόστρωμα πιο κάτω.

 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να ολισθαίνει το χαλαρό έδαφος σιγά σιγά, από τα δεξιά της φωτογραφίας.

 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται δεξιόστροφες ροπές, λόγο στατικών φορτίον, και η λιθοδομή να δέχεται περισσότερες δυνάμεις εφελκυσμού στο άνω μέρος.

 

 

Για αυτό και η ρωγμή είναι μεγαλύτερη επάνω.

 

Το κάτω σημείο της ρωγμής αποκολλήθηκε λόγο μετακίνησης ( ερπυσμού ) του εδάφους προς τα δεξιά.

 

Προτείνω την κατασκευή σταθερών εγκλωβισμού ( τοίχο αντιστήριξης ) από δεξιά της φωτογραφίας, βελτίωση συμπύκνωσης του εδάφους από δεξιά, και πασσάλους αιχμής, στους οποίους επάνω θα κατασκευάσουμε το νέο θεμέλιο του δεξιού τοίχου.

 

 

Το τοιχίο αντιστήριξης πρέπει να φέρει βλύτρα στο κάτω μέρος του, χωμένα με ρητίνη μέσα σε σταθερό βράχο.

 

Αν είχαμε τώρα τον υδραυλικό ελκυστήρα, http://www.postimage.org/image.php?v=aVMXVYJ

Θα κάναμε οπές στο χαλαρό έδαφος, θα τους τοποθετούσατε μέσα, θα κάναμε προένταση μεταξύ εδάφους και πρανών οπής, θα υφίσταντο συμπύκνωση του εδάφους, θα ρίχναμε και σκυρόδεμα στις οπές, και θα λύναμε το πρόβλημα.

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

Γιάννη έχεις εφαρμογή του ελκυστήρα για κάθε πρόβλημα...:P:p

 

Πάντως, αν πάει κάποιος να βάλει πασσάλους (συνήθες σε προβλήματα κατολισθήσεων), τους σχεδιάζει όχι μόνο για να πάρουν το φορτίο του κτιρίου, αλλά και για να σταματήσουν την ολίσθηση (διάτμηση πασσάλων)...

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ ότι οι πάσσαλοι κάνουν καλή δουλειά.

Το ερώτημα πάντα είναι πιο σύστημα κάνει την καλύτερη δουλειά, με τα λιγότερα χρήματα.

 

Και αυτό είναι ο ελκυστήρας.

  • 11 months later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους!

 

Σε κατοικία του '74 (ισόγειο και 1ος όροφος) πραγματοποιήθηκε καθίζηση στην μία πλευρά λόγω ύπαρξης παλιού βόθρου. Το έδαφος "έκατσε". Ως εκ τούτου κατά μήκος των περιμετρικών τοίχων του ισογείου και εκτενέστερα στην πλευρά του βόθρου εμφανίστηκαν οριζόντιες ρωγμές στην ένωση της τοιχοποιίας με τα δοκάρια και στα σενάζια.

Το θέμα μου δεν είναι τόσο η επισκευή των ρωγμών αλλά η ενίσχυση της θεμελίωσης.

Πώς θα επέμβουμε και θα ενισχύσουμε? Ώστε να αποφευχθούν και μελλοντικές καθιζήσεις.

Ο παλιος βόθρος έκλεισε. Το χώμα όμως δεν συμπυκνώθηκε. Επίσης δεν υπάρχει υπόγειο στην οικοδομή και δεν είναι μεσοτοιχία με κανένα από τα όμορα.

Κάθε πρόταση ή αναφορά εμπερίας δεκτή.

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Δημοσιεύτηκε

Σίγουρα θα πρέπει να γίνει μία γεωτεχνική μελέτη για να βρεθούν τα χαρακτηριστικά του εδάφους αλλά και ίσως οι αιτίες που προκάλεσαν την καθίζηση. Βάσει μελέτης θα υποδειχθούν ίσως και επεμβάσεις στο έδαφος (ανάλογα τη τοπογραφία και τα μηχανικά του χαρακτηριστικά.) Για τη θεμελίωση μπορεί να γίνει εκσκαφή και διαπλάτυνση πεδίλου αν υπάρχει ώστε να μειωθούν οι τάσεις στη στάθμη έδρασης του κτιρίου. Αν μας δώσεις περισσότερα στοιχεία ίσως και σε βοηθήσουμε περισσότερο. Σχέδιο και φωτογραφίες.

Δημοσιεύτηκε

sonja_k, την δεκαετία ΄75-90 όταν άρχισε η ανοικοδόμηση σε Χαλάνδρι και Β.Προάστια, πάντοτε στη άκριανή γωνία του οικοπέδου (και πρώην περιβολιού μέχρι να μπουν στο σχέδιο), υπήρχε πηγάδι και μάλιστα στην πλευρά του δρόμου. Αυτήν την εμπειρία έχω από πηγάδια, και ευτυχώς με ειδοποιούσε τότε πάντοτε ο τσαπαδόρος να πάρω μέτρα και ποτέ μπάζωμα πηγαδιού, γιατί σ'αυτή την θέση έπεφτε πέδιλο γωνιακού τοιχείου. Αλλά από το '74 κατασκευή, και έκατσε τώρα; Και μετά από δύο μεγάλους σεισμούς; Συνήθως το έδαφος από μπάζωμα κάθεται μετά απο 2έως 5 χρόνια, εκτός από την επόμενη περίπτωση που αργεί να εκδηλωθεί. Υπόγειο υπάρχει; Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει, διαβάζοντας την εικόνα απο τα γραφόμενά σου, δηλ. την εικόνα που έδωσες. Ανησυχικες είναι κατ΄αρχάς οι ρωγμές υπό γωνία 45ο στα ψαθυρά στοιχεία (όπως τοιχοποία, άοπλα διακοσμητικά από άοπλο σκυρόδεμα, τυπικές εικόνες για διαφορικές καθιζήσεις). Εάν δεν έχει υπόγειο, μήπως έκατσε (συνίζηση) η πλάκα του gross-beton του ισογείου, από κάποια διαρροή ύδρευσης ή αποχέτευσης (μετά 37 χρόνια είναι πιθανό αφού σίγουρα έχουν σκουριάσει οι σωλήνες ύδρευσης και οι πηλοσωληνες αποχέτευσης θα έχουν διαρροές). Πάντως τοιχεία-κολώνες και προπαντώς οι ενώσεις με τις δοκούς δεν παρουσιάζουν τίποτα έτσι;

Δημοσιεύτηκε

man,το 2-5 χρονια δεν ειναι καθολου υποχρεωτικο.Παντως οπως και να εχει χωρις την γεωτεχνική μελέτη μονο υποθεσεις για το παρελθόν και κυριως για το μελλον ,μπορουν να γινουν.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε και συνάδελφε σιδερά έιπα: <Συνήθως το έδαφος από μπάζωμα κάθεται μετά απο 2έως 5 χρόνια, εκτός από την επόμενη περίπτωση που αργεί να εκδηλωθεί (και ακολουθεί μετά αυτή η περίπτωση)>. Τώρα για την γεωτεχνική, ναι έχεις δίκιο, αλλά να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Γιατί, άν φταίει το πηγάδι τι γεωτεχνική να γίνει. Να δώσει την ολοκληρωμένη εικόνα και να δώσουν και άλλοι συνάδελφοι την γνώμη τους για αίτια-αποτελεσματα βάθους χρόνου και ειδικοί να μας πουν βάσει αυτών τι επεμβάσεις χρειάζονται.

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί να κατέβηκε ο υδροφόρος ή να ανέβηκε,να υπάρχει υπόγειο ποτάμι ή να χτίσανε δίπλα ένα θηρίο οικοδόμημα. Περιμένουμε λεπτομέρειες και φωτογραφίες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.