karpaths Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2010 Τα κλιματολογικά δεδομένα μπορείς να τα πάρεις από την ΕΜΥ ή από τους μετεωρολογικούς σταθμούς των πανεπιστημίων. Τώρα για να τα βάλεις στο energy+ αφού έχεις μετατρέψει τα αρχεία των κλιματικών δεδομένων αν θυμάμαι καλά σε ωριαία ανοίγεις το αρχείο του energy+ με ένα excel και αντικαταστείς κάθε στήλη με τα δικά σου δεδομένα. Αν τώρα ξέρεις και προγραμματισμό τότε φτίαχνεις ένα αρχειάκι σε visual basic και τα περναει μόνο του. Βέβαια δε νομίζω ότι σε συμφέρει κάτι τέτοιο γιατί είναι πολύ χρονοβόρο... Αλλά έχει και το energy+ weather file converter το οποίο είναι αρκετά χρήσιμο για τέτοιες μετατροπές από .epw σε csv. δηλαδή να περνάς το άρχειο από energy+ σε excel. Υπάρχει επίσης ένα πολύ καλό προγραμματάκι το οποιό δυστυχώς δεν είναι freeware αλλά νομίζω ότι και αύτο είναι free για ένα χρονικό διάστημα το ecotect το οποίο έχει πολύ καλό weather file converter. Αν στο υπο μελέτη κτίριο έχω γραφεία στο ισόγειο και κατοικίες στους πάνω ορόφους θα πρέπει να θεωρίσω δύο θερμαινόμενες ζώνες. Σωστά μέχρι εδώ έτσι δεν είναι;Το πρόβλημα που έχω πως θα ορίσω την εσωτερική διαχωριστική επιφάνεια από τη μια θερμική ζώνη στην άλλη. Στο προγραμμα μπορώ να ορίσω από ότι έχω καταλάβει μόνο διαχωριστικές προς μη θερμαινόμενους χώρους. Μήπως επειδή οι συνθήκες είναι παρόμοιες μεταξύ των θερμικών ζωνών θα πρέπει να αγνοήσουμε την μεταφορά θερμότητας από την μια ζώνη στην άλλη; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας. Κανονικά θα πρέπει να ορίσεις τουλάχιστον κάθε όροφο θερμική ζώνη, αν και ακόμα πιο σωστό θα είναι να ορίζεις θερμικές ζώνες ανάλογα με τη χρήση, δηλαδή αν σε ένα δωμάτιο έχεις γραφείο όπως καταλαβαίνεις θα έχει διαφορετική θερμική συμπεριφορά από την κουζίνα ας πόυμε. Στο εν λόγω πρόγραμμα δυστυχώς δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι αν είναι πολυόροφο να πάρεις κάθε όροφο διαφορετική θερμική ζώνη, αλλά μπορείς να παίξεις με τους συντελεστές θερμοπερατότητας (U) των δομικών υλικών, που χωρίζουν τη μια ζώνη με την άλλη, δηλαδή παίρνεις κάθε δωμάτιο (ή δωμάτια με την ίδια χρήση π.χ. υπονοδωμάτια) ξεχωριστή θερμική ζώνη και στις επιφάνειες που τις ενώνουν βάζεις (από τις ΤΟΤΕΕ) κάποιο U που αντιστοιχεί σε εσωτερική τοιχοποιία. Βέβαια δεν είναι και σωστό αυτό γιατί όπως είπες κι εσύ δεν μπορείς να αγνοήσεις τη μεταφορά θερμότητας από τη μια ζώνη στην άλλη, και δεν έχω καταλάβει ακόμη αν το πρόγραμμα λειτουργεί σωστά κάτω από αυτές τις συνθήκες δηλαδή αν το πρόγραμμα παίρνει κάθε θερμική ζώνη σαν αδιαβατική, ή αν οι θερμικές ζώνες ανταλλάσουν θερμότητα μεταξύ τους. Αν πάντως κάθε ζώνη δεν είναι αδιαβατική άλλα επιτρέπει την μεταφορά ενέργειας τότε νομίζω ότι είναι σωστό το παραπάνω. Αν τώρα κάθε ζώνη είναι αδιαβατική τότε πρέπει απαραιτήτως να πάρεις όλο σου το κτήριο σαν μια ζώνη που στην ουσία δεν υπολογίζεις τίποτα, γιατί ως καταλαβαίνεις άλλη θερμική συμπεριφορά έχει το μηχανοστάσιο και άλλη το ρετιρέ.
SeNNinhA Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21 , 2010 Οι οδηγίες λένε να θεωρούμε όλο το κτίριο ως μια ζώνη (πολύ χοντρική προσέγγιση την βρίσκω) αλλά αφού ακόμη και οι επιφάνειες σε επαφή με άλλα κτίρια θεωρούνται αδιαβατικές, τι να υπολογίσεις σε επιφάνειες ανάμεσα σε θερμαινόμενες ζώνες του ίδιου κτιρίου? karpaths: Δεν απαγορεύεται να χρησιμοποιήσεις το energy+(ή άλλο) για ενεργειακή μελέτη ΟΑ. Απλά θα παιδευτείς στην πολεοδομία να τους δώσεις να καταλάβουν ότι η νομοθεσία το επιτρέπει.
imarkou Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22 , 2010 Νομίζω οτι είναι στην διακριτική ευχέρια του μηχανικού αν θα θεωρίσει διαφορετική ζώνη τα γραφεία. Θεωρώ οτι είναι σωστό να ορίσεις διαφορετικές ζώνες αφού θέλουμε διαφορετικές εσωτερικές συνθήκες στα γραφεία. Έχει βέβαια περισσότερη δουλειά (Εισαγωγή Δεδομένων).
SeNNinhA Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22 , 2010 Σε ενα κτίριο με διαφορετικές χρήσεις (πχ, κατοικίες & γραφεία-καταστήματα) βγαίνουν 2 διαφορετικά ενεργειακά πιστοποιητικά. Ένα για κάθε χρήση και ας αφορούν το ίδιο κτίριο. Έτσι η τελική ενεργειακή επιθεώρηση με την ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνει με δύο ξεχωριστές θερμικές ζώνες ούτως ή άλλως. Οπότε επιβάλεται να έχει γίνει και η μελέτη σαν ξεχωριστές ζώνες.
imarkou Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23 , 2010 Σύμφωνα με την §4.4.2 ΤΟΤΕΕ 2010α υπολογίζουμε τον βαθμό απόδοσης τον τερματικών μονάδων. Κάθε τερματική μονάδα ανάλογα με το ύψος που βρίσκεται ή αν είναι σε εσωτερικό ή εξωτερικό τοίχο έχει διαφορετικό βαθμό απόδοσης. Η συνολική απόδοση λαμβάνεται ως μια μέση σταθμισμένη τιμή αναφέρεται παρακάτω ανάλογα με την απόδοσης κάθε μονάδας και του ποσοστου συμμετοχής της στο σύνολο του καλυπτόμενου φορτίου. Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος πώς υπολογίζεται σταθμισμένη τιμή; Οι υπολογισμοί αυτοί πρέπει να δίδονται σε τεχνικές εκθέσεις ή απλώς θα βάζουμε το νουμερο;Είναι σωστος ο τύπος Σταθμισμένη Τιμή=Βαθμό ΑπόδοσηςΤ1 x ποσοστου ΣυμμετοχήςΤ1 + Βαθμό απόδοσηςΤ2 x Ποσοστου συμμετοχήςΤ2 +..........+ βαθμό απόδοσηςΤn x ποσοστου συμμετοχήςΤn ;
nevrikos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 , 2010 Ενδεικτικά βάλε. Ένα για κάθε χρόνο και θα είσαι καλυμμένος. Είτε τιμολόγιο είτε στελεχος άδειας με το όνομά σου στις μελέτες το ίδιο είναι (δεν είναι απαραίτητα και τα δύο. Το ρώτησα). Δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά απλά το ότι εργαζόσουν σαν μηχανικός όντως. Καλησπερα για Ε.Ε. είναι ξεκάθαρο, για μισθωτους μηχανικούς όπως εγώ σε βαρια βιομηχανια, που τωρα θέλω παράλληλα να ανοιξω χαρτια μου για ενεργειακες επιθεωρήσεις τι χρειάζεται ξερει κάποιος? Να προσθέσω ότι έχω ΜΕΚ Β τάξης στα Η/ Μηχανολογικά και στα Ενεργειακά αυτο κανονικά δεν θα ηταν αρκετο?
GeorgeS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 , 2010 Υπάρχει το plugin "Open Studio" για το Google SketchUp με το οποίο στο γραφικό περιβάλλον του Google SketchUp δημιουργείς το κτίριό σου με τα ανοίγματα, τα δομικά του στοιχεία και τις ζώνες σου και ορίζεις κλικάροντας σε κάθε επιφάνεια τα χαρακτηριστικά της. Μετά κάνεις export το κτίριο στο energy+ και απο εκεί δουλεύεις πια τα υπόλοιπα. Είναι αρκετά εύχρηστο και μειώνει αρκετά τον χρόνο στησίματος του κτιρίου σου και των χαρακτηριστικών του. sEnnINHA, αυτό το plug in το είχα κατεβάσει από τη πρώτη σχεδόν μέρα που εμφανίστηκε αλλά δεν κατάφερα ποτέ να το κάνω να δουλέψει. Εκτοτε δεν παρακολούθησα την εξέλιξή του. Περισσότερο το είχα κατεβάσει επειδή συνεργαζόταν με το sketchup, το οποίο είναι μακράν ότι εξυπνότερο και καλύτερο έχει υπάρξει για 3D modeling. Το έχεις δουλέψει ? αξίζει τον κόπο ?
zio7 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2010 Σε υπάρχον κατάστημα μου ζήτησαν να βγάλω άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πλυντηρίου – λιπαντηριου αυτοκινήτων. Αρχικά θα πρέπει στην πολεοδομία να κάνω αλλαγή χρήσης. Θα μου ζητήσουν και ενεργειακή μελέτη? Το κτίριο είναι παραπάνω από 50τ.μ. Συμφώνα με τον νόμο για τα πλυντήρια δεν απαιτείται θέρμανση, τώρα όμως με το ΚΕΝΑΚ, αν θέλει ενεργειακή μελέτη τελικά, θα πρέπει να υπολογίσω θερμικές απώλειες και ψυκτικά φορτία? Και μια τελευταία ερώτηση, ο νομός για τα πλυντήρια αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να γειτνιάζει με αποθήκες εύφλεκτων ή εκρηκτικών υλών, στην περίπτωση μου γειτνιάζει με πρατήριο υγρών καυσίμων θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα? Ευχαριστώ εκ των πρότερων.
tyflos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2010 Μία ερώτηση και από εμένα αγαπητοί συνάδελφοι. Σε αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε βιοτεχνία και προσθήκη κατ επέκταση όπου το κτίριο θα είναι ενιαίο και θα περιλαμβάνει ένα χώρο γραφείων (<50 τ.μ. αν έχει σημασία!!) θα απαιτηθεί μελέτη ενεργειακής απόδοση; Τελικά οι βιοτεχνίες , εργοστάσια εργαστήρια θέλουν μελέτη ,γιατί περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις (για το πιστοποιητικό). Και αν τελικά δεν απαιτείται μελέτη , τι καταθέτουμε ; την παλιά μελέτη θερμομόνωσης (για το γραφείο) ; Ο συνάδελφος μηχανικός που ρώτησε τηλεφωνικά στο ΤΕΕ δεν πήρε σαφή απάντηση για το αν απαιτείται και μας είπε να απευθυνθούμε στην τοπική πολεοδομία ή οποία επίσης δεν γνωρίζει. Ευχαριστώ για την προσοχή σας !!!!
dvd Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 , 2010 Έχω ακούσει πως για να γίνει κάποιος μηχανικός ενεργειακός επιθεωρητής πρέπει να έχει εμπειρία 10 ετών. Δηλαδή μηχανικοί πριν το 2001 αποκλείονται!!! Ισχύει αυτό; Αν ναι οι νέοι μηχανικοί μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικά ενεργειακής κλάσης τα οποία θα ελέγχονται από τους επιθεωρητές.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα