Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έναρξη Ισχύος Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης


gior35

Recommended Posts

Πολυ το ζαλισαμε το θεμα με τον ΚΕΝΑΚ. Ολη η διαδικασια ειναι πολυ ανωριμη και θελει αναβολη για ενα χρονο τουλαχιστον.

 

Όχι και αναβολή:!: Εχουμε πληρώσει ήδη αρκετά ΔΙΣ σε πρόστιμα αν δε κάνω λάθος για καθυστερήσεις. Γι αυτό το βγάλαν όπως να 'ναι στα γρήγορα αρκεί να φανεί ότι ξεκίνησε κάτι. Αλήθεια, όταν είχαν πει Σεπτέμβριο οι επιθεωρήσεις και Οκτώβριο-Νοέμβριο οι ατήσεις για αυτούς που ήταν να υπαχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης? Τι έγινε τελικά ίσχυσε-ισχύει κάτι τέτοιο? Τον ενεργειακό που θα τον έβρισκαν τον Σεπτέμβριο??? :confused:

Είχαν σκάσει μύτη και οι διαφημίσεις τραπεζών για δάνεια και λοιπά. Πού είναι όλα αυτά ή μήπως εγώ δεν αντιλήφθηκα??? Πώς μας κοροιδεύουν έτσι. Καλά να πάθουμε όμως μας αξίζει!!!

http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/65470/dimosia-ktiria-thorakizodai-energeiaka/

(Σε ερωτήσεις που δέχτηκε μετά την ομιλία του, ο κ. Μανιάτης (Υφυπ. ΠΕΚΑ) παραδέχτηκε πως η πράσινη ενέργεια δεν είναι φθηνή, καθώς στη χώρα μας η τιμή αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη).

Τυχαίο! Αφού είμαστε οι πιο διεφθαρμένοι άρα έχουμε και τους πιο διεφθαρμένους πολιτικούς, ή μάλλον πιο πολύ ανίκανοι και άχρηστοι είναι οι πολιτικοί μας παρά διεφθαρμένοι. Ας δούμε τι λέει και ένας καθηγητής πόσο φθηνή είναι η ενέργεια από φυσικό αέριο που έχει μπόλικα αποθέματα στην Κρήτη και μεις αγοράζουμε τα πανάκριβα φωτοβολταϊκά

Link to comment
Share on other sites

Το φυσικό αέριο δεν ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατά δεύτερον ποτέ κανείς δεν άφησε την χώρα μας να κινηθεί αυτόνομα αναφορικά με την εκμετάλλευση αυτών των πηγών ενέργειας. Βέβαια το δεύτερο θα μπορούσε να μεταβληθεί άρδην με την παρουσία κατάλληλου ηγέτη αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Εγώ αναρωτιέμαι για κάτι πολύ πιο απλό: γιατί εισάγουμε φωτοβολταϊκά από τρίτες χώρες και δεν κατασκευάζουμε εμείς στη χώρα μας; Ειλικρινά τί μας λείπει; Το επιστημονικό προσωπικό ή η όρεξη για δουλειά; Γιατί δεν χρηματοδότησε η ΔΕΗ την πιλοτική εφαρμογή του hydrosol που παράγει υδρογόνο μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά αναγκάστηκε ο ερευνητής να καταφύγει στην Αλσατία για να δημιουργηθεί πρότυπη μονάδα παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το υδρογόνο;

 

Όσο για τα πρόστιμα λόγω του ΚΕΝΑΚ εγώ θα πω ότι αυτή τη στιγμή γλιτώνουμε μερικά εκατομμύρια από αυτά και χάνουμε μερικά δισεκατομμύρια από την έλλειψη υποδομών για την ορθή εφαρμογή του νόμου. Συνάδελφε ανέφερες το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον" το οποίο ενώ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ δεν τρέχει λόγω απουσίας ενεργειακών επιθεωρητών. Οικοδομικές άδειες δεν εκδίδονται λόγω απουσίας πιστοποιημένων προγραμμάτων. Σιγά σιγά ούτε αγοραπωλησίες ή ενοικιάσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μιας και είπαν ότι θα είναι υποχρεωτική η γνωμοδότηση του ενεργειακού επιθεωρητή για την σύνταξη των συμβολαίων. Μερικές χιλιάδες επαγγελματίες αναμένουν να έρθει η επόμενη άνοιξη μήπως και απασχοληθούν στην οικοδομή αλλά δεν θα έχουν εκδοθεί μέχρι τότε οι απαιτούμενες άδειες για να προχωρήσουν οι κατασκευές. Οπότε τί να το κάνω που γλιτώσαμε τα πρόστιμα;

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά κάτι καλοκαίρια κατεβαίνω στην Κυπαρισσία (νομός Μεσσηνίας, παραθαλάσσια), ζέστη, κάργα υγρασία να κολλάς ώρες-ώρες κι όμως την βγάζω με ανεμιστήρα στο πατρικό της μάνας μου. Παραθεριστική κατοικία είναι. Αυτό που θέλω να πω είναι το ότι δεν δέχομαι το υποχρεωτικό της όλης ιστορίας. Δηλαδή αν το μεταβιβάσω σε κάποιον θέλει ντε και καλά πιστοποιητικό και έτσι όπως το πάνε θα την κάνουν σε λίγο καιρό και υποχρεωτική την "ενεργειακή αναβάθμιση". Δεν το δέχομαι τέτοιο νταβατζιλίκι, μπορώ να την παλεύω και με ανεμιστήρα SheNNinha και άμα λάχει και χωρίς.

Πολεοδόμος δεν είμαι αλλά βλέπω. Εδώ σχεδιάζουν νέους οικισμούς ή δίνουν έγκριση επέκτασης για πόλεις και δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε καν την διάταξη των κτιρίων και των οικοπέδων σε σχέση με την περιοχή, τον προσανατολισμό, την ύπαρξη δέντρων και βάλε. Στο ολυμπιακό χωριό, όσοι έχετε δει, μόνο γκαζόν και κάτι θαμνάκια έχει. Α ναι παρεμπιπτόντως και κάτι άχαρα συγκροτήματα κατοικιών χωρίς ρε αδελφέ ούτε ένα σημείο αναφοράς, πως να το πω χαρακτηριστικό της γειτονιάς που μένεις. Αν πας λιγουλάκι φτιαγμένος ή αφηρημένος μπορεί και να προσπαθείς να ανοίξεις την πόρτα της ολόιδιας πολυκατοικίας πέντε τετράγωνα πιο πέρα και να λες "γαμώ την κλειδαριά μου" (έχει βέβαια και τα καλά του γιατί μπορεί και να αναπτύξεις έτσι κοινωνικές σχέσεις).

Έχεις ακόμα το συνεχές σύστημα δόμησης, τετράγωνα με δρόμους 6m (που δηλαδή τι σόι χωροθέτηση κτιρίου και ενσωματωμένα παθητικά ηλιακά συστήματα να κάνεις και να πρέπει κιόλας να αιτιολογήσεις με τεχνική έκθεση την αδυναμία εφαρμογής τους όταν σε πιάνει ζοχάδα και μόνο που το σκέφτεσαι), Σ.Δ. άστα να πάνε και ... ακριβή γη. Και από αυτό το τελευταίο νομίζω ξεκινάει το κακό με το ενεργοβόρο ελληνικό χάλι των κτιρίων, την άναρχη δόμηση και αυθαιρεσίες.

Και έρχεται τώρα η πολιτεία, τρομάρα μας, να βάλει σε εφαρμογή ΚΕΝΑΚ, Η/Μ σε κτίρια άνω των 50m2 και επιδοτούμενα Φ/Β σε οικόπεδα και κτίρια (στα τελευταία όχι στον εξοπλισμό αλλά στην παραγωγή).

 

  • Επιδοτούμενο ρεύμα δηλαδή που αγοράζει η ΔΕΗ (ή όποια άλλη εταιρεία με τα νέα κόλπα μπει στο παιχνίδι) που μας το πουλάει ακριβότερο από ότι θα κόστιζε αν το παρήγαγε η ίδια η ΔΕΗ (όχι ιδιώτης) ή τοπικές / δημοτικές (πραγματικά δημοτικές και όχι ληστρικές) επιχειρήσεις που είτε θα το χρησιμοποιούσαν για κάλυψη της τοπικής ζήτησης είτε θα διοχέτευαν στο δίκτυο το όποιο περίσσευμα. Χωράφια καλλιεργήσιμα με Φ/Β; Γιατί όχι αν έχουν χαμηλές καλλιέργειες. Όχι ξεριζωμένους ελαιώνες! Εύκολο αρπαχτό χρήμα. Άσε που στην Ελλάδα ο Θεός έβρεχε κοτρόνες και έχει ένα σωρό ξεροβούνια και άγονες πλαγιές συν τα ηχοπετάσματα σε αυτοκινητόδρομους όπου όπου θα μπορούσαν και σε αυτά να τοποθετηθούν και να διαχειρίζονται με τον τρόπο που προανέφερα. Και επιδότηση για αγορά του εξοπλισμού και της εγκατάστασης σε κτίρια αλλά για κάλυψη καταρχήν των ιδίων αναγκών και αν υπάρχει περίσσεια, τότε δωρεάν παροχή στο δίκτυο.
  • Λοιπόν ας κάνει πρώτα η "πολιτεία" κάποια βασικά τουλάχιστον των προαπαιτούμενων κι ας προχωρήσει στην συνέχεια και σε εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ και των λοιπών. Η αναβολή του τουλάχιστον ενός έτους που προτείνει ο Silent Arrow είναι πολύ επιεικής. Όσο για τα πρόστιμα, δεν τρέχει και κάτι. Ας πάνε σπίτι τους οι 300 της βουλής μαζί με τους ουκ έστιν αριθμός παρατρεχάμενούς τους, ας κόψουν και κατιτίς από τα διάφορα "έξοδα παραστάσεως" και φιέστες-ξερατό πολιτισμού, ας φτιάξουν ΧΥΤΑ πραγματικούς και βιολογικούς καθαρισμούς, ας, ας,ας .... και ας έρθουν μετά να ζητήσουν και πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για ημιυπόγειο ας πούμε που μένει αυτός που πολύ απλά ...δεν έχει ρε γαμώτο...
  • Για το λογισμικό του ΤΕΕ, ξαναλέω ότι θα μπορούσε να είναι πραγματικά λειτουργικό και εύχρηστο και σε πολύ προσιτή τιμή για τους μηχανικούς και όχι να εξωθούμαστε στο νταβατζιλίκι των εταιρειών. Έτσι όπως είναι τώρα είναι για κλάματα. Έστησα έτσι για δοκιμή ένα κτίριο, όμορφα και καλά (λέμε τώρα γιατί ταλαιπωρία σκέτη ήταν), το ξανάτρεξα κάποια στιγμή για τροποποιήσεις και έλεγχο των αποτελεσμάτων, όλα καλά και χθες που το άνοιξα ξανά και πήγα να δω αποτελέσματα στο υπό εξέταση κτίριο τα βρήκα όλα ρημαδιό (156.074.902.037.252,00 KW/m2:mad:). Τώρα φταίνε τα windows, φταίει κάποιο conflict ή το ίδιο το πρόγραμμα, πάντως αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Τσαντίστηκα και το παράτησα.

Link to comment
Share on other sites

Πες τα βρε panos-vicious γιατι τα θα μας τρελανει τελειως η Μπιρμπιλη. Εδω οι Ευρωκωδικες για τις Στατικες Μελετες εχουν παρει 7 χρονια αναβολη, καθομαστε και συζηταμε για τον ΚΕΝΑΚ οταν δεν εχει ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

 

Το βασικοτερο ολων: Τα Στατικα Προγραμματα δεν περνουν απο ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, κατι που για εμενα ειναι εγκληματικο, και το Υπουργειο Περιβαλλοντος θελει να περνουν απο πιστοποιηση τα Ενεργειακα Προγραμματα. Εδω δεν ξερω αν γελαμε ή κλαιμε.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικα συναδελφε, στην πρασινη αναπτυξη, την οποια ολοι ζουμε, δεν μας νοιαζει αν πεσει το σπιτι στο κεφαλι μας....αλλα αν πεσει, ας ειναι τουλαχιστον πρασινο...

Link to comment
Share on other sites

Και διαβαζω:

 

γ) Μη μόνιμα κτίρια που, με βάση το σχεδιασμό τους, η

διάρκεια της χρήσης τους δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη,

βιομηχανικές εγκαταστάσειςεργαστήρια, κτίρια αγροτι−

κών χρήσεων − πλην κατοικιών − με χαμηλές ενεργειακές

απαιτήσεις, και όμοια κτίρια τα οποία χρησιμοποιούνται

από τομέα καλυπτόμενο από σχετική εθνική συμφωνία

που αφορά την ενεργειακή απόδοση κτιρίων.

 

Εγω καταλαβαινω οτι για βιομηχανικα κτηρια με χαμηλες ενεργειακες απαιτησεις δεν απαιτειται ΜΕΑ....Και σε ενημερωση μου παραβρεθηκα το ιδιο ειπωθηκε.. Τωρα πως οριζεται η χαμηλη ενεργειακη απαιτηση ειναι αλλο θεμα..

Link to comment
Share on other sites

Σιγά μην έβαζαν τους βιομηχάνους να πληρώσουν και ενεργειακές επιθεωρήσεις...

Για αυτό και το περίεργο στην διατύπωση ώστε να μπορούν να τα κουκουλώνουν...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.