panos-vicious Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2010 Στα νέα κτίρια (π.χ. πολυκατοικίες) προβλέπεται ή όχι η θέρμανση και παραγωγή ΖΝΧ με ατομικές μονάδες φυσικού αερίου; Τουλάχιστον το 60% του ζεστού νερού χρήσης πρέπει να είναι από ηλιοθερμικά συστήματα (ηλιακούς θερμοσίφωνες συνήθως). Το υπόλοιπο 40% το παράγεις όπως θέλεις. Μπα δεν το νομίζω sdim. Δες λίγο αυτό που επισυνάπτω. Ούτε και για θέρμανση φαίνεται να συμπεριλαμβάνει τις ατομικές (τοπικές) μονάδες φ.α. Και αναρωτιέμαι γιατί οι κατά τόπους ΕΠΑ τρώγανε (και ακόμα) τα αυτιά του κόσμου για σύνδεση και ειδικά με τέτοιες μονάδες;
jobous Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2010 Ως προς τον ΚΕΝΑΚ, απαιτούνται συσκευές που λειτουργούν με ασθενή ρεύματα. Ο ΚΕΝΑΚ επιβάλλει χρήση θερμοστάτη για κάθε λειτουργικά ανεξάρτητο χώρο (ας πούμε ανά ιδιοκτησία, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις), όπως επίσης επιβάλλει και την χρήση θερμιδομετρητών. (ΤΟΤΕΕ 20701-1, 5.2.1) Ο θερμοστάτης συνδέεται με τον πίνακα στο λεβητοστάσιο, όπως επίσης και οι ηλεκτροβάνες που ελέγχουν την παροχή του νερού θέρμανσης στα διαμερίσματα. Οι γραμμές αυτές έχουν τάση λίγων volt άρα είναι εγκατάσταση ασθενών ρευμάτων. Από την άλλη μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι η πληρωμή για το δίκτυο αυτό (θερμοστατών, ηλεκτροβάνων, θερμιδομετρητών) περιλαμβάνεται στην αμοιβή της μελέτης θέρμανσης ή όχι. sdim πάντα έχουν τάση λίγων volt τα παραπάνω????
sdim Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2010 Εγκατάσταση με τάση λειτουργίας έως 48Volt θεωρείται σίγουρα εγκατάσταση ασθενών ρευμάτων. Δεν είμαι σίγουρος για παραπάνω, δεν έχω τα βιβλία πρόχειρα αυτή την στιγμή. @panos-vicious Την απαίτηση για 60% ΖΝΧ από ηλιοθερμία την αναφέρει η ΤΟΤΕΕ. Το κείμενο που παράθεσες μήπως είναι από σημειώσεις σεμιναρίου για τον ΚΕΝΑΚ;
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2010 Όχι sdim δεν είναι από σεμινάριο. Από την ίδια ΤΟΤΕΕ και στην ίδια σελίδα όπου αναφέρει την απαίτηση για 60% ΖΝΧ από ηλιοθερμία. Τουλάχιστον επιτρέπει τοπικούς θερμαντήρες (διπλής ή τριπλής ενέργειας) με θέρμανση του ΖΝΧ (εκτός από τον ήλιο) από κεντρικό λέβητα κοινό με αυτόν της θέρμανσης ή θέλει κεντρική παραγωγή με ξεχωριστό λέβητα και διανομή του ΖΝΧ όπως το κτίριο αναφοράς;
SeNNinhA Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Μπορείς να βάλεις όποιο σύστημα θέλεις για το ΖΝΧ. Ακόμη και ηλιακούς μπορείς να μην βάλεις εαν δικαιολογήσεις για ποιο λόγο δεν το κάνεις. Μπορεί πχ να μιλάς για ενα διόροφο ανάμεσα σε 7όροφα κτίρια. Να μην επαρκεί η χώρος του δώματος, να είσαι σε οικισμό που απαγορεύεται κάτι τέτοιο (πχ Πήλιο), να εχεις παραγωνή ΖΝΧ από ΑΠΕ, ΣΗΘ, κλπ κλπ. Απλά ότι σύστημα επιλέξεις θα έχει κάποιους συντελεστές απόδοσης. Εαν σε βγάζει ενεργειακά τότε το τοποθετείς.
comba Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Εγκατάσταση με τάση λειτουργίας έως 48Volt θεωρείται σίγουρα εγκατάσταση ασθενών ρευμάτων. Δεν είμαι σίγουρος για παραπάνω, δεν έχω τα βιβλία πρόχειρα αυτή την στιγμή. έχετε δίκαιο και οι δυο, στα συστήματα που αναφέρετε (αυτονομία θέρμανσης, κ.α.) συνυπάρχουν: τα κυκλώματα ισχύος (ισχυρά ρεύματα) με τα κυκλώματα των αυτοματισμών-ελέγχου-εντολών (ασθενή ρεύματα). Σε καμιά περίπτωση όμως επειδή έχουμε τροφοδοσία 230V δεν μπορούμε να βαφτίσουμε την εγκατάσταση ισχυρών ρευμάτων παράδειγματα: Τηλεφωνικό κέντρο μετά των καλωδιώσεων αυτού (είναι εγκατάσταση ασθενών ρευμάτων ασχέτως αν τροφοδοτείται με 230V), αντίστοιχα κυκλώματα θυροτηλεφώνων, κεραιών κλπ. Θεωρώ ότι στην αποχή που ζούμε έχουμε μια συνεχή μετατόπιση προς τον αυτοματισμό γιαυτό και ο ΚΕΝΑΚ πριμοδοτεί πολύ την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου αναλόγως των διατάξεων ελέγχου-αυτοματισμών Η/Μ εγκαταστάσεων που διαθέτουν (Α,Β,Γ,Δ) και στον τριτογενή τομέα με τα ΒΕΜS. ελπίζω να βοήθησα
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Μπορείς να βάλεις όποιο σύστημα θέλεις για το ΖΝΧ. Ακόμη και ηλιακούς μπορείς να μην βάλεις εαν δικαιολογήσεις για ποιο λόγο δεν το κάνεις. Μπορεί πχ να μιλάς για ενα διόροφο ανάμεσα σε 7όροφα κτίρια. Να μην επαρκεί η χώρος του δώματος, να είσαι σε οικισμό που απαγορεύεται κάτι τέτοιο (πχ Πήλιο), να εχεις παραγωνή ΖΝΧ από ΑΠΕ, ΣΗΘ, κλπ κλπ. Απλά ότι σύστημα επιλέξεις θα έχει κάποιους συντελεστές απόδοσης. Εαν σε βγάζει ενεργειακά τότε το τοποθετείς. Αυτό που λες για τεκμηρίωση της αδυναμίας τοποθέτησης ηλιακών εντάξει, ξέρω ότι το αναφέρει η ΤΟΤΕΕ. Όπως επίσης και για παραγωγή ΖΝΧ από ΑΠΕ, ΣΗΘ, Α.Θ. Για τοπικούς θερμαντήρες όμως και τον τρόπο που περιέγραψα, προσωπικά καταλαβαίνω ότι δεν το επιτρέπει.
SeNNinhA Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Διάβασε το καλύτερα. Ίσα ισα το αντίθετο λέει. Μην μπερδεύεστε με το τι σύστημα υπολογίζεται στο κτίριο αναφοράς. Εκεί δεν υπολογίζονται τα βελτιστα συστηματα γιατί αλλιώς όλο μείον θα ήταν το δικο μας κτίριο.
comba Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 είτε το θέλουμε είτε όχι σε πολυόροφα κτίρια οδεύουμε υποχρεωτικά σε ΚΕΝΤΡΙΚΗ παραγωγή ΖΝΧ με ηλιακούς συλλέκτες και ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ λέβητα ΖΝΧ. αυτό προφανώς προκύπτει από την μετάφραση του βορειοευρωπαϊκού πρωτύπου όπου η παραγωγή ΖΝΧ είναι ανεξάρτητη από την θέρμανση (και έτσι είναι το ορθό). Το θέμα είναι πως στην Ελλάδα μια χώρα χωρίς κουλτούρα "κεντρικής διανομής ΖΝΧ" θα εισάγουμε τέτοια συστήματα. εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι τόσα χρόνια περνούσαμε "πλαγίως" την παρασκευή ΖΝΧ με έμμεση παραγωγή από θερμαντήρα στο πατάρι καθότι: ούτε πατάρι νόμιμο κατά ΓΟΚ επιτρεπόταν ,ούτε σύνδεση του θερμαντήρα στο κύκλωμα του λέβητα επιτρεπόταν. γιαυτό και το παράδειγμα του ΤΕΕ προτείνει την παραπάνω λύση για το ΖΝΧ.
SeNNinhA Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4 , 2010 Είναι μια λύση (σωστή) η οποία μπορει να εφαρμοστεί σε πολυοροφα κτίρια όπως ειπώθηκε μια και εκεί δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Μην ξεχνάμε ότι θεωρητικά απο το 2020 πρέπει να πάμε σε κτίρια μηδενικής κατανάλωσης Οπότε θα πρέπει να μελεταμε απο τώρα το θέμα για να μην μας έρθει ξαφνικό μετα όπως ο ΚΕΝΑΚ τώρα. Δεν είναι όμως υποχρεωτική αυτή η λύση.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα