sdim Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Στην αντίστοιχη ΤΟΤΕΕ περιγράφεται συγκεκριμένη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των φορτίων ψύξης. Ψάχνω να βρω την λογική (αν υπάρχει κάπου καταγεγραμμένο κάτι σχετικό) με την οποία μπορώ να βάλω 0 στα φορτία ψύξης, όπως συστήνουν κάποιοι συνάδελφοι. Έχει δοκιμάσει κάποιος να βρει την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου χωρίς ψύξη και στην ενεργειακή επιθεώρηση (για το πιστοποιητικό) να βρει την ενεργειακή κατάταξη εισάγοντας δεδομένα ψύξης (από εγκατεστημένα κλιματιστικά); Βγαίνει το ίδιο αποτέλεσμα σε kWh/m²; Στην ΤΟΤΕΕ 20701-1, στο 4.2.1 αναφέρει ότι εάν το εξεταζόμενο κτίριο δεν διαθέτει σύστημα ψύξης/κλιματισμού ή διαθέτει για ένα τμήμα του κτιρίου,τότε θεωρείται ότι κλιματίζεται όπως ακριβώς και το κτίριο αναφοράς. 1) Αν όλοι οι ιδιοκτήτες εγκαταστήσουν κλιματιστικά χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη μελέτη τι γίνεται; 2) Αν υπάρχει μελέτη ψύξης/κλιματισμού αλλά δεν έχουν εγκατασταθεί συστήματα ψύξης/κλιματισμού σε όλα τα τμήματα του κτιρίου θα υπολογιστεί σαν κτίριο αναφοράς;
ΛΙΑΚΟΥΡΑΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Εχω δοκιμασει αρκετες φορες (μονο για ενεργειακες επιθεωρησεις) τα εξης: 1. Χωρις ψυξη του κτιριου. Εφαρμοσα τις οδηγιες του λογισμικου για κτιριο χωρις ψυξη και βγηκε μια χαρα 2. Με ψυξη. Για αντλιες θερμοτητας διαιρουμενου τυπου (σπλιτακια). Εφαρμοσα τις οδηγιες της βοηθειας (σε παραπεμπει στην ΤΟΤΕΕ 20701-1) οπου βαζεις ισχυ, βαθμο αποδοσης Β.απ. 1 και ΕΕR 2.2 (αναλογα με την παλαιοτητα), επειτα τα υπολοιπα και βγαινει. ** sdim Μετα το mail που μου εστειλες σου εστειλα απαντηση με τα στοιχεια μου. Αν θες παρε τηλεφωνο.
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Δοκίμασα με το αρχείο polykatikia-26-9-10.xml. Το έσωσα με άλλο όνομα, το άνοιξα στην ενεργειακή επιθεώρηση, άλλαξα την τιμή στο πεδίο της ψυκτικής ισχύος σε μηδέν (0) και βγάζει τα ίδια αποτελέσματα σε σχέση με την τιμή 50 KW που είχε στο αρχικό παράδειγμα. Και 60 ΚW που έβαλα τα ίδια. Και στην μελέτη ενεργειακής απόδοσης που το έτρεξα πάλι τα ίδια. Ωστόσο η απορία (μου) παραμένει. Πότε απαιτείται μελέτη ψύξης σε κτίρια κατοικιών (και εφαρμογή της βέβαια); Ισχύουν εντέλει αυτά που λέει ο hkamp ή όχι;
ge_liakos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Η ισχυς έχω την εντύπωση οτι δεν λαμβανεται υπόψη στην ενεργιακή κατάταξη, παρα μόνο η απόδοση.
sdim Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Περίεργο. Αλλάζοντας μεταβλητές στην πρότυπη μελέτη (Polykatikia-26-9-10.xml) παρατήρησα ότι αν και αλλάζω τις τιμές στα αντίστοιχα φύλλα δεν μεταβάλλονται τα αποτελέσματα. Το παράδειγμα με το που το τρέχω μου βγάζει το κτίριο Β (86,2 KWh/m²). Πηγαίνω στα συστήματα και στην θέρμανση βάζω στην παραγωγή την ισχύ του λέβητα και στο δίκτυο διανομής στα 1.000.000 ΚW (1GWatt), πατάω εκτέλεση και πάλι μου εμφανίζει το ίδιο αποτέλεσμα (86,2 KWh/m²). Πηγαίνω στην Έκθεση -> έκθεση αποτελεσμάτων και στις καταναλώσεις δεν έχει τις τιμές που αντιστοιχούν στο 1GWatt. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στην ψύξη. Όμως, αν στις βοηθητικές μονάδες στην ψύξη βάλω π.χ. ισχύ 1000kW στις βοηθητικές μονάδες->αντλίες τότε από το 86,2 πηγαίνει στο 501,4kWH/m². (και πάλι βγαίνει Β το κτίριο). Έχει και σε άλλους την ίδια συμπεριφορά; Μήπως το πρόγραμμα έχει σημαντικά προβλήματα στους υπολογισμούς;
ge_liakos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Αν διαβάσεις το help του προγράμματος θα δεις οτι το γράφει ξεκάθαρα. Η ισχύς των μονάδων θέρμανσης και ψύξης δεν λαμβάνονται υπόψη στην ενεργειακή κατάταξη. Σημασία έχει μόνο ο βαθμός απόδοσης. Στις βοηθητικές μονάδες όμως είναι λογικό να σου αλλάζει γιατί εκεί η κύρια παράμετρος τους είναι η ισχύ.
sdim Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Αν δεν λαμβάνεται υπ'όψιν η ισχύς των μονάδων θέρμανσης, τότε που εισέρχεται στους υπολογισμούς ο συντελεστής βαρύτητας ng1 (πίνακας 4.3, ΤΟΤΕΕ 20701-1);
ge_liakos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 To ng1 υπάρχει μέσα στο Βαθμό άπόδοσης. Το βαθμό απόδοσης το υπόλογίζεις εσύ βάσει του πραγματικού βαθμού απόδοσης και των ng1 και ng2. H ισχυς χρειάζεται μόνο για να καθορίσει τον βαθμό απόδοσης του κτιριου αναφοράς. Δεν τα ξερω και πολυ καλα. Πολιτικος είμαι οχι Μηχανολογος. Διαβασε την βοηθεια του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ και θα καταλάβεις.
sdim Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19 , 2010 Ευχαριστώ. Δεν το είχα προσέξει με την πρώτη ματιά στην βοήθεια.
ΛΙΑΚΟΥΡΑΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20 , 2010 Για τις Ενεργειακες Επιθεωρησεις (απο 9-1-2011, αληθεια τι γινεται με το Μητρωο προσωρινων ενεργ. Επιθεωρητων, ειδοποιηθηκε κανεις), για κοιταξτε τι συντελεστη θερμοπερατοτητας U θα παιρνεται για κτιρια πριν τον ΚΕΝΑΚ? Συμφωνα με τους πινακες των ΤΟΤΤΕ (3.4α & 3.4β) ή υπολογιζοντας το (οπου θα γινεται χαμος) ή με θερμοκαμερα (τα έξοδα θερμογραφησης επιβαρυνεται ο ιδιοκτητης) οπου παλι θα γινεται χαμος. Κατα την γνωμη μου, θα πρεπει να συμφωνηθει εξαρχης (τουλαχιστον για τον πρωτο χρονο ) ενας τροπος, ο πιο απλος τροπος υπολογισμου του συντελεστη θερμοπερατοτητας U, δηλ οι πινακες της ΤΟΤΤΕ 20701-α. Ετσι πιστευω δεν θα υπαρχουν μεγαλες αποκλισεις κατηγοριοποιησης κτιριων με τα ιδια χαρακτηριστκα. Εξαλλου οπως θα εχετε διαπιστωσει αρκετοι απο εσας στο λογισμικο δεν λαμβανονται υποψη καποια πιο σοβαρα στοιχεια οπως η ισχυς του λεβητα ή και τι καυσιμο καταναλωνει.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα