Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

βρε tsiberi34 -μπορεί να σε παρεξηγώ, αλλά σε παρακαλώ δες φιλικά το σχόλιό μου- μελέτη ύδρευσης με οδηγό το michanikos.gr προσπαθείς να κάνεις; Αυτά που σου λένε οι συνάδελφοι είναι βεβαίως σωστά, αλλά υπάρχουν ένα σωρό λεπτομέρειες πίσω από αυτά... Τα περισσότερα εκ των ερωτημάτων σου, στο ΑΠΘ, τα περιείχε αρκετά εκτενώς η βασική διδακτέα ύλη. Ωστόσο, όταν έκανα την πρώτη μου μελέτη τα βρήκα σκούρα... Τέλος πάντων, θέλω να πω ότι είναι καλό πέρα από το φόρουμ -χωρίς η παραίνεση να υποκρύπτει τον παραμικρό ενδοιασμό για την σοβαρότητα των συναδέλφων- να συμβουλεύεσαι και άλλες πιο "αυθεντικές" πηγές... Έχε υπόψη σου ότι σχεδόν κάθε φορέας υδροδότησης έχει δικές του προδιαγραφές... Ελάχιστες διάμετροι αγωγών, βάθος αγωγού, θέση ως προς την οδό (οριζοντιογραφία), τρόπος εγκατάστασης εξοπλισμού (δικλείδες κλπ, εντός φρεατίων ή άνευ φρεατίων), κρουνοί κλπ.

 

Συγνώμη αν σε παρεξήγησα, καθώς και για το "εκτός θέματος", ωστόσο δες σοβαρά την παραίνεσή μου...

 

:)

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε, να υποθέσω ότι θέλεις να κάνεις προμέτρηση, και κατόπιν προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα τιμολόγια ΥΔΡ του (πρώην πλέον) Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 

Λοιπόν πρέπει να λάβεις υπόψην σου τα εξής:

 

1. Εκσκαφές

 

Για εντός κατοικημένων περιοχών, Άρθρα 3.10 (γαιώδες ή ημιβραχώδες έδαφος) και 3.11 (βραχώδες έδαφος), και φυσικά ανάλογα με την περίπτωσή σου διαλέγεις και το αντίστοιχο. Προσοχή για το αν θέλεις να ενσωματώσεις την μεταφόρα των προϊόντων εκσκαφής μέσα στην τιμή ή όχι, καθώς επίσης να προσέξεις ότι ανάλογα το ύψος της εκσκαφής αλλάζει και η τιμή.

 

Αν ενσωματώσεις την μεταφορά μέσα στην τιμή, ένα ποσό γύρω στα 5 ευρώ είναι εύλογο για μεταφορά περί τα 20 χλμ. Το προσθέτεις αυτό στην τιμή από τα τιμολόγια. Αν δεν ενσωματώσεις την μεταφορά μέσα στην τιμή τότε θα χρειαστεί να βάλεις και τα Άρθρα 2.01 και 2.02.

 

Για εκτός κατοικημένων περιοχών, Άρθρο 3.15.

 

Το πλάτος της εκσκαφής λαμβάνεται συνήθως D+0,60, με μίνιμουμ όμως πλάτος τα 80 εκ. Για το ύψος της εκσκαφής θα πρέπει να δεις την μηκοτομή σου.

 

Αν το έργο σου βρίσκεται εντός κατοικημένων περιοχών, συνήθως χρησιμοποιούνται και τα Άρθρα 3.12 και 3.13, για προσαυξήσεις λόγω δυσχερειών και στενότητας χώρου.

 

Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το Άρθρο 3.16 για την διάστρωση των προϊόντων εκσκαφής μετά την μεταφορά αυτών στο χώρο απόθεσης.

 

2. Καθαιρέσεις (συνήθως μόνο για εντός κατοικημένων περιοχών)

 

Άρθρο 4.01 για καθαιρέσεις οπλισμένου σκυροδέματος (το άοπλο προμετράτε συνήθως ως κοινή εκσκαφή).

 

3. Επιχώσεις

 

Εξυγίανση εδάφους (διάστρωση) 20 εκ. με άμμο λατομείου, Άρθρο 5.07.

 

Εγκιβωτισμός αγωγού, μέχρι 30 εκ. πάνω από την άντυγα του αγωγού, με θραυστό υλικό λατομείου κάτα Π.Τ.Π. Ο-150, Άρθρο 5.05.

 

Για το υπόλοιπο όρυγμα και για εντός κατοικημένων περιοχών, επίχωση ξανά με θραυστό υλικό λατομείου μέχρι 30 εκ. από την επιφάνεια του δρόμου. Για εκτός κατοικημένων περιοχών, επίχωση με προϊόντα εκσκαφών είτε μέχρι 10 εκ. από την επιφάνεια του αγροτικού δρόμου είτε ως πάνω αν το όρυγμά σου βρίσκεται εκτός δρόμου. Άρθρα 5.03 και 5.04 ανάλογα με τις απαιτήσεις συμπύκνωσης που θέλεις.

 

4. Αποκαταστάσεις.

 

Για εντός κατοικημένων περιοχών, θα έχεις την αποκατάσταση του του δρόμου (Άρθρο 4.09), και ίσως αποκαταστάσεις πεζοδρομίων (Άρθρα 4.10 και 4.11) αν έχει γίνει τέτοιου είδους καθαίρεση.

 

Για εκτός κατοικημένων περιοχών και αν το όρυγμά σου είναι εντός κάποιου αγροτικού δρόμου που είναι συνήθως χωματόδρομοι, θα χρησιμοποιήσεις τα Άρθρα 4.07 και 4.08. Αν πάλι έχεις ασφαλτόδρομο θα χρησιμοποιήσεις πάλι το Άρθρο 4.09.

 

5. Σωληνώσεις

 

Φυσικά θα πρέπει να βάλεις την τιμή του σωλήνα σου ανάλογα με την διάμετρό της, Άρθρο 12.14 και όλο το κατεβατό που ακολουθεί.

 

Για φρεάτια χρησιμοποιείς τα Άρθρα 9.30 έως 9.36.

 

Αυτά και ελπίζω να βοήθησα.

 

Υ.Γ. Όποιο Άρθρο και να χρησιμοποιήσεις καλό είναι να διαβάσεις πρώτα και τα περιγραφικά τιμολόγια για να δεις τι περιλαμβάνει κάποια τιμή ώστε να μην χρησιμοποιήσεις κάτι 2 φορές. Π.χ. το Άρθρο 4.09 περιλαμβάνει όλες τις εργασίες και υλικά για ασφαλτόστρωση και έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις και Άρθρα από τα ΟΔΟ.

  • Upvote 1
  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Ιδού οι επίσημες οδηγίες του κράτους για το πως να επιχώνουμε τις σωληνώσεις μας http://www.iok.gr/petep/08-01-03-02.pdf και ιδού κάποιες προδιαγραφές για πολυαιθυλένια http://www.iok.gr/petep/08-06-03-00.pdf.

Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να υπάρχει μια αξιόλογη γεωτεχνική μελέτη των εδαφών της περιοχής που μας ενδιαφέρει, από την οποία θα προκύπτει η καταλληλότητα ή όχι των εδαφών για επανεπίχωση ή αν θα χρειαστούν συμπληρωματικά φρέσκα αμμοχάλικα σε συνάρτηση πάντα με τον επιθυμητό βαθμό παραμόρφωσης του σωλήνα από τα μέγιστα κινητά φορτία της περιοχής.....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.