Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Οικόπεδο που εφάπτεται με το σχέδιο οικισμού


mtna

Recommended Posts

Γεια σας,

 

θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Έχουμε ένα οικόπεδο 4 στρ.εκτός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο, που εφάπτεται με το σχέδιο πόλεως που βρίσκεται στην πράξη εφαρμογής. Επειδή είμαστε μακριά από το εν λόγω οικόπεδο, μάθαμε από γείτονες, ότι ο δήμος πέρασε από μέσα του υπογείως σωλήνες ύδρευσης και τηλεφώνου, επειδή λέει εκεί θα γίνει δρόμος σύμφωνα με το σχέδιο. Πήγαμε λοιπόν εκεί και όντως έτσι έχει γίνει.

Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω,αν μπορεί να χαρακτεί δρόμος σε ένα χωράφι που εφάπτεται με το σχέδιο αλλά είναι εκτός σχεδίου, αν έχει δικαίωμα ο δήμος να μπει στο δικό μας χωράφι, να φέρει μπουλτόζες και να βάλει σωλήνες και χαλίκι, χωρίς να μας ρωτήσει ή έστω να μας ενημερώσει και τι πρέπει να κάνουμε εμείς από δω και πέρα.

Να πάμε σε δικηγόρο? σε μηχανικό? να περιφράξουμε το χωράφι μας? Να σημειώσω ότι δρόμο πήρε μόνο από εμάς και καθόλου από τον γείτονα.

Μπορούμε με κάποιο τρόπο να αναστρέψουμε την απόφαση αυτή και ποιος είναι αυτός ο τρόπος?

 

Σας ευχαριστώ για την οποιαδήποτε απάντηση, θα είναι πολύτιμη.

 

Α! και κάτι άλλο, μήπως αυτό το χωράφι τελικά θεωρήται εντός σχεδίου?

Link to comment
Share on other sites

Με δεδομένο ότι το σχέδιο πόλεως τελειώνει πάντα σε ένα περιμετρικό δρόμο, πρέπει να ελέγξεις, στο δήμο ή στην πολεοδομία, εσύ ή ένας τοπογράφος, τη σχέση του ακινήτου σου με το σχέδιο πόλεως.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως σε περίπτωση που ο δρόμος που πάει να ανοίξει ο Δήμαρχος δεν είναι ο περιμετρικός ή κάποιος άλλος του Εγκ. Ρυμ. Σχεδίου, τότε δεν έχει δικαίωμα να το κάνει.... και άστον να φωνάζει. Πάντως πήγαινε σε Τοπογράφο Μηχανικό ώστε να διαπιστώσεις τη θέση της ιδοκτησίας σου σε σχέση με το εγκ/νο σχέδιο...

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα κι αν περνάει δρόμος του σχεδίου μέσα από το οικόπεδό σου, πιθανόν να δικαιούσαι αποζημιώσεως.

Επειγόντως σε μηχανικό ο οποίος θα ερευνήσει τους πίνακες της πράξης εφαρμογής, θα σου συντάξει ένα ακριβές τοπογραφικό και θα προσδιορίσει αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου. Από εκεί και έπειτα και εφόσον είναι εντός σχεδίου και δικαιούσαι αποζημίωσης, απευθύνεσαι σε κάποιον δικηγόρο.

Αν είναι εκτός σχεδίου, τότε πάλι απευθύνεσαι σε δικηγόρο και ζητάς τα ρέστα από τον Δήμο που πέρασε δίκτυα μέσα από το οικόπεδό/αγροτεμάχιο σου...

Link to comment
Share on other sites

Μια παρατήρηση έχω μόνο.

Υπόγειους σωλήνες ύδρευσης ή αποχέτευσης, έχει δικαίωμα ο δήμος να περάσει μέσα από χωράφι η οικόπεδο χωρίς να καταβάλει καμία αποζημίωση. Βλέπεις είναι έργο κοινής ωφέλειας.

Είναι όμως υποχρεωμένος, σε περίπτωση που πχ θέλεις να χτίσεις αργότερα και ενοχλεί η θέση του, να μετακινήσει τον αγωγό σε άλλη θέση με δικά του έξοδα.

Link to comment
Share on other sites

*offtopic*

Μια παρατήρηση ...................ωγό σε άλλη θέση με δικά του έξοδα.

 

Γινεται αυτό χωρίς "σύσταση δουλείας" ?

Μπαίνει έτσι ο Δήμος και κατασκευάζει αγωγούς, ιδιαίτερα ακαθάρτων, μέσα από ιδιοκτησία βέβαια, χωρίς "σύσταση δουλείας", χωρίς να ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ?

Μου φαίνεται δεν γίνεται αυτό.

*offtopic*

Link to comment
Share on other sites

Πρίν τρία χρόνια, σε έργο αποχέτευσης ακαθάρτων με βάση τα σχέδια της μελέτης κατασκευάσαμε καταθλιπτικό αγωγό μέσα από αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο. Η ιδιοκτήτρια μας έκανε και μήνυση, εμάς και του δημάρχου κιόλας, αλλά δεν κατάφερε και τίποτα. Υπάρχει νόμος που δίνει το δικαίωμα στο φορέα όταν πρόκειται για υπόγεια δίκτυα κοινής ωφελείας, που στην ουσία δεν δεσμεύουν τετραγωνικά του οικοπέδου, να περνάνε από όπου κριθεί απαραίτητο.

Απλά όταν η ιδιοκτήτρια, θα βγάλει άδεια να χτίσει εαν η θέση του αγωγού πέφτει σε θέση που "ενοχλεί" είναι υποχρεωμένος η δήμος να της μετακινήσει τον αγωγό πάλι εντός της ιδιοκτησίας της αλλά σε θέση που δεν θα την ενοχλεί.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

Αν και ο ερωτών διευκρίνισε (εκ των υστέρων, στο post #6), ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ΔΕΝ διέρχεται μέσα από το γήπεδό του, εμείς συνεχίζουμε τα υποθετικά σενάρια, με βάση την αρχική (ελλιπή) ερώτηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.