Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Η δική μου απορία είναι γιατί γενικότερα η κανονισμός ζητάει vd<0,65;

Είναι η απορία μου, διότι το εν λόγω νούμερο εν τέλει δεν σχετίζεται με την πλαστημότητα ("πλάστημο νούμερο" είναι το 0,40).

 

Είχα και εγώ την ίδια απορία. Είχα ρωτήσει και τον Τάσιο μάλιστα μια φορά για αυτό. Η απάντηση του ήταν ότι θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει ο περιορισμός <0.4, αλλά επειδή κλαιγόντουσαν οι πάντες το ανεβάσαν στο 0,65.

 

Ούτως ή άλλως αν το δεις και σε διάγραμμα αλληλεπίδρασης στο nd = 0,65 η ροπή αντοχής είναι περίπου ίση με τη ροπή αντοχής για nd = 0.

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε
Με τον ικανοτικό επιδιώκουμε να δημιουργούνται πλαστικές αρθρώσεις μόνο σε δοκούς και όχι σε υποστυλώματα.

Τις δοκούς, επειδή ακριβώς θα εισέλθουν στην διαρροή τις μελετάμε να είναι πλάστημες.

Τα υποστυλώματα, αφού εξασφαλίζουμε (υποτίθεται...) ότι θα παραμείνουν ελαστικά, γιατί να τα κάνουμε πλάστημα;

 

Από που βγαίνει ότι δεν σχεδιάζουμε πλάστιμους στύλους αλλά ελαστικούς;;

 

Αν οι στύλοι δεν ήταν πλάστιμοι (κατ εμέ) δεν θα είχαμε πλαστικές αρθρώσεις στις δοκούς.

 

Ο ικανοτικός επιδιώκει πλαστικές αρθρώσεις πρώτα σε δοκούς

και έπειτα σε στύλους.

Δημοσιεύτηκε
...αλλά επειδή κλαιγόντουσαν οι πάντες το ανεβάσαν στο 0,65
αυτό, αν είναι αλήθεια, δεν είναι τιμητικό για κανένα συντάκτη του κανονισμού. Μάλλον όμως είναι είναι δείγμα σκωπτικού χιούμορ...

 

Στέφανε, είναι σωστό αυτό που λες, αλλά υπάρχει και μια παρανόηση που ξεκαθαρίζει αν προσέξουμε το λεκτικό της §18.4.4.2α που μας λέει για ποιούς δύο λόγους κάνουμε περίσφιξη:

 

Για να αντισταθμίζουμε την απώλεια εμβαδού λόγω αποφλοίωσης

&

Για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη τοπικής καμπτικής παραμόρφωσης στο υποστύλωμα, συμβατής με την παραμόρφωση του κτηρίου που συνεπάγεται η πλάστιμη συμπεριφορά.

 

Κατά την γνώμη μου, είναι φραστικό λάθος η χρήση από τον ΕΚΩΣ της λέξης "πλαστιμότητα" για την περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο υποστύλωμα όταν αναλαμβάνει δράση η περίσφιξη.

Διότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται -ας πούμε- η αποφλοιωμένη κεφαλή ενός υποστυλώματος είναι οικτρή και δεν μπορεί να συγκριθεί με την πλαστιμότητα που παρέχει μία δοκός. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η πολύ μειωμένη ροπή που μπορεί να αναλάβει η αποφλοιωμένη διατομή, σε σχέση με την ροπή που αναλάμβανε πριν την αποφλοίωση. Πολύ ωραία τα εξηγεί ο Πενέλης στην σελίδα 43 των υποστυλωμάτων του [* Πενέλης Γ., Στυλιανίδης Κ., Κάππος Α., Ιγνατάκης Γ. (1995) “Κατασκευές από Οπλισμένο Σκυρόδεμα”], όπου αναπτύσσει το "υποτίθεται" που έγραψα παραπάνω.

Αλλά επειδή εδώ γράφουμε μόνο βάσει του ΕΚΩΣ, υπάρχουν και άλλες απόψεις για όποιον θέλει.

 

@jackson, η επιδίωξη είναι πλαστικές αρθρώσεις μόνο σε δοκούς και πόδα υποστυλωμάτων - τοιχείων. Επειδή ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτή την επιδίωξη (δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε 100%), γιαυτό κάνουμε περίσφιξη. Όχι όμως ότι η περίσφιξη θα απορροφήσει και τίποτα φοβερά ποσά ενέργειας (Σχετικά: Πενέλης - Κάππος "Αντισεισμικές κατασκευές από σκυρόδεμα" 1995). Απλά θα αποτρέψει την εξέλιξη της αστοχίας σε γενικευμένη θραύση και κατάρρευση.

Δημοσιεύτηκε

να προσθέσω κι εγώ την αποψή μου.

όταν έχουμε μεγάλες τιμές vd πρέπει να προσεξουμε ότι στο διάγραμμα αλληλεπίδρασης ότι τότε ξεπερνάμε το σημείο καμπής (όταν νd>0.40 ή ακόμα περισσότερο την τιμή 0.65) το οποίο ονομάζεται balance point.

Τότε συμβαίνει το εξής :μικρές αυξήσεις του ζέυγους μd,νd οδηγούν άμεσα σε άλλη καμπύλη απαίτησης οπλισμού As πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει όταν έχουμε χαμηλό nd (νd<0,40 ή 0,65),όπου θα μπορούσε με ανάλογη αυξηση και του νd και του μd, να μας οδηγήσει στην ίδια καμπύλη As δηλ. όταν νd>0,65 ο οπλισμός αυξάνεται είτε αυξηθεί μονο το μd είτε μόνο το νd. Αποτέλεσμα αυτού είναι σε κτίρια όταν έχουμε χαμηλά νd στα υποστυλώματα να προκύπτει το παράδοξο όπου σε χαμηλότερη στάθμη ο απαιτούμενος οπλισμός είναι λιγότερος απ'ότι σε ανώτερη, επειδή ακριβώς το ζεύγος νd,μd παρ'ότι μεγαλύτερο μας΄αντιστοιχήθηκε σε καμπύλη μικρότερου As (αυτό συμβαίνει μόνο στην περιοχή χαμηλού nd δηλ.πυκνή διάταξη παχιών υποστυλωμάτων).

Γενικώς είναι επιθυμητό να έχουμε χαμηλά nd διότι έτσι ένα ελαφρώς τροποποιημένο σενάριο φόρτισης από αυτό του σχεδιασμού δεν θα βγάλει περισσότερα σίδερα, αλλά αντιθέτως λιγότερα.

Δημοσιεύτηκε
....δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε 100%)

 

Μα και να μπορούσες 100% να πεις ότι θα γίνουν όλες στις δοκούς, χωρίς πλάστιμα υποστυλώματα και πάλι δεν είναι εφικτό.

 

Και αν συμβεί (εντελώς ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ) πλαστική άρθρωση σε πόδα στύλων και σε όλες τις δοκούς=μηχανισμός.

Δημοσιεύτηκε

Όχι αν οι αρθρώσεις είναι πλαστικές. Δεν είναι πραγματικές αρθρώσεις, μπορούν και παραλαμβάνουν ροπή. Απλά, αν έρθει ο σεισμός και φτιάξει πλαστικές αρθρώσεις στις περισσότερες δοκούς και στους περισσότερους πόδες υποστυλωμάτων, φεύγοντας θα τις αφήσει όλες με ένα κάποιο Δφ και η οικοδομή θα πάει για πέταμα...

 

:) :) :)

Δημοσιεύτηκε
αυτό, αν είναι αλήθεια, δεν είναι τιμητικό για κανένα συντάκτη του κανονισμού. Μάλλον όμως είναι είναι δείγμα σκωπτικού χιούμορ...

 

Εσένα αυτό σε παραξενεύει; Την απάντηση του ΟΑΣΠ για τα πανωσηκώματα την ξέρεις;

Δημοσιεύτηκε
να προσθέσω κι εγώ την αποψή μου.

όταν έχουμε μεγάλες τιμές vd πρέπει να προσεξουμε ότι στο διάγραμμα αλληλεπίδρασης ότι τότε ξεπερνάμε το σημείο καμπής (όταν νd>0.40 ή ακόμα περισσότερο την τιμή 0.65) το οποίο ονομάζεται balace point.

 

Απλά να σημειώσω ότι το σημείο καμπής των διαγραμμάτων, Αγγλιστί "balance point" ή "balanced strain condition" έχει τιμή vd = 0,4 και όχι 0,65, όπως μπορεί να δει κανείς από την #13 δημοσίευσή μου.

 

Προς επίρρωση παραθέτω και αυτό (τρίτη σελίδα) ή αυτό (διαφάνεια 28 ) ή αυτό (σελίδα 18 )

Δημοσιεύτηκε

Κατά την γνώμη μου, είναι φραστικό λάθος η χρήση από τον ΕΚΩΣ της λέξης "πλαστιμότητα" για την περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο υποστύλωμα όταν αναλαμβάνει δράση η περίσφιξη.

 

Ε τώρα γίνεσαι υπερβολικός:D! Δεν έχεις παρακολουθήσει μαθήματα του Τάσιου στο μεταπτυχιακό του ΕΜΠ για να δεις πόσο ωραία περιγράφει τον μηχανισμό ρης περίσφιγξης και πόσο πλάστιμο κάνεις το υποστύλωμα. Τώρα το αν χρειάζεται η πλαστιμότητα στα υποστυλώματα είναι μία άλλη κουβέντα.

Δημοσιεύτηκε

Πόσο πλάστιμο; Σε τι μπορεί να συγκριθούν τα διαγράμματα P/Δ σε ανακυκλιζόμενη φόρτιση πλάστημης δοκού και περισφιγμένου υποστυλώματος με vd=0,65;

 

Εντάξει, είναι προφανώς καλύτερα από

... :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.