Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ορισμός οικοπέδου βάσει της οριογραμμής του


Recommended Posts

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

εφόσον είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύω κάτι, θα σας παρακαλούσα να είστε επιεικείς μαζί μου.

Το ερώτημα που θα ήθελα να θέσω είναι το εξής:

Υπάρχει κάποια απόφαση του ΣτΕ ή εγκύκλιος ή νόμος βάσει του οποίου ένα οικόπεδο να ορίζεται από την οριογραμμή του;

Βλέπετε, έχω ένα οικόπεδο του οποίου η έκταση δεν μπορεί να αποδειχθεί βάσει του συμβολαίου του λόγω της παλαιάς (και άγνωστης!) μονάδας μέτρησης που αναφέρεται σε αυτό. Παρ’ όλα αυτά μπορώ να αποδείξω τη σταθερή οριογραμμή του οικοπέδου μέσω των όμορων οικοπέδων, τα οποία παραμένουν σταθερά από το 1907.

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Σοφία,

Καλώς όρισες στην κοινότητα μηχανικών και καλή δουλειά.

Κατ΄αρχάς, μερικές παρατηρήσεις σε ότι αφορά τα οικόπεδα και τα όριά τους. Οι αντίστοιχοι ορισμοί καθορίζονται στον ισχύοντα ΓΟΚ και όχι στις αποφάσεις του ΣτΕ, το οποίο μπορεί μεν να επεμβαίνει σε ένα νόμο, όπως ο ΓΟΚ, ερμηνεύοντας ή ακόμη και ακυρώνοντας διατάξεις του, αλλά δεν δίνει ορισμούς.

 

Στην ουσία τώρα. Ένα οικόπεδο και κατ' επέκταση ένα γεωτεμάχιο προσδιορίζεται στο χώρο με βάση τα στοιχεία περιγραφής του στον τίτλο ιδιοκτησίας, τα οποία είναι α) η θέση, β) τα όρια, γ) οι πλευρικές διαστάσεις, δ) το εμβαδόν και ε) το γεωμετρικό του σχήμα, όπως αυτό καθορίζεται στο τδ που συνοδεύει τον τίτλο. Εάν κάποια από τα στοιχεία αυτά λείπει, για την εφαρμογή του τίτλου στο έδαφος, χρησιμοποιούμε τίτλους όμορων γεωτεμαχίων. Η έκφραση του εμβαδού σε μονάδα που είναι άγνωστη σ' εσένα δεν σημαίνει ότι είναι εμπόδιο, δεδομένου ότι, υπάρχουν στοιχεία για τη μετατροπή μονάδων εμβαδού από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους (πχ τουρκικό στρέμμα) και ίσως αναφέρεσαι σε ττπ που ίσχυε το 1907. Δώσε μας τη μονάδα και θα σου δώσουμε, εάν μπορούμε, τη σχέση μετατροπής. Πάντως, η σκέψη σου για την εφαρμογή του τίτλου που σε ενδιαφέρει, μέσω της εφαρμογής των τίτλων των όμορων οικοπέδων, είναι σωστή.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή συνάδελφος στο μεγαλύτερο ποσοστό των κτημάτων που έχω αποτυπώσει και έχω συντάξει τοπογραφικό και υπάρχει συμβόλαιο παλαιό ποτέ πλην ελάχιστων εξαιρέσεων δεν μου συμπίπττει το εμβαδόν με αυτό που αναγράφεται σε αυτό. Δυστυχώς αν δεν υπάρχει κτηματολόγιο ή δεν είναι σε πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου ή πράξη εφαρμογής σχεδίου πόλης ή αναδασμός ή παραχωρήσεις του Υ Γεωργίας κλπ η έκταση του ακινήτου δεν είναι δυνατός ο έλεχγος του συμβολαίου και κατά επέκταση αυτού που μας υποδεικνύουν Για αυτό αναγράφουμε στην δήλωση ότι τα όρια υποδείχθησαν από τον ιδιοκτήτη Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε τους όμορους να εξετάσουμε τα τοπογραφικά (ίσως από υποθηκοφυλάκειο και αντίγραφα ΤΔ από συμβόλαιο ) και να υπογράψουν απο κοινού με τον ιδιοκτήτη οί όμοροι ιδιοκτ. στο ΤΔ για την σωστή υπόδειξη των ορίων Ενα ακόμη έλεγχος μπορεί να γίνει είναι με παλαιές Α/Φ και με φωτογραμμετρική μεταφορά των ορίων στο Τ.Δ. γιατί πολλές φορές διακρίνονται λόγω της διαφορετικής διάταξης της καλλιέργειας ή φυσικών ή τεχνικών ορίων

Link to comment
Share on other sites

sophia78

κάνε λεπτομερή αποτύπωση

πάντα σε σχέση με παλαιά συμβόλαια και παλαιές μονάδες μέτρησης υπάρχουν διαφοροποιήσεις και συχνά μεγάλες

η σύμφωνη γνώμη των ομόρων,οι μόνιμες περιφρφάξεις και σταθερές επιπεδομετρικές λεπτομέρειες είναι στοιχεία που θα σε βοηθήσουν σημαντικά

καλή αρχή,καλή δουλειά

και τα ξαναλέμε

 

Υ.Γ έγραφα ταυτόχρονα με τους εκλεκτούς συναδέλφους MAKAP και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.