Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι καλησπέρα

Βρίσκομαι στον σχεδιασμό 4 όροφης πολυκατοικίας επιφάνειας ορόφου περίπου 150 μ2, με δύο οροφοδιαμερίσματα κατοικιών. Πιστεύετε ότι θα βοηθούσε η κατασκευή ενός τοίχου Trombe σε υπνωδωμάτια με νότιο ή ανατολικό προσανατολισμό;

Δημοσιεύτηκε

Κατ΄αρχήν άλλο πράγμα ο Νότιος προσανατολισμός και άλλο ο Ανατολικός...

 

Όταν μιλάμε για Παθητικά συστήματα (όπως ο τοίχος Trombe) τότε μιλάμε για εκμετάλλευση του Νότιου Προσανατολισμού (από Νοτιοανατολικά μέχρι Νοτιοδυτικά) για καλύτερα αποτελέσματα.

Άποψη μου είναι να μην κάνεις κάτι τέτοιο σε υπνοδωμάτιο, γιατί τα παθητικά συστήματα απορροφούν την ενέργεια του Ήλιου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και την αποδίδουν στο εσωτερικό του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οπότε μάλλον θα δημιουργούνται καταστάσεις υπερθέρμανσης. Αν θέλεις σκέψου το για κάποιον εξωτερικό τοίχο του ενιαίου χώρου. Και πάρα πολύ σημαντικό είναι να εξασφαλίζεις και φυσικό αερισμό στον χώρο που θα χρησιμοποιήσεις ένα τέτοιο σύστημα.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι, κατασκευαστικά πως γίνεται ο τοίχος Trombe ;

Εχω κάποια σκαριφήματα απο internet δεν ξέρω όμως κατά πόσο είναι εφαρμόσιμα.

realarch εννοείς ότι κλείνουμε τις θυρίδες το καλοκαίρι ;

Δημοσιεύτηκε

πρέπει να μπορούμε να τον σκιάσουμε απ'έξω, συνήθως με μιά τέντα έτσι ώστε να μην εισέρχεται ηλιακή ακτινοβολία και να ακυρώνεται η λειτουργία του.

 

Ο τρόπος κατασκευής είναι θέμα του μηχανικού με προυπόθεση ότι έχει καταλάβει τις αρχές λειτουργίας.

Δημοσιεύτηκε

Ο τρόπος λειτουργίας είναι ιδιαίτερα απλός και θυμίζει στις αρχές λειτουργίας τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

trombe-wall.bmp

Εισέρχεται κρύος αέρας απο χαμηλά, θερμαίνεται στην σκούρη επιφάνεια και εξέρχεται θερμότερος απο τις πάνω περσίδες.

 

Για να λειτουργήσει το καλοκαίρι, πρέπει να είναι εξοπλισμένη και η τζαμαρία με περσίδες ψηλά.

Ανοίγουν στον τοίχο μόνο οι κάτω θυρίδες με αποτέλεσμα ο θερμός αέρας που εξέρχεται απο τις θυρίδες της τζαμαρίας, να δημιουργεί υποπίεση και να τραβάει αέρα μέσα απο το σπίτι δημιουργώντας ένα αίσθημα δροσιάς (κάτι παρόμοιο με τον ανεμιστήρα) .

 

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας, για το καλοκαίρι τίποτα δε συγκρίνεται με το κλασικό κλιματιστικό... Μία τέντα όπως περιγράφει ο συνάδερφος realarch θα ήταν καλή λύση ιδίως όταν χρησιμοποιείται τοιχοποιία χωρίς μόνωση (έχει το πλεονέκτημα να αποβάλλει θερμότητα το βράδυ).

Δημοσιεύτηκε

Ο τοίχος trombe δεσμεύει αρκετά τ.μ. εμβαδού. Σιγουρέψου ότι υπάρχει αρκετός συντελεστής δόμησης.

 

Στην θέρμανση προσφέρει πολλά, αλλά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το πολύ 30 μέρες τον χρόνο χρειάζεται η θέρμανση. Η ψύξη χρειάζεται περισσότερες. Ο τοίχος trombe δεν συνιστάται με ταυτόχρονη χρήση κλιματιστικού καθώς ο αέρας που ανανεώνεται από αυτόν έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία απ'την θερμοκρασία που θα είχαμε στον χώρο χωρίς αυτόν (αλλά με το κλιματιστικό αναμμένο).

 

Θα πρότεινα για αρχή να ενημερώσει κάποιος τους αρχιτέκτονες και τους διακοσμητές ότι τα ΈΝΤΟΝΑ χρώματα πρέπει να αποφεύγονται δια ροπάλου στην Ελλάδα επειδή απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και ζεσταίνεται ο τοίχος.

Δημοσιεύτηκε

τοιχος trombe σε υφιστάμενο κτιριο?

με τι τοιχοποιία? 2πλη δρομική με μονωση ή χωρις?

για να λειτουργήσει σωστά ο Trombe χρειαζεται να εχει ικανή θερμοχωρητικότητα!

Δημοσιεύτηκε

 

Θα πρότεινα για αρχή να ενημερώσει κάποιος τους αρχιτέκτονες και τους διακοσμητές ότι τα ΈΝΤΟΝΑ χρώματα πρέπει να αποφεύγονται δια ροπάλου στην Ελλάδα επειδή απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και ζεσταίνεται ο τοίχος.

 

Είμαι σίγουρος ότι οι Αρχιτέκτονες γνωρίζουν τη δουλειά τους, υποθέτω ότι σε εργασία Αρχιτέκτονα δεν εισέρχεται διακοσμητής. Ο διακοσμιτής διακοσμεί κτίσματα μη αρχιτεκτόνων σε μια προσπάθεια να μεταμορφωθούν σε ...αρχιτεκτονική.

Υποθέτω επίσης ότι ο Αρχιτέκτονας είναι ικανός να συντονίσει και να συνδιάσει τις γνώσεις των πολ.μηχανικών όσον αφορά στις αντοχές υλικών αλλά και των φυσικών όσον αφορά στην θερμική συμπεριφορά των υλικών και κατασκευών.

 

Γενικά οι σοβαροί αρχιτέκτονες επιπλέον κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και όσο περνάει ο καιρός οι γνώσεις αυτές είναι και επίσημα πιστοποιημένες από τα ινστιτούτα εκπαίδευσής τους.

Αυτό που είναι δύσκολο είναι να ανακαλύψουν σύμβουλους-συνεργάτες οι οποίοι σέβονται και περιορίζονται στο πραγματικό αντικείμενο εκπαίδευσής και γνώσης τους, αλλά και πελάτες οι οποίοι να έχουν την ικανότητα να επιλέγουν τους σωστούς επαγγελματίες για την εργασία τους και γνωρίζουν όχο μόνο τη διαφορά μεταξύ των ειδικοτήτων αλλά και τον τρόπο αξιολόγησης των καλών επιστημόνων μεταξύ μίας ειδικότητας (στην περίπτωση σχεδιασμού κτηρίων - των αρχιτεκτόνων).

Δημοσιεύτηκε

Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα. Βλέπω πολλά πράγματα τα οποία τα αγνοούν.

Τα γυάλινα κτίρια (τα περισσότερα νέα κτίρια γραφείων) είναι ότι χειρότερο ενεργειακά. Είναι πολύ αποδοτικά σε βόρειες χώρες επειδή εξοικονομούν ενέργεια θέρμανσης (λειτουργούν ως θερμοκήπια), αλλά είναι ενεργοβόρα στην Ελλάδα (οι ημέρες που απαιτείται ψύξη είναι περισσότερεα από τις ημέρες που θέλουν θέρμανση). Είναι ωραία στο μάτι όμως οπότε τα προτιμάνε από πιο ορθές ενεργειακά λύσεις.

 

Ο πελάτης δεν ξέρει να διαλέξει τον σωστό επιστήμονα. Επιλέγει τον καλύτερο "επικοινωνιακά" μηχανικό, αυτόν δηλαδή που θα του πλασάρει επιτυχώς ακόμα και άχυρο ως χρυσάφι. Σημαντικό ρόλο παίζει και η τιμή. Η σωστή δουλειά κοστίζει, η πρόχειρη είναι πιο οικονομική και σε ορισμένες περιπτώσεις προτιμάται (κακώς βέβαια).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.