Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Φόρτιση μπαταριών φωτοβολταϊκών συστημάτων


rainbow

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

σε αυτόνομο φ/β σύστημα το οποίο αποτελείται απο 3 πλάκες 130wp(12v)κ μπαταρίες 12v πόσο τάση πρέπει να κατεβαίνει απο τα πάνελ?Για να φορτίζουνε οι μπαταρίες εννοώ,γιατί από όσο γνωρίζω οι μπαταρίες θέλουν ένα +10% τάση για να φορτίσουνε.

 

Υ.Σ έχω κ ρυθμιστή κ Inverter:P

Link to comment
Share on other sites

Φίλε rainbow, η φόρτιση των συσσωρευτών είναι ολόκληρη επιστήμη. Προκειμένου περί των φωτοβολταϊκών που περιγράφεις έχουμε μάλλον φόρτιση με "σταθερή τάση", που σημαίνει ότι θέλουμε σταθερή τάση 13,6V ~14,0V ανάλογα με την θερμοκρασία των συσσωρευτών. Ή, για μεγαλύτερη απόδοση, φόρτιση με έλεγχο του ρεύματος... Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα τα κάνει ο "ρυθμιστής φορτιστής". Λογικά, ο συγκεκριμένος ρυθμιστής που έχεις πρέπει να λέει τι τάση εισόδου χρειάζεται για να λειτουργήσει. Έχε υπόψη σου ότι Φ/Β πλαίσιο με ονομαστική τάση 12V δεν θα δώσει στο βολτόμετρο 12V όταν το κύκλωμα είναι ανοιχτό... εσύ όμως θα ενδιαφέρεσαι για την ονομαστική τιμή και όχι την τάση ανοιχτού κυκλώματος. Αν θες να μετρήσεις κάποιο μέγεθος, αυτό θα είναι η ένταση σε κλειστό κύκλωμα...

Link to comment
Share on other sites

Αν μετρήσεις τα φωτοβολταϊκά σου "στον αέρα" (Uoc) η τάση τους θα είναι λίγο πάνω από 20V.

Τη μέγιστη ισχύ τους την αποδίδουν σε τάση γύρω στα 17V (Umpp).

Όταν όμως τα συνδέσεις στο ρυθμιστή και εφόσον η μπαταρία ΔΕΝ είναι πλήρως φορτισμένη, η τάση εξόδου τους θα "προσαρμοστεί" σε αυτήν της μπαταρίας μέσω του ρυθμιστή φόρτισης.

Ένας απλός ρυθμιστής τύπου PWM απλά συνδέει τα Φ/Β στη μπαταρία μέσω ενός τρανζίστορ τύπου FET το οποίο έχει πολύ χαμηλή εσωτερική αντίσταση.

Άρα, όταν το σύστημα λειτουργεί τα φωτοβολταϊκά έχουν σχεδόν τη τάση που έχει και η μπαταρία (+ τη πτώση τάσης που εισάγει ο ρυθμιστής και η καλωδίωση).

Για να δεις αν γίνεται φόρτιση (και πόση!) θα πρέπει να μετράς / παρακολουθείς το ρεύμα φόρτισης. Η τάση σου δίνει μια έμμεση ένδειξη του επιπέδου φόρτισης που έχει η μπαταρία.

Αν έχεις έναν εξελιγμένο ρυθμιστή σαν αυτόν http://www.outbackpower.com/products/charge_controllers/flexmax/ παρακολουθείς τα πάντα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.