Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρόποι μέτρησης με γεωδαιτικό GPS


Recommended Posts

Γεια σας,

Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τους συντονιστές του φόρουμ γιατί δεν μπορούσα να αναρτήσω ερώτημα.

Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η διαφορά του ημι-κινηματικού εντοπισμού θέσης (stop & go) και του RTK. Επίσης τα σημεία που μετρήθηκαν και φαίνονται στην οθόνη του collector έχουν προσωρινές συντεταγμένες ή διορθωμένες; Το post processing τι ακριβώς κάνει;

Ευχαριστώ πολύ και συγχωρέστε με αν κάνω κάποιο λάθος.

Link to comment
Share on other sites

Θα τα πάρουμε ανάποδα

 

3. Το post-processing είναι χρήση ειδικού λογισμικού στο γραφείο, που συνδυάζει τις παρατηρήσεις ζεύγους γεωδαιτικών δεκτών ετσι ώστε να προσδιοριστούν με την απαιτούμενη ακρίβεια οι συντεταγμένες των μετρηθέντων αγνώστων σημείων σε σχέση με τα μετρηθέντα σταθερά σημεία των παρατηρήσεων.

 

2. Αν το μηχάνημα είναι RTK και έχει επιλυσει (fix) τότε οι συντεταγμένες που βλέπεις είναι ακριβείας και αναφέρονται στο Γ.Σ. που έχεις προεπιλέξει. Αν είναι float τότε προφανώς δεν έχεις ακρίβεια. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν στην οθόνη και το RMS σφάλμα για κάθε παρατήρηση (τουλάχιστον πριν την καταγραφή, μετά την αναζητάς στα αρχεία καταγραφής).

 

3. Αν η μέθοδος παρατηρήσεων είναι stop&go προφανώς αυτό που βλέπεις στην οθόνη σου στο πεδίο είναι χονδροειδείς συντεταγμένες (Coarse Aquisition ή Autonomous) για τον απλό λόγο ότι χρειάζεται post-processing για την επίλυση ενώ στην RTK μέθοδο η επίλυση γίνεται στον controller που κρατάς, εκείνη τη στιγμή, με το ίδιο λογισμικό που έχεις στο γραφείο και με στοιχεία παρατηρήσεων που τροφοδοτούν και οι δυο δέκτες ταυτόχρονα (με τη βοήθεια UHF ή GSM modem). Θεωρητικά οι ακρίβειες των δυο μεθόδων είναι παραπλήσιες, με λίγο καλύτερη την stop&go.

 

Ελπίζω να σε κάλυψα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με κάλυψε απόλυτα ο agior και αν μου επιτρέπει απλώς μια μικρή παρατήρηση, η οποία θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική. Στην περίπτωση που δουλεύει κάποιος με post processing πρέπει να έχει υπόψη του ότι κάποια σημεία μπορεί και να μη λυθούν άρα να μην έχει σωστές συντεταγμένες, άρα και "τρύπες" στην αποτύπωση του.

Link to comment
Share on other sites

Οντως σημαντικότατη η παρατήρηση του άγιου, γιαυτό παίρνουμε παραπανήσιες (πλεονάζουσες) μετρήσεις έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα παρεπόμενα από τις (αναπόφευκτες στατιστικά) τρύπες στη δουλειά μας. Αν φυσικά έχουμε να κάνουμε με ίδρυση πολυγωνομετρικού δικτύου τότε απλά ξεχνάμε τη στάση που έμεινε float ή partial. Μια λύση είναι να παίρνω RTK και ταυτόχρονα να καταγράφω δεδομένα για post-processing με στόχο να βελτιστοποιήσω τις μετρήσεις. Αν κάποια "κλωτσήσει" θα έχω την RTK (παρέα με την αμφιβολία...)

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή με την μέθοδο RTK στέλνουμε μέσω μίας κεραίας (UHF) τα δεδομένα του BASE στον ROVER και γίνεται η επίλυση εκείνη τη στιγμή στο πεδίο. Αλλιώς θα χρησιμοποιήσουμε το post processing για επίλυση στο γραφείο.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.