Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξώστες - ειδική περίπτωση


Recommended Posts

Υπάρχει περίπτωση ο εξώστης που φαίνεται στο παρακάτω σχήμα (δηλαδή μπαζωμένο το τμήμα κοντά στο κτίριο και εξώστης μετά) να δημιουργεί πρόβλημα ΓΟΚ;

Εχω ενα τρελλό οικόπεδο που κάτι τέτοιο μου βγάζει και δεν θέλω να το μπαζώσω γιατί δημιουργώ μεγάλη διαφορά από εκεί και πέρα... Ο αρχιτέκτονας της πολεοδομίας θέλει να δημιουργηθούν ταμπάνια με max διαφορά το 1.50 γιαυτό με βολεύει η κατάσταση όπως δείχνει το σχήμα.

post-19342-131887244271_thumb.jpg

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο εξώστης ορίζεται με βάση την στατική του λειτουργία: είναι πρόβολος, φέρει οπλισμό προβόλου και αυτό φαίνεται στα στατικά. Δεν πα' νά 'χει χώματα από κάτω, δεν έχει καμία σημασία. Αρκεί να έχει ένα ελάχιστο διάκενο από κάτω (τουλάχιστον στα σχέδια) για να βεβαιώνεται η στατική του λειτουργία.

 

Επομένως δεν νομίζω ότι έχει νόημα να το προσεγγίζεις ως πρόβολο σε μπαζωμένη βεράντα.

Link to comment
Share on other sites

όπως τα λέει ο AlexisPap για τη στατικότητα

 

όμως θεωρώ πως ούτε στα σχέδια χρειάζεται κανένα διάκενο ούτε στην πράξη

Link to comment
Share on other sites

Στατικά και λειτουργεί και οπλίζεται ως εξώστης... Κατά ΓΟΚ έλεγα μήπως υπήρχε κάποιο κόλλημα, αλλά δεν νομίζω... Μετρά όλος, από το κτίριο, ή από εκεί που θα πώ εγώ ότι δεν πατά σε χώμα;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ JTB,

συμφωνώ με τα σχόλια των συναδέλφων. Προχωρώ όμως λίγο παρακάτω τη συζήτηση, εστιάζοντας στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι θα πρέπει, ο εξώστης, τον οποίον θα κατασκευάσεις, να έχει περιμετρκά ¨κρέμαση¨ έτσι ώστε να λύσεις το αισθητικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με το ¨πλημελές¨ μάζωμα και το ¨χάσμα¨ το οποίο θα έχεις και το οποίο θα είναι ορατό απο τα κατάντι.

Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα αφορά στο τρόπο που θα πάει πολεοδομία... Προφανώς και δεν είναι το τέλειο από αισθητικής άποψης, αλλά θα πρέπει να δείξω πως διαμορφώνεται με τα υψόμετρα που μου ζητά... Δεν θα είναι απλώς μπάζωμα, θα είναι τοιχίο από κάτω, μπαζωμένη βεράντα κανονική... αυτό που δείχνω είναι το Φ.Ε. το οποιο θα "γωνιαστεί" και θα γίνει Δ.Ε. απλώς θα είναι στην αρχή μπαζωμένο και μετά εξωστης.

 

Πάντως, όπως μου λέτε, τίθεται θέμα ΓΟΚ... Δηλαδή, δεν μπορώ να έχω εξώστη σε συνέχεια μπαζωμένης βεράντας... σωστά; (Σύμφωνα με τον AlexisPap)

Link to comment
Share on other sites

Εξώστης είναι το τμήμα που είναι σε πρόβολο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ΓΟΚ. Το πόσο θα είναι μπαζωμένη βεράντα και πόσο εξώστης το αποφασίζεις εσύ.

Φυσικά στο σημείο που σταματά η βεράντα και αρχίζει ο εξώστης θα βάλεις τοιχείο να κρατά το μπάζωμα (το σκίτσο που έχεις ανεβάσει θέλει συμπλήρωμα).

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς, άρα δεν μετράει από το κτίριο... Αυτό ξέρω κι εγώ... Μάλλον έχεις δίκιο, το σκίτσο μου μπέρδεψε τη συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα είναι αν θα μετρήσει στο ποσοστό των εξωστών όλο το πλάτος ή μόνο αυτό που δεν είναι μπαζωμένο.

Αν ήταν όλο μπαζωμένο, δεν θα μετρούσε καθόλου.

Αλλά, μπορεί να υπάρχει εξώστης, κατά ΓΟΚ, που ξεκινάει από το έδαφος και όχι από το κτήριο? Μήπως είναι διαμόρφωση εδάφους τότε?

Αυτό είναι το ερώτημα.

 

Άποψή μου είναι να το κάνεις όλο μπαζωμένο για να ξεπεράσεις ότι σκόπελο μπορεί να προκύψει από την πολυνομία μας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.