Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

 

μόλις πρόσφατα έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι με μελέτες θέρμανσης και έχω διάφορες απορίες για τον τρόπο που το 4Μ κάνει τους υπολογισμούς.

 

Ο σκοπός μου είναι για ένα συγκεκριμένο δίκτυο (μονοσωλήνιο σύστημα) να κάνω τους υπολογισμούς και με τις 3 επιλογές του προγράμματος (ίση πτώση πίεσης, θερμοκρασίας και υδραυλική επίλυση) να δω εκτός από τις διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα των 3 μεθόδων και πως υπολογίζει τα αποτελέσμαατα αυτά.

 

Προς το παρόν έχω ξεκινήσει με την επιλογή της ίσης πτώσης θερμοκρασίας ορίζοντας (dt=20C-αν και μάλλον στην πράξη ισχύει το 15C).

 

Έχω καταλάβει ότι η μέθοδος αυτή θεωρεί ίση πτώση θερμοκρασίας σε όλα τα κυκλώματα, και με βάση αυτή την πτώση θερμοκρασίας υπολογίζει την παροχή του κυκλοφορητή (Q/DT).

 

1) Η απορία μου είναι στην συνέχεια πως υπολογίζει το δτ σε κάθε θερμαντικό σώμα. Έχω μια υποψία ότι το υπολογίζει ως 20*(Qχώρου/Qκυκλ). Δεν θα έπρεπε να υπολογίζεται σαν DT=Q/παροχή ?

 

2) πως υπολογίζει τη παροχή που καταλήγει σε κάθε Θ.Σ. Επίσης όταν θέτω διακόπτη στο 50% τι σημαίνει? πως αυτό επηρεάζει την παροχή?

 

πχ. έστω ότι έχουμε τον υπολογισμό της φωτογραφίας που έχω επισυνάψει. Δεν καταλαβαίνω το εξής.

Στο κύκλωμα 1.1 και 1.2 η παροχή υπολογίζεται (βλ.κάτω πίνακα) πολύ σωστά Qκυκλ/DT δηλαδή 1924/20=0.096m3/hr και 2801/20=0.140m3/hr.

 

Αν όμως πάμε στο πάνω πίνακα, τελικά στο κύκλωμα 1.1. έχω παροχή στα επιμέρους σώματα 0.0475+0.0475=0.096 m3/hr =παροχή του κυκλώματος ενώ στο κύκλωμα 1.2 έχω παροχή στα επιμέρους σώματα 0.07+0.07+0.07=0.21 m3/hr διαφορετική από την παροχή του κυκλώματος 0.140m3/hr.

 

Πως γίνεται αυτό?

 

Προφανώς έχει να κάνει με την ρύθμιση στους διακόπτες που δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί.

 

3) Τέλος τι είναι το ισοδύναμο μήκος διακόπτη και πως τελικά θα πρέπει να ορίζω το ποσοστό και το ισοδύναμο μήκος του διακόπτη ?

 

Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω κάποιο βιβλίο ακόμα που να τα εξηγεί.

 

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας!

post-20683-131887244287_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Τελικά κατάφερα και έλυσα τις απορίες μόνη μου...

 

κατέβασα από το forum το βιβλίο Θέρμανση του Ευγενίδιου ιδρύματος που εξηγεί το ρόλο του τετράοδου διακόπτη στα Θ.Σ.

 

Έτσι κατάλαβα ότι τελικά το dt όντως υπολογίζεται σαν DT=Q/παροχή απλά λαμβάνεται υπόψιν και το ότι το 50% του νερού παραμένει στην αρχική θερμοκρασία του κυκλώματος.

 

Επιπλέον συνειδητοποίησα ότι πχ στο 2ο σώμα πάει και το νερό που παρεκαμψε το 1ο σώμα μαζί με αυτό που βγήκε από το 1ο Θ.Σ.

 

Η μόνη απορία που παραμένει είναι τι είναι το ισοδύναμο μήκος του διακόπτη? έχει να κάνει με τις τοπικές αντιστάσεις του διακόπτη?

 

Επίσης ΟΛΟΙ οι διακόπτες συνηθίζεται να ρυθμίζονται στο 50%? Το τελευταίο ΘΣ του κάθε κυκλώματος γιατί να είναι στο 50%?

Δημοσιεύτηκε

Ακριβώς αυτό είναι το ισοδύναμο μήκος.Το μήκος δηλαδή που παρουσιάζει την ίδια τιμή γραμικών απωλειών με την τιμή τοπικών απωλειών που έχειι ο διακόπτης.

Το χρησημοποιούμε και για γωνίες και καμπύλες

Δημοσιεύτηκε

Οι διακόπτες ρυθμίζονται για την εξισορρόπηση του δικτύου

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.