Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έστω ότι έχω ένα UPS με μια συστοιχία 16 μπαταριών 12V 80Ah σε σειρά. Για κάποιο λόγο χαλάσει η μια πρόωρα μπορώ να την αντικαταστήσω με μια ίδιου τύπου αλλά διαφορετικά Αh (π.χ 12V 60Ah ή 12V 110Ah).

Δημοσιεύτηκε

Το σωστό είναι να αντικατασταθεί από μία με τα ίδια Ah.

 

Αν όμως για χψ λόγους πρέπει να αντικαταστήσεις μόνο μία, με μία άλλη μπαταρία ίδιου τύπου αλλά διαφορετικών Αh, τότε:

1. αν βάλεις μία λίγο μικρότερη, επειδή το ρεύμα που θα περνά από την συστοιχία των μπαταριών θα είναι το ίδιο, θα αναγκάζεται η 60άρα να δουλεύει με το ρεύμα των 80άρων, άρα θα εκφορτίζεται γρηγορότερα και θα φορτίζεται γρηγορότερα. Αλλά εάν υποθέσουμε ότι οι 80άρες έχουν χάσει κάποιο ποσοστό χωρητικότητας (καθώς είναι παλαιότερες), και η 60άρα είναι καινούργια, η διαφορά αυτή στην δυναμικότητα (και τα επακόλουθα φαινόμενα αύξησης θερμοκρασίας στην μικρή μπαταρία) μειώνεται. Εάν το UPS δουλεύει με φορτία πάνω από το 50% της δυναμικότητάς του, τότε η αντικατάσταση της 80άρας με την 60άρα είναι μόνο προσωρινή (ας πούμε μερικές μέρες ή εβδομάδες) λύση. Εάν δουλεύει με λιγότερο από 50% τότε μπορείς να την κρατήσεις (ανάλογα και με την συχνότητα χρήσης) για μερικούς μήνες.

2. για τους παραπάνω λόγους προτίμησε να βάλεις μία λίγο μεγαλύτερη παρά μία λίγο μικρότερη. Πρόβλημα με υψηλές θερμοκρασίες στην μπαταρία δεν θα έχεις, απλώς δεν θα αξιοποιείς σωστά την μεγαλύτερη μπαταρία.

3. Σιγουρέψου ότι οι χωρητικότητες που αναφέρεις (80, 60, 110) αναφέρονται στον ίδιο ρυθμό εκφόρτισης. Εάν αναφέρονται σε διαφορετικό, τότε κάνε αναγωγή στο ίδιο ρυθμό C.

 

Μία άλλη λύση θα ήταν η εξής (δεν την έχω δοκιμάσει):

Να βάλεις 2 μπαταρίες των 6V που η κάθε μία είχε 40 Ah.

 

 

ΥΓ. Συνήθως η μεγαλύτερη (110 Ah) μπαταρία δεν χωρά στο χώρο που ήταν η μικρή.

Δημοσιεύτηκε

Εάν το UPS δουλεύει με φορτία πάνω από το 50% της δυναμικότητάς του, τότε η αντικατάσταση της 80άρας με την 60άρα είναι μόνο προσωρινή (ας πούμε μερικές μέρες ή εβδομάδες) λύση.

 

Με τον όρο δυναμικότητα, εννοείς ενέργεια ή ισχύ?

 

Πχ αν ένα ups 10KVA δουλέψει για ένα λεπτό στα 6ΚVA είμαστε στην παραπάνω περίπτωση?

Δημοσιεύτηκε

Είχα στο μυαλό μου την περίπτωση που ένα UPS εξυπηρετεί μία κατανάλωση μάλλον σταθερής ισχύος.

 

Τώρα, η φυσιολογική ερώτηση που θα ακολουθήσει είναι : τότε πώς είναι δυνατόν ένα UPS να δουλεύει με λιγότερο από το 50% της ισχύος του;

Απ: Συμβαίνει καμιά φορά. Στα UPS που δουλεύω είναι η συνήθης περίπτωση.

 

Πχ αν ένα ups 10KVA δουλέψει για ένα λεπτό στα 6ΚVA είμαστε στην παραπάνω περίπτωση?
Εξαρτάται και από την αυτονομία του UPS, δηλαδή τα συνολικά Ah των μπαταριών του.

 

Α. Εάν έχει αυτονομία για τα 10 kVA , ας πούμε 20 λεπτά ή περισσότερο, τότε το να δουλέψει το 5% του χρόνου αυτονομίας με ισχύ 60% την ονομαστικής, δεν θα έχει τόσο αρνητικές επιπτώσεις στην θερμοκρασία της μπαταρίας

 

Β1. Εάν όμως έχει αυτονομία 6 λεπτά τότε η αντικατάσταση της μίας από, ας πούμε, τις 2 μπαταρίες των 42Ah ( 6 λεπτά Χ 10kVA= 1000 VAh, και 1000 VAh / 12V = 84 Ah ), με κάποια μικρότερη (π.χ. 38Ah) θα έχει πολύ δυσμενέστερα αποτελέσματα σε σχέση με την περίπτωση Α, και δεν συνίσταται.

Β2 Οχι τόσο δυσμενή όπως στην Β1, αλλά οπωσδήποτε δυσμενέστερα από την περίπτωση Α, θα είναι τα αποτελέσματα αν αντικαταστήσουμε 1 από τις 4 μπαταρίες των 21 Αh, και ακόμη καλύτερα εάν αντικαταστήσουμε 1 από τις 12 μπαταρίες των 7Ah , με μία μπαταρία που θα έχει π.χ. 20% λιγότερα Ah

 

 

Μία τέτοια αντικατάσταση μπαταρίας (π.χ. λιγότερα 20% Ah) σε μία συστοιχία μπαταριών όπου το κλάσμα των αντικαθιστούμενων είναι μικρότερο από 1/10 , είναι μία έκτακτη περίπτωση , όπου π.χ. δεν διαθέτουμε ετοιμοπαράδοτη μία κατάλληλη μπαταρία. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τουλάχιστον ένα-δύο κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης, να μετρηθούν τάσεις και θερμοκρασίες στην διαφορετική μπαταρία, και να μην "ξεχαστεί" η αγορά ενός σετ νέων μπαταριών.

Δημοσιεύτηκε

θα χρησιμοποίησεις ίδια μπαταρία με αυτή που χάλασε (ίδια μάρκα, ίδια χαρακτηριστικά), αλλίως αλλοιώνεις τις ισορροπίες του συστήματος.

και να θυμάσαι ότι εάν κατά τη διάρκεια που αλλάζεις την μπαταρία συμβεί διακοπή από ΔΕΗ, τότε δεν θα έχεις τάση στην έξοδο!

 

─────────────────

Διευκρινίστε την ειδικότητά σας.

Δημοσιεύτηκε

Θα πρέπει να κάνω μία διόρθωση ή διευκρίνηση:

...Εάν όμως έχει αυτονομία 6 λεπτά τότε η αντικατάσταση της μίας από, ας πούμε, τις 2 μπαταρίες των 42Ah ( 6 λεπτά Χ 10kVA= 1000 VAh, και 1000 VAh / 12V = 84 Ah ), με κάποια μικρότερη (π.χ. 38Ah)...

Ενώ ο υπολογισμός των 84 Ah είναι σωστός αφού 12V επί 84Αh μας δίνουν περίπου 1000 VAh, δεν είναι δυνατόν να πάρει κανείς 84 Αh από δύο μπαταρίες 12 V των 42 Αh εάν αυτές οι μπαταρίες είναι στην σειρά (όπως αναφέρονταν το μήνυμα #1). Αυτό γίνεται μόνο εάν οι μπαταρίες των 12 V είναι παράλληλες.

 

Με την ευκαιρία αυτής της διευκρίνησης, γίνεται ευκολότερα αντιληπτό πιστεύω, ότι σε μπαταρίες που είναι συνδεδεμένες σε σειρά (όπως λέει το μήνυμα#1) περνάει το ίδιο ρεύμα. Αρα, εάν αλλάξεις μόνο μία μπαταρία, θα πρέπει αυτή η μπαταρία να μπορεί να δώσει το ρεύμα που θα ζητά το φορτίο. Με άλλα λόγια, η συστοιχία των μπαταριών θα λειτουργεί με το ρεύμα που θα δίνει η μπαταρία που μπορεί να δώσει το ελάχιστο ρεύμα.

Για αυτό είπα και πριν ότι μία 80άρα παλιά και μία 60άρα νέα, δεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά (όσο φαίνεται).

 

Συμπέρασμα: Σε μία συστοιχία μπαταριών συνδεδεμένων σε σειρά, η αξιοποιήσιμη χωρητικότητα των μπαταριών είναι ίση με την χωρητικότητα της μικρότερης μπαταρίας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.