FouksMechMech Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Πρόκειται για μεζονέτα με υπόγειο (επιφάνεια θεμελίωσης 130m2, τοιχεία υπογείου, ισόγειο και 1ος όροφος). Σ2, q=3.5, τάση εδάφους: 200kN/m2, α=0.24 (ζώνη ΙΙ) Στον ξυλότυπο της θεμελίωσης, όλες οι "επιμέρους πλάκες" έχουν πάχος d=0.60m. Υπάρχουν οι δύο εσχάρες #Φ12/15 και τα συνδετήρια δοκάρια μεταξύ των υποστηλωμάτων διαστάσεων 50/60 με τετράτμητα τσέρκια Φ10 και 2 πλευρικά Φ12. Τα περιμετρικά συνδετήρια δοκάρια, στα περιμετρικά τοιχεία υπογείου δηλαδή, είναι διαστάσεων 25/40. Στην κατοχή μου έχω και το τεύχος στατικής μελέτης, την εκτύπωση δηλαδή. Ερώτηση 1η: Ενώ από τον ξυλότυπο καθίσταται προφανές ότι πρόκειται για κοιτόστρωση, το τεύχος αναφέρει πεδιλοδοκούς. Είναι θέμα πολεοδομίας/λογισμικού, δοθέντος ότι η κοιτόστρωση "προσεγγίζεται" (υπολογιστικά) με κάποιες παραδοχές? Ερώτηση 2η: Από που θα βρω το στατικό ύψος της πλάκας κοιτόστρωσης? Είναι 60-5-5 (οι 2 επικαλύψεις άνω/κάτω) = 50cm? Ερώτηση 3: Αν η πλάκα γίνει 60cm, αφαιρώντας 10cm επικαλύψεις και 5cm τα 2# (4*12=48mm), οι φουρκέτες των εσωτερικών συνδετήριων δοκών πρέπει να "κοπούν" με ύψος 45cm. Μήπως είναι λίγο? Ερώτηση 4η: Πως θα καταλάβω αν η επάνω εσχάρα πρέπει να τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από το διαμήκη οπλισμό των συνδετήριων δοκών? Σε κάποιο σημείο της επίλυσης, ο αναλυτής θεωρεί το πάχος της πλάκας μικρότερο ή ίσο με το ύψος των δοκών? Οπότε ανάλογα τοποθετείται η πάνω εσχάρα? Πως θα εντοπίσω μια τέτοια θεώρηση/προσέγγιση ώστε να πράξω ανάλογα με την τοποθέτηση του οπλισμού ? Ευχαριστώ, και ελπίζω να μη σας κουράσω.
Νατάλης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Κατ'αρχήν θα πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στο μηχανικό σας. Είναι σαν να ψάχνετε γιατρικό για κάποια αρρώστια στο internet. Θα πελαγώσετε και θα πάθετε κατάθλιψη από τις παρενέργειες που αναφέρει ο κάθε γιατρός!!! Απάντηση 1. Ο κάθε μελετητής μπορεί να επιλύσει με διαφορετικό τρόπο μία γενική κοιτόστρωση. Οι παράγοντες είναι διάφοροι όπως πχ γεωμετρία φορέα, κατασκευαστικές δυσκολίες κτλ. Η επίλυση μάλλον έγινε με r-mode και ο συνάδελφος προσομοίωσε την κοιτόστρωση με "λωρίδες" πεδιλοδοκών. Προφανώς δεν περιμένει ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα ώστε να έχει αρνητικές πιέσεις. Αν είχε το s-mode, θα προσέγγιζε την κοιτόστρωση με πεπερασμένα στοιχεία. Θεωρώ πως η διαφορά στους οπλισμούς τελικά θα είναι αμελητέα μεταξύ των δύο επιλύσεων. Θεωρώ πως ο μηχανικός σας έχει λάβει υπ' όψιν του το απαιτούμενο μήκος αγκύρωσης των οπλισμών των κατακόρυφων στοιχείων (υποστυλωμάτων/τοιχείων) για το πάχος των 60 cm. Απάντηση 2. Το στατικό ύψος είναι 50 cm. Αυτό φαίνεται από τις διαστάσεις των πεδιλοδοκών. Μία τυπική πεδιλοδοκός έχει τέσσερεις αριθμούς πχ 30/100/200/60, όπου οι δύο τελευταίοι είναι το πλάτος και το πάχος του πέλματος. Βάλτε όμως αποστάτες 5άρηδες, όχι τούβλα, μαρμαράκια και λοιπές "μαγκιές" των σιδεράδων/μπετατζήδων. Απάντηση 3. Αφήστε το μηχανικό σας να αποφασίσει το μήκος κοπής των συνδετήρων των δοκών. Απάντηση 4. Το ύψος των εσωτερικών δοκών είναι 60 cm. άρα δεν τίθεται θέμα διαφορετικού ύψους. Όσον αφορά στα περιμετρικά δοκάρια 25/40 αυτά ούτως ή άλλως θα οπλισθούν ως 25/60 λόγω του συνολικού πάχους της κοιτόστρωσης. Ο μηχανικός σας θα αποφασίσει τις άνω και κάτω στρώσεις των οπλισμών ανάλογα με τη μορφή των "πλακών" που δημιουργούνται ανάμεσα στα "κρυφοδοκάρια" της κοιτόστρωσης. Καλό θα είναι πάντως να ρίξετε σκυρόδεμα καθαριότητας και να μην ξεχάσετε τη θεμελιακή γείωση. Προσοχή επίσης και στις τυχόν αποχετεύσεις που πρέπει να μπουν μέσα στην κοιτόστρωση. Θυμηθείτε να πάρετε και δοκίμια σκυροδέματος
terry Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Ποτε αποχετευσεις μεσα απο κοιτοστρωση....
Νατάλης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Συνήθως στα υπόγεια βάζουν αποχετεύσεις WC, λεβητοστασίων, και ξαφνικά εκεί που έχεις σιδερώσει έρχεται ο μηχανολόγος (στην καλύτερη περίπτωση) ή ο υδραυλικός (συνήθως) και θέλει να βάλει τις σωλήνες του. Τότε αντιλαμβάνεται ο αρχιτέκτονας ότι έπρεπε να έχει δώσει περισσότερο βάθος στην εκσκαφή και να μη θεωρεί την κοιτόστρωση ως δάπεδο υπογείου. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας!!!! Αυτά γίνονταν με τις "ελάχιστες" αμοιβές, σκέψου τώρα χωρίς αυτές....
FouksMechMech Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Καταρχήν σας ευχαριστώ για τη συμβολή σας στην επίλυση των αποριών μου. Προφανώς εμπιστεύομαι το μηχανικό μου. Οι λόγοι που ρωτάω εδώ, είναι αφενός μεν για να μάθω (μηχανικός είμαι και γω), αφετέρου δε, λόγοι που θα ήθελα να μου επιτρέψετε να μην τους παραθέσω. Προφανώς θα θεμελιώσω σε μπετόν καθαριότητας, θα χρησιμοποιήσω (κάτω) σιδηροαποστάτες zig-zag 5cm, θα εγκαταστήσω θεμελιακή γείωση και δε θα βάλω αποχετεύσεις εντός της κοιτόστρωσης. Αυτές θα είναι εξωτερικές (υπόγειο είναι εξάλλου). Επίσης, δοκίμια θα πάρω. Παρόλο που το οικόπεδο βρίσκεται μόνο 80m (περίπου από τη θάλλασα), είναι λίγο πιο ψηλά, και εκτιμώ και γω πως δε θα υπάρξει πρόβλημα υδροφόρου. Έτσι τουλάχιστον απάντησε και ο γείτονας που έχτισε πριν 3 χρόνια. Όντως στο τεύχος στατικής μελέτης, αναφέρεται ότι επιλύει με r-mode. "Ο μηχανικός σας θα αποφασίσει τις άνω και κάτω στρώσεις των οπλισμών ..." Αναφέρεστε στις 2 σχάρες? Αυτές αναφέρονται ρητά στον ξυλότυπο ως #Φ12/15 πάνω/κάτω. Και μια τελευταία ερώτηση: Ο συνάδελφος που έκανε τη στατική μελέτη, πρότεινε για λόγους αποφυγής διάτρησης, να βαθύνει η εκσκαφή περίπου 20cm γύρω από κάθε υποστήλωμα ώστε η πλάκα να γίνει (τοπικά) 80cm και εκεί να τοποθετηθεί μια επιπλεόν σχάρα Φ12/15. Το ΝΕΧΤ κάνει αναλυτικό έλεγχο διάτρησης? Μήπως ο συνάδελφος που έλυσε το στατικό προτείνει την παραπάνω λύση για το "φόβο των Ιουδαίων"?
Νατάλης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Ναι αναφέρομαι στις δύο εσχάρες. Το ΝΕΧΤ κάνει έλεγχο διάτρησης εφόσον ο χειριστής του το θελήσει. Κατασκευαστικά το βρίσκω λίγο δύσκολο να έχετε τοπικό βάθος 20 εκ. στις θέσεις των υποστυλωμάτων. Δεν αρκεί μια "τρύπα" παραπάνω, πρέπει να οπλισθεί σωστά και μάλλον απαιτείται μεγαλύτερο πλάτος από αυτό των υποστυλωμάτων. Μπορείτε να το δείτε ανάποδα, πράγμα που σημαίνει πως τα δοκάρια θα γίνουν 50/80, άρα πρόσθετη δουλειά για το συνάδελφο και τους μπετατζήδες. Βέβαια για 60 εκ. και για διώροφο μάλλον δύσκολα θα έχετε πρόβλημα διάτρησης, αλλά αυτό εξαρτάται από τα φορτία των υποστυλωμάτων και τις διαστάσεις τους σε σχέση με τον οπλισμό της κοιτόστρωσης.
FouksMechMech Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Η τοπική αύξηση του βάθους γύρω από τα υποστυλώματα προτάθηκε να είναι περίπου 1.5x1.5m Όχι μόνο όσο το υποστήλωμα. Εγώ διακρίνω και προβλήματα (δυσκολίες) στη σωστή χάραξη των υποστηλωμάτων αν γίνει μια τοπική αύξηση του βάθους εκσκαφής. Όταν αναφέρεστε σε δοκάρια 50/80, εννοείτε να αυξηθεί το ύψος των δοκών μόνο (ήτοι πλάκα 60cm) βαθύνοντας την εκσκαφή περισσότερο (20cm) στα δοκάρια, ή ολόκληρη η πλάκα να γίνει 80cm ?
terry Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Δεν χρειαζεται αυτη η αυξηση του παχους... Αν εχει κανει ελεγχο διατρησης και εχει λαβει υποψη και τις "νευρωσεις" (συνδετηρια δοκαρια) ειναι οκ... (για να πω την κακια μου...δεν μπορω....εκεινο το 25/40 τι το ηθελε???? αντε μην πω για εμπειρια...)
Νατάλης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 @terry Μπορώ άνετα να εκφέρω γνώμη για τη μελέτη του συναδέλφου που έκανε τη μελέτη, αλλά θα είναι άδικο αφού κάνουμε "ιατρική από τηλεφώνου". Εξάλλου τα ματάκια μου έχουν δει τόσα στους ελέγχους που κάνω που θα έπρεπε να κάνουμε κατηγορία ΤΟP-10 ασχετοσύνης ή μάλλον BOTTOM-10 ασφάλειας. @FouksMechMech Κι εγώ πιστεύω πως οι "τοπικές εκσκαφές" μάλλον προβλήματα θα φέρουν. Ας κάνει έναν έλεγχο διάτρησης και θα είστε εντάξει με τα 60 cm. Tις αγκυρώσεις να ελέγξει, πιθανώς να μην του βγαίνουν στις μεγάλες διατομές (Φ20, Φ22, Φ25)
FouksMechMech Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2011 To πόσο σας ευχαριστώ.. δε χρειάζεται να το πω. Μάλλον θα πρέπει να αλλάξω επάγγελμα. Το λέω διότι με ενδιαφέρει το θέμα. Και επειδή πρόκειται για το δικό μου σπίτι, αλλά και επειδή πραγματικά μου αρέσει. Anyway. Ή μέγιστη διατομή του διαμήκους οπλισμού των υποστηλωμάτων είναι Φ20. Σχετικά με τη διάτρηση, σκέφτηκα το εξής (ως μια λύση γρήγορη...) Από το να σκάβω άλλους 20 πόντους τοπικά (ταλαιπωρία) να "κυνηγάω" το που θα "κόψει" τις κολώνες ο εργολάβος (χάραξη), και να σκέφτομαι τι 8α γίνει εάν βρέξει, ας κάνω όλη την πλάκα 65cm ή/και 70cm να είμαστε ήσυχοι. Εξάλλου όσο και να την αυξήσω (5 ή 10 cm) o εργολάβος θα πληρωθεί βάσει ξυλότυπου, και τα 6.5 ή 13 m3 σκυροδέματος κοστίζουν όσο περίπου ο οπλισμός για τις extra τοπικές εσχάρες. Στην τελική, στο σπίτι μου είναι τοποθετημένα τα 6.5m3 ή 13m3 παραπάνω σκυρόδεμα. Με 70cm ραντιέ, και τριόροφη νομίζω αντέχει....... Πρόκειται για μπακαλίστικο "συντελεστή ασφάλειας".... αλλά βοηθάει πιστεύω. Σχετικά με την αγκύρωση του διαμήκους οπλισμού των υποστηλωμάτων, μήπως είναι εύκαιρη μια παραπομπή στο manual του Ιγνατάκη ή/και του ΕΚΩΣ προς (προσωπική) μόρφωση και συμμόρφωση?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα