Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
...Όμως εσύ θέλεις επιπλέον η μηκίδα να δεσμεύει πλευρικά το υποστύλωμα: Θα θεωρήσεις ότι το υποστύλωμα είναι στραβό, ότι έχει ήδη υποστεί κάποιον λυγισμό. 3.

 

Kαι γιατί όχι απλούστερα να μην θεωρήσεις τις δυνάμεις λόγω ατελειών ως μια επιπλέον φόρτιση ;

  • Απαντήσεις 61
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι να δίνεις παραδείγματα! :) Προφανώς, spy1551, θα το κάνει όπως το λες και θα υπολογίσει την φόρτιση σύμφωνα με τον ΕΚ-3. Αν βάλει "στραβό" υποστύλωμα στο μοντέλο δεν θα πάρει τα φορτία του ΕΚ-3, θα πάρει ...μπαρούφες... ήταν απλώς μια παραστατική επεξήγηση του νοήματος της μεθόδου.

Δημοσιεύτηκε

Aλέξη νομίζω ότι γίνεται με δύο τρόπους είτε ως επιπλέον φόρτιση ,

είτε ως ανοχή ατελειών κατά την μοντελοποίηση ( φυσικά όχι με στραβό υποστύλωμα).

Στο Robot νομίζω ότι υπάρχει και η δεύτερη επιλογή ως Τolerance of structure model generation.

Εάν το δώσεις ως επιπλέον φόρτιση στο Robot , το δίνεις γεωμετρικά ( Δl /l ) και προφανώς κάνει τον υπολογισμό μόνο του.

Aν υπάρχει κάποιος ποιος έμπειρος χρήστης του Robot , ας το εξηγήσει (επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει.)

Δημοσιεύτηκε
Αν βάλει "στραβό" υποστύλωμα στο μοντέλο δεν θα πάρει τα φορτία του ΕΚ-3, θα πάρει ...μπαρούφες...

 

Γιατί το λες αυτό Αλέξη;

Δημοσιεύτηκε

Έστω ένα υποστύλωμα το οποίο έχει κατασκευαστική ατέλεια (εκκεντρότητα) στο οποίο δεσμεύουμε τον λυγισμό κατά τον ασθενή άξονα με μία ράβδο στο μέσο του.

 

Ποιο μέλος αντιστέκεται στον λυγισμό; Αφ' ενός το ίδιο το υποστύλωμα. Αφ' εταίρου η ράβδος. Τι μέρος του φορτίου που προκαλείται από την εκκεντρότητα αναλαμβάνει το κάθε μέλος; Φυσικά το μέρος που του αντιστοιχεί με βάση την δυσκαμψία...

 

Έχουμε δηλαδή την δυσκαμψία του υποστυλώματος, που είναι η δύναμη που όταν δρά στο μέσον του υποστυλώματος προκαλεί μοναδιαίο βέλος.

Έχουμε και την δυσκαμψία του συστήματος ράβδου - συστήματος ακαμψίας που είναι η δύναμη που όταν ασκηθεί στο άκρο της ράβδου προκαλεί μοναδιαία μετατόπιση.

 

Αλλά: Η δυσκαμψία υποστυλώματος που δεν επαρκεί έναντι λυγισμού είναι ΜΗΔΕΝ. Επομένως ΟΛΟ το φορτίο το αναλαμβάνει η ράβδος και το σύστημα δυσκαμψίας.

 

Τα γραμμικά μοντέλα δεν το λαμβάνουν αυτό υπόψη. Αν με γραμμική ανάλυση λύσουμε υποστύλωμα με εκκεντρότητα η δύναμη που θα προκύψει για την ράβδο θα είναι μικρότερη, επειδή το υποστύλωμα θα έχει δυσκαμψία πρώτης τάξης. Επομένως θα υποδιαστασιολογίσουμε το σύστημα δυσκαμψίας.

 

Η ανάλυση αυτή μπορεί να γίνει σωστά μόνο με προγράμματα που λαμβάνουν υπόψη τα φαινόμενα δευτέρας τάξεως. Αυτό γίνεται με επαναληπτική μέθοδο. Το πρόγραμμα λύνει ξανά και ξανά τον φορέα, αναπροσαρμόζοντας τα τοπικά μητρώα δυσκαμψίας (και το καθολικό βεβαίως) με βάση το αξονικό των στοιχείων, μέχρι να επέλθει σύγκλιση.

 

Τα αποτελέσματά τους είναι ελαφρώς ευνοϊκότερα εκείνων με την απλοποιημένη μέθοδο, επειδή η δυσκαμψία του υποστυλώματος στην πράξη δεν "μηδενίζεται" "τελείως"... Αλλά η χρήση τους είναι δύσκολη και έχει νόημα μόνο σε μεταθετά πλαίσια.

Δημοσιεύτηκε

Aλέξη , αυτό λύνεται αν κάνεις P-delta ανάλυση.

Αν κάποιος τη χρησιμοποιεί , αν μπορεί ας παραθέσει ποσοτικά δεδομένα ,

δηλαδή διαφορές στα εντατικά μεγέθη ( περίπου σαν τάξη μεγέθους).

Δημοσιεύτηκε

Πράγματι, αυτό ακριβώς κάνει η P-delta ανάλυση. Συνεκτιμά την μεταβολή των εντατικών μεγεθών λόγω της παραμόρφωσης και την μεταβολή της δυσκαμψίας λόγω των εντατικών μεγεθών.

Προσοχή, η P/Δ δεν μας απαλλάσσει από τις κατασκευαστικές ατέλειες...

 

Edit: επίσης προσοχή, όταν το πρόγραμμα συνεκτιμά μόνο την μεταβολή της έντασης λόγω της παραμόρφωσης και αγνοεί την μεταβολή της δυσκαμψίας, η μέθοδος λέγεται πάλι P/Δ ανάλυση...

Δημοσιεύτηκε

Ωραια ολα αυτα...

 

Στο παραδειγμα του ΙΤΑΛΟΥ...

 

Μπορειτε να μου λυσετε με την μηκιδα την C140, να παιρνει αξονικο λογο του υποστυλωματος και να μου πειτε αν βγαινει??? Δεν βγαινει με τιποτα...

 

Εδω συζηταγαμε για οβελ τρυπες σε μηκιδες για να μην παιρνουν αξονικο..

 

Εγω ειδικα τις λεπτοτοιχες δεν θα τις λαμβανα σαν δεσμευση, οποιαδηποτε, για το υποστυλωμα....

Δημοσιεύτηκε
Τα γραμμικά μοντέλα δεν το λαμβάνουν αυτό υπόψη. Αν με γραμμική ανάλυση λύσουμε υποστύλωμα με εκκεντρότητα η δύναμη που θα προκύψει για την ράβδο θα είναι μικρότερη, επειδή το υποστύλωμα θα έχει δυσκαμψία πρώτης τάξης. Επομένως θα υποδιαστασιολογίσουμε το σύστημα δυσκαμψίας.

 

Η καμπτική δυσκαμψία ενός στύλου αλλάζει μόνο όταν ο στύλος διαρρεύσει ή λυγίσει. Γιατί να έχεις άλλη δυσκαμψία πέραν της ελαστικής;

Δημοσιεύτηκε

Η δυσκαμψία ευθύγραμμων μελών στην πραγματικότητα αυξάνει όταν αυτά εφελκύονται και μειώνεται όταν θλίβονται. Πάντα μέσα στα πλαίσια της ελαστικότητας.

Παράδειγμα η χορδή του τόξου που εμφανίζει σημαντική δυσκαμψία (δύναμη/εκτροπή) κι ας είναι απλώς ένα νήμα.

Επίσης η βέργα που υφίσταται λυγισμό, που εμφανίζει μηδενική δυσκαμψία (παρουσιάζει εκτροπή χωρίς φορτίο!).

Στην γραμμική ανάλυση αγνοούμε αυτά τα φαινόμενα, επειδή σχεδιάζουμε τους φορείς μας με τρόπο ώστε αυτά να είναι αμελητέα. Δεν είναι όμως πάντα αμελητέα...

 

Επίσης, ελαστικότητα δεν σημαίνει γραμμικότητα. Για να έχουμε γραμμικότητα πρέπει να έχουμε ελαστικότητα ΚΑΙ απουσία φαινομένων ανωτέρας τάξεως.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.