Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας


fix1982

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη του michanikos.gr,

Είμαι λίγο ψιλοάσχετος με τα θέματα των μηχανικών και γιαυτό θέλω να σας ζητήσω βοήθεια σχετικά με δυο θέματα.

 

1)Στην παρούσα κατάσταση ψάχνω οικόπεδο εντός σχεδίου πάντα στα περίππου 400 τ.μ και άνω για μένα και την αδελφή μου. Η περιοχή είναι η Νέα Πεντέλη με συντε΄λεστή δόμησης 0,6 . Το οικόπεδο αυτό θα προοριστεί για σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας και επειδή δεν μπόρεσα να βρω πουθενά πληροφορίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα σας παρακαλώ αμα γνωρίζετε:

α) Μπορώ στο συγκεκριμένο οικόπεδο έφόσον πάντα γίνει η σύσταση , να το χωρίσω ανάμεσα με μάντρα πετρόκτιστη ,΄με την συμφωνία πάντα και του άλλου συνιδιοκτήτη(αδελφή μου) που και αυτή το ίδιο θέλει.

β)Τα δυο σπίτια που θα κτιστούν επιβάλεται να είναι ολόιδια,δηλαδή και εμφανισιακά και αρχιτεκτονικά?

γ)Επιβάλεται η μεσοτοιχεία μεταξύ των δυο σπιτιών?

δ)Υπάρχει κάποιος νόμος που να ορίζει τις προδιαγραφές για το πότε και πως μπορούν να κτιστούν τα δυο αυτά σπίτια(εννοώ πρόσοψη, κενό ανάμεσα κλπ.)

Ξέρω σας κούρασα και συγγνώμη αλλά από ότι έχω δει σε προηγούμενες απαντήσεις είστε όλοι αστέρια.

 

2) Η κλίση του εδάφους στα συγκεκριμένα οικόπεδα είναι μεγάλη τέτοια που να σκεφτείτε ότι όλα τα διπλανά οικοδομήματα από την κάτω πρόσοψη του βουνού φαίνονται 4 ορόφοι,κοινώς έχουν δυο υπόγεια. Ήθελα να σας ρωτήσω άλλαξε τίποτα σχετικά με τα υπόγεια δίότι έχει βουήξει ο κόσμος με κάτι καινούργιο της Μπιρμπιλή.

 

Παιδία χίλια συγγνώμη ξέρω είμαι κουραστικός.Περιμένω με ανυπομονησία τις απαντήσεις σας.

 

Καλό σας βράδυ.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να γνωρίζεις ότι το οικόπεδο, στο οποίο θα συσταθεί κάθετη ιδιοκτησία, θεωρείται ως ενιαίο πολεοδομικά ανεξάρτητα εάν χωριστεί είτε με μανδρότοιχο είτε με συρματόπλεγμα είτε με κτίσμα. Αυτό που έχει σημασία είναι, το κάθε τμήμα της κάθετης να έχει πρόσωπο σε δρόμο, ώστε κάθε συνιδιοκτήτης να μπορεί να κτίσει στο τμήμα του, δεδομένου ότι έχει, απλά, την αποκλειστική χρήση του τμήματος που του ανήκει αφού το οικόπεδο δεν χωρίζεται, με την κάθετη, σε δύο ανεξάρτητα οικόπεδα. Αυτό σημαίνει ότι όταν θελήσει να κτίσει ένας από τους δύο συνιδιοκτήτες θα καταθέτει τοπογραφικό με αποτύπωση του συνολικού οικοπέδου και όχι του τμήματος, του οποίου έχει την αποκλειστική χρήση. Για το λόγο αυτό, εάν ένας "κακός" συνιδιοκτήτης υπερβεί τους όρους δόμησης που αντιστοιχούν στο τμήμα του, σε βάρος του άλλου συνιδιοκτήτη, η ενέργεια αυτή δεν είναι πολεοδομική παράβαση.

 

Με βάση τις γενικές αυτέ πληροφορίες, πρέπει να απευθυνθείς σε ένα μηχανικό της εμπιστοσύνης σου, με εμπειρία στα θέματα εφαρμογής του ΓΟΚ για να σε συμβουλεύσει για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η καλλίτερη εκμετάλλευση του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

1)

α) Όχι, απαγορεύεται η περίφραξη μεταξύ καθέτων. Μόνο με φύτευση μπορείτε να έχετε ένα είδος "διαχωρισμού"

β) Όχι, δεν επιβάλλεται να είναι ολόιδια

γ) Όχι

δ) Το οικόπεδο θεωρείται ενιαίο πολεοδομικά. Οι προδιαγραφές που αναφέρεις είναι όλος ο ΓΟΚ και η πολεοδομική νομοθεσία. Θα πρέπει να εμπιστευτείς μηχανικό που θα εξετάσει την περίπτωσή σου. Όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των δύο κτισμάτων ναι, υπάρχουν περιορισμοί, σε γενικές γραμμές: ή θα "κολλάνε" ή θα έχουν μεταξύ τους απόσταση Δ

 

2) Δεν έχω ακούσει κάτι. Ίσως αναφέρεσαι στις αλλαγές που έγιναν (και τελικά αναιρέθηκαν) σχετικά με το επιτρεπόμενο ύψος υπογείων.

 

Επειδή ξέρω την περιοχή και έχει κάποια θεματάκια, οπωσδήποτε απευθύνσου σε μηχανικό πριν κάνεις οποιαδήποτε αγορά, όπως πολύ σωστά σε προέτρεψε και ο συνάδελφος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.